×

Pyetje dhe përgjigje me dijetarët e arabisë saudite dhe shejh Albanin

Pyetje dhe përgjigje me dijetarët e arabisë saudite dhe shejh Albanin

· 266 · 20718

 • Postime: 3003
 • Gjinia: Mashkull
Bekimi
#250 ne: 11-09-2006, 15:25:13
Ku i ke pa ti Hauarixhet ne Maqedoni???? Une s'kam degjuar qe te kete prej tyre ketu.

 • Postime: 440
 • Gjinia: Mashkull
gysi
#251 ne: 11-09-2006, 19:14:09
Me duket se Etheristi dhe Besimtarja po ngaterrojne Havarixhet me grupet tekfire.
Tekfirizem gjendet dhe jo pak ne xhematin shqiptar, por havarixhet jane nje grup qe i perket tashme historise. Mund te kete ndonje element por ne pergjithesi ata jane shuar.

 • Postime: 3003
 • Gjinia: Mashkull
Bekimi
#252 ne: 11-09-2006, 22:17:50
Me falni qe po pyes ca si teper, por Tekfiret cka na qenkan???

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#253 ne: 12-09-2006, 12:10:18
ES-SELAMU ALEJKUM UE RAHMETULL-LLAHI UE BERAKATUHU.

Falënderimi i takon All-llahut. Atë e falënderojmë dhe prej Tij falje dhe ndihmë kërkojmë. Kërkojmë mbrojtje nga All-llahu prej të këqijave të vetvetes dhe të veprave tona. Kë e udhëzon All-llahu s'ka kush e lajthit dhe kë e largon nga rruga e vërtetë, s'ka kush e udhëzon. Dëshmoj se s'ka te adhuruar tjetër përveç All-llahut , i Cili është Një dhe dëshmoj se Muhammedi është rob dhe i dërguar i Tij.
"O ju që keni besuar, keni frikë All-llahun me një frikë të denjë dhe mos vdisni, pos duke qenë muslimanë!" (Ali Imran: 102)
"O ju njerëz! Keni frikë Zotin tuaj që ju ka krijuar prej një veteje dhe nga ajo krijoi palën e saj, e prej atyre dyve u shtuan shumë burra e gra. Dhe keni frikë All-llahun që me emrin e Tij përbetoheni, ruajeni farefisin, se All-llahu është Mbikqyrës mbi ju." (En-Nisa:1)
"O ju besimtarë, keni frikë All-llahun dhe thuani fjalë të drejta. Ai (All-llahu) ju mundëson të bëni vepra të mira, jua shlyen mëkatet e juaja,e kush respekton All-llahun dhe të Dërguarin e Tij, ka shpëtuar me një shpëtim të madh." (El-Ahzab:70:71)
Thënia më e vërtetë është thënia e All-llahut, kurse udhëzimi më i mirë, është udhëzimi i Muhammedit (salall-llahu aljhi ue ala alihi ue sel-lem). Veprat më të këqia janë ato të shpikurat, ç`do shpikje është bid'at dhe ç`do bid'at është lajthitje, e ç`do lajthitje çon në zjarr.
Është pyetur Dijetar Salih El-Feuzan (hafidhahull-llah).Pyetja: Nr: (139)


Çfarë është pikpamja e juaj ne drejtim të atyre
te cilët bëjnë tekfir (Kafir) sunduesit e Muslimaneve sot, a
konsiderohen ata (ato qe bëjnë tekfir sunduesit) te
jenë nga Khauarixhet ?


Përgjigje:


Ato te cilët deklarojne sunduesit e Muslimaneve mosbesimtare ne përgjithësi, atëherë këto janë nga me ekstremet e Khauarixheve sepse ato nuk perjashtojne ndonjerin dhe japin vendimin e mosbesimit
tek të gjithë sunduesit Muslimane.

Kështu, kjo është me e keqja (demshmja) nga Medh`hebi i Khauarixheve, sepse ato pergjithesuan (deklarimin e mosbesimit).Marrur nga:
Ixhabatul Muhim-me Fij Meshakilil Um-meh.
DHE DUAJA JONE E FUNDIT ESHTE:

FALENDERIMI I TAKON ALL-LLAHUT S.U.T. ZOTIT TE BOTRAVE.

ME SINQERITET DHE DASHURI DHE RESPEKT NGA VELLAI JUAJ NE ISLAM
ABDULLAH EBU ABDULLAH.

Kurse për c`do sugjerim mund te me shkruani ne adresen time te hotmailit.
etheristi@hotmail.com

ES-SELAMU ALEJKUM UE RAHMETULL-LLAHI UE BERAKATUHU.

 • Postime: 3003
 • Gjinia: Mashkull
Bekimi
#254 ne: 12-09-2006, 14:56:42
Etherist, do ishte mire qe te pakten tu pergjigjesh edhe pyetjeve te parashtruara, nese ke mundesi.

Kush jane keta hauraixhe ne Maqedoni??? Njeh ndonje lokacion te vecante ku veprojne keta???

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#255 ne: 13-09-2006, 10:17:43
Etherist, do ishte mirë qe te paktën tu përgjigjesh edhe pyetjeve te parashtruara, nëse ke mundësi.

Kush janë këta hauraixhe ne Maqedoni??? Njeh ndonjë lokacion te veçantë ku veprojnë këta???

Selamu Alejkum Ue Rahmetull-llahi Ue Berakatuhu.

Vella Musliman, une ne njerin prej ketyre postimeve te mija te fundit, kam dhene nje shembulla, ku kam thene:
Kush thote qe te gjithe Sunduesit e Vendeve Islame jan Kafira, dhe kjo per shkakun se nuk gjykojne me ligjin e All-llahut s.u.t, kam thene:
qe eshte Prej tyre, ose ka mendimet e tyre.

Me nje fjale, dikush me pak e dikush me teper, kurse keto qe jane me pak, eshte xhemati i thjeshte, te cilet arsyetohen ne nje menyre, kurse ata te cilet (xhemati i thjeshte mere prej tyre) ata nuk ka dyshim se jane prej Khauarixheve.

Kurse sa per te permendur EMRA, kjo gje besoj se nuk do te ishte e mire, keshtu qe me e arsyeshme eshte qe te flasim per ceshtjen se sa per e,rat, pasi nese e kuptojme ceshtjen, i kuptojme edhe se kush jane keto EMRA.

Selamu Alejkum.

 • Postime: 3003
 • Gjinia: Mashkull
Bekimi
#256 ne: 13-09-2006, 17:46:21
Ore, pasi jane kaq shume te rrezikshem, nese permend ndonje emer do fitoje sevap te madh,

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#257 ne: 14-09-2006, 12:47:48
Ore, pasi janë kaq shumë te rrezikshem, nëse përmend ndonjë emër do fitoje sevap të madh,

Selamu Alejkum Ue Rahmetull-llahi Ue Berakatuhu.

Vella, emra nuk mund te them, pasi une arrij te peshoj disa gjera, qe ndoshta ti nuk mund te arrish ti kuptosh per momentin, dhe kjo eshte shkaku qe nuk permend emra.

Pasi ju thashe edhe me pare, ne flasim per Ceshtjen ne fjale, dhe pasi te kuptohet ceshtja, kuptophen vete se kush jane ata persona.

Selamu Alejkum.

 • Postime: 319
 • Gjinia: Femer
igru
#258 ne: 22-09-2006, 09:43:52
Nuk po marr vesh asgje me thene te drejten.
E para me emra nuk kemi pse merremi. Se dyti, Etherist, pse duhet te krijosh kete lloj atmosfere misterioze. Thua se duhet kuptuar ceshtja qe pastaj te kuptohet se kush jane ata. A thua ka nge njeri te hetoje sjelljet e gjithsecilit? A eshte e drejte kjo? A nuk eshte me mire te shohim anet pozitive qe mund te kete filani, edhe pse paska bere qafir ndonje prijes te vendeve muslimane? A nuk eshte hesapi i ketij filanit kjo, ne fund te fundit? Nuk me duket me bereqet ky lloj qendrimi ndaj te tjereve. Hadithet e Profetit a.s qe permendje, ne cfare konteksti jane thene? Ka qene ky problem vetem i kohes qe ka jetuar ai (te pakten keshtu si e di dhe une), apo ka vazhduar edhe me tutje?
Selam.

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#259 ne: 22-09-2006, 15:31:03
..........Së dyti, Etherist, pse duhet te krijosh këtë lloj atmosfere misterioze. Thua se duhet kuptuar çështja qe pastaj te kuptohet se kush janë ata. A thua ka nge njeri te hetoje sjelljet e gjithsecilit? A është e drejtë kjo? A nuk është me mirë te shohim anet pozitive qe mund te këtë filani, edhe pse paska bërë qafir ndonjë prijes te vendeve muslimane? A nuk është hesapi i këtij filanit kjo, në fund te fundit? Nuk me duket me bereqet ky lloj qëndrimi ndaj te tjerëve. Hadithet e Profetit a.s qe permendje, ne çfarë konteksti janë thënë? Ka qenë ky problem vetëm i kohës qe ka jetuar ai (te paktën kështu si e di dhe unë), apo ka vazhduar edhe me tutje?
Selam.

Alejkum Selam Ue rahmetull-llahi Ue Berakatuhu.

Kur kam thene qe te kuptohet ceshtja, dhe me kuptimin e saj kuptohen edhe ata (Khauarixhet), kam pasur per qellim, qe me i mesuar ceshtjet baze tek ato, ku secili qe i ka ato baza eshte prej tyre, dhe ato baza, jane disa ceshtje fetare, keshtu qe mjafton qe te ndegjosh prej dikujt keto ceshtje dhe del vete ne konkluzion.

Kurse sa i perket anez pozitive te atyre, kjo nuk eshte e drejte, pasi ajo ane pozitive qe mund te gjendet tek ato, gjendet edhe tek te tjere pervec tyre.
Thote Shejkhul Islam, Ibn Tejmijje (rahimehull-llah):
Cdo person prej grupeve te humbura, ka te mirat dhe te keqijat e tij, te mirat qe gjenden ne keto persona, gjenden edhe tek dijetaret e Sunnetit, keshtu qe detyra e jone eshte, qe te mos i marim te mirat qe gjenden ne to (tek ata qe i perkasin grupacioneve), pershkakun qe ato ti bojkojtojme dhe ti lajrgojme njerezit prej marjes se tyre.

Ndersa sa i perket haditheve te Profetit (salall-llahu alejhi ue ala alihi ue sel-lem) jane te pergjitheshme, dhe ka hadithe qe tregojne apo thojne qe kudo qe ti gjeni ato (Khauarixhet) i vrisni, gjithashtu edhe fjale te dijetareve te pare ne lidhje me kete ceshtje gjenden me bollek.

Dhe ky si problem nuk ka qene vetem ne Kohen e tij (salall-llahu alejhi ue ala alihi ue sel-lem) porse, do te jete si problem i ngrejtur deri ne diten e Kijametit.

Dhe sikurse dihet, te gjitha grupacionet e humbura, ndryshojne nga Ehli Sunneti ne disa ceshtje fetare, gjithashtu edhe Khauarixhet dryshojne ne disa ceshtje, keshtu qe me ane te tyre i njeh.

Selamu Alejkum

 • Postime: 319
 • Gjinia: Femer
igru
#260 ne: 23-09-2006, 11:03:31
Thotë Shejkhul Islam, Ibn Tejmijje (rahimehull-llah):
Çdo person prej grupeve te humbura, ka te mirat dhe te keqijat e tij, te mirat qe gjenden ne këto persona, gjenden edhe tek dijetaret e Sunnetit, kështu qe detyra e jonë është, qe të mos i marim te mirat qe gjenden ne to (tek ata qe i perkasin grupacioneve), pershkakun qe ato ti bojkojtojme dhe ti lajrgojme njerëzitë prej marjes se tyre.

Sa i sakte eshte ky citim? Me thene te drejten personalisht me duket pak si shume i ekzagjeruar edhe pse eshte fjale dijetari. Sa e lejueshme eshte ky lloj bojkoti ne Islam. Per shembull dua te kujtoj fjalet e Kardauit i cili per tasauufin e sufijve e ka lavderuar dhe e ka cilesuar si pjese e pandashme e tradites dhe trashegimise islame. Ti personalisht mendon se fetarisht eshte korrekte ajo qe ka thene Ibn Tejmija, megjithe konsideraten qe ti dhe une kemi per te? A nuk ishte ky grup i rrezikshem per kohen e tyre?

Ja cfare gjeta te cituar tek albislami:

"Havarixh do të thotë “ata që janë prerë” ose “ata që janë ndarë”. Ata ishin një grup ekstremist i cili ishte në ushtrinë e Ali Ibn Ebu Talib kundër Muavijut. Kur Aliu halifi i katër i drejtë i islamit dhe kushëriu i Profetit, salallahu alejhis ua selam, ranë dakord për të gjykuar midis vetes së tij dhe Muaviut, këta ekstremist u ndien të fyer që “Ligjet njerëzore ishin zgjedhur për gjykim ndërsa gjykimi ishte vetëm për Allahun”. Por çfarë Aliu bëri nuk ishte në kundërshtim me ligjin e Allahut ndërsa ai e përfshiu atë duke pasur për qëllim interesin më të mirë për komunitetin musliman. Qëllimi i tij ishte për të shmangur gjakderdhjen me çdo kusht. Duke mos qenë të aftë për të kuptuar veprat e tyre, Havarixhët e quajtën Aliun si një jobesimtarë dhe pastaj më vonë edhe e vranë atë. Megjithëse Aliu e dinte se ata përbënin një rrezik ai nuk ndërmori asnjë veprim ushtarak ndaj tyre duke thënë që ata nuk kanë kryer ndonjë krim ende."

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#261 ne: 23-09-2006, 15:59:43

Ja çfarë gjeta te cituar tek albislami:

"Havarixh do të thotë “ata që janë prerë” ose “ata që janë ndarë”. Ata ishin një grup ekstremist i cili ishte në ushtrinë e Ali Ibn Ebu Talib kundër Muavijut. Kur Aliu halifi i katër i drejtë i islamit dhe kushëriu i Profetit, salallahu alejhis ua selam, ranë dakord për të gjykuar midis vetes së tij dhe Muaviut, këta ekstremist u ndien të fyer që “Ligjet njerëzore ishin zgjedhur për gjykim ndërsa gjykimi ishte vetëm për Allahun”. Por çfarë Aliu bëri nuk ishte në kundërshtim me ligjin e Allahut ndërsa ai e përfshiu atë duke pasur për qëllim interesin më të mirë për komunitetin musliman. Qëllimi i tij ishte për të shmangur gjakderdhjen me çdo kusht. Duke mos qenë të aftë për të kuptuar veprat e tyre, Havarixhët e quajtën Aliun si një jobesimtarë dhe pastaj më vonë edhe e vranë atë. Megjithëse Aliu e dinte se ata përbënin një rrezik ai nuk ndërmori asnjë veprim ushtarak ndaj tyre duke thënë që ata nuk kanë kryer ndonjë krim ende."

Selamu Alejkum Ue Rahmetull-llahi Ue Berakatuhu.

Sa i perket fragmentit qe e keni Cituar nga albislam, si pjese e pare e shte e sakte, porse ajo qe eshte gabim, eshte shkaku se Aliu (radiall-llahu anhu) i ka luftuar Khauarixhet dhe i ka vrare te gjithe ose shumicen e tyre, dhe shkaku pse nuk i ka vrare ne fillim ka qene se ato (Khauarixhet) kane qene gjysma ose shumica e ushtrise se tij.

Dhe ky ka qene shkaku qe pse Aliu (radiall-llahu anhu) nuk i ka luftuar ato ne fillim, porse me vone, i ka vrare te gjithe.

Keshtu qe nuk eshte e vertete shkaku pse Aliu (radiall-llahu anhu) nuk u kundervu atyre se ato nuk kish bere ndonje krim (sikurse e keni permendur) porse sikurse e theksofa me larte, kane qene shkaqe te tjera, porse ne duhet te shohim rezultatin.

Selamu Alejkum.

 • Postime: 319
 • Gjinia: Femer
igru
#262 ne: 25-09-2006, 10:28:20
Ehuuuu, ju kur nuk quani per te sakta dhe burimet tuaja "te besuara" cfare duhet te themi ne te tjeret. Nejse, sigurisht qe robi duhet te shohe ku eshte e verteta, pavaresisht ku shkruhet ajo, por po diskutojme dicka tjeter. Fjala eshte per kohet e sotme. Sipas gjuhes qe perdorje ti, i bie qe sot ne kohe paqe qe jemi te gjithe duhet te bejme si Aliu gjate kohes se luftes atehere. Per kete une jam absolutisht dakord. Vazhdoj i qendroj asaj se duhet te shohim kontekstin historik te ngjarjeve apo vete haditheve per te nxjerre rezultatin.
Vazhdoj te ngelem e paqarte se kush na qenkan keta havarixhet e tmerrshem qe jetojne sot, po nuk ka problem. Ky muhabet me duket i pafrytshem per mua, prandaj, meqe jemi dhe ne Ramazan, nuk po harxhoj me force dhe energji te vlefshme. Sidoqofte Gezuar Ramazanin Etherist dhe Zoti na forcofte te gjitheve, na pastrofte zemrat, na dhente dijen qe eshte me e vlefshme per ne ne kete bote dhe ahiret. Sinqerisht, Igru.

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#263 ne: 25-09-2006, 15:32:11
Ehuuuu, ju kur nuk quani për te sakta dhe burimet tuaja "te besuara" çfarë duhet të themi ne te tjerët. Nejse, sigurisht qe robi duhet te shohe ku është e vërteta, pavarësisht ku shkruhet ajo, por po diskutojmë diçka tjetër. Fjala është për kohët e sotme. Sipas gjuhës qe perdorje ti, i bie qe sot ne kohe paqe qe jemi te gjithë duhet te bëjmë si Aliu gjatë kohës se luftës atëherë. Për këtë unë jam absolutisht dakord. Vazhdoj i qëndroj asaj se duhet te shohim kontekstin historik te ngjarjeve apo vete haditheve për te nxjerre rezultatin.
Vazhdoj te ngelem e paqarte se kush na qenkan këta havarixhet e tmerrshem qe jetojne sot, po nuk ka problem. Ky muhabet me duket i pafrytshem për mua, prandaj, meqë jemi dhe ne Ramazan, nuk po harxhoj me force dhe energji te vlefshme. Sidoqoftë Gezuar Ramazanin Etherist dhe Zoti na forcofte te gjithëve, na pastrofte zemrat, na dhente dijen qe është me e vlefshme për ne ne këtë botë dhe ahiret. Sinqerisht, Igru.

Selamu Alejkum Ue Rahmetull-llahi Ue Berakatuhu.

All-llahu s.u.t. ta pranofte Duane, dhe na e mundesofte qe ta kalojme kete Ramazan ashtu sic na e kerkon Ai s.u.t. qe ta kalojme.

Edhe une gjithashtu mendoj qe te ndalemi pak, dhe kjo per shkakun se eshte Muaji i Ramazanit, ne te cilin lidhen shejtanet, dhe i cili eshte edhe muaji i Kur`anit.

All-llahu s.u.t. na e lehtesofte te gjitheve.

Selamu Alejkum.

 • Postime: 1
gerdF
#264 ne: 01-09-2007, 00:44:41
Selamun alejkum vella Etheristi.
Kam nje jave qe lexoj(me nderprerje) postimet tuaja qe kam gjete nepermjet google edhe ne forume tjera.Vertet me ke kenaq, si nga menhexhi i shendosh qe ke po ashtu dhe nga morali i larte.Shpresoj te vazhdosh akoma sepse shoh qe ke koh qe nuk shkruan me.
Lus Allahun te jesh mire ti dhe familja jote dhe ju dhente sukses ne te dy botat.Allahu ta shperblefte me te mira per gjithcka.

 • Postime: 366
 • Gjinia: Mashkull
Etheristi
#265 ne: 03-09-2007, 20:00:07
Selamun alejkum vëlla Etheristi.
Kam një jave qe lexoj(me nderprerje) postimet tuaja qe kam gjete nëpërmjet google edhe ne forume tjera.Vërtetë me ke kenaq, si nga menhexhi i shendosh qe ke po ashtu dhe nga morali i lartë.Shpresoj te vazhdosh akoma sepse shoh qe ke koh qe nuk shkruan me.
Lus Allahun të jesh mirë ti dhe familja jote dhe ju dhente sukses ne te dy botat.Allahu ta shpërbleftë me te mira për gjithçka.

Alejkum Selam vella i dashur.

All-llahu te ruajt vella, ty dhe familjen tate nga devijimet e grupacioneve, dhe na befte prej atyre te cilet e shohin te vertetn dhe e pasojne ate, dhe e shohin te koten dhe largohen prej saj.

All-llahu te ruajt.

Selamun Alejkum.
 

Disa pyetje per faktorin nderkombetar

Nisur nga M A XRubrika Aktualiteti

Postimi i fundit 25-05-2020, 21:46:29
nga M A X
Pyetje-Pergjigje per Ekonomine

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 20:14:09
nga M A X
Pyetje-Pergjigje ne Fizike

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 20:42:08
nga M A X
Pyetje-Pergjigje ne Biologji

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 20:43:44
nga M A X
Pyetje-Pergjigje per te Drejten Civile

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 20:52:45
nga M A X