Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: erlehta
« ne: 03-10-2019, 13:48:02 »

Jemi ne rruge te mbare 😘
Postuar nga: M A X
« ne: 01-10-2019, 13:12:43 »

Familja ideale nuk duhet të jetë e përsosur, ajo duhet të jetë e bashkuar

 


Familja ideale nuk duhet të jetë e përsosur, duhet vetëm të bashkohet. Unioni në fakt përkthehet në një hapësirë të sigurt dhe stimuluese që vepron si një referencë pozitive për të gjithë anëtarët, veçanërisht fëmijët.

Familja duhet të jetë parajsa jonë, e cila na ofron mbrojtje dhe dashuri, por asnjë qenie njerëzore nuk është e përsosur, kështu që asnjë familje nuk mund të jetë e përsosur. Në fakt, ajo që ka më shumë rëndësi është uniteti, pavarësisht nga pikat e forta dhe të dobëta.

Familja ideale nuk duhet të shkojë në kërkim të përsosmërisë, por tw bashkimit. Profesori Alan Kazdin, një nga specialistët kryesorë në fushën e edukimit të prindërve, listoi 8 karakteristikat kryesore që nuk duhen anashkaluar për të arritur një mjedis të shëndetshëm familjar:

KOMUNIKIMI:

Është baza e çdo marrëdhënie njerëzore dhe nuk mund të dështojë brenda grupit të familjes. Ky duhet të jetë i hapur dhe pa paragjykime. Fëmijët në veçanti duhet të dinë që kanë të drejtë të shprehen dhe se prindërit janë gjithmonë të pranishëm për t’i dëgjuar ata.

RAPORTET POZITIVE:

Fëmijët kanë nevojë për vlera pozitive për të udhëhequr veten e tyre, të cilat duhet të transmetohen nga prindërit, gjyshërit, xhaxhallarët, kushërinjtë dhe madje edhe miqtë e familjes, pasi ata kontribuojnë ndjeshëm në zhvillimin e tyre.

RUTINA:

Fëmijët kanë nevojë për rituale të vogla të përbashkëta me familjen e tyre për t’u ndier në paqe, të sigurt dhe të qëndrueshëm. Një nga më të rëndësishmet është sigurisht ajo e natës së mirë.

SJELLJET POZITIVE SOCIALE:

Ftimi i miqve në shtëpi, organizimi i darkave ose udhëtimeve dhe pjesëmarrja në jetën shoqërore të komunitetit janë veprimtari që ndihmojnë në zhvillimin e sjelljeve pozitive sociale dhe të japin një shembull të mirë për të rinjtë.

FLEKSIBILITETI:

Të dish të merresh me ndryshimin dhe të adaptosh situatat e reja është një cilësi shumë e rëndësishme si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit.

MONITORIMI:

Prindërit kanë detyrimin të mbikëqyrin fëmijët e tyre të vegjël, kështu që ata duhet të dinë se kush janë miqtë e tyre, ku po shkojnë dhe çfarë po bëjnë.

REDUKTIMI I STRESIT:

Disa ngjarje stresuese të jetës janë të pashmangshme, por të tjera mund të shmangen, kështu që mësimi për të menaxhuar stresin dhe zvogëlimi i tij sa më shumë që të jetë e mundur me strategji dhe parashikime është i dobishëm për të gjithë.

KRIJONI HAPËSIRËN TUAJ:

Të qenit prind është një sfidë e vërtetë, e cila përfshin detyrime dhe sakrifica, por është e rëndësishme të mos e lini veten pas dore. Prindërit gjithashtu kanë të drejtë të marrin kohë për veten e tyre dhe jetën në çifti. E gjithë kjo do t’u japë atyre më shumë energji dhe më shumë lumturi.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / https://www.giornodopogiorno.org
Revista Psikologjia