Historia Shqiptare - 3

×
Hyrja
Profili

Historia e Kombit Shqiptar. Tema informative dhe diskutime historike.M A X
ne: 12-08-2011, 15:40:47

Sundimi monarkik

Historia Shqiptare

Retro/Press: Sundimi monarkikDelegata shqyptare u prit n’atme në të kthyem prej Rome me gzim e entuziazem të posaçem. Shkodra pat rasen me diftue nderim të posaçem per mist e vet të deje Shkelqesit e Tyne Ministrin e Mbrendshem Maliq Bushatin e Ministrin e Arsimit Ernest Koliqin, të cillt udhnue...


M A X
ne: 02-08-2011, 15:38:56

Eksodi i gushtit 1991

Historia Shqiptare

20 vjet më parë, eksodi i gushtit 1991Në një ditë të nxehtë gushti, 20 vjet më parë, Bari pa ankorimin në brigjet e veta të një anijeje nga Durrë...

M A X
ne: 01-08-2011, 11:55:05

Novruz Zeinati, koloneli me pistoletën e Zhukovit

Historia Shqiptare

Kur ishte ushtarak, mbante në brez një pistoletë të cilën ish ministri i Mbrojtjes së B.S. Zhukov, Marshall i shpallur 4 herë “Hero i Luftës së Dytë Botërore”, i a kishte sjellë Shefit të Shtabit të Ushtrisë Shqiptare Gjeneral Leitnant Petrit Dume. “Gjatë një stërvitje të zhvilluar në Korpusin e...

M A X
ne: 28-07-2011, 15:18:31

Kur kërkohej një nuse për Ahmet Zogun

Historia Shqiptare

Nga kujtimet e këshilltarëve italianë në Shqipërinë e viteve ‘30, të shprehura në botimet e kohëve të fundit. Cila është e vërteta e shumëpërfolur për vajzën që italianët donin t'i bënin mbretit shqiptar. Pse ai u kërkoi vajzën e Viktore Emanuelit Legjenda e propozimeve diplomatike për martesën ...


M A X
ne: 22-07-2011, 15:12:05

FAIK KONICA, mik apo armik me Mbretin Zog?!

Historia Shqiptare

FAIK KONICA, mik apo armik me Mbretin Zog?!Qeveria e re e Zogut e kishte financiarisht të pamundur të mbante shumë legata jashtë. Por krahas respektit deri në përunjësi që shprehte ndaj Amerikës, njeriu ambicioz i Matit i shihte Shtetet e Bashkuara si aleatë të ardhshëm që mund ...


M A X
ne: 14-07-2011, 12:30:32

Historia e Shqipërisë dhe shqiptarëve

Historia Shqiptare

Intervistë me akademikun Beqir Meta, drejtor i Institutit të Historisë dhe nëndrejtor i Qendrës së Studimeve AlbanologjikeHistoria e Shqipërisë dhe shqiptarëve- Profesor! Cilat janë risitë që sjell organizimi i ri në Qendrën e Studimeve Albanologjike (QSA), rezultatet e para që ...

M A X
ne: 10-07-2011, 20:09:57

Dëshmi të ushtarëve grekë në Shqipëri, përgjatë viteve 40'

Historia Shqiptare

Dëshmi të ushtarëve grekë- Shqiptarët në eposin e Shqipërisë  Eposi i dyzetës, nuk u shkrua në shkretëtirë, por në shtëpinë e tjetër kujt. Banorët e vendit në fjalë, “u harruan” nga përvjetorët, po jo dhe prej veteranëve të asaj lufte. Nga të gjitha përplasjet e historisë neogreke, lufta italogr...

M A X
ne: 02-07-2011, 10:49:54

Pellazgët, banorët e mbijetuar të Atlantidës?

Historia Shqiptare

Tekstet më të lashta të njerëzimit na flasin për një epokë të artë, në të cilën zotat nuk qenë veçse të vdekshëm të thjeshtë të ardhur nga një ishull në Polin e Jugut: Ata ranë dakord në fiksimin e ardhjes së tyre midis viteve 13000 dhe 9600 B.CKanë ekzistuar një apo disa Atlantida?Pella...

M A X
ne: 29-06-2011, 17:01:52

Washington-i si m’u duk i Faik Konicës

Historia Shqiptare

Washington-i si m’u duk i Faik KonicësDone. Let him come! Këto fjalë të presidentit amerikan Kevin Coolidge, shënuar diku në margjinat e fletë-kërkesës të sekretarit të Shtetit, me propozimin e emrit të Faik Konicës si ministër i Jashtëzakonshëm dhe Fuqiplotë i Shqipërisë në Was...

M A X
ne: 29-06-2011, 16:58:01

Rishikim historisë së Parlamentit para '91

Historia Shqiptare

Topalli, rishikim historisë së Parlamentit para TIRANË Historiku i Kuvendit të Shqipërisë do të rishikohet nga e para. Kjo është nisma më e fundit e Kryetares së Kuvendit, Jozefina Topalli, e miratuar në mbledhjen e byrosë së Kuvendit, me praninë vetëm të deputetëve të mazhorancës. Sipas vendimi...

M A X
ne: 28-06-2011, 15:51:35

Sekularizmi jashtë historisë

Historia Shqiptare

Nga Besnik Sinani
Cdo diskutim mbi sekularizmin në debatin publik të Shqipërisë post-komuniste është reduktuar në një diskutim mbi modele të shfaqjes së sekularizmit në Evropë. Kjo qasje e debatit paraqet sekularizmin jo si produkt përherë evolutiv historish,...

M A X
ne: 28-06-2011, 15:50:30

Dëshmitë e të mbijetuarve, si i piqnin të gjallë fëmijët

Historia Shqiptare

[html]  http-equiv="content-type">
 


style="border-collapse: separate; color: rg...

M A X
ne: 26-06-2011, 00:32:18

100 vitet e problemit çam

Historia Shqiptare

Nga Pellumb XhufiMarrë nga Gazeta Shqip
Në këta 100 vjet të ekzistencës së shtetit shqiptar, problemi çam ka pësuar aq shumë luhatje e zhvendosje, saqë sot bëhet i nevojshëm një ridefinim i tij. A është çështja çame problem i një komuniteti, apo është ajo një...

VM.
ne: 24-06-2011, 15:06:15

Çfare u tha ne 16 dhjetor 1912 ne Londer

Historia Shqiptare

Çfare u tha ne 16 dhjetor 1912 ne Londer: 1-Te mos mbahet proces verbal gjate takimeve, pra te mos lihet asgje me shkrim. 2-Kambon njehere ne 5 dite te beje nje permbledhje dhe tja dergoj MPJ Frances. (Pol Kambon, Leterkembimi, botim i vitit 1946, Botimet Graseet) Ja perse Konferenca e Londres n...

M A X
ne: 23-06-2011, 12:03:04

Flamuri shpirti i kombit, himni zëri i tij

Historia Shqiptare

Flamuri shpirti i kombit, himni zëri i tijNë janar të viti 1907, në Bukuresht themelohet Shoqëria "Bashkimi". Emri me të cilën u pagëzua kjo shoqëri e kishte zanafillën tek shkrirja në një e të gjitha shoqërive që ndodheshin në Bukuresht, respektivisht "Dituria", "Drita" dhe "Sh...

M A X
ne: 22-06-2011, 17:13:59

Tuneli në Porto Palermo, muze i Luftës së Ftohtë

Historia Shqiptare

Tuneli në Porto Palermo, muze i Luftës së FtohtëSHKRUAN: Aida Tuci22-06-2011 11:41Paradoksi është që janë shumë zona ushtarake, pjesa më e madhe e tyre në qytete me peizazhe të bukura, por që kjo strukturë duket shqetësuese në mes të bregdetit shqiptar. Por si mund t’i kthejmë edhe këto strukt...

VM.
ne: 21-06-2011, 02:03:31

Programi I LSHP është sanksionuar vetëm në programin e frontit

Historia Shqiptare

Lidhja Shqiptare të Prizrenit i përket fazës së dytë të Rilindjes Kombëtare.“Faza e dytë përfshin vitet 1878-1881, kur në kushtet e Krizës Lindore, një element i rëndësishëm i së cilës ishte edhe Lëvizja Kombëtare Shqiptare, u shënua një kthesë e rëndësishme në zhivillimin e saj, u krijua organi...

M A X
ne: 17-06-2011, 13:51:04

Përpjekjet e këshilltarëve të Zogut për të hapur BBC në shqip

Historia Shqiptare

Kur arritëm në Angli mësuam se asnjë radio angleze nuk jepte lajme në gjuhën shqipe, për faktit se publiku që fliste shqip ishte shumë i kufizuar, dhe qëndrimi i aleatëve kundrejt Italisë deri më 10 Qershor e shpjegon këtë mungesë. Por kjo mungesë ishte dhe në Francë, megjithëse u munduam ta ndr...

M A X
ne: 15-06-2011, 15:33:25

Intrigat e “komunistit” Tajar Zavalani

Historia Shqiptare

Intrigat e “komunistit” Tajar Zavalani: Si detyrohej të jepte prova besnikërie ndaj mbretit ZogGushti i vitit 1939 ishte një muaj kritik. Pikërisht në këtë muaj mbërriti në Paris z. Tajar Zavalani me gruan e tij Selma. Vinte nga Zvicra, ku kishte kaluar disa ditë pushimesh, pasi kishte shpëtuar ...

M A X
ne: 12-06-2011, 01:31:23

Revolucioni i vitit 1981 krijoi bazën e ushtrisë çlirimtare

Historia Shqiptare

Kumtesë e lexuar me 26 Maj 2011, në përvjetorin e tridhjetë të demonstratave të vitit 1981 në Therandë. (1 / 2)Duhet ta dinë të gjithë, se historia është ajo që ka ndodhur dhe jo ajo që kemi dëshirë të ketë ndodhur.Demonstratat e vitit 1981 nuk do të merrnin përmasa kaq të mëdha dhe të trajtohen...

M A X
ne: 12-06-2011, 01:25:08

Kur hidheshin themelet e shtetit të ardhshëm shqiptar

Historia Shqiptare

133 vjet më parë, u mblodh në Prizren një kuvend mbarëshqiptar, i cili vendosi për themelimin e një organizate me kara...

VM.
ne: 10-06-2011, 11:20:05

Shqiptarët e duan Shqipërinë Etnike

Historia Shqiptare

Shqipëria Etnike është amanet nga bijtë dhe bijat dhe e të gjithë atyre që dhanë betimin për një Shqipëri Etnike. Dikur ishin iluministët e Rilindjes Kombëtare Shqiptare, sot janë bijtë e bijat pasardhës të veprimtarëve të gjitha kohërave, respektivisht sot janë bijtë e bijat e Frontit Bashkimit...

VM.
ne: 10-06-2011, 11:18:42

Gjurmët e para shqiptare

Historia Shqiptare

Populli shqiptar është i vetmi popull që ka një numër aq të madh pjesëtarësh jashtë vendit. Ai kufizohet rreth e përqark me tokat e veta autoktone përgjatë tërë kufirit të tij gjeografik, respektivisht, të kufijve të të dy shteteve kombëtare shqiptare, nga të cilat, Republika e Kosovës është kri...

VM.
ne: 10-06-2011, 11:16:55

133 Vjetori i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit

Historia Shqiptare

PRIZREN – Lidhja Shqiptare e Prizrenit ka shenuar sot pervjetorin e 133. Aktivitete te ndryshme kulturore dhe shkencore do te karakterizojne gjate tre diteve qytetin e Prizrenit ne kuader te ketij pervjetori.Ne kuader te 133 vjetorit te Lidhjes Shqiptare te Prizrenit, Aleanca “Kuq e Zi”, organiz...

M A X
ne: 08-06-2011, 01:23:58

“Dorëheqja” si akt politik në historinë e shtetit shqiptar

Historia Shqiptare

Hasan BelloNё letrën e hapur qё shkrimtari i njohur Ismail Kadare i dёrgoi pak ditё mё parё kandidatit pёr kryetar bashkie, z. Lulzim Basha, ndёr tё tjera i kёrkonte tё dorёhiqej nga gara elektorale pёr hir tё interesave kombёtare. Duke i sugjeruar tё merrte si shembull rastin e “dorёheqjes” sё ...

M A X
ne: 07-06-2011, 00:12:54

Fëmijëria e Edi Ramës dhe Sali Berishës

Historia Shqiptare

Rama më pa nuse dhe tha: U rrëmbyen me dashuri54-vjeçarja Zana Çikopana vuri këmbë si nuse 35 vjet më parë në pallatin ku banonte familja e Edi Ramës në lagjen "21 Dhjetori" në Tiranë. Edi ishte asokohe rreth 12 vjeç dhe bashkë me fëmijët e tjerë të lagjes, siç ishte zakoni, shkoi edhe ai për të...

ßåßy ღ
ne: 28-05-2011, 20:19:33

Pese anarkitë

Historia Shqiptare

 Botuar më 1924Kanë të drejtë dhe ata që qeshin dhe ata që zemërohen. Se puna është për të qeshur dhe për të qare. Po atyre që zemërohen do t’u përmend fjalët që i tha Ali Pasha Pukëvilit, konsullit frënk në Janinë. Kafazi i këtij kish rrahur një ditë një njeri të Ali Pashës, i cili pa humbur ko...

M A X
ne: 19-05-2011, 16:09:33

Gazmend Çaçi - Ai që mundi "Arisin" në Greqi

Historia Shqiptare

Gazmend Çaçi/Ai që mundi "Arisin" në GreqiNga Agron SEJAMINILigësia e sistemit komunist ka lënë gjurmë edhe në jetën e kësaj legjende të basketbollit shqiptar. Mjafton të kujtojmë se, vendlindja e tij është Fushë-Kruja, ku prindërit e tij vuanin internimin. Akuza kishte shpallur të pandehur vite...

M A X
ne: 17-05-2011, 00:50:09

“THE NEW YORK TIMES” PER KRYENGRITJEN E MALESISE SE MADHE

Historia Shqiptare

Kjo gazete e madhe amerikane i kushtoi hapësire të jashtëzakonshme Kryengritjes së Malësisë së Madhe. Madje këtë shkrim të gjatë e kishte ilustruar me shumë fotografi të ushtarëve dhe pashallarëve turq. Pastaj pamje nga Shkodra dhe Malësia. Kishte botuar gjithashtu një fotografi të Faik Konicës ...

Berni
ne: 05-05-2011, 15:43:36

Beqir Meta: Po rishkruajmë historinë e 1912-1991-shit

Historia Shqiptare

Prej vitit 2009, një grup kërkimor i përbërë prej 36 autorësh, pjesë të institutit, por jo vetëm, i janë vënë punës për të mbledhur materialet që i takojnë periudhës historike mes viteve 1912-1991. Thënë ndryshe, shpallja e pavarësisë, Lufta Nacional- Çlirimtare dhe diktatura. Beqir Meta, drejto...

M A X
ne: 05-05-2011, 15:23:36

Sabiha Kasimati, intelektualja që u pushkatua bashkë me 21 burra

Historia Shqiptare

60 vjet më parë, në fshatin Mënik, pranë urës së Beshirit, kishte tre ditë e net që punohej për të hapur një gropë të madhe. Fshatarët e zonës nuk kuptonin asgjë se ç’ishte kjo ardhje e beftë e ‘shtetit’ pranë shtëpive të tyre. Duhet të kalonin ato tri ditë e të mbërrinte nata e fundit, që të dë...

M A X
ne: 04-05-2011, 12:15:35

Një histori e pabesueshme me "Lahutën e Malësisë"

Historia Shqiptare

PrologKohë më parë, në Patos, në një drekë miqsh, dy zotërinj të nderuar, profesori i letërsisë i gjimnazit të qytetit, Toli Shabani, dhe fotografi i njohur vendës, Kozma Çuko, nisën të na rrëfenin me shumë emocion histori nga jeta e një njeriu të pazakontë erudit, me emrin jo fort të dëgjuar, P...

M A X
ne: 04-05-2011, 00:45:47

Ja si vdisnin të burgosurit nëpër miniera

Historia Shqiptare

Zymtësia e jetës në kamp po theksohej. Nga njëra anë punohej për të nxjerrë kufomat e mbuluara prej shkëmbinjve, nga ana tjetër i detyronin të burgosurit të provonin të njëjtin rrezik, për të tejkaluar planin e nxjerrjes së mineralit. Lehtësia me të cilën komanda e kampit i detyronte ata për të ...

M A X
ne: 02-05-2011, 12:49:55

E.Hoxha pushkatoi Sabihanë për hakmarrje personale

Historia Shqiptare

I nipi, Viktor Kasimati, tregon për shkaqet e vërteta të pushkatimit të hallës së tij, Sabiha Kasimatit. Të vetmes grua mes 21 burrave që u groposën në fshatin Mënik pranë Urës së Beshirit, për mos të lënë pas asnjë gjurmë, veçse shkaqe që vitet do t’i shpjegonin në heshtje. Teksa i kthehet kujt...

M A X
ne: 01-05-2011, 23:24:01

Historia e rrallë e diplomatit filoshqiptar të SHBA

Historia Shqiptare

Historia e rrallë e diplomatit filoshqiptar të SHBANë radhën e miqve të mëdhenj amerikanë të popullit shqiptar ishte edhe diplomati George Fred Williamsi, kontributi i të cilit ishte shumë i rëndësishëm dhe përcaktues në periudhën e viteve 1913-1915.Kush ishte George Fred Williams dhe çfarë bë...

M A X
ne: 01-05-2011, 23:22:15

Miqtë e mëdhenj anglezë të Shqipërisë dhe të shqiptarëve

Historia Shqiptare

Miqtë e mëdhenj anglezë të Shqipërisë dhe të shqiptarëveProf. dr. URAN ASLLANIPara tri ditësh në sallën e re të Bibliotekës Kombëtare u bë përkujtimi i bibliotekës të “Delmerisë shqiptare” dhe me këtë rast u fol edhe për nismëtarët dhe kontribuuesit e atij institucioni, për kolonel Aubrey Herber...

M A X
ne: 01-05-2011, 23:21:16

Çarles Erikson, amerikani që u armiqësua me osmanët për librat mbi Skënderbeun

Historia Shqiptare

Prof. dr. URAN ASLLANINjë nga miqtë më të mëdhenj i cili i është përkushtuar problemeve shqiptare me devotshmeri dhe me sakrifica të mëdha ka qenë misionari protestant, pedagogu i shkëlqyer dr.Charles Telford Erickson.Gjatë një periudhe gati 25 vjeçare, nga 1908-1933 ky personalitet i pedagogjis...

M A X
ne: 01-05-2011, 23:19:11

Dokumentet e CIA-s/ Ekzekutimi i rivalëve, të Enver Hoxhës nga Jugosllavët

Historia Shqiptare

Dokumentet e CIA-s/ Ekzekutimi i rivalëve, të Enver Hoxhës nga JugosllavëtNjë histori konspiracioni që sipas CIA-s, por edhe nga dëshmi të tjera të ngjashme të shqiptarëve të njohur, tregon se si rivalët e mundshëm të diktatorit Hoxha, por edhe personazhe që nuk ishin komodë për jugosllavët pasi...

M A X
ne: 01-05-2011, 01:32:28

Rishkrimi i historisë dhe figura e Mustafa Krujës

Historia Shqiptare

Kohët e fundit për publikun është edhe një botim kushtuar Mustafa Krujës i të gjithë kumtesave përgatitur me rastin e një konference shkencore përkujtimore. Duhet me sa duket që figura të shumta të disiplinave të shkencës të japin verdiktet e tyre për të treguar përmasat reale të disa personazhe...

M A X
ne: 29-04-2011, 01:54:56

Vrasja e Papa Kristo Negovanit

Historia Shqiptare

Vrasja e Papa Kristo NegovanitKur u ktheva në Manastir situatat qenë ndruar krejt; me nj’anë lëvizja nacionaliste ishte zgjeruar dhe forcuar mjaftë, por nga ana tjetër dhe qeverija po merte masa të repta për ndalimin e kësaj vepre. Kështu, për shëmbull, se një nga të parat vikti...

M A X
ne: 29-04-2011, 01:46:54

Porositë e Enverit për Mehmet Shehun, pak orë para vetëvrasjes

Historia Shqiptare

Porositë e Enverit për Mehmet Shehun, pak orë para vetëvrasjesEnveri para vetëvrasjes: “Hiq dorë nga alibia, pasi ajo nuk qëndron. Reflekto gjatë natës, nuk duam të të hedhim ty, por duam të bësh kthesë”. Fjalimi pas vetëvrasjes: “Mehmeti ishte armik dhe me ambicie të shfrenuar”...


M A X
ne: 14-04-2011, 15:38:07

Shqipëria në shënimet e korespondentëve të luftës

Historia Shqiptare

Nëse i referohemi viteve të para dhe gjatë Luftës së Parë Botërore, kjo bëhet thjesht për të kujtuar se nuk kanë qënë shqiptarët ata që kanë sulmuar përtej kufirit të tyre jugor. Por ka ndodhur e kundërta. Dhe për këtë nuk po i referohemi kronikave historike të historianëve tanë dhe dëshmive shq...

M A X
ne: 01-04-2011, 01:19:28

Historia e Lekut, si kanë ndryshuar simbolet në 85 vjet

Historia Shqiptare

[html]http-equiv="content-type">Mirë është që të kesh shumë syresh, ani pse thonë se nuk e blejnë
lumturinë...