×
Hyrja
Profili

Habia Filozofike

miqesia shoqeria shoqe mikesha.jpg
Pergjigje nga: olti, Parloté, erlehta
Miqësia

Pergjigje nga: Passion, laurak, Mishel Forever
Prej nga vjen Vetmia?


Pergjigje nga: Grens, flutur, laurak
Pse jetojmë?


Pergjigje nga: flutur, Mishel Forever, ciarli
Çfarë ndodh kur vdes?Pergjigje nga: ciarli, mister x, ωιη∂σω ιη тнє ѕкιєѕ
Kuptimi i jetës?
*


Pergjigje nga: ciarli, thjesht, valmi
Zbulo Kohen
*

Pergjigje nga: ciarli, Mishel Forever, shejtania
Pafundesia. A ekziston?!
*


Pergjigje nga: ciarli, whitesnake, Mishel Forever
Ekzistencializmi!
*

Pergjigje nga: flutur, Mishel Forever, shejtania
Ç'është 'Jeta'?

Pergjigje nga: ciarli, HardLife, Elegance
JEAN-PAUL SARTRE
*

Pergjigje nga: ciarli, The World, KingS00l
Sokrati
*
Pergjigje nga: whitesnake, IL PRINCIPE, ·÷±±÷·‡±: Adrenalina :±‡
Besimet

Pergjigje nga: bleranda.d, shejtania, Gjumashi
Thënie Filozofike
*
Pergjigje nga: thjesht, Trendafili i kuq, Capkenja
Të dashurosh...
*

M A X
29-04-2011, 01:52:48
Portreti Descartes-it

Habia Filozofike

Perikli Mboria 

Pergjigje nga: adisa abedini, universal1, Parloté
Ç'eshte ETIKA ?!


Pergjigje nga: spiun, erlehta, pam
"Fjalor Filozofik"
spiun paranoik

M A X
19-09-2009, 19:55:12
SISTEMI SKOLASTIK I SHËN THOMA AKUINIT

Habia Filozofike

Akuini ‘krishtëroi’ filozofinë e Aristotelit.Termi ‘skolasticizëm’, në këtë kontekst, rrjedh nga aktiviteti intelektual i zhvilluar në shkollat mesjetare katedrale dhe patronet e tyre quheshin doktorë skolastikë. Filozofia skolastike ishte më tepër një përpjekje për të bashkuar një system cohere...

M A X
19-09-2009, 19:54:17
SHPËTIMI ËSHTË BASHKIMI MISTIK ME ZOTIN

Habia Filozofike

Plotini ka lindur në Egjipt rreth vitit 204. Ai ishte nxënës i Amoniusit në Aleksandri. Aleksandria, në këtë kohë, ishte udhëkryq intelektual i botës antike dhe këtu Plotini zhvilloi një kuptim të gjërë të filozofisë klasike, duke përfshirë idetë e Pitagorës, Platonit, Aristotelit, Epikurit ...


M A X
19-09-2009, 19:50:48
FILOZOFIA KRISHTERE E SHËN AUGUSTINIT

Habia Filozofike

Interesi i jashtëzakonshëm i Shën Augustinit, për fatin e tij personal, shërben si forcë shtytëse për aktivitetin e tij filozofik. Që në rininë e tij të hershme ai ka vuajtur nga një shqetësim i thellë moral, i cili e çoi atë në një kërkim që zgjati gjithë jetën për urtësinë e vërtetë dhe për pa...


M A X
19-09-2009, 19:44:04
DAVID HJUMI (1711 – 1776)

Habia Filozofike

Përmbajtja e mendjes – Asgjë nuk duket më e pakufizuar, thoshte Hjumi, se sa mendimi njerëzor. Megjithëse trupi ynë mund të qëndrojë i fiksuar në një planet, mendja është ajo e cila endet pa pushim në zonat më të largëta të universit. Gjithashtu mund të thuhet që është mendja ajo që kufizohet ng...

M A X
19-09-2009, 19:43:23
XHORXH BERKLI (1685 – 1753)

Habia Filozofike

Materia si një term pa kuptim. ‘Ekzistenca absolute e objekteve, që nuk mendojnë (materies), është fjalë pa kuptim’. Kjo nuk do të thotë se sendet e ndjeshme nuk zotërojnë realitet, por që ato ekzistojnë vetëm për aq kohë sa perceptohen. Kjo, sigurisht, nënkupton që vetëm idetë ekzistojnë. Çfarë...

M A X
19-09-2009, 19:42:37
XHON LOKU (1632 – 1704)

Habia Filozofike

Teoria e njohjes. Përfundimi i tij ishte se njohja reduktohet tek idetë, por këto nuk janë idetë e Platonit, por idetë që vijnë nga objektet e përvojës sonë. Origjina e ideve është eksperienca dhe kjo e fundit merr dy forma: ndijimin dhe pasqyrimin. Të gjitha idetë, pa përjashtim, vijnë tek ne p...

M A X
17-09-2009, 13:32:31
Spinoza

Habia Filozofike

Metoda. Spinoza mendonte se ne mund të arrijmë njohje të saktë mbi realitetin duke u mbështetur në metodat gjeometrike. Ajo çka shtoi Spinoza tek metodat e Dekarrtit, ishte një renditje e lartë sistematike e aksiomave dhe parimeve. Spinoza pothuajse e krijoi rresht pas rreshti gjeometrinë e filo...

M A X
17-09-2009, 13:31:37
RËNE DEKARTI

Habia Filozofike

Metoda e Dekartit. Metoda e Dekartit konsistonte në shfrytëzimin e fuqive të mendjes me anë të vendosjes së rregullave të veçantë. Ai këmbëngulte në domosdoshmërinë e metodës, për të pasur një mendim sistematik dhe të rregullt. Mendja jonë, nga natyra, zotëron dy fuqi: intuitën dhe deduksionin. ...

M A X
17-09-2009, 13:30:51
Tomas Hobs

Habia Filozofike

Trupat në lëvizje: objekte të mendimit. Filozofia, sipas Hobsit, është e interesuar kryesisht për shkaqet dhe karakteristikat e trupave. Sipas tij ekzistojnë tre lloj trupash: trupat fizikë, siç janë gurët; trupi njerëzor dhe trupi politik. Për të ekziston një karakteristikë e vetme, që e kanë t...

M A X
17-09-2009, 13:26:44
Intermexoja e Rilindjes

Habia Filozofike

Filozofët e periudhës së mesjetës kërcënoheshin nga vdekja, kur mësimet e tyre preknin statusquon. Shpirti i filozofisë së mesjetës ishte ndryshe. E gjithë atmosfera kulturore ishte e ndikuar nga mbizotërimi i kishës, kështu që morali, doktrinat politike, institucionet e shoqërisë; siç ishin fam...


Pergjigje nga: Trendafili i kuq, tweet, diikush
Dashuria e ndaluar?Faqe: [1] 2 3
  • Nuk ka postime te reja
  • Redirect Board