Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Pasion
« ne: 18-08-2012, 21:36:24 »

Eshte ulur apo jo?
Postuar nga: erlehta
« ne: 18-08-2012, 21:33:29 »

 Temperatura ne planetin e kuq  sipas  matjeve  te "Curiosity" eshte mbi zero. Vlera e shenuar diten e enjte  ishte pikerishte 276 Kelvin dmth 2.85 Grad Celsius.
Postuar nga: Shej
« ne: 08-08-2012, 10:47:27 »

Përbën një nga uljet më të vështira që është tentuar ndonjëherë në historinë e njerëzimit në univers me an të sondës “Curiosity”.

I quajnë “shatë minutat e tmerrit” dhe jo pa të drejt
ë, pasi kjo është koha më e pakët që do të kenë në dispozicion shkencëtarët e NASA-ës, që t’ia dalin mbanë me uljen e sondës “Curiosity” në sipërmen e Marsit.

Mëngjesin e të hënës, më 6 gusht, pak sekonda pas orës 7:30 minuta, nëse gjithçka shkon mirë sipas programit dhe llogaritjeve të bëra nga specialistët e NASA-ës, do të mësojnë nëse një mburojë termike, një përbërës prej 8 raketash shtytëse dhe tre kabllo të krijuar posaçërisht me najlon, ishin të mjaftueshëm për të realizuar me sukses një nga misionet më të vështira të uljes së sondave në sipërfaqen e një planeti, që është tentuar ndonjëherë në historinë e njeriut në hapësirë.

Është hera e parë ku një anije kozmike tokësore, do të ulëet në sipërfaqen e një planeti, duke përdorur litarë najloni të cilët do të jenë lidhur në një anije të dytë kozmike, e cila do të fluturojë sipër “Curiosity”.
Ulje me sukses, I kësaj anije super-bashkëkohore të NASA, do të përbëjë kulmin e fazës së fundit (dhe më të vështirës) që filloi para tetë muajsh dhe për realizimi e tij u desh të punonin më shumë se 5.000 shkencëtarë dhe u shpenzuan më shumë se 2 miliardë euro.

Qëllimi i “Curiosity” është që të kërkoj përbërës që mund të faktojnë ekzistencën e jetës

Sonda e NASA-ës, nëse ulet me sukses në sipërfaqen e Marsit, do të kërkojë ato përbërës – aminoacidet, sheqerna dhe materialeve të tjera organike- të cilët janë hallkat bazë për ekzistencën e jetës. Zona e zgjedhur për uljen e “Curiosity” ndodhet pranë meridianit të planetit –aty ekziston një krater me diametër 155 kilometrash, i cili u krijua si pasoj e rënies së një komiti shumë të madh në mars, para 3.5 miliardë vitesh dhe sipas pretendimeve të shkencëtarëve, ka shumë gjasa që aty në të shkuarën të kishte ekzistuar një liqen.
Charles Elahy, Drejtor i Laboratorit të Linçimit në NASA, nuk ushqen parandjenja, paramendime përsa i përket uljes së sondës. Ai pohoi se është aq shumë i vështirë ulja e kësaj sonde në sipërfaqe, ashtu siç edhe kontrollimi i energjisë së 25 trenave të shpejtësisë së lartë, të cilët lëvizin gjithnjë e më shumë.


https://www.youtube.com/watch?v=h2I8AoB1xgU&feature=fvst