×
Hyrja
Profili

Historia Mesjetare

M A X
ne: 05-09-2019, 23:42:53
Çmenduritë e Mesjetës

Historia Mesjetare

Çmenduritë e Mesjetës: Kur gjyqit i nënshtroheshin edhe kafshëtNjë nga aspektet më të pazakonta të botës mesjetare, ishte nxjerrja e kafshëve para gjyqit, ashtu si edhe qeniet njerëzore. Ndërsa vërtetësia e shumë gjyqeve të tillla është e vështirë të verifikohet, është përtej çdo lloj dyshimi se...


Pergjigje nga: olti, erionmuca, Pasion
Karli i Madh


M A X
ne: 27-04-2012, 23:53:58
Murgjit e akullit

Historia Mesjetare

Murgjit e akullitTeorema: përgjegjësi kryesor i luftës së dytë botërore ishte gjerman, pushtoi Poloninë, më pas hyri në Rusi; por nuk quhej Adolf, por Hermann, nuk kishte mustaqe të zeza por një mjekërr të gjatë ngjyrë të kuqe, dhe kryqet mbi flamujt e tij nuk ishin të thyer por...


M A X
ne: 27-04-2012, 23:51:09
Rënia e Perandorisë Bizantine

Historia Mesjetare

Perandoria Bizantine nënkupton gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Një vështrim i shkurtër në historinë e Perandorisë Bizantine nga themelimi i saj në vitin 324 deri në rënien e saj në vitin 1453Perandoria lindore e pakapshme/Rënia e Perandorisë BizantinePerandoria Bizantine nënkupton gjër...

M A X
ne: 19-11-2011, 23:36:49
19 nëntor 1095 Këshilli i Klermontit

Historia Mesjetare

Retro/Histori: 19 nëntor 1095 Këshilli i KlermontitNë vitin 1095 perandori bizantin Aleks Komneni I dërgoi emisarë në Perëndim duke kërkuar ndihmë kundër turqve. Mesazhi u mor nga Papa Urbani II dhe po atë vit, në nëntor, Ati i Shenjtë mblodhi Këshillin e Klermontit për të diskutuar gjendjen. Du...

M A X
ne: 28-07-2011, 11:33:20
Përtej kryqëzatave

Historia Mesjetare

Përtej kryqëzataveImazhet më të fuqishëm dhe të menjëhershëm që lidhen me memorien e kryqëzatave të mesjetës janë të dominuar nga lufta dhe dhuna: të dërguarit e parë të kryqëzatave që ecnin mbi gjakun deri në gju të myslimanëve në 15 korrik 1099, pas vrasjeve barbare për rimarr...

M A X
ne: 24-07-2011, 00:07:32
Armaturat kanë ndryshuar fatin e betejave në Mesjetë

Historia Mesjetare

Armarturat e veshura në Mesjetë, nga ushtarët Anglezë, Francezë, Gjermanë etj.., gjatë luftimeve, kanë ndikuar në përcaktimin e fatit të betejës. Dhe kjo, për faktin, se me këto armatura energjia që shpenzohej nga ushtarët ishte e dyfishtë.Një grup shkencëtarësh në Oxford, kanë monitoruar dhe te...

M A X
ne: 08-06-2011, 01:31:33
Kalorësit Tempullarë, sekreti i thesareve të Jezusit

Historia Mesjetare

Sipas një tradite ezoterike, pasi kanë gërmuar nën Tempullin e Salomonit për 9 vjet me radhë, Kalorësit Tempullarë lanë Lindjen e Mesme me 5 arka plot me thesare të grumbulluara në Tokën e ShenjtëPërpara se të transportoheshin përfundimisht në Kështjellën e Rosslyn, seli e lashtë e baronëve të R...

M A X
ne: 03-01-2011, 02:04:02
Gjenocidi Spanjoll kundër Hebrejve dhe Muslimanëve në shek. XIV-XVII

Historia Mesjetare

Në shekullin XIV dhe XV në Spanjë ndjekja dhe urejtja e hebrejve kishte marr karakter të hapet antisemit. Këtë urrejtje ndaj hebrejve e nxitnin kallugjerët fanatic, e cilët propagonin shfarosjen e “armiqëve te krishtit” dhe kerkonin denimin e atyre që nuk jan besnik te fesë së krishtere. Si paso...


Thales
ne: 06-08-2009, 17:34:05
12 Papët që nuk ishin ''ëngjëj''

Historia Mesjetare

Cilët kanë qënë 12 papët që nuk ishin ëngjëjNga papa Pius, te papa AleksandriKanë bërë më shumë mëkate se kushdo tjetër. Kanë vrarë me miliona njerëz, kanë torturuar dhe kanë persekutuar.Madje kanë kryer perversitete nga më të paimagjinueshmet, duke bërë inçest, orgji edhe me fëmijët e t...

M A X
ne: 08-05-2009, 13:45:53
Rruga shekullore e Kalorësve të Maltës

Historia Mesjetare

 Rruga shekullore e Kalorësve të MaltësKalorës: një emër që të sjell në mendje histori fëmijësh, bëma fisnikësh, vepra heroike. Dhe Urdhëri i Kalorësve të Maltës ka përfaqësuar për shekuj të tërë, të gjithë këto. Por ndërkohë që historia zbehte me kalimin e kohës urdhërat e mëdhenj kalorsiakë - ...

Berni
ne: 01-05-2009, 10:47:04
10 legjenda urbane të Mesjetës

Historia Mesjetare

10. IncubusDHE SUCUBUSIncubus-i është një demon në formën mashkullore, që mendohet se qëndron mbi njerëzit që janë duke fjetur, sidomos te femrat, me qëllim që të kryejë marrëdhënie seksuale me to, sipas një numri traditash mitologjike dhe legjendare. Në versionin femëror quhet ...

M A X
ne: 02-03-2009, 14:23:02
Rikard Zemërluani përballë Saladinit

Historia Mesjetare

 Rikard Zemërluani përballë SaladinitMasakër në shkretëtirëNë vitin 1187, udhëheqësi musliman, Saladin ripushtoi qytetin e Jeruzalemit, ashtu si edhe pjesën më të madhe të bastioneve të kryqëzatorëve në Tokën e Shenjtë. Si reagim, mbretërit e Evropës, duke përfshirë Frederik Barbarozën e Gjerman...

M A X
ne: 08-08-2008, 09:33:27
Si ndryshoi botën "Vdekja e Zezë"

Historia Mesjetare

Ndoqi rugën mesjetare të tregtisë nga Kina, përmes Azisë Qendrore dhe Turqisë, deri në ItaliSi ndryshoi botën "Vdekja e Zezë"Heather WhippsShtatë mijë vetë vdisnin përditë në Kairo. Tre të katërtat e banorëve të Firencesu varrosën në varreza të improvizuara brenda vetëm një vi...

M A X
ne: 06-07-2008, 14:39:54
Silvestri i II-të, Papa i vitit 1000: Shkencëtari i akuzuar për magji

Historia Mesjetare

Sipas Gregoriusit, qe "një gjeni që ndriçoi me dritë shumë të gjallë epokën e tij". Por erudicioni i tij në fushën e shkencave do të keqkuptohejI dituri Gerberto di Orilak, edukator dhe mik i Otonit të III-të, u bë Papë me emrin e Silvestrit të II-të (999-1003) dhe është me siguri një prej figur...

M A X
ne: 17-06-2008, 11:12:36
Çelestini i V-të, Ati i Shenjtë që u arratis nga froni i Shën Pjetrit

Historia Mesjetare

Historia pak e njohur e një Pape të shekullit të XIII-të, të sakatuar nga luftërat për pushtet midis kardinalëve të VatikanitÇelestini i V-të, Ati i Shenjtë që u arratis nga froni i Shën PjetritPrej të gjitha pontifikateve që pasuan njëri-tjetrin në shekullin e XIII-të, ai i Çelestinit të V-të, ...

Pergjigje nga: Capkenja, veleshnjari, Nadja
Dashnorja e Papëve

Berni
ne: 12-03-2007, 12:47:54
Shqiperia Mesjetare ne zhvillimet e vrullshme kulturore dhe fetare,sfiduese e...

Historia Mesjetare

SHQIPERIA MESJETARE NE ZHVILLIMET E VRULLSHME KULTURORE DHE FETARE, SFIDUESE E QENDRAVE ME TE NJOHURA TE KULTURES EVROPIANEFakti që urdhri monastik i cistersienëve ka qenë një ndër urdhrat monastikë më progresivë të mesjetës, mund të jetë i njohur prej shumë studiuesve, por që n...

  • Nuk ka postime te reja
  • Redirect Board