×

Bukuria - Algoritmi i bukurise

Bukuria - Algoritmi i bukurise

· 1 · 178

  • Postime: 26403
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 29-09-2019, 23:43:03
 

Është përmbledhja e parë e perceptimit të bukurisë, pavarësisht nga karakteristikat e detajeve individuale. Inteligjenca artificiale e demonstron këtë, falë algoritmeve të zhvilluara në Itali, në studimin e kryer nga Departamenti i Fizikës i universitetit ”La Sapienza” të Romë dhe botuar në revistën shkencore ”Reports”.

Metoda e analizës është rezultat i Vittorio Loreto, i cili së bashku me Miguel Ibanez-Berganza dhe Ambra Amico gjetën algoritme të afta për të identifikuar vetitë e fytyrës nga të cilat varet perceptimi i bukurisë duke siguruar kështu një përgjigje të teknologjisë së lartë për një pyetje antike.

Nga letërsia në pikturë, në fakt, nuk ka qenë kurrë e lehtë të përcaktohen kriteret që përcaktojnë bukurinë në mënyrë unike dhe askush nuk ka gjetur kurrë një rregull të thjeshtë për të përcaktuar karakteristikat e një fytyre të bukur.

Tani përgjigjja tregon se një përcaktim universal nuk ekziston.

Pika e fillimit ishte imazhi dixhital i një fytyre, detajet e së cilës u modifikuan nga vullnetarët që morën pjesë në eksperiment.

“Qasja jonë, bazuar në algoritmet e deformimit të imazhit dhe algoritmet gjenetike, lejon që subjekti eksperimental të ‘skalisë’ variantin e tij të preferuar të një fytyre referimi”, theksuan autorët. /po.al
« Editimi i fundit: 30-01-2020, 23:00:46 nga M A X »