Postim i ri

×

Postim i ri

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: M A X
« ne: 08-09-2022, 10:30:36 »

Besoj nuk ka më njeri në Shqipëri që nuk e ka kuptuar se vendi është duke xhiruar në vend e ka ngecur në një rreth vicioz nga i cili duket se koha ka ndalur.

Kudo në vend gjen pesimizëm. Bizneset nuk gjejnë punëtorë. Ata që punojnë nuk e përballojnë dot jetesën. Çmimet rriten dita ditës, por jo rrogat dhe pensionet. Dita e punës për shumicën e njerëzve vlen sa 1 kg mish, apo sa 5 litra karburant.

Kreditë e këqija rriten me ritme të frikshme, por gjithësesi jo aq sa interesat bankare që janë lemeri. Aq shumë janë rritur kreditë e këqija nga pamundësia kthyese e qytetarëve sa biznesi i vetëm që po lulëzon në vend duket se janë kompanitë financiare që blejnë borxhet e këqija dhe për një detyrim fillestar prej 5 milion lekësh ta sjellin faturën 25-30 apo më shumë milion lekë. Të futen me dhëmbë e dhëmballë sa dhe çorapet e trupit t'i nxjerrin në ankand. Mbi 160 000 qytetarë janë rrjepur në vitet e fundit.

Të gjithë duan të ikin....Thuajse këdo takon të flet për përpjekjet që ka nisur për të ikur larg. Shprehja që dëgjon më shpesh është: "Nuk bëhet ky vend, po ik shpëto fëmijët". Çdo ditë marrim vesh se dikush nga rrethi të njohurve ka ikur. Prindërit i shkrijnë kursimet e jetës që fëmijët t'i nisin me shkollë jashtë me shpresën që kurrë mos të kthehen më. Sa e trishtë! Prindi që gëzohet kur e nis fëmijën vetëm e vetëm që të iki sa më larg të mundet!

Gjobvënia është kthyer në sistem. Gjoba shteti me taksidarët e vetë. Gjoba krimi ndaj atyre që i'a kanë dalë të ngrenë një ekonomi këtu. Gjoba lukunia e "gazetarëve" që në një rrumpallhanë pa ligj hapin tyta balte e hedhin baltë pa e rruajtur fare nga ligji...në fakt nuk ka fare një ligj për këtë këtu.

Drejtësi që vonon sa jeta....dhe ec e ta marrësh se shpesh korruptohet rrugës. Të nisësh gjyq sot është vendimmarrje e vështirë. Duhet të mendosh se do zgjasë me vite, madje shpesh me dekada. Ka shumë që vdesin pa mbaruar gjyqet me të cilët janë plakur. A i'a vlen?

Arsim mediokër. Vend ku mbahet radhë për libra shkolle. Si mund të ketë radhë për librat e klasës së parë? A mund të shkojë fëmija në shkollë pa libra? JO. Atëhere? Pse mbahet radhë? Shikoni çfarë ndodh në Tiranë në Verë. U lemerisën robt duke ndrruar gjendjen civile e ku di unë se çfarë se duan që fëmijët t'i regjistrojnë në ato pak shkolla ku ende jepet mësim cilësor. Imagjinoni në rrethe dhe periferi nivelin! Njerëz që kanë kryer studime në x apo y shkolla private dhe rrugës kuptojnë se diplomat nuk u vlejnë...se kanë qenë të paakredituar. Po a mund të imagjinohet të ketë shkolla pa leje?!

Nepotizmi në sistem. Futu shikoni rrethet familjare të zyrtarëve të lartë dhe të mesëm. Të gjithë punojnë në shtet. Nga 5, 10, 15 anëtar të një rrethi familjar në punë shteti.

Kalcifikim i çdo sektori të jetës publike. Të njëjtët njerëz prej 30 vitesh që qarkullojnë postet mes tyre. Ata që futen te klubi tyre ose janë zara ose nga bota e krimit me imponim. Garë nuk ka. Kjo është e vërteta. Po je popull mblidh rripat mirë dhe shiko si të rregullosh fëmijët jashtë. Po patën fat e kanë talent nisi me shkollë andej...po nuk patën gomonia mbetet alternativë gjithësesi më e mirë se mjerimi ku jemi.

Do thoni ju i dimë këto. Nuk na the gjë të re. Zgjidhja cila është? Unë e di që i dimë të gjithë, ajo që ende nuk di është si nuk e kupton shumica se ky rreth vicioz prishet vetëm nëse hapim vendin, hapim garën, thyejmë monopolet e kapjes së vendit. VOTAAAAAAAAAAAAAAAA AAAAAAA...aty nis dhe aty mbaron e gjithë historia. Nga ajo dreq vote që si dhamë dot rëndësinë që ka, buron gjithë ky mjerim. Sistemi elektoral i mbyllur që mban peng mbarë vendin dhe shoqërinë.

Unë kam detyrë ta them. Ju si të doni.

Adriatik Lapaj