×

Nje efekt anesor i ngrohjes globale: me shume vegjetacion ne Himalaja

Nje efekt anesor i ngrohjes globale: me shume vegjetacion ne Himalaja

· 1 · 124

  • Postime: 26403
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 13-01-2020, 10:23:35
 

Rajoni i Himalajave pervec se eshte vendodhja e majave me te larta te planetit, eshte gjithashtu dhe vendburimi i kater lumejve me te medhenj te Azise, nga te cilet varet dhe jetesa e mbi 1.4 miliarde njerezve. Kerkuesit shkencore kane verejtur qe per shkak te ngrohjes globale si rezultat i ndryshimit te klimes, ne rajonet e larta malore,  ne ato mbi 4 mije metra mbi nivelin e detit, ka nje rritje te vegjetacionet. Keshtu eshte pare qe jo vetem ka me shume vegjetacion, por tani ka dhe ne ato vende kur me pare nuk ka pasur. Pasojat jane te paparashikueshme ende.
 

Ne kete foto duket dallimi i madh mes vitit 1993 dhe vitit 2017. Ne blu eshte zona me vegjetacion deri ne vitin 1993 dhe me te kuqe zonat shtese qe jane pushtuar nga bota bimore deri ne vitin 2017.

Keshtu ne disa raste bota bimore, si psh ne Antarktide shton efektin ngrohes, sepse bimet thithin me shume drite. Por kjo mund te ishte katastrofale per Himalajat, sepse shtimi i ngrohjes do te sillte shkrirje te metejshme te akujve dhe si rezultat me shume uje qe mund te sillte permbytje masive nga lumejte e rajonit. Nga ana tjeter ne Tibet eshte vene re se me shume vegjetacion sjell me shume avullim te ujit, qe ka si rezultat efekte ftohese. Pra sic shihet ende nuk mund te parashikohen afektet e verteta afatmesme apo afatgjata te shtimit te botes bimore ne ato zona ku ajo ka pas munguar apo ka qene shume e rralle. Koha do ta tregoje.
 

Pse ka kaq shumë pushtet policia në SHBA?

Nisur nga InfoZRubrika Bota

Postimi i fundit 03-07-2020, 12:36:33
nga InfoZ
E ardhmja e fuqisë globale

Nisur nga M A XRubrika Bota

Postimi i fundit 26-05-2020, 12:51:25
nga M A X
Pse jam shume nervoz?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 24-03-2020, 18:22:18
nga InfoZ
Sa shume kalori duhet te ha ne nje dite?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 08-04-2020, 22:57:30
nga M A X
Kush ka me shume topa te arte?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 09-04-2020, 21:29:58
nga M A X