×

GORANËT ASIMILOHEN NGA BULLGARËT!

GORANËT ASIMILOHEN NGA BULLGARËT!

· 1 · 401

  • Postime: 36
  • Gjinia: Mashkull
I.Azizi
ne: 22-03-2012, 17:52:15


 
“Në Shqipëri ka 300 mijë bullgarë, por në shkallë të ndryshme janë të asimiluar”. Kjo është deklarata e historianit Bozhidar Dimitrov, një ish-ministër dhe momentalisht drejtor i Muzeut Kombëtar të Historisë në Bullgari.Ai shpjegoi se bëhet fjalë për popullatën e vjetër bullgare që nga koha kur shteti bullgar ishte i shtrirë në gjithë Ballkanin, deklaratë e transmetuar vitin e kaluar nga Gazeta Tema. Pretendimet bullgare për praninë bullgare në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni nuk kanë të ndalur.

Jo vetëm se pretendojnë se Goranët e Gorës janë Bullgar të asimiluar, por Sofja zyrtare nuk ndalet së vepruari për t’i asimiluar Goranët në Bullgar.

Shoqata “Bullgarët muhamedan” në rajonin e Gorës për të rinjët të cilët deklarohen si bullgar siguron bursa.

Pas përfundimit të luftës në Kosovë dhe pa hyrjes së trupave të NATO-s, Bullgaria si shtet u angazhua në asimilimin e Goranëve etnik, të cilët jotojnë në hapsirën trekufitare në mes Kosovës, Maqedonisë dhe Shqipërisë.

Në rajonin e Gorës gjegjësisht në Sharr (Dragash) është formuar Shoqata e Bullgarëve muhamedan, e cila ka për qëllim të zhvilloj ndjenjat te etniteti goran për t’i bindur se janë bullgar të islamizuar.

Përsonat të cilët deklarohen si nullgar, fitojnë shtetësinë bullgare dhe marrin pasaportë bullgare. Shoqata e Bullgarëve Muhamedan iu mundëson marrjen e bursës dhe dërgohen për t’u shkolluar në Sofje.

Sa për ilustrim po përmendim se muajin e kaluar televizioni shtetëror bullgar transmetoi dokumentarin e etnologut të njohur bullgar Vesel Toncev, i cili pa hamendje flet për “përvetësimin” e Goranëve, shkruan revista elektronike “Sandzacke novine”.

/Përgatiti:Ismet Azizi/