Tensioni në shtatzani - Familja

×
Hyrja
Profili

Tensioni në shtatzani

Tensioni në shtatzani

· 1 · 1123

  • Postime: 18280
  • Gjinia: Femer

ne: 26-03-2011, 22:09:21
Nëse vizitoheni tek mjeku rregullisht, dhe nëse jeni nën ndonjë terapi adekuate gjatë shtatzënisë, mundësitë për të pasur ndonjë komplikim zvogëlohen, por fatkeqësisht, nuk zhduken plotësisht, sepse kjo gjendje ndonjëherë mund të jetë e paparashikuar. Madje 5 % e grave, e ka këtë gjendje të tensionit të lartë, e cila quhet “hipertesion kronik” dhe nënkupton tensionin mbi 140/90 mmHg.

Tek disa gra tensioni i lartë paraqitet gjatë shtatzënisë, dhe kjo gjendje pastaj quhet “hipertension i shkaktuar nga shtatzënia”.

Gratë me hipertension kronik janë më të rrezikuara nga zhvillimi i pre-eklampsisë, ndërprerja e zhvillimit të frytit intrauterinë, lindja e parakohshme, placenta e puqur, dhe vdekja intrauterine e frytit. Në rastet e lehta, rreziqet nga komplikimet janë më të vogla, ndërsa në rastet më të rënda rritet edhe rreziku nga komplikimet e mundshme. Ideale do të ishte sikur tensionin e lartë ta rregullonit para se të mbeteni shtatzënë, me përpjekjet e përbashkëta të internistit dhe gjinekologut tuaj, ashtu që shtatzënia të planifikohet, para se gjithash, që të zvogëlohet rreziku nga komplikimet, por edhe për llojet e ilaçeve që do ti përdorni gjatë shtatzënisë, veçanërisht në tremujorin e parë. Nëse nuk e keni planifikuar shtatzëninë, e rëndësishme është që ti lajmëroni mjekut që t`ju udhëzojë se çfarë ilaçesh mund të merrni, dhe si do ta ndiqni shtatzëninë, sidomos nëse nuk e keni tensionin të rregulluar – është e mundur edhe t`ju udhëzojë që të shtriheni në spital, me qëllim që ti bëni analizat e duhura dhe të planifikoni përcjelljen e mëtejme të shtatzënisë.

Temat e fundit