×

Nga vjen emri Izrel ?

Nga vjen emri Izrel ?

· 1 · 672

  • Postime: 2357
  • Gjinia: Mashkull
kreksi
ne: 03-02-2012, 21:31:33
Për emrin shtetit Izrael   mendoja se  vinte nga ndonjë prijs hebre  më   te njejtin emer =Izrel=  mirëpo një  ditë  duke  lexuar  Biblen  në  gjuhën shqipe hasa ne  një   emër  vendi  te  ashtu quajtur= Jezrahel= ku menjëhere kjo fjalë më  vrau mendjen, duke  ditur për  origjinën e  popullit  Skitë(skif) te cilet  nga Deti Kaspiene kishin emigruar  në Azi të  Vogël, Qipër  dhe prej  andej  në Kanaan, Izrelin e sotshëm rreth 2800 para krishti.
Pas këtij  kurioziteti vijova kerkimet  edhe  më tej, në Wikipedi  ku  gjeta  një burim se  emri   "izrael"  për  herë  të  parë  zbulohet mbi njê  stel egjiptiane të  shekullit XIII-të në  stelen e njohur të Merenptehut  ku aty  lexohet  emri i  popullit tê Kananit  të  quajtur =IsRaR=qe  mund te  lexohet =Israr=  mirëpo  mendoj se perforcimi vjenë ketu  edhe  nga Bibla ku  poashtu  e hasim kêtë  emêr  vendi  të  ngjajshëm=Jezra+hel=që do tê  thotë  sipas  origjinës  së  gjuhës  Skite  që sot është e ngjajshme  më gjuhën sllave ku =Jezra=  do thotë  =Burim=  ose =liqe= Jezera=  liqeni  po qe  ka te njejtin kuptim si burimi poashtu edhe  liqeni, qe  perputhet  më emrin e  ashtu quajtur  nga Bibla, jezra hel.
Miq  te nderuar, ketu paraqita  këtë  mundësi, e  cila  më duket  shumë e pershtatur  me  ermrin e  sidomos  i pergjigjet  domethenjes së emrit të ketij  populli dhe  gjason poshtu  me  mbishkrimin ne stelen e merenptahut.

shendet
 

emri me i bukur per vajza

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 21-05-2020, 01:41:10
nga InfoZ
Pas vështirësisë vjen lehtësimi

Nisur nga IslRubrika Forumi Islam

Postimi i fundit 24-04-2020, 13:01:11
nga Isl
Prej nga vjen Leukemia?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 27-04-2020, 18:09:00
nga M A X
Prej nga rrjedh emri...?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 21-03-2020, 22:16:29
nga InfoZ
Prej nga rrjedh emri shqiptar?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 27-04-2020, 18:14:00
nga M A X