×
Hyrja
Profili

Gripi te femijet - Mjekët: Mos përdorni antibiotikë si parandalues

Gripi te femijet - Mjekët: Mos përdorni antibiotikë si parandalues

· 1 · 203

  • Postime: 26634
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 26-01-2020, 14:27:03
Komplikimet e gripit te fëmijët/Mjekët: Mos përdorni antibiotikë si parandalues
 

Raste të reja dhe komplikime të rënda shëndetësore duke shkaktuar edhe bronkopneumoni, paraqet situata që mund të sjellë gripi apo virozat e stinës siç i quajnë mjekët. Më të dëmtuarit nga gripi në këtë periudhë kohore zakonisht rezultojnë fëmijët.

Gripi në këtë sezon shumë shpesh i mundon fëmijët dhe mund të shkaktojë komplikime të rënda shëndetësore. Sipas mjekëve, disa nga komplikimet që shkakton gripi janë temperatura e lartë deri në bllokim të frymëmarrjes duke shkaktuar edhe bronkopneumoni, në rastet më të rënda.

Shkencërisht thuhet se çdo infeksion viral prish imunitetin mbrojtës të organizmit, pra e dëmton imunitetin mbrojtës, dëmton tërë mekanizmat që mbrojnë mushkëritë, dhe çdo infeksion viral stimulon zhvillimin e një infeksion bakterial, që normalisht është bronkopneumonia apo siç njihet në popull, ftohje.

Disa nga shenjat e virozës janë temperatura e lartë 38-39-deri në 40 gradë, të vjella, rrufë dhe pak kollë. Ndërsa shenjat e komplikimeve pneumonare janë atëherë kur fillojnë të dalin shenjat respiratore në pah, kur temperatura nuk është më aq e lartë por fillon vështirësia në frymëmarrje, sekrecionet dhe kollë e fortë.

Infeksionet virale përgatisin terrenin për bronkopneumoni, por realisht mjekët nuk janë të aftë që me anë të medikamenteve të parandalojnë bronkopneumoninë. Antibiotikët e përdorur pa kriter jo vetëm që nuk parandalojnë sëmundjen, por e favorizojnë më shumë atë.

Komplikimet e shkaktuara nga gripi nuk mund të parandalohen me barna, dhe sidomos jo me antibiotik. Shumë nëna sapo shohin fëmijën që po e zë gripi, menjëherë mundohen ta mjekojnë me barna që të mos zhvillojë bronkopneumoni.

Në fakt nuk është kështu pasi këto medikamente jo vetëm që nuk e parandalojnë, por janë të dëmshme nëse përdoren pa rekomandimin e mjekut specialist.

Antibiotiku nuk është mjekim profilaktik për bronkopneumoni në raste kur kemi viroza po ai prish komplet situatën normale që kanë rrugët e frymëmarrjes. Dhënia e antibiotikëve kur fëmijët janë me probleme, nuk e parandalon bronkopneumoninë, por përkundrazi mund ta favorizojë atë.

rd.al
 

Si te shpetojme nga gripi?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 09-04-2020, 16:06:57
nga M A X
Gripi dhe ftohja

Nisur nga M A XRubrika Jeta

Postimi i fundit 22-12-2019, 23:53:30
nga M A X
Gripi dhe Ftohja - 10 ushqime për tu mbrojtur nga gripi dhe të ftohurit

Nisur nga M A XRubrika Jeta

Postimi i fundit 08-10-2011, 10:51:30
nga M A X
Gripi A, vdes 18 vjecarja shtatzene

Nisur nga SocialNetworkRubrika Aktualiteti

Postimi i fundit 17-12-2009, 10:59:15
nga SocialNetwork
H1N1 - Gripi i derrave

Nisur nga AidaRubrika Jeta

Postimi i fundit 19-11-2009, 20:58:15
nga Aida