Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: M A X
« ne: 20-12-2011, 15:13:23 »

Nasa scientists have found a planet just like Earth called Kepler-22b. The twin planet is 600 light years away but there could be life on it. Report by Natalie Powell. Like us on Facebook at http://www.facebook.com/itn and follow us on Twitter at http://twitter.com/itn
Postuar nga: M A X
« ne: 20-12-2011, 15:12:53 »

Astronomët amerikan konfirmuan ekzistencën e nj; planeti të ngjashëm me Tokën në “zonën e banueshme”, në orbitë rreth yllit i cili nuk dallon shumë nga Dielli ynë.
Planeti i quajtur Kepler 22-B, është larg rreth 600 vjet drite, rreth 2.4 herë është më i madh se Toka, ndërsa ka temperaturën prej rreth 22 shkallë Celzius, publikoi agjencia amerikane e gjithësisë NASA. Ky është planeti më i afërm i konfirmuar i ngjashëm me planetin tonë.

Mirëpo, ekipi i shkencëtarëve të NASA-s i cili e zbuloi ende nuk e di nëse Kepler 22-B kryesisht përbëhet nga shkëmbinjtë, gazrat ose nëse është në gjendje të lëngët. Në konferencën për shtyp në të cilën është publikuar rezultati, ekipi i teleskopit NASA-Kepler tha se ka vërejtur 1,094 kandidat për planet të rinj.

Teleskopi hapësinor Kepler i NASA-s është i dizajnuar për të vështruar një pjesë fikse të qiellit, duke përcjellë rreth 150,000 yje. Teleskopi është mjaftë i ndjeshëm sa të vërej kalimin e planetëve para yjeve amë, kalim ky i cili në masë minimale ndikon nivelin e dritës që vjen nga ylli.

Kur Kepler të vërej këto ndryshime të vogla në dritën e yjeve, ekzistencën e planetëve pastaj e verifikojnë dhe konfirmojnë teleskopët tjerë në orbitë dhe ata tokësorë. /Telegrafi/

Kepler-22b planet just like Earth discovered
Postuar nga: Berni
« ne: 06-12-2011, 18:48:33 »

Planeti Kepler 22-b ndodhet rreth 600 vite dritë larg, është 2.4 herë më i madh se Toka dhe ka një temperaturë rreth 22°C.Ky është planeti më i afërt i ngjashëm me tonin, një “Tokë 2.0”. Gjithsesi nuk dihet ende nëse planeti është i përbërë kryesisht prej shkëmbinjsh, gazi apo lëngu.

Teleskopi hapësinor Kepler është projektuar për të parë një bandë të caktuar të qiellit natën, midis 150 mijë yjeve të ndryshëm. Teleskopi është i ndjeshëm për të parë kalimin e një planeti përpara yllit të tij, duke vëzhguar disa ndryshime të vogla të dritës së yllit.

Teleskopi Kepler identifikon më pas këto ndryshime të vogla të dritës si planetë të mundshëm, të cilët konfirmohen më pas prej vëzhgimesh të tjera nga Toka.

Kepler 22-b ishte një ndër 54 kandidatët e mundshëm të raportuar nga skuadra e teleskopit, dhe është i pari që konfirmohet duke përdorur teleskopët e tjerë.

Ka të ngjarë që në të ardhmen të konfirmohen më shumë prej këtyre kandidatëve si një Tokë e dytë.

Kepler 22-b ndodhet në një distancë 15% më të shkurtër prej diellit të tij nga distanca midis Tokës dhe Diellit, dhe viti zgjat 290 ditë. Megjithatë dielli i tij ndriçon 25% më pak dritë, duke e mbajtur planetin në një temperaturë të tillë që mundëson egzistencën e ujit të lëngshëm.