Fjalor me shprehje medicinale - Jeta

×
Hyrja
Profili

Fjalor me shprehje medicinale

Fjalor me shprehje medicinale

· 13 · 5584

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

ne: 30-09-2008, 02:20:01
A-vitamin – retinola një vitamine qe gjendet natyralisht ne yndyre kafshesh; ne bime(karrota)gjenden karotenet q edhe trup transformohen ne A-vitamine.Është i patjetersueshem për te pamurit dhe për gjendjen normale te epitelit.Simptomet kryesore te mungesës(avitaminosis A):hemeralopi(mungese e te pamurit naten) si dhe xerofltami(sy te thate).

ATN – shkurtese për ante tempus natum, i lindur para terminit(kohës se percaktuar), i lindur para kohe.

Abasí(a),abasi-astasí; humbja e vetise për te ecur. Perdoret me se shumti si term për disa vuajtje psiqike.

Abdomen – barku

Abdominalia – dhembje barku

Abdominalia acuta – paraqitje akute te dhimbjes se barkut me zgjatje disa oreshe apo disa diteshe qe nuk janë te provokuara prej traumave eksterne. Anamneza e dhembjes pemban:debutin e dhembjes, zhvillimin, lokalizimin dhe llojin. Gjatë palpacionit te barkut shkaktohet dhimbje e lehtë direkt te një organ me ndezje(nëse ndezja e përfaqëson atë organ).

Abdominalis
– qe i takon barkut

Abducens
– n.abducens(nerve e trurit) e perben muskulin e syrit(m.rectus lateralis)qe e drejton syrin lateral jasht anash.

Abducensparese – invalidim i nervus abducens ku molla e syrit nuk mund te drejtohet lateralisht(temporalisht).

Abducere – te besh një abducion

Abduction – levizje(ne planin frontal)e një ekstremiteti anash.Perdoret edhe për hapje te gishtave.

Aberrant – aberrens, qe ndodhet në vend te gabuar,larg vendndodhjes normale,strukturës normale apo numrit normal.

Aberratio testis – vendndodhje e gabuar e testisit,ectopia testis.

Ablatio – heqja e një ekstremiteti apo pjesë te ekstremitetit.

Ablatio mammae – heqje operative e gjirit(tek femrat).

Ablatio membri
– amputacioni i një ekstremiteti.

Aboralt – (oralis-gojes) te heqesh nga goja.

Abort,abortus – nderprerja e shtatzanise para javës 20-28.

Abortere
– lindja e fetusit  jo te gjallë para javës 28.

Abortiv – qe nuk ka arritur zhvillimin e plotë.

Abortivum – preparat qe provokon abortin.

Abortus artificialis – abort i provokuar artificialisht.

Abortus habitualis – 3 ose me shumë aborte spontane njeri pas tjetrit.

Abortus imminens – abort qe kanoset.

Abortus provokatus – abort nga vullneti i lirë i femres.

Abortus spontaneus – shtatzania nderprehet para javës 28. Arsyeja-anomali kromozomesh.

Abrasio – gervishtje.

Abrasio mucosae uteri – gervishtje e mukozes se mitres.

Abrupt – i paparashikuar,

Abruptio placenta – shkoqitje e hershme e placentes.

Absces  - ngritje me përmbajtje qelbi ne një vrime te paraformuar, një vrime qe është vetformuar.

Abscessus ad anum – absces perianal, anorektal, qe shpesh shkaktohet nga infeksionet.

Abscessus calidus – absces i ngrohte ( me simptome tipike te ndezjes).

Abscessus frigidus -  absces i ftohte qe shpesh shkaktohet nga tuberkuloza.

Abscessus peritonsillaris – absces ne fyt rreth tonsila pallatina.

Absence
– një formë e epilepsise,petit mal,humbje e vetedijes për dia sekonda.

Absorption – thithje apo marje e llojeve te ajrit (ajri ne gjak).

Absorptionsfraktion – ajo pjesë e barerave qe absorbohet p.sh. prej zorre q edhe te njëjtën doze jepet intravenoze.

Abstinens – te largohesh p.sh. nga duhani dhe alkooli, morfina.

Abusus – keqperdorim (abusus medicamentorum, alkoholi et spirituosorum,morphini,tabaci).
Vazhdon...

#1 ne: 13-07-2009, 15:30:30
A-vitamin – retinola një vitamine qe gjendet natyralisht ne yndyre kafshesh; ne bime(karrota)gjenden karotenet q edhe trup transformohen ne A-vitamine.Është i patjetersueshem për te pamurit dhe për gjendjen normale te epitelit.Simptomet kryesore te mungesës(avitaminosis A):hemeralopi(mungese e te pamurit naten) si dhe xerofltami(sy te thate).

ATN – shkurtese për ante tempus natum, i lindur para terminit(kohës se percaktuar), i lindur para kohe.

Abasí(a),abasi-astasí; humbja e vetise për te ecur. Perdoret me se shumti si term për disa vuajtje psiqike.

Abdomen – barku

Abdominalia – dhembje barku

Abdominalia acuta – paraqitje akute te dhimbjes se barkut me zgjatje disa oreshe apo disa diteshe qe nuk janë te provokuara prej traumave eksterne. Anamneza e dhembjes pemban:debutin e dhembjes, zhvillimin, lokalizimin dhe llojin. Gjatë palpacionit te barkut shkaktohet dhimbje e lehtë direkt te një organ me ndezje(nëse ndezja e përfaqëson atë organ).

Abdominalis
– qe i takon barkut

Abducens
– n.abducens(nerve e trurit) e perben muskulin e syrit(m.rectus lateralis)qe e drejton syrin lateral jasht anash.

Abducensparese – invalidim i nervus abducens ku molla e syrit nuk mund te drejtohet lateralisht(temporalisht).

Abducere – te besh një abducion

Abduction – levizje(ne planin frontal)e një ekstremiteti anash.Perdoret edhe për hapje te gishtave.

Aberrant – aberrens, qe ndodhet në vend te gabuar,larg vendndodhjes normale,strukturës normale apo numrit normal.

Aberratio testis – vendndodhje e gabuar e testisit,ectopia testis.

Ablatio – heqja e një ekstremiteti apo pjesë te ekstremitetit.

Ablatio mammae – heqje operative e gjirit(tek femrat).

Ablatio membri
– amputacioni i një ekstremiteti.

Aboralt – (oralis-gojes) te heqesh nga goja.

Abort,abortus – nderprerja e shtatzanise para javës 20-28.

Abortere
– lindja e fetusit  jo te gjallë para javës 28.

Abortiv – qe nuk ka arritur zhvillimin e plotë.

Abortivum – preparat qe provokon abortin.

Abortus artificialis – abort i provokuar artificialisht.

Abortus habitualis – 3 ose me shumë aborte spontane njeri pas tjetrit.

Abortus imminens – abort qe kanoset.

Abortus provokatus – abort nga vullneti i lirë i femres.

Abortus spontaneus – shtatzania nderprehet para javës 28. Arsyeja-anomali kromozomesh.

Abrasio – gervishtje.

Abrasio mucosae uteri – gervishtje e mukozes se mitres.

Abrupt – i paparashikuar,

Abruptio placenta – shkoqitje e hershme e placentes.

Absces  - ngritje me përmbajtje qelbi ne një vrime te paraformuar, një vrime qe është vetformuar.

Abscessus ad anum – absces perianal, anorektal, qe shpesh shkaktohet nga infeksionet.

Abscessus calidus – absces i ngrohte ( me simptome tipike te ndezjes).

Abscessus frigidus -  absces i ftohte qe shpesh shkaktohet nga tuberkuloza.

Abscessus peritonsillaris – absces ne fyt rreth tonsila pallatina.

Absence
– një formë e epilepsise,petit mal,humbje e vetedijes për dia sekonda.

Absorption – thithje apo marje e llojeve te ajrit (ajri ne gjak).

Absorptionsfraktion – ajo pjesë e barerave qe absorbohet p.sh. prej zorre q edhe te njëjtën doze jepet intravenoze.

Abstinens – te largohesh p.sh. nga duhani dhe alkooli, morfina.

Abusus – keqperdorim (abusus medicamentorum, alkoholi et spirituosorum,morphini,tabaci).
Vazhdon...

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#2 ne: 04-06-2019, 00:41:56
Bakteriologjik - në lidhje me bakteret

Bacteriostasis - ndërprerja e rritjes bakteriale

Bakteriostatik - frenues të rritjes bakteriale (agjent)

Bakteremiemia - është një gjendje në të cilën bakteret e gjalla mund të zbulohen në gjak

Balanitis – ndezje e lëkurës sëkokës penisit

Benign -termi i mirë, përdoret veçanërisht për tumoret me rritje të kufizuar

Beta-blocker - substancat që bllokojnë receptorët beta (sistemi i zemrës dhe bronkial) në sistemin nervor simpatik (ku adrenalina lirohet)

Betamimetics - substancë që ndikon receptorët beta (zemra dhe sistemi bronkial) i sistemit nervor simpatik (ku adrenalina është lëshuar)

Bilateral – dypalësh, i dyanshëm, simetrik

Biliaris - që i përkasin tëmthës

Bioequivalent - substancë me të njëjtën  biodisponibiliteti (p.sh. efekt terapeutik) si agjent i dytë

Biopsi - mostra e indeve të marra nga organizmi i gjallë, p.sh. lëkura ose indet nga organet e brendshme me hala/gjilpëra të veçanta

Biosinteza - mënyra në të cilën një substancë është transformuar në biologji, p.sh. në kafshë ose bimë

Biodisponibiliteti - disponueshmëria e drogës për indin e synuar

Biotransformacion - ndryshimet kimike të një substance brenda organizmit

Blepharitis – ndezja e skajeve të qepallës

Borborygmi - gjëmim dhe zënie në bark (rajoni i barkut), p.sh. ajri në zorrë

Bradycardia - ritmi i ngadalshëm i zemrës, nën 55 rrahje në minutë për të rriturit dhe fëmijët e moshuar dhe nën 95 rrahje në minutë për foshnjat

Bradykinesia - lëvizje jonatyralisht e ngadalshme

Bradypnea - frymëmarje më e ngadalshme se normalisht

Bronchiedilatation– dilatimi/zgjerimi I bronksit

Bronchiectasis - ngushtimi i bronkeve

Bronchitis - ndezja e mukozës bronkiale

Bronchopneumoni - ndezja e bronkit dhe indeve të mushkërive

Bronchopulmonal - në lidhje me mushkëritë dhe bronket

Bronchospasm - tkurrje konvulsive e muskujve bronkial

Bronchus - degët e trakeës në mushkëri

Bronkiectasia – zgjerime difuze apo më të lokalizuara të bronksit

Buccal – faqe

Buccopharyngeal - gojën dhe fytin

Bulbar - rreth kordonit të shtrirë të palcës, dmth. midis palcës kurrizore dhe trurit

Bulloz - plot fshikëza, me formimin e fshikëzës

Bursit – ndezje e fshikëzës, si një fshikëz në lidhje me nyjet që pakësojnë fërkimet

 • Postime: 26710
 • Gjinia: Mashkull

#3 ne: 04-06-2019, 10:53:31
Cilin term perdorin mjeket shqiptare per ate qe ne anglisht quhet 'inflammation' ('entzüngung' gjermanisht)? Sepse me sa ka kam jetuar une atje perdorej per gjithcka termi 'infeksion'.

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#4 ne: 04-06-2019, 11:05:10
Në MV përdoret njëjt infeksion, por edhe ndezje (kur kam qenë në pushim dhe fëmija kanë patur influencë). Përndryshe nuk e di. Le të tregojnë ata që banojnē në trojet shqiptare.

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#5 ne: 05-06-2019, 19:14:30
Calcificatio – kalcifikim

Calciuria - gëlqere në urine

Calculus dentalis – tartar

Candidiasis - mëllenjë, infeksion i Candida albicans

Carcinogen – kancerogjene që shkakton kancer.

Carcinom - kanceri i keq si epiteli i indeve epiteliale ( shtresa e sipërme e lëkurës embi lëkurë  dhe mukozave)

Cardiacus - që i përket zemrës

Cardiogen - me origjinë nga zemra, p.sh. tronditja kardiogjenike me zvogëlim të vëllimit të minutave në masë të madhe

Cardiomegaly - zgjerimi i zemrës që rezulton nga hipertrofia

Cardiomyopathy - sëmundje e muskujve të zemrës

Cardiopathi - sëmundje zemre

Cardiopulmonar - i përket zemrës dhe mushkërive

Cardiotoksik – toksike (helmuese) për zemrën

Cardiovaskular - i përket kardiovaskularit (zemrës dhe enëve të gjakut)

Castratio - kastrimi, heqja e gonadave (gjëndrave seksuale)

Cavitas tympanica - zgavra e daulles, hapësira pa ajër në veshin e mesëm, e cila është e lidhur me zgavrën e hundës

Cephalalgia - dhimbje koke, p.sh. migrenë

Cephalitis - cerebriti, encefaliti ose, në raste të veçanta, termi për kushtet degraduese në tru

Cerebellar - ajo që ka të bëjë me cerebellum (truri I vogël)

Cerebrospinal - në lidhje me trurin dhe palcën kurrizore

Cerebrovaskulare - rreth enëve të gjakut të trurit

Cerumen - dyllë veshi

Cervicalis - që ka të bëjë me qafën

Cervix uteri – qafa e mitrës

Chloasma – njollë e mëlçisë

Cholangiography -  ekzaminimi me rreze X të mëlçisë dhe kanalet e drenazhuara biliare (grumbullimi i mbeturinave dhe kushtet e kullimit)

Cholangitis - dezja e kanalit të zorrëve shpesh të shkaktuara nga obstruksioni

Cholecystitis – ndezje e fshikëzës së tëmthit

Cholelithiasis - sëmundje të gurëve të tëmthit, concretet biliare (kripëra të precipituara) në fshikëzën e tëmthit, ductus cysticus, hepaticus ose choledochus

Choleretica - substancë që nxjerr në pah prodhimin e biliarit të mëlçisë

Cholestasis - akumulimi biliar në kanalet biliare

Chorea - (Huntington's Chorea), duke ndryshuar ankthin motorik të natyrës së pavullnetshme, veçanërisht në krahët dhe këmbët

Cronotropik efekti – ndikimi i kohës ose shpejtësisë e një tkurrje të muskujve

Cirrose - ndezja kronike e një organi që nguret, zakonisht përdoret vetëm për cirrozën e mëlçisë

Claudicatio – çalim

Claudicatio intermittens – sëmundja e vështrimit nëpër dritare

Clearance - sasia e plazmës që pastrohet nga një ilaç në një minutë me kalimin nëpër veshkat

Clysma - klizmë, derdhje ose injektim i lëngjeve në rektum, ose për të nxitur jashtëqitje ose për të administruar drogë

Vazhdon...

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#6 ne: 22-06-2019, 11:26:41
Cochleae - pjesa e thithjes së zërit të veshit të brendshëm (kërmilli)

Coenzyme - një përbërës organik special jo-proteinik

Cognitiv – njohës, njohje

Coitus – akt/ marrëdhënie seksuale

Colitis - kolit, termi i përgjithshëm për një shumëllojshmëri të çrregullimeve të zorrës së trashë

Collyria - ilaç për trajtimin, shpëlarjen dhe /ose pastrimin e syrit

Colonic flora - flora e zorrës së trashë, kultura bakteriale e gjetur në zorrën e trashë

Colopathia - sëmundje të zorrës së trashë ose ndezje

Colorectal - e zorrës së trashë dhe rectum

Comedo - një akumulim i sekretimit me ngjyrë të errët në gojën e gjëndrës dhjamore shihet, për shembull, nga acne vulgaris

Commotio - shtrëngimi i një trupi me ndikim të drejtpërdrejtë ose të tërthortë dhe ndërprerje të funksionit

Concomitans – shoqërues

Conditio – gjendje, kusht

Condyloma - lythat, për shembull, lythat gjenitale që janë të rritura si gjenitale në organet gjenitale për shkak të virusit

Confusio – ngatërrim

Congenitus - i trashëguar, i lindur

Conjunctivitis - conjunctiva, p.sh. syndesmosis, e cila është inflamacion i konjuktivës së syrit

Vazhdon ...

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#7 ne: 22-06-2019, 12:30:18
Constipatio - largimi i vonuar i jashtëqitjeve të jashtme (feces)

Contusio – lëndim, plagosje

Cor pulmonale – sëmundje e zemrë e kushtëzuar nga mushkëritë

Cornea – cornea e syrit

Corpus luteum - trupi i verdhë, mbetjet e qelizës vezë të pjekur pas ovulacionit

Cortex – lëvore, leh, përdoret, për shembull, në korteks cerebri ose korteks adrenal (cortex glandulae suprarenalis)

Cortical – leh, lëvore

Coxalgia - dhimbje në nyjen e këllkut

Curativus – mjekuese, shëruese

Curettage – gërryerje

Cyanose – cianozë, ngjyrosje blu e lëkurës dhe mukozave për shkak të mungesës së oksigjenit

Cycloplegia – paralizim akomodimi

Cyclus – cikël, sistem qarkullues

Cystis - fshikëza, një zgavër e krijuar nga proceset e sëmundjes

Cystitis - ndezje urinare e fshikëzës

Cystofibrosis - fibrozë cistike, formimin e fshikëzës në pancreas

Cystoscopy - ekzaminimi i fshikëzës me dritë elektrike në aparatet posaçërisht të projektuara

Cytoplasma - citoplazma, mukozë qelizore, plazma e gjetur në qelizën e brendshme

Cytostatika – citostatikët, substancë qelizore

Cytotoksis – helmuese për qelizat

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#8 ne: 22-06-2019, 12:34:00
Decubitus - është një fjalë tjetër për ulcerat e presionit, duke përfshirë, për shembull, plagë shtrati dhe plagë të uljes

Defibrillation - trajtimi i aritmisë kardiake (reanimacion) duke përdorur goditje DC

Defekation - zbrazje e zorrëve

Degjenerativ - përkeqësimi, zvogëlimi i performances

Degradation – shpërbërje

Dehidratim - tharje nga mungesa e lëngjeve

Dekompensimi - dështimi i fuqisë

Decongestants - agjent për mbingarkesë, nga rritja e furnizimit me gjak (arterial) në një organ

Delirium - gjendje ndërgjegjësimi, ku ndodhin hallucinacione, mashtrime dhe çorientim

Dementia - çmenduri, letargji, zvogëlim të inteligjencës, ku zakonisht vuani nga dështimi i kujtesës, mendimi i ngadalshëm dhe mungesa e gjykimeve

Dendrit - p.sh. skadon nga qelizat nervore, me shenja si nga pemët

Dental plaque – shtresë në dhëmb

Dentition – grisje, dalje dhëmbësh

Depigmentation - mungesa e pigmenteve / heqja e pigmentit, pavarësisht nga shkaku

Deprivation – heqje,shmanget, largohet, është përdorur për fëmijët që hiqen nga kujdesi nënës

Dermatitis – ndezje e lëkurës

Dermatomycosis – sëmundje e lëkurës, flokëve ose thonjve të shkaktuara nga kërpudhat

Dermatophytosis – sëmundje lëkurës, flokëve ose thonjve të shkaktuara nga organizmat nga mbretëria bimore, p.sh. kërpudhat

Vazhdon ...

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#9 ne: 13-01-2020, 09:04:11
Dermatosis - sëmundje e lëkurës.

Dermografi - dermographism skuqje e lëkurës për shkak të kruajtjes së vazhdueshme ose presionit.

Desensitization - zvogëlimi i reaksionit alergjik përmes aplikimit të lehtë të një substance alergjike.

Dezorientim – mungesa e orientimit.

Desquamation – zbokth, heqja e leskrave.

Destilim – ndarja e lëngjeve të paqëndrueshëm përmes avullimit.

Detoxification – c´helmim.

Diabetes - ulja e prodhimit të insulinës, ose thënë ndryshe përqendrimi i ngritur i sheqerit në gjak.

Diagnozë - përcaktimi i natyrës së sëmundjes.

Dializë - ndarja e kristaloideve dhe koloideve në njëtretje, heqja e substancave nga gjaku që normalisht do të ekskretohen nga veshkat.

Diaphoresis – djersë.

Diarré - jashtëqitje e hollë, simptomë e sëmundjeve të ndryshme, veçanërisht në stomak dhe traktin e zorrëve.

Diastolik - në lidhje me fazën e relaksimit të zemrës.

Diatermi - ngrohja e pjesës së trupit përmes terapisë rrezatuese.

Diatese – predispozicion.

Difuzion - migrimi i ilaçeve për shkak të ndryshimeve të përqendrimit, përhapjes së molekulave si rezultat i lëvizjeve individuale.

Difteri- një sëmundje akute infektive që sulmon mukozën në fyt (për shkak të Corynebacterium).

Digestiv – i tretjes.

Digjitalizimi - 1) trajtimi me glikozide aktive kardiake të bimës D. purpurea, d.m.th. ulja e shkallës së përcjelljes midis para veshëzës kardiake dhe veshëzës kardiake 2) shndërrimi i një sinjali analogjik në një vlerë digjitale.

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#10 ne: 14-01-2020, 18:53:20
Dilatatio – zgjerim.

Diplopia - vizion i dyfishtë, që gjendet posaçërisht në paralizën e muskujve të syrit.

Diskoid – formë disku.

Dislokation - përmbysje zhvendosje p.sh. zhvendosja e eshtrave në frakturë.

Disposition - natyrë predispozicion, lehtësi për infeksione ose zhvillim të gjendjeve morbide.

Disseminatio - shpërndan, përhapur.

Dissociation - veçim ndarje / copëtim i një lënde në grimca të ngarkuara elektrike.

Distal – skajor, më larg nga mesi, për shembull nga krahët dhe këmbët.

Distension – fryrje.

Distorsio - fryrje e nyjeve.

Diuresis - sekretimi urinar i matur gjatë një periudhe kohe të caktuar.

Diuretics - diuretikon, diuretik, urinë nxitës.

Diurn - i përditshëm.

Diverticulitis - pezmatimi i një zgavre, shpesh zorrës së trashë.

Double blind - dyfish i verbër, provat e trajtimit kur as mjeku dhe as pacienti nuk e dinë se cili trajtim po jepet.

Dominans – mbizotërim, në gjenetikë përdoret për gjenet, shprehja e cilëve mbizotëron mbi gjenet e tjera.

Donor – dhurues, një individ që dhuron gjak, inde ose organe.

Doping - administrimi i substancave që mendohet se promovojnë performancën fizike të një organizmi, p.sh., substanca euforike ose zvogëluese të lodhjes.

Dorsal - kundër shpinës.

Drenazhë,kullim - futja e tubave të gomës për të larguar qelbin nga një zgavër.
.....

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

 • Postime: 1751
 • Gjinia: Femer

#12 ne: 16-01-2020, 08:04:36
Ductus - kanal, ecje, udhëheqës, p.sh. ductus deferens (udhëheqës i spermës).

Duodenum - duoden, pjesa e parë e sistemit të zorrëve që lidh stomakun dhe zorrën e vogël.

Dura mater - palca kurrizore më e jashtme e trurit.

Dysarthria - çrregullimi i artikulacionit, defekt i të folurit që rrjedh nga sëmundja në aparatin e të folurit-zëri.

Dizenteri - inflamacion akut infektiv i zorrëve me diarre të përgjakshme, dhimbje, ethe dhe dobësim.

Disfagia - vështirësi në gëlltitje, dhimbje gjatë gëlltitjes, kalim i vështirë i ushqimit në ezofag.

Disfunction – mosfunksionim.

Dysgenesi dysgenesis - zhvillim i mangët.

Dysgeusi - çrregullimi i shijes.

Dyskinesia - çrregullim i pavullnetshëm i lëvizjeve.

Dyscrasias - gjendje morbide me prishje të ekuilibrit midis elementeve të ndryshme të një organi.

Dismenorhea - dismenorrea, telashe menstruale kryesisht për menstruacionet e dhimbshme.

Dyspareunia - dhimbja (e grave) gjatë marrëdhënies seksuale.

Dyspepsi – vështirësi gjatë tretjes.

Dysphoria - disfori, tregon humor depresiv afatshkurtër me nervozizëm, nganjëherë para-menstrual.

Dysplasia - çrregullim i rritjes formuese.

Dyspnea - gulçim, vështirësi në frymëmarrje.

Dystonia - kontraktimet e ngadalta të muskujve, të pavullnetshme, çrregullimi i tensionit të muskujve.

Distrofi - çrregullim në të ushqyerit.

Dysuri – dizuri, çrregullimi i shkarkimit urinar, shpesh përdoret për djegie ose dhimbje urinimi.

Temat e fundit