×

Historiarum - Diskutime Historike

 • Historia

  Si Churchill dhe Stalini vendosën fatin e Europës
  M A X
  14-05-2019, 17:57:05
  Ndarja e zonës qendrolindore europiane dhe i asaj ballkanike në Konferencën e Moskës në tetorin e 1944. Qe cinizëm i vërtetë (siç besojnë shumë historianë) apo realpolitikë?

  Dy të mëdhenjtë u takuan 75 vite më parë për të caktuar kufijtë e ardhshëm e asaj gjysme të kontinentit tashmë të p...

  Historia

  Eretz Israel. Hebrejtë kthehen në Tokën e Premtuar
  M A X
  14-05-2019, 17:54:43
  Më 14 maj të vitit 1948 u mbyll drama mijëvjecare e diasporës hebreje.

  “Shiko Tokën e Kanaanit, thotë Zoti, që unë do ua jap në zotërim bijve të Izraelit… kjo është toka që unë ia besova Abrahamit, Isakut e Jakovit duke thënë “Unë do t’ia jap sojit tuaj”. Është ora 16 pasdite e 14 majit 1...

  Historia

  “Historia e falsifikuar nga komunizmi duhet rrëzuar përtokë..."
  M A X
  29-04-2019, 10:21:59
  “Historia e falsifikuar nga komunizmi duhet rrëzuar përtokë, por edhe ata që ekzagjerojnë për përfitime…”
  Sot (dje) lexova një intervistë të Pëllumb Xhufit në lidhje me debatin e këtyre ditëve për krimet e Luftës mes Institutit të Krimeve të Komunizmit dhe skalionit të shërbëtorëve të diktaturë...

  Historia

  Na ishte një herë Libia
  M A X
  21-04-2019, 19:26:15
  Fronti i parë nacionalist libian u formua në tetorin e 1939, gjatë një takimi midis liderëve të lëvizjeve nacionaliste, të mbajtur në Aleksandri të Egjiptit. Në drejtimin e lëvizjeve të shumta indipendentiste, të ushqyra nga ndjenja e armiqësisë ndaj kolonizatorëve italianë, emërohet Idris, Emiri i ...

  Historia

  7 vjeçe në kampet e internimit
  M A X
  11-04-2019, 08:58:21
   

  Rrëfimet e një gruaje për një jetë të mundimshme: Unë kam hyrë 7 vjeçe në kampet e internimit e kam dalë 20 vjeçe…. kam vuajtur si Krishti….

  Ishte 7 vjeç kur e pa për herë të parë kampin e Tepelenës. Një hapësirë e madhe që i dukej se nuk sosej, rrethuar me disa ndër...

  Historia

  Rënia e Babilonisë
  M A X
  10-04-2019, 23:38:42
   

  Rënia e Babilonisë, është një ngjarje historike që ndodhi në vitin 539 Para Erës Sonë. Kjo ngjarje pa pushtimin e Babilonisë nga Perandoria Akamenide e Kirit të Madh, dhe shënoi fundin e Perandorisë Neo-Babiblonase. Rënia e Babilonisë, raportohet nga një numër burimesh të lasht...

  Historia

  Hrushovi: Enver Hoxha është një bandit, u vinte litarin në qafë njerëzve
  M A X
  25-03-2019, 23:40:41
  Hrushovi: Enver Hoxha është një bandit, u vinte litarin në qafë njerëzve dhe e tërhiqte
  Në kontekstin e kohës dhe klimës ndërkombëtare të një bote të ndarë në dy kampe, kjo vizitë e Nikita Hrushivit merrte një rëndësi shumë të madhe për Shqipërinë e vogël komuniste, rëndësi që propaganda zhdano...

  Historia

  Kurtizania e fundit
  erlehta
  18-10-2012, 09:20:05
  Përveçse u bënë udhëheqës në shtetet e tyre, Winston Churchill dhe Bill Clinton kanë dhe diçka tjetër të përbashkët. Të dy i detyrohen shumë Pamela Digby-t, kurtizanes së përkryer të shekullit XX

  Kurtizania e fundit

  Përveçse u bënë udhëheqës në shtetet e tyre, Winston ...

  Historia

  Richelieu - Kardinali Reshelje
  erlehta
  12-10-2012, 13:43:33
  Richelieu/Kardinali që ndryshoi historinë e Francës

  Manipulues i papërmbajtshëm, i etur për pushtet apo një njeri largpamës dhe i kushtuar ndaj kurorës: kardinali më i njohur i historisë ka qenë një personazh kontrovers. Pushteti i Richelieu (1585-1642) ushtruar në oborrin e Luigjit XIII ...

  Historia

  PERANDORIA BRITANIKE
  erlehta
  05-05-2012, 23:35:06
  PERANDORIA BRITANIKE/Katër pikëpyetje të mëdha

  1. Çfarë ishte ekzaktësisht Perandoria Britanike?
  Mund të humbasësh lehtësisht nga sytë atë që në pamje të parë të duket një pyetje rudimentare. Njerëzit shpeshherë supozojnë se e dinë çfarë ishte Perandoria Britanike, kur në fakt ka qen...

  Historia

  SAMURAJËT - Luftëtarët e nderit
  erlehta
  30-04-2012, 23:39:10
  SAMURAJËT/Luftëtarët e nderit

  Armaturat e tyre mbrojnë robotët e filmave vizatimorë japonezë, Mazinga Z në krye. Dhe kodi i tyre i ashpër i sjelljes ndikon edhe sot perandoritë e mëdha industriale japoneze. Janë samurajët, ai "grusht njerëzish kurajozë që kanë krijuar Japoninë, luftëtarë ...

  Historia

  ASASINET
  M A X
  27-04-2012, 23:54:47
  ASASINET/Urdhëri i vrasësve të Kalifit

  Nga Mesjeta e deri sot, sekti i Asasinëve, aktiv nga shekulli VIII deri në shekullin XI ka shkaktuar terror. Dhe bashkë me të imazhin e luftëtarëve shumë fanatikë dhe të zotë të gatshëm edhe për sakrificën supreme vetëm që të eleminonin armikun. Në i...
Pasionet e romakëve të lashtë

Nisur nga Berni · 0 · 757

Napoleon Bonaparti

Nisur nga M A X · 0 · 1722

Kristofor Kolombi

Nisur nga M A X · 0 · 3931

Kush e ka vrarë Malcolm X?

Nisur nga M A X · 0 · 472

A bëjnë udhëheqësit histori?

Nisur nga M A X · 0 · 464

Beteja detare e Navarinos

Nisur nga M A X · 0 · 1138

Perandori Ashoka i Indisë

Nisur nga M A X · 0 · 886

Historia e fshehur e arabëve

Nisur nga M A X · 0 · 553

Venecia - Porta e Orientit

Nisur nga M A X · 0 · 480

De Gaulle: Njeriu që tha "NON"

Nisur nga M A X · 0 · 440

Plani "Marshall' dhe Greqia

Nisur nga M A X · 0 · 591

Perandoria e fundit

Nisur nga M A X · 0 · 466