Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: M A X
« ne: 30-11-2020, 00:53:47 »

Astronomet kane arritur te vrojtojne se si ne Vrime e Zeze perpine nje yll qe ishte afruar me shume se sa duhesh.
 
Postuar nga: tonibal
« ne: 16-09-2009, 23:00:18 »

 

Shkencëtarët theksojnë se kanë çelur disa nga sekretet e vrimave të zeza

Vrimat e zeza janë fenomene të cilat ndodhin shpeshherë në gjithësi. Si të tilla ato shfaqën në formë të fushave gravitacionale dhe thithin çdo gjë përreth, duke filluar nga drita dhe yjet në univers. Në një raport në zhurnalin e natyrës, hulumtuesit amerikan theksojnë se e kanë gjetur mënyrën sesi vrimat e zeza emitojnë valë të grimcave me shpejtësi të ngjashme me atë të dritës. Ekipi i Universitetit të Bostonit, deklaroi se rrjedhjet dalin nga fusha magnetike afër skajit të vrimës së zezë. Më tej ata theksuan se ky është regjioni që rrymat shpejtohen dhe fokusohen.
Pavarsisht nga fakti se një vrimë e zezë gjendet në mes të galaktikës sonë “Rruga e qumështit”, astronomët ende dijnë shumë pak mbi këta monstrum vakumi, që thithin pothuajse çdo gjë që është në rrugën e tyre, duke përfshirë edhe dritën. Profesori Alan Marscher nga Universiteti i Bostonit së bashku me koleg, mendon se kanë depërtuar në zemër të saj më shumë se kurrë. Duke përdorur pothuajse secilin tip të teleskopëve të njohur për njerëzimin, profesori Marscher beson se ai ka gjetur mënyrën se si dhe ku formohen rrjedhjet apo “blazars”. Duke përdorur një diapazon prej 10 radio teleskopëve të fuqishëm, të drejtuar nga galaktika BL Lacertae, hulumtuesit studiuan një vrimë të zezë që ishte duke dërguar rrjedhjen e katërt “blazar". Astronomët dyshuan se vrima e zezë super masive ishte duke shpërndarë “jet” (rrjedhje), në një formë rrotulluese ciklike, dhe ata thonë se përmes obersvimeve të tyre