×

Singulariteti gravitacional

Singulariteti gravitacional

· 1 · 147

  • Postime: 26403
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 02-02-2020, 21:47:13
Çfarë është singulariteti ne astronomi?
 

Veçantia. Kjo fjalë është e njohur për shumë veta, por padyshim që është në një kontekst të ndryshëm nga ajo që shohim në titull. Singulariteti është i njohur përsa i përket vrimave të zeza. Vrimat e zeza krijohen kur një yll në fund të ciklit të tij e djeg plotësisht karburantin e saj pas një shpërthimi supernova dhe materiali i mbetur kompaktohet në një pikë shumë të vogël në madhësi. Kjo është veçori. Në kuptimin e vërtetë të kësaj fjale, nuk është një vrimë, është vetëm një segment hapësire që as drita, as materia nuk mund të largohen.

Singulariteti është pra një çështje e masës dhe dendësisë së pafundme dhe e lakimit të pafundëm të hapësirës, ​​shteti kur graviteti rritet në një shkallë të tillë që as materiali as drita nuk mund të lirohen nga hapësira rreth singularitetit. Kufiri i kësaj hapësire quhet një horizont ngjarjeje. Materiali dhe drita që kalojnë përmes horizontit të ngjarjeve në veçantinë, për ne në thelb nuk pushon së qenuri e padukshme.
 

Ç'është Singulariteti teknologjik?

Nisur nga M A XRubrika Shkenca

Postimi i fundit 02-02-2020, 21:50:32
nga M A X