Lekë të reja vs. lekë të vjetra - Leku

×
Hyrja
Profili

Lekë të reja vs. lekë të vjetra

Lekë të reja vs. lekë të vjetra

· 14 · 1659

 • Postime: 26711
 • Gjinia: Mashkull

ne: 08-11-2011, 11:43:01
Emirjon Senja

Lekë të reja apo lek të vjetra? Nuk ka “lekë të reja” apo “lekë të vjetra”, ka vetëm “lekë” me një parashtesë që tregon vlerën e monedhës apo kartëmonedhës që kemi në dorë, prapashtesat ia kemi vendosur ne duke na bërë të kuptohemi me vështirësi edhe kur flasim shqip. 100 lekë (po flasim për monedhën që ka të stampuar Mbretëreshën Teuta) e barazvlefshme me 0.8 euro apo mesatarisht me 1 dollar, janë 100 lekë dhe kurrsesi 1 mijë lekë. Në fakt, kjo dilemë na shoqëron që prej 46 vjetësh, periudhë në të cilin Presidiumi i Kuvendit Popullor vendosi të rivlerësoje monedhën kombëtare duke hedhur në treg monedha të reja në raportin 10 me 1. Pra, të gjitha prerjet që ishin 100 lekëshe do të zëvendësoheshin me ato 10 lekëshe, monedha 500 lekëshe me të tjera 50 lekëshe e kështu me radhë. E megjithatë, pavarësisht se kanë kaluar 46 vjet nga ai vendim, shqiptarët vijojnë t’i thërrasin 10 lekëshit 100 lekësh dhe 1 000 lekëshit 10 000 lekësh.

Një bukë kushton mesatarisht 90 lekë por mund të kushtojë edhe 900 lekë! I gjithë dallimi është tek shifra që shprehim, në të dyja rastet shitësi dhe blerësi kuptohen me njëri-tjetrin, problemi lind tek turistët që vizitojnë Shqipërinë dhe më shumë tek të folurit në publik, ku shumëkush, zgjedh dhënien e shifrave kryesisht në euro apo në dollar për t’i shpëtuar këtij “kurthi”.

Por cilat janë shkaqet e këtij fenomeni? Koleksionistët shpjegojnë se një problem i tillë u trashëgua sepse pavarësisht ndryshimit që u bë, institucionet shtetërore vijuan t’iu emërtonin monedhat dhe kartëmonedhat me vlerën e vjetër duke shkaktuar konfuzion në popull. Por ka edhe një shkak tjetër, i cili më shumë është psikologjik sipas tyre. Thuash 1 000 lekë të bën të ndjehesh dikur ke më shuma para se sa kur thua 100 lekë, sipas tyre.

Sa gjasa ka që kjo anomali të rregullohet dhe të gjithë të kuptojnë të njëjtën vlerë? Gjithandej vërehet një sensibilizim në lidhje me këtë fakt. Restorantet, lokalet, njësitë tregtare apo të shërbimeve i pasqyrojnë çmimet e tyre në formën e rregullt. Pra, nëse një palë këpucë kushtojnë 50 dollarë, çmimi në etiketë është 5 000 lekë, por nga blerësit në pjesën më të madhe të rasteve lexohet si 50 mijë lekë!

 

 

Si u rivlerësua monedha

Ndryshimet do të fillonin më 16 gusht të vitit 1965 kur Presidiumi i Kuvendit Popullor do të vendoste të rivlerësonte monedhën kombëtare në raportin 10 me një. Deri në atë moment, në treg ekzistonin prerje 1 000, 500, 100 , 50 dhe 10 lekë të viteve 1947, 1949 dhe 1957, të cilat më pas u zëvendësuan me prerje 100, 50, 10, dhe pesë lekëshe, të gjitha emetime të vitit 1964. Prerja 10 lekë doli nga qarkullimi (u bë monedhë) dhe u zëvendësua me prerjen 3 lekë. I njëjti ndryshim u bë edhe për monedhat. Të gjitha monedha me prerje 5, 2,1 dhe 0.50 lekë u zëvendësuan me monedha metalike prej 1 lek, 50, 20, 10 dhe 5 qindarka të vitit 1964.

Sipas vendimit, monedhat dhe kartëmonedhat e vjetra do të mund të qarkullonin deri më datë 15 tetor 1965 njëkohëisht me monedhat dhe kartëmonedhat e reja. “Këmbimi i monedhës së vjetër me monedhën e re do të bëhet në të gjitha degët e bankës së shtetit. Gjatë periudhës së këmbimit do të jenë në qarkullim njëkohësisht të dyja monedhat. Ndërmarrjet, institucionet dhe organizatat shtetërore, kooperativiste dhe shoqërore si dhe shtetasit, nga data 16 gusht gjer më 15 tetor 1965, detyrohen të pranojnë si monedha të emisionit të ri ashtu dhe të emisionit të vjetër, sipas përpjesëtimit të caktuar më sipër. Degët e Bankës së Shtetit dhe arkat e kursimit, gjatë periudhës së këmbimit të monedhës, detyrohen të pranojnë monedhë të vjetër dhe të re, kurse do të paguajnë vetëm me monedhë të re”, – përcaktohej në nenin 5 të dekretit nr.4028, datë 14.7.1965 “Mbi këmbimin e monedhës”.

Ndërrimi i prerjeve të reja të monedhave dhe kartëmonedhave në atë kohë u bë e përshkallëzuar. Procesi zgjati rreth një muaj e gjysmë, ndërkohë që popullit iu la kohë që të bënin ndërrimin e monedhave dhe kartëmonedhave në Bankës së Shqipërisë.

 

 

 Turistët, preja më e lehtë e paradoksit shqiptar

Janë të shumta rastet kur vizitorë të ndryshëm kanë dashur të blejnë një produkt me 10 fishin e vlerës reale të tij. Kjo, për faktin se shitësi u ka folur me “lekë të vjetra” ndërkohë që ata e kanë kuptuar me “lekë të reja” duke bërë që nga portofoli i tyre të nxjerrin në kartëmonedhë me një zero më shumë. Një gjë e tillë është kthyer në problem, sa ka detyruar agjencia të ndryshme udhëtimesh që frekuentojnë zakonisht Ballkanin që ta bëjnë pjesë të guidave turistike në lidhje me Shqipërinë edhe një shjpegim të vogël në lidhje me mënyrën se si duhet të kuptojnë monedhat. Kështu përshembull, një agjencia turistike e huaj i këshillon klientët e saj që kur të paguajnë në Shqipëri në monedhën tonë, të sigurohen që shuma në faturë të korrespondojë me atë që shënohet në monedhë apo kartëmonedhë. Këshilla vlen edhe për rastet kur blerja bëhet pa faturë, të cilëve iu thonë se duhet të sigurohen nëse bëhet fjalë për “lek të reja” apo “lek të vjetra”.

Një çështje të tillë e ka marrë shumë seriozisht edhe Agjencia e Kombëtare e Turizmit, e cila në seksionin e saj “si të blej” u shpjegon turistëve se si të orientohen me monedhën shqiptare. Në shpjegimin që ajo bën, thekson faktin se vendasit janë të mësuar tashmë me këtë situatë dhe e bëjnë shumë mirë dallimin, ndërkohë turistët janë më të predispozuarit që të ngatërrohen. “Edhe në ditët e sotme leku komentohet në vlera të ndryshme. Dhe në rast se blini, mos u çudisni kur të dëgjoni: “lekë të reja”, “lekë të vjetra”. 100 lekë të reja janë të barabarta me 1 mijë lekë të vjetra. Në dokumente zyrtare, në sferën e ekonomisë, si dhe në media është e detyruar të flitet me lekë të reja. Ndërkohë që në pazare, dyqane apo edhe në tregjet informale flitet dhe kryhen këmbime mallrash, duke folur si me lekë të vjetra ashtu edhe me të reja. Bëni kujdes nëse nuk doni të ngatërroheni me vlerësimet e lekut në kohët e vjetra dhe në ato që jetojmë. Vendasit mund ta menaxhojnë shumë mirë këtë informacion por nëse jeni turistë, kontrolloni shifrat që shikoni në kartëmonedhë dhe kërkoni të blini me lekë të reja në mënyrë që të mos ngatërroheni me vlerat reale që kushton produkti, për të cilën jeni të interesuar”, – shpjegon AKT-ja. /shekulli

 • Postime: 3258
 • Gjinia: Mashkull

#1 ne: 28-06-2019, 11:35:04
Kjo shprehja Lek te reja, Lek te vjetra duhet ndaluar me ligje dhe sduhet perdorur si shprehje. Pasi vetem ne Shqiperi ke kete lloje shprehje e vjeter e re.

 • Postime: 611
 • Gjinia: Mashkull

#2 ne: 28-06-2019, 13:27:42
Si mund te ndalosh njerezit te shprehen si te duan, qofte dhe gabim?! Zgjidhje e vetme do ishte qe qeveria te nxirrte nje monedhe te re qe nuk do te kishte vler te barasvlefshme me monedhen aktuale dhe as te ishte ne proporcion te drejte me te. Psh monedha e re te mos jete me vlere 1/10 te monedhes aktuale, por dicka si 1/15. ( 1 lek i ri fare 😁 baraz jo me 10 leke aktuale por me 15). Vetem keshtu njerezit e thjeshte sdo munden te flasin me re reja e te vjetra sepse proporcioni i kembimit te zhdrejte e ben te veshtire dicka te tille.

 • Postime: 4261

#3 ne: 28-06-2019, 14:24:11
Kjo shprehje Lek te vjetra dhe Lek te reja, me shume ju pershtatet kur vijne shqiptetaret nga Kosova per pushime. Ketu hyn ne fuqi stili "sopate" nga disa persona te pandergjegjshem. Shtetit duhet ta fut ne funksion Euron sa me pare te jete e mundur.

 • Postime: 26711
 • Gjinia: Mashkull

#4 ne: 28-06-2019, 15:19:35
Fatkeqsisht ke te drejte dhe ta kuptoj hallin. Dicka te ngjashme bejne dhe kroatet kur paguan me Euro 💶 dhe kusurin ta kthejne ne Kuna dhe jo sipas kursit te kembimit, por sipas qejfit.

 • Postime: 7475
 • Gjinia: Mashkull

#5 ne: 28-06-2019, 19:38:58
Fatkeqsisht ke te drejte dhe ta kuptoj hallin. Dicka te ngjashme bejne dhe kroatet kur paguan me Euro 💶 dhe kusurin ta kthejne ne Kuna dhe jo sipas kursit te kembimit, por sipas qejfit.
kjo quhet rrjepje or taj..😁🤪🤪

 • Postime: 7065
 • Gjinia: Femer

#6 ne: 29-06-2019, 04:47:19
Po cfare re rjepuri thuaj
E nje udhetim tre ditor ne Usa, është me i lirë se nje u tille ne Dubrovnik 😂.
Por edhe leku yne i dashur, qoftë me te reja apo me te vjetra, shumë shpejt ikën i uruari😛

 • Postime: 4261

#7 ne: 29-06-2019, 15:46:39
Ehh, eshte e vertete qe ne Kroaci turistet i rrjepin :D Me ka ndodh edhe mua ne Split :D aq shume ma peshtjelli ne gjuhen kroate sa qe me beri t'i besoja se ashtu eshte :D  Kurse ne Shqiperi keto 10 vitet e fundit nuk me ndodh asgje se i njoh si parane e kuqe :D

 • Postime: 7065
 • Gjinia: Femer

#8 ne: 01-07-2019, 02:27:32
Ehh, eshte e vertete qe ne Kroaci turistet i rrjepin :D Me ka ndodh edhe mua ne Split :D aq shume ma peshtjelli ne gjuhen kroate sa qe me beri t'i besoja se ashtu eshte :D  Kurse ne Shqiperi keto 10 vitet e fundit nuk me ndodh asgje se i njoh si parane e kuqe :D

Kujdes me ate Farbe lila 😂

Ne e kena gjetur zgjidhjen te Kroati, blejme vetem me kartë. Bankat i bejne vete këmbimet.

 • Postime: 4261

#9 ne: 01-07-2019, 13:45:20
Kujdes me ate Farbe lila 😂

Ne e kena gjetur zgjidhjen te Kroati, blejme vetem me kartë. Bankat i bejne vete këmbimet.


Jo jo, nuk kam pasur rastin shyqyr t'i fus ne funksion ato me Farbe lila :D :D ishte kohe e shkurter. Epo ja qe ju i paskeni bere zgjidhje, gabimi im ishte qe fillova ta flas gjuhen e tyre dhe menjehere e kuptoi qe jam ballkanas :D :D

 • Postime: 26711
 • Gjinia: Mashkull

#10 ne: 09-06-2020, 09:29:59
Kartëmonedha e re 10 mijë lekë, preja më e madhe parasë e nxjerrë në emetim deri më tani do të dalë në qarkullim në tremujorin e fundit të këtij viti, njoftuan burimet në Bankën e Shqipërisë.


Vitin e kaluar banka e Shqipërisë nisi prezantimin e serisë së të kartëmonedhave. Seria e re e ka 6 prerje, 200, 500, 1000, 2000, 5000 dhe prerjen e re 10000 Lekë.

Kartëmonedhat 200 lekë dhe 5000 lekë u hodhën në qarkullim duke filluar nga data 30 shtator 2019, ndërsa këtë vit do të hidhen në qarkullim kartëmonedhat 10,000 lekë dhe 1,000 lekë duke filluar tremujori i fundit i vitit.

Kartëmonedha 2,000 lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga fundi i vitit 2021 dhe  kartëmonedha 500 lekë do të hidhet në qarkullim duke filluar nga viti 2022.

Kartëmonedha 10,000 lekë që del për herë të parë në treg ende nuk është prezantuar si imazh nga Banka e Shqipërisë, por sipas vendimit të Këshillit të Mbikëqyrjes, Kjo kartëmonedhë do të pasqyrojë figurën e poetit të njohur shqiptar, Asdrenit, kombinuar me simbolet figurative të ‘Flamurit Kombëtar’, si dhe një varg të zgjedhur nga ‘Himni Kombëtar’, ‘Rreth flamurit të përbashkuar/me një dëshir’ e një qëllim’.

Sipas Bankës së Shqipërisë, kartëmonedhat përmbajnë një sërë elementesh sigurie që i mbrojnë nga falsifikimi dhe ruajnë besueshmërinë e publikut tek paraja.

Përmirësimi i serive të kartëmonedhave me qëllim forcimin e elementeve të sigurisë dhe njëkohësisht përmirësimin e dizajnit është një praktikë e njohur në bankat qendrore, që përgjithësisht zbatohet çdo 15-20 vjet.

Të gjitha prerjet e serisë aktuale të kartëmonedhave dhe monedhave shqiptare, përveç asaj 2000 Lekë janë miratuar në vitin 1995 dhe janë hedhur në qarkullim në vitin 1996. Ndërkohë, në vitin 2008, serisë iu shtua kartëmonedha 2000 Lekë dhe në fund të vitit 2011 përfundoi kursi ligjor për kartëmonedhën 100 Lekë.

Gjithashtu, në këto 20 vite kanë ndodhur ndryshime të vazhdueshme në teknologji, si për sa i përket elementeve të sigurisë që mund të dallohen nga publiku i gjerë pa përdorimin e makinerive të posaçme, ashtu edhe për sa i përket atyre që njihen nga makineritë e përpunimit dhe numërimit të kartëmonedhave.

Kartëmonedhat ekzistuese, të të gjitha prerjeve, do të vazhdojnë të qarkullojnë paralelisht me kartëmonedhat e reja. Ato do të vijojnë të kenë kurs ligjor dhe të shërbejnë si mjet pagese.

Banka e Shqipërisë do të njoftojë publikun në kohën e duhur mbi datat kur secila nga prerjet ekzistuese prej 200, 500, 1000, 2000 dhe 5000 lekësh nuk do të ketë më kurs ligjor. Gjithsesi, edhe pas humbjes së kursit ligjor, kartëmonedhat ekzistuese do të ruajnë vlerën e tyre dhe do të mund të shkëmbehen me të rejat për të njëjtën vlerë./lapsi.al

 • Postime: 7475
 • Gjinia: Mashkull

#11 ne: 09-06-2020, 13:50:44
Kesaj I thuhet inflacion or taj...:P

 • Postime: 26711
 • Gjinia: Mashkull

#12 ne: 09-06-2020, 14:51:34
Kur po pret Feds amerikane pare me 🖨️ imagjino ca bejne tanet.

 • Postime: 7475
 • Gjinia: Mashkull

#13 ne: 09-06-2020, 15:38:36
Epo fed reserve pret per tere boten dhe vlera eshte po ajo gati kurse keta tanet I presin kot.:P

Temat e fundit