×

Post reply

Emri:
Email:
Titulli:
Ikona e mesazhit:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

shtyp alt+s per te postuar ose alt+p per ta kontrolluar


Permbledhje

Postuar nga: erlehta
« ne: 30-04-2012, 23:39:10 »

SAMURAJËT/Luftëtarët e nderit

Armaturat e tyre mbrojnë robotët e filmave vizatimorë japonezë, Mazinga Z në krye. Dhe kodi i tyre i ashpër i sjelljes ndikon edhe sot perandoritë e mëdha industriale japoneze. Janë samurajët, ai "grusht njerëzish kurajozë që kanë krijuar Japoninë, luftëtarë të gatshëm të jepnin jetën për një fjalë që tashmë duket e harruar: nderin". Në këtë definicion plot pasion, marrë nga filmi "Samuraji i Fundit", përmbahen të gjithë përbërësit për samurajët.

Feudalë

Ashtu si kalorësit europianë shoqëruan lindjen e kombeve të Mesjetës, samurajët ndoqën hap pas hapi historinë e Japonisë. Të dy ishin anëtarë të një elite ushtarake të specializuar, të devotshëm ndaj prijësit të tyre dhe mbrojtës të feudeve të tij. Jo vetëm. Kalorësit dhe samurajët kishin të përbashkët edhe disiplinën e hekurt, kodin e ngurtë të nderit, besnikërisë dhe mjeshtërisë në përdorimin e armëve.
Të lindur si shërbyes besnikë të fisnikërisë së lashtë japoneze, samurajët (nga saburau "të shërbesh") e nisën ngjitjen e tyre në shekullin VII falë një reforme të madhe, e quajtur Taika: një kthesë e frymëzuar nga modeli kinez, që për t'i dhënë fund luftërave mes fiseve i dha pushtet të madh perandorit, transformoi zotërinjtë lokalë në dinjitarë të oborrit dhe samurajët në administratorë të aftë të feudeve të padronëve të tyre.

Si Mbreti Artur

"Babai i të gjithë samurajëve" ishte gjysmëlegjendari Yamato Takeru, një Mbret Artur japonez, bëmat e të cilit janë të rrëfyera në poemën epike "Koijiki" ("Kujtime të ngjarjeve të lashta") shkruar në fillim të shekullit VIII. Nuk dihet nëse luftëtari, i hyrë në legjendë si model i kalorësit kurajoz dhe pa njollë që kontribuoi për bashkimin e Japonisë perandorake, ka ekzistuar vërtet. Megjithatë, emri i tij u bë simbol i bushidos, kodi i sjelljes i samurajëve. "Shprehja bushido buron nga bushi, luftëtar dhe do, që do të thotë 'udhë'", shpjegon Roberto Granati, studiues i arteve marciale dhe historisë ushtarake japoneze. "Udha e luftëtarit ishte një filozofi. Një sistem jete dhe një përmbledhje rregullash të frymëzuara nga parimet e mëshirës, të besnikërisë dhe të përçmimit të vdekjes"...

(Të plotë mund ta lexoni në gazetën RD)