×

Ngyra e syve

Ngyra e syve

· 3 · 117

  • Postime: 1587
  • Gjinia: Femer
Parloté
ne: 03-06-2019, 12:13:41
Ne të gjithë i kemi sytë ngjyrë kafe

Kjo është për shkak të melaninës, e cila ndihmon në përcaktimin e lëkurës dhe ngjyrës së flokëve. Në irisin e syrit ka mini-melaninë qeliza të quajtura melanocite. Është interesante se këto melanocite krijojnë vetëm një "ngjyrë" - dhe kjo është ngjyra kafe. Do të thotë, sa më shumë prej këtyre melanociteve që keni në irisin tuaj, aq më të erët janë sytë.


Drita reflekton ngjyra të ndryshme

Drita luan gjithashtu një faktor, sepse melanina absorbon dritën. Pra, sa më shumë melanin, aq më pak dritë do të absorbohet, prandaj njerëzit me më shumë melaninë në irisin e tyre kanë sytë ngjyrë kafe.
Po kështu, është me njerëzit me sy të "blu", sepse pikërisht për shkak se nuk kanë aq shumë melaninë në irisin e tyre, drita reflekton jashtë syrit. Ky fenomen quhet përhapje, dhe kur drita shpërndahet, ajo reflektohet përsëri në sy në gjatësi vale më të shkurtra dhe për shkak se valët e shkurtra të dritës korrespondojnë me ngjyrën blu të spektrit të ngjyrës, sytë duken blu.


Sytë e tu ndryshojnë ngjyrën

Nëse jeni një nga ata me sy të "gjelbër", atëherë jeni në mes të spektrit të melaninës. Nëse dikush ndonjëherë pyeste se si sytë tuaj mund të ndryshojnë ngjyrën, është ndoshta sepse sytë "e gjelbër" janë më të ndjeshëm ndaj incidenteve të ndryshme të lehta. Prandaj, sytë tuaj mund të duken ndryshe, në varësi të asaj se a është koha me diell apo mbrëmje e errët.

  • Postime: 22779
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#1 ne: 03-06-2019, 23:44:28
Shume interesante. Nuk e dija qe ngjyra baze e syve qenka ajo kafe dhe se ngjyrat e tjera varen nga masa e melanines ne sy.

  • Postime: 1070
  • Gjinia: Mashkull
Poshnjari
#2 ne: 04-06-2019, 01:59:10
Prandaj vrisja mendjen une pse me ndryshon ngjyra e syve? Mendoja se kisha çrregullim. ;(