×

Post reply

Emri:
Email:
Titulli:
Ikona e mesazhit:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

shtyp alt+s per te postuar ose alt+p per ta kontrolluar


Permbledhje

Postuar nga: erlehta
« ne: 01-01-2013, 18:06:25 »

Zbulohen lloje te reja Orchide

Studiuesit e Universitetit Vigo ne Spanje dhe ata te Alejandro de Humboldt ne Kube, kane zbuluar ne ishujte Karaibeve, dy lloje Orchide te panjohura me pare te cilave iu vune emrat Tetramicra riparia dhe Encyclia navarroi. Njera u gjend ne lindje dhe tjetra ne perendim te Kubes.
 Encyclia navarroi  eshte bime me lule te madhe ndersa Tetramicra i ka lulet me te vogla dhe rritet kryesisht ne guroret anes lumenjve ne malet e Baracoas. Pikerisht kjo eshte zona me me shume reshje dhe me pak e studiuar ne Kubes.
Per shume orchidet njihet si " mbreteresha e luleve" per ngjyrat, format  e bukurisn qe kane. Biologet njohin deri ne 30 000 lloje orchide
Postuar nga: erlehta
« ne: 01-01-2013, 17:48:40 »

Lulja me e madhe e bote

Ne kopshtin botanik Inhotim (Brazil) ka lulezuar per 72 ore lulja me e madhe ne Bote, me nje lartesi 1. 67 m
Amorphophallus titanum eshte emri shkencor
Rritet kryesisht ne pyjet tropikale ne ishullin Sumatra. Lulja cel shume rralle dhe lulezon vetem 72  ore. Lartesia e lules mund te arrije deri ne 3 metra