×

27 nëntor 1096 Kryqëzata e Parë

27 nëntor 1096 Kryqëzata e Parë

· 1 · 530

  • Postime: 22599
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 28-11-2011, 11:00:43
Retro/Histori: 27 nëntor 1096 Kryqëzata e Parë

Kryqëzata e Parë (1096-1099) ishte një ekspeditë ushtarake e Krishtërimit Perëndimor për të rimarrë Tokën e Shenjtë nga pushtimi mysliman i Levantit, që përfundoi me rikapjen e Jerusalemit. Kryqëzata nisi më 27 nëntor 1095 nga Papa Urbani II, me qëllim kryesor reagimin ndaj një thirrjeje nga Perandori i Bizantit, Aleks Komneni I, i cili kërkonte vullnetarë perëndimorë që të vinin në ndihmë për të zmbrapsur selxhukët turq nga Anadolli. Një synim tjetër u bë shpejt objektivi kryesor-ripushtimi i krishterë i qytetit të shenjtë të Jerusalemit dhe çlirimi i të krishterëve lindorë nga sundimi islamik. Për shkak se Kryqëzata e Parë kishte kryesisht si synim Jerusalemin, një qytet i cili nuk kishte qenë nën zotërimin kristian për 431 vjet dhe refuzimit të ushtrisë për t’ia rikthyer kontrollin Perandorisë Bizantine, statusi i Kryqëzatës së Parë si mbrojtëse ose sulmuese ende mbetet kundërthënës. Kryqëzata e Parë u ndoq nga një e Dytë deri te e Nënta, por përparimet e bëra nuk zgjatën as 200 vjet. /mapo.al