Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Violeta Marku
« ne: 18-01-2021, 12:24:39 »

Nje kuriozitet: 53% e popullsise ne Shqiperi e kane grupin e gjakut 0(+) (zero pozitiv).
Postuar nga: 12:51
« ne: 18-10-2020, 19:48:27 »

 

Vetëm 43 persona në botë e kanë grupin e gjakut Rezus nul ose invalid, një tip gjaku që është i ngjashëm me grupin e gjakut zero negativ. Këtë lloj tipi gjaku e ka një në 160 milionë persona, ose 43 në total në të gjithë botën. Njihet si Rh nul dhe u gjet në vitin 1961 tek një aborigjen australian dhe është shkak i një alterimi genetik që bën që antigenet që përdoren për të klasifikuar grupet e gjakut të mos shfaqen apo të kapen dhe gjaku ka 61 të tilla. Individët me këtë karakteristikë kanë ngjashmëri me grupin O negativ. Janë të dy dhurues universalë, por mund të marrin gjak vetëm nga persona me grupin e tyre të gjakut. Laboratori ndërkombëtar i referimit të grupeve të gjakut në lokalitetin britanik të Filtonit ruan të dhënat e këtij grupi të reduktuar gjaku për të garantuar që asnjë nga këta anëtarë, nëse ka nevojë për këtë grup gjaku, të mos mbesë pa të. Kjo iniciativë ka edhe vështirësistë e saj, pasi personat me këtë lloj gjaku jetojnë në vendë kaq të largëta si Japonia, Brazili, Irlanda, apo e SHBA, gjë që vështirëson dërgimin e një sasie gjaku nëse kërkohet me urgjencë. Në rastin e një kirurgjie të programuar të ndonjërit prej personave me këtë lloj gjaku, më parë ata japin gjak që u ruhet në bankat e gjakut për 45 ditë. Përsa i përket grupeve normale të gjakut A, B, AB dhe Zero me variablet pozitive dhe negative, më të shpeshtë në botë janë A+, 0+ dhe B+, por shpërndarja varion shumë nëpër botë. Gjaku B+ është më i lartë në Arabinë Saudite me 33 %, Indi me 31 %, Japonia 20 % ose Taivani me 24 %. 0-, dhuruesi universal, ka një prezencë të rëndësishme në Europë me 6 % në Francë dhe Gjermani, me 7 % në Itali dhe me 9 % në Spanjë, ndërsa në Azi është më i rrallë, India me 2% dhe Japonia me 0,15 %./Bota.al
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:16:56 »

Anti-D profilaktike
Cilat janë rreziqet për profilaksi · D?

administrimin e imunoglobulinë anti-D mund të rrallë shkaktojnë reaksione alergjike, duke mos treguar efekte negative mbi fetusin apo porsalindur.

imunoglobulinë anti-D që rrjedhin nga plazma e donatorëve testuar dhe mundësinë e bartjes së sëmundjeve virale është shumë e ulët (produktit të përdorur në Britani të Madhe është e prodhuar dhe SHBA rrezikun e transmetimit ka qenë vlerësuar në 1 miliardë lekë për 10.000 doza).

Një test, të zbatueshme në një shkallë të madhe për përcaktimin e ADN-së fetusit RhD qarkullojnë në plazmë e nënës, të bëra para të javës 28, do të kandidojë vetëm në profilaksinë e fetusit Rh pozitiv.
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:15:04 »

Çfarë marrëveshje për profilaksi antenatal · D?

Nëse agjencitë e shëndetit të bien dakord për të rekomanduar profilaktike rutinë antenatal anti-D, mënyrën në të cilën ndryshimi i tillë mund të jenë të ndryshme.

Instituti Kombëtar për Përsosmëri Klinike (NICE), një agjenci e shërbimit të shëndetit publik në Britani të Madhe, rekomandohet profilaksia e rutinore antenatale anti-D (profilaksia rutinore antenatale anti-D, RAADP) në të gjitha grave Rh negative, nuk sensibilizuar, duke administruar dy doza të 500U imunoglobulinave (100mcg) secila, me injeksion intramuskular, në javën e 28 dhe 34 të shtatzënisë, një periudhë në të cilën është treguar rritje të rrezikut të imunizimit të nënës [1].
RAADP nuk duhet të ndikohet nga një profilaksi të mundshme anti-D paralindjes (profilaksi antenatal anti-D, AADP) të realizuar në një epokë më parë për të ndërgjegjësuar ngjarje. Në mënyrë të barabartë, anti-D profilaksi pas lindjes duhet të jetë gjithmonë kryhet në rast të një i mitur Rh pozitiv, pavarësisht nëse janë apo AADP RAADP bërë më parë.

Sipas NICE, në disa situata është e lejueshme për vlerësimin e nevojës aktuale për immunoprophylaxis, p.sh. kur gruaja:

    * Kryen një lindjes sterilizimi Tubali
    * A ka një marrëdhënie të qëndrueshme me babain e fëmijës dhe babai është Rh negative
    * Nuk ka shtatzënitë e ardhshme

 
Rekomandimi është që gjithmonë të japin informacion të saktë për gratë në lidhje me mundësitë e trajtimit të ndryshme dhe dallimi në mes të RAADP dhe AADP, kështu që ju mund të bëni një zgjedhje të informuar [1,2].

SHBA Shërbimet parandaluese Task Force (USPSTF), një agjenci të qeverisë amerikane, rekomandohet në vend se administrata e një dozë të vetme të 300mcg imunoglobulinë anti-D të gjitha grave në Rh negative jo të ndjeshëm pas kryerjes së një provë të shqyrtimit në 24-28 javë të moshës gestational [3].

Shoqëria e obstetër dhe Gynaecologists e Kanada ka rekomanduar që profilaktike rutinë antenatal anti-D, duke siguruar dy opsione (një dozë të vetme ose doza të ndara) [4].
 
American College dhe gjinekologëve (ACOG) rekomandon administrimin e imunoglobulinave rutinë antenatal anti-D për të gjitha gratë RhD negative nuk imunizuar në rreth 28 javë moshë gestational, përveç nëse ajo është e sigurtë phenotype RhD negative e të atit [5 ].
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:13:14 »

Pse anti profilaksi rutinë antenatal · D?

Futja e rekomandime për të administratës, në gratë RhD negative, imunoglobulinë anti-D pas lindjes apo pas potencialisht sensibilizimin e ngjarjeve gjatë shtatzënisë - të tilla si amniocentesis, chorionic villus marrjen e mostrave, gjakderdhje vaginale, manovra të jashtme version - (antenatal profilaksi anti-D, AADP) ka ulur në mënyrë drastike ndërlikimet e sëmundjes hemolitik të porsalindur dhe rrezikun e alloimmunization të nënës [1].

A nuk është demonstruar, respektimi i përgjithshëm për këto rekomandime, të mungesës së afateve kohore në administrimin e një dozë të mjaftueshme të imunoglobulinë anti-D dhe, në veçanti, mungesa e njohjes dhe trajtimin e duhur e potencialisht sensibilizuese ngjarjeve. Një respektimin më të madhe të rekomandimeve mund të ulë më tej rastet e vetëdijes, por nuk mund të hesht, sidoqoftë, penguar rastet [2].

gjykimet randomized kontrolluar kanë treguar se profilaksi të rutinore antenatale anti-D (profilaksia rutinore antenatale anti-D, RAADP) zvogëlon rrezikun e imunizimit të gjatë apo menjëherë pas shtatzënisë së parë, nga 1,0% në 0,2% [3]. Edhe pse nuk ka gjasa se një qasje e tillë rezulton në përfitime ose të përmirësojë rezultatin e shtatzënisë në vazhdim, më pak gra do të ketë anti-D në shtatzëni pasuese.

Futja e një profilaktik rutinë antenatal anti-D në gratë RhD negative [1, 4-6] kështu mund të kufizojë më tej rastin e vetëdijes, edhe pse nuk eliminuar ato plotësisht. Edhe pse numri më të madh të rasteve të hemoragjisë fetale-nënave në një nivel të mjaftueshëm për të prodhuar senzibilizimin ndodh në tremujorin e tretë, në disa raste, vetëdija mund të ndodhë edhe para javës së 28-të të moshës gestational, moshës në të cilën për administrimin e Doza e parë e profilaksisë antenatal anti-D [2].

Në një analizë kosto-efektivitetit, të kryer në Britani të Madhe [7], u konsideruan si dy modele të ndryshme të administrimit të rutinë profilaktik anti-D paralindjes. Modeli i parë përfshirë ndërhyrjen ofrohet për të gjithë shtatzënë RhD-negative, të dytë vetëm për primigravid, të dy modelet janë krahasuar me konvencionale të trajtimit pas lindjes dhe i matur si kosto në vit jetën e fituar dhe me kosto në vit të jetës së ruajtur, ponderuar për cilësinë e jetës (QALY). Analiza ka hedhur një kosto-efektivitetit të favorshme e profilaktik anti antenatal-profilaksi D rregullisht në të gjitha RhD shtatzënë negative.
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:08:51 »

Kur duke rritur rrezikun e imunizimit Rh?

Imunizimit Rh gjatë shtatzënisë është rezultat i gjakderdhjes transplacental (hemoragji fetomaternal, FMH). Rreziku i imunizimit rritet, sepse në të gjitha rastet kur kjo rrit rrezikun e FMH, në veçanti:

     * abort apo vullnetar
     Amniocentesis *
     * Chorionic villus mostrave
     * Cordocentesis
     * shtatzënisë ektopike
     * Humbja e gjakut
     * abort Kërcënohet
     Vdekja intrauterine e fetusit *
     * trauma abdominale

A nuk ekzistojnë për të gjitha këto shenjat e gjykimeve të rastësishme të kontrolluara në efektivitetin e profilaktik anti-D. Rregulloreve në dispozicion ranë dakord në rekomanduar zbatimin e profilaksisë pas amniocentesis, CVS dhe gabim apo të detyruar (me përjashtim të abortit spontan të plotë para të javës 13-të të shtatzënisë nuk rezultojnë nga rishikimi instrumental zgavrën e mitrës).
Për të gjitha procedurat e tjera, ose komplikime obstetrike të bëjë jo të gjitha udhëzimet janë në favor ose kundër profilaksi, edhe pse - me analogji me situata të tjera klinike - e ekspertëve tregojnë se më shumë të drejtuar konservatore (rekomandim C grade).

Administrimin e imunoglobulinës antenatal anti-D pas një ngjarje sensibilizuese duhet të bëhet brenda 72 orëve. Doza e rekomanduar varion në vende të ndryshme dhe në varësi të kohës së shtatzënisë, në të cilën ngjarje ndodh:
- 250 IU (50mcg) para të javës 13-të dhe 1500 IU (300mcg) në një datë të mëvonshme në SHBA [1];
- 250 IU (50mcg) brenda 20 javësh dhe 500 IU në një periudhë të mëvonshme në Britani (në këtë rast rekomandohet edhe një test për të vlerësuar shkallën e vërtetë të FMH) [2];
- 600 IU (120mcg) nga Java e 12 dhe 1500 IU (300mcg) në një datë të mëvonshme në Kanada [4]
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:06:42 »

anti-D profilaktike
profilaksi efektive E 'kundër lindjes · D?

Efektivitetin e profilaksisë me anti imunoglobulinë-D është demonstruar bindshëm në një seri gjyqesh kontrolluar klinike në vitet gjashtëdhjetë. Një shkak i mundshëm i dështimit të Postpartum anti-D profilaksi është mungesa e afateve kohore të administrimit të një dozë të mjaftueshme të anti-D imunoglobulinave.

Në rast të një i mitur Rh pozitiv, është e rekomandueshme administrimin e injektimit imunoglobulinë anti-D në muskul trekëndësh, sa më shpejt të jetë e mundur dhe jo më vonë se 72 orë e lindjes. Nuk ka sjellje uniforme në lidhje me dozë të caktuar: dozë standard është 1.500 IU (300mcg) në SHBA, 500 IU (100mcg) në Britani, 1500-600 UI (300-120mcg) në Kanada, 1000 - 1250 IU (200-250mcg) në shumë vende evropiane. Doza e 500 IU është në gjendje të shtypnin një datë të imunizimit nga 4-5ml e Rh erotrociti pozitive (8-10ml e gjakut fetal). Shumica e rezultateve të aksioneve në një gjakderdhje e fetusit-maternale (haemmorrhages fetomaternal, FMH) e më pak se 4 ml në rastin e shumës më të lartë të gjakderdhje, duhet të jepet një dozë shtesë të globulin imunitar.
Ka disa rrethana janë më në rrezik në këtë drejtim, në veçanti:

    * Ofrimit operative, duke përfshirë operacion
    * Vdekjen fetale dhe lindjes së një fetusit të vdekur
    * Manuali i dytë
    * Shtatzënisë binjake
    trauma * barkut gjatë tremujorit të tretë
    * Hydrops pashpjegueshme fetusit

Për këto rrethana, në shumë vende dhe rekomandoi vlerësimit të masës së FMH brenda dy orëve e lindjes, për të identifikuar pacientët që kanë nevojë për një dozë shtesë të globulin imunitar. Ka disa mënyra për të bërë këtë:
1. elution acid test (Kleihauer-Betke), mjaft të ndjeshme dhe të veçanta, por subjekt i gabimeve dhe teknikë laboratori;
2. cytometry rrjedhin, shumë të ndjeshme dhe të veçanta, por që kërkon laboratorët e pajisur;
3. testimin e qelizave të kuqe rosettes, të thjeshta dhe shumë të ndjeshme në sasinë e qelizave të kuqe të gjakut më të madh sesa ose e barabartë me 15 ml, por jo shumë të veçanta [1-4].
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:04:41 »

Anti-D profilaktike
Çfarë shqyrtimit për gratë Rh negative shtatzënë?

shtypja e phenotype Rh dhe shfaqjen e antitrupave janë të rekomanduara për të gjitha gratë në vizitën e tyre të parë para lindjes, me shpresë para të javës 16 të shtatzanisë.

dell'antiglobulina test indirekt (test Coombs) konsiderohet standard reference për diagnozën e anti-D në gratë të sensibilizuar për gjak Rh pozitiv.

test duhet të përsëritet në gratë të sensibilizuar për 24-28 javësh të shtatzënisë, përveç nëse ajo është e njohur që babai ka Rh-negative phenotype, ose që nuk ka kryer kohët e fundit nga një profilaksi paralindjes me anti imunoglobulinë-D (testi i gjendje të bëjnë dallimin në mes të imunitetit aktive dhe pasive e imunoglobulinave të administruara mund të zbulohet në plazmë për më shumë se gjashtë javë) [1-3].
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 01:00:58 »

Imunizimit Rh në shtatzëni

reduktim në rastet e kësaj ndërlikim, i cili bëri të kujdesit shëndetësor më pak përvojë në menaxhimin e tij, dhe futjen e teknikave të monitorimit të reja, ende nuk aplikohen gjerësisht, shpesh e bën të nevojshme për centralizimin e këtyre rasteve në njësi të veçanta fetale mjekësi. E efektivitetit dhe metodat janë diskutuar në faqet profilaksi dell'immunoprofilassi anti-D.
 
 
Për profesionistët
Çfarë është alloimmunization Rh.

Immunoprophylaxis Me incidenca është në rënie, por mbetet shkaktari kryesor i anemi fetale
Monitorimi i grave shtatzëna me Rh imunizimi.

Monitorimi i shtatëzanive të komplikuar është e mundur me testet jo-invazive që uljen e rrezikut të fetusit
Anemi fetale dhe terapi intrauterine.

Futja e transfuzionit intrauterine ka përmirësuar në masë të madhe shkalla e mbijetesës së fetusit
 
Për gratë
Shtatzënia dhe grupi i gjakut.

Kur dallimet në gjak mund të paraqesin rreziqe të fetusit. Efikasiteti i profilaksisë anti-D në rast të papajtueshmërisë së faktorit Rh
Postuar nga: HERZ
« ne: 19-03-2011, 00:49:11 »

Në sistemin AB0 (lexo AB-zero), ka katër lloje të ndryshme të gjakut.

    * Grupi 0 nuk ka antigjene në qelizë cipë e kuqe të gjakut, ndërsa plazma e gjakut ka dy Aglutininet.
    * Grupi A në qelizat e kuqe të gjakut praninë e A, (kimikisht sheqer N-acetylgalactosamine), ndërsa në plazmës janë gjetur të përmbajë dell'agglutinina beta (ose anti-B) dhe është i ndarë në dy nëngrupe: A1, më të shumta, dhe A2 [2].
    * B grup është i karakterizuar nga prania e B (kimikisht galaktozë) në qelizat e kuqe të gjakut dhe dell'agglutinina praninë alfa (ose anti-A) në plazmë.
    * AB grup ka si antigjenet mbi qelizat e kuqe të gjakut, por nuk ka agglutinin në plazmë.

Sistemi i AB0 është gjithashtu e përhapur në Shtetet e Bashkuara si sistemi ABO (me shkronjën O vend të numrit 0). Në BRSS ish-grupeve të gjakut janë treguar duke përdorur numra romakë në vend të letrave. Këto [3] janë emrat e përdorur për herë të parë në klasifikimin e bërë në 1907 nga Jan Jansky. Grupet e gjakut janë shënuar me I, II, III dhe IV, përkatësisht, që korrespondon me 0, A, B dhe AB. Një përcaktim dhe B në lidhje me grupet e gjakut ishte propozuar nga Ludwik Hirszfeld.

Secili prej këtyre grupeve të gjakut është i ndahen më tej në dy kategori nga faktori rezus, e cila tregon praninë e një antigjeni të veçantë Rh në membranën e qelizave të kuqe të gjakut. Faktori rezus mund të jetë pozitiv (Rh +) ose negative (Rh-). Ka edhe faktorë të tjerë (të tilla si faktor Kell) për dallimin e llojeve të ndryshme të gjakut.
[Edit] Compatibility të grupeve të gjakut

Aglutininet dhe gjakut të antigjeneve të paraqesin pengesa për të transfuzionit të gjakut mes njerëzve të grupeve të ndryshme. Në veçanti:

    * Grupi 0 Rh-: Duke pasur parasysh mungesën e antigjenet e qelizave të kuqe të gjakut dhe të mungesës së faktori rezus, ky lloj i gjakut mund të jetë e dhuruar për njerëzit e çdo lloji të gjakut. Prania e të dy Aglutininet në plazmë shkakton individëve me këtë lloj të gjakut mund të marrë grup plazma-vetëm 0 Rh. Duke u holluar në të marrësit, jo më shumë kompakte, ata nuk krijojnë probleme të tepruar të hemoliza, në çdo rast vetëm pas gjakut omogruppo emergjente transfuzion.
    * Grupi 0 + Rh: faktori rezus pozitiv kufizuar këtë lloj të dhurimit të gjakut vetëm për njerëzit me rezus faktor +, pavarësisht nga lloji i gjakut. Njerëzit me këtë lloj të gjakut mund të marrin vetëm grupin e gjakut 0 (Rh + ose Rh-).

    * Grupi A Rh-: Prania e dhurimit A bën të mundur që njerëzit me këtë grup gjaku A ose AB. Për ata që kanë këtë grup të gjakut, duke pasur parasysh beta dell'agglutinina praninë në plazmë, ata mund të marrë gjakun e vetëm nga individët e grupit A-apo 0 -
    * Grupi A Rh +: A mund të njerëzve të dhuruar gjak për të A + ose AB +, dhe për të marrë 0 +, 0 -, A + dhe A-

    * Grupi B Rh-: Prania e portit B që do të donabile këtë gjak vetëm për personat e grupit B dhe AB. Dell'agglutinina Prania alfa në plazmë shkakton individëve me këtë lloj të gjakut mund të marrë grupi i vetëm i njerëzve nga 0 - ose B-
    * Grupi B Rh +: Ju mund të dhurojë për B + AB + e, dhe për të marrë nga 0 në B, pavarësisht nga faktori rezus.

    * Grupi AB Rh-: mund të dhurojë gjak vetëm për personat e grupit AB, duke pasur parasysh prania e dy antigjenet mbi qelizat e kuqe të gjakut. Mungesa e Aglutininet mundëson pronarëve të këtij grupi për të marrë gjakun nga të gjitha grupet me një faktor negativ rezus.
    * Grupi AB Rh +: A mund të dhurojë gjak vetëm për individët, por me AB + gjak mund të marrë nga të gjitha grupet, pavarësisht nga faktori rezus.

Bazuar në praninë e këtyre antigjeneve, ajo quhet dhuruesve të gjakut universale (0 grupit negativ, të cilit i kuq qelizat mungesë të gjitha antigjenet) dhe donatorët plazma uiniversali (grupi AB pozitiv, i cili është zhdukur në plazmën e të gjitha antigjenet)

[Edit] gjakut nëngrupe

Përveç grupit të gjakut ka nën-grupe, të dhënat e imunizimit të gjakut, ka ndodhur zakonisht pas transfuzionit, të tilla si imunizimin e bën të pamundur për ripërdorimin e gjakut të njëjtë si më parë, është e nevojshme për të kryer ndër provë, i njohur gjithashtu si compatibility, ku gjaku i pacientit është bërë reagojnë me mostren e gjakut.
[Edit] Trashëgimia e grupit të gjakut

Në sistemin AB0 ka tre alleles që janë përgjegjës për grupin e gjakut. IA dhe IB alleles janë codominant, në mënyrë që ata gjithmonë, allele është ikës. Në mënyrë të veçantë në çdo individ mund të jetë një nga gjenotipet e mëposhtme:
Grupi i parë i gjakut allele ↓ ↓ ↓ Sipas allele
0 i i
Në IA
A IA IA
B IB
IB B IB
IB AB IA

Në lidhje me faktorin Rh janë dy alleles: D (dominues dhe përgjegjësi e RH +) dhe (ikës Rh-) kombinime janë tri:
allele Rh faktor ↓ ↓ allele parë i dytë ↓
Rh D + D
Rh D + d
Rh-d d
[Edit] Shpërndarja e grupeve të gjakut në botë

Tabela e mëposhtme tregon shpërndarjen e grupeve të gjakut të ndryshme në disa shtete të botës:
0 + A + B + AB + 0 - A-B-AB-
Australia [4] 40% 31% 8% 9% 7% 2% 2% 1%
Kanada [5] 39% 36% 7,6% 2,5% 7% 6% 1,4% 0,6%
Danimarke [6] 35% 37% 8% 4% 6% 7% 2% 1%
Finland [7] 27% 38% 15% 7% 4% 6% 2% 1%
France [8] 36% 37% 9% 3% 6% 7% 1% 1%
Britania [9] 37% 35% 8% 3% 7% 7% 2% 1%
Shtetet e Bashkuara [10] 38% 34% 9% 3% 7% 6% 2% 1%
Koreja e Jugut [11] 27.4% 34.4% 26.8% 11,2% 0,1% 0,1% 0,1% 0,05%
Suedi [12] 32% 37% 10% 5% 6% 7% 3% 2%

Shpërndarja e popullsisë ndryshon në bazë të zonave të ndryshme të botës. Për shembull, në vendasit e Jugut amerikan mund të gjenden 100% e grupit të gjakut 0. Sa i përket Evropës dhe Amerikës së Veriut dominojnë grupet A dhe 0 respektivisht, ndërsa në Azinë Qendrore është shumë e pasur grupin B. Sa i përket Italia është rreth 40% e njerëzve me grup 0, 36% me grupin A, B grup me 17% dhe 7% AB me grupin. Në Evropë është relativisht e lehtë të gjesh njerëz me Rh-pozitiv, cila është arsyeja pse ky trend ka që përhapur në të gjithë shekujve në Amerikë dhe kontinente të tjera si Afrika.
[Edit] gjakut Universal

Prania e grupeve të gjakut të ndryshme është një pengesë e madhe në rastin e transfuzionit. Spitalet duhet të kanë stoqe të grupeve të ndryshme të gjakut dhe një furnizim të madhe të grupit Rh-0 për të përdorur kur ju nuk e dini grupin e pacientëve dhe nuk kanë kohë për të bërë analizat, si në rastin e njerëzve të përfshirë në aksidente rrugore që paraqesin gjakderdhje masive. Disa studime janë të dizajnuara për procesin e gjakut me qëllim për të eliminuar antigjene A, B dhe Rh gjak dhe pastaj për të bërë 0 negativ.

Në vitin 2007, hulumtimi ka prodhuar një seri e parë të sukseseve [13], por besohet se përdorimin e gjerë të këtyre trajtimeve do të duhet të presë të paktën një dekadë.

Disa vjet më parë janë kryer studime mbi mundësinë e një lëngu sintetike që mund të japë oksigjen në qeliza me rezultate pozitive, por, pas shumë vitesh duket se proceset e prodhimit dhe të transportit janë shumë të shtrenjtë dhe të mos përdoret komercialisht.