×

Shëndeti oral - Si të kujdesemi për dhëmbët dhe mishin e dhëmbëve?

Shëndeti oral - Si të kujdesemi për dhëmbët dhe mishin e dhëmbëve?

· 3 · 1289

  • Postime: 12151
  • Gjinia: Femer
dreamm
ne: 27-10-2010, 22:02:12
Larja e dhëmbëve rregullisht dhe përdorimi i fillit dentar ndihmon në shëndetin e dhëmbëve dhe mishit të dhëmbëve, si dhe parandalon kariesin dentar dhe sëmundjet e mishit të dhëmbëve.
Pse është higjiena e gojës e rëndësishme?
Higjiena e gojës parandalon problemet dentare – kryesisht formimin e pllakës dentare dhe gurrëzave, të cilat janë faktorët kryesorë në krijimin e problemeve të mishit të dhëmbëve si dhe kariesit (prishja e dhëmbëve).Pllaka dentare është nje depozitim i bardhë dhe i butë i cili krijohet në sipërfaqet e dhëmbëve. Formohet kur bakteriet (sporet) bashkohen me pështymën dhe ushqimin. Pllaka përmban rreth 400 lloje bakteriesh. Ju mund të hiqni atë duke mbajtur një higjenë të mirë të gojës.
Kjo pllakë ngjitet fort pas dhëmbëve. Në përgjithësi largohet nga dentisti me instrumente të veçanta.
Kariesi (prishja e dhëmbëve) janë vrimat të cilat krijohen në smaltin (enamel) e dhëmbëve. Një nder shkaqet kryesore të kariesit është mbledhja e pllakës. Bakteriet në pllakë formojnë acid pas reaksionit të tyre me sheqerin dhe nishesten që ndodhet në ushqime. Acidet mbahen në kontakt me dhëmbët me ndihmën e pllakës dhe me kalimin e kohës shkatërrojnë smaltin dhe dentinen.
Sëmundjet e mishit të dhëmbëve (paradontozat) janë infeksioni dhe inflamimi i indeve që rrethojnë dhëmbët. Pllaka dentare është shkaku kryesor për formimin e këtyre sëmundjeve. Pllaka përmban disa lloje bakteriesh të cilat shtohen me zhvillimin e sëmundjeve periodontale. Sëmundjet periodontale ndahen në dy lloje sipas shkallës së zhvillimit të sëmundjes.Gingiviti s është inflamimi i mishit të dhëmbëve. Ka shume lloje por në shumicën e rasteve janë të shkaktuara nga pllaka dentare.
Periodontitis ndodh në qofte se gingivitisi keqësohet dhe progreson drejt indeve mbështetës të dhëmbit si membrana periodontale dhe procesi alveolar (kocka rreth dhëmbit).
Sëmundjet e mishit të dhëmbëve janë shkaktarët kryesorë në humbjen e dhëmbëve në moshat e vjetra. Është gjithashtu shkaktari kryesor i erës së keqe të gojës (halitosis). Megjithatë sëmundjet e mishrave të dhëmbëve në shumicën e rasteve janë të shërueshme.

Higjiena rutine e gojës

Është e rëndësishme që të bëhet zakon pasja e një higjiene të mirë të gojës duke përdorur furçën dhe fillin dentar çdo ditë.

Larja e dhëmbëve

Dhëmbet duhet të lahen të paktën dy herë në ditë. Përdorni furçë me fije të buta. Koka e furçës duhet të jetë aq e vogël sa të futet në të gjithë pjesët e gojës. Furça si rregull duhet të ndërrohet çdo 3-4 muaj. Shumë njerëz mendojnë se një furçë elektronike kryen një pastrim më të mirë prandaj ato janë bërë kaq shumë popullore kohët e fundit. Është e këshillueshme që të përdoret një pastë dhëmbësh që të përmbajë fluorid (fluoride ndihmon në parandalimin e kariesit).

Filli dentar

Filli dentar duhet të përdoret të paktën një herë në ditë pasi të lahen dhëmbët. E preferueshme është dy herë në ditë.(Shumë njerëz të cilët nuk e kanë përdorur më parë habiten se sa shumë copëra mund të hiqet duke përdorur fillin dentar si suplement i furçës)
Ditët e para kur fillon përdorimi i fillit dentar nga mishi i dhëmbëve mund të dalë pak gjak. Duhet të ndalojë brenda disa ditësh. Në qoftë se dalja e gjakut vazhdon, kontaktoni dentistin tuaj sepse gjaku nga mishi i dhëmbëve është tregues i fillimit të sëmundjeve të mishit të dhëmbëve.

Çfarë mund të bëni tjetër?

Zakonisht masat e mësipërme janë të mjaftueshme. Por:
-Shumë njerëz përdorin gjithashtu gargara antiseptike çdo ditë për të parandaluar sëmundjet. Për individët që nuk janë të aftë të përdorin furçën e dhëmbëve gargarat antiseptike luajnë një rol të rëndësishëm në pastrimin e dhëmbëve.
-Gjuha mund të pastrohet pasi të lani dhëmbët. Ky veprim mund të kryhet me anë të furçës së dhëmbëve ose me anë të disa furçave të veçanta për gjuhën.
-Në qoftë se jeni duhanpirës duhet të keni si qellim lënien e duhanit. Pirja e duhanit është faktor risku për sëmundjet e mishrave të dhëmbëve.
-Ushqehuni me një dietë të shëndetshme. Evitoni ushqimet dhe lëngjet që kanë përmbajtje të madhe sheqeri. Sheqernat janë ushqim për bakteriet i cili me vone kthehet në acid nga këto tëe fundit duke shkaktuar karies.
-Në qofte se do t’i jepni ilaçe fëmijëve, sipas mundësive përdorni ilaçe që nuk përmbajnë sheqer.
-Përdorimi i çimçakëzave pa sheqer pas ushqimit rrit rrjedhjen e pështymës e cila luan një rol të rëndësishëm në pastrimin e gojës.

Disa pika te tjera te rëndësishme

-Fëmijëve duhet t’i mësohet higjiena e mirë e gojës sa me herët që të jetë e mundur.
-Bëni kontroll dentar sipas intervaleve të rekomanduara nga dentisti juaj (të paktën një herë në vit).
-Për ndihmë dhe këshilla të mëtejshme kontaktoni dentistin tuaj.

Tirana Observer
« Editimi i fundit: 26-01-2020, 16:10:24 nga M A X »

  • Postime: 18285
  • Gjinia: Femer
ßåßy ღ
#1 ne: 28-10-2010, 21:46:20
Sa per larje sju le gje mangu..e per ket fillin dentar ec mo nganjehere.. :D

  • Postime: 26403
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#2 ne: 26-01-2020, 16:11:35
 

Sëmundjet e gojës janë sëmundjet më të zakonshme, jo të transmetueshme dhe prekin njerëzit gjatë gjithë jetës së tyre, duke shkaktuar dhimbje, parehati, shpërfytyrim dhe deri në vdekje.

OBSH e përkufizon shëndetin oral si “gjendje e çlirimit nga dhimbja kronike e gojës dhe fytyrës, kancerit të gojës dhe fytit, infeksionit oral dhe plagët, sëmundja periodontale (mishrat e dhëmbëve), prishja e dhëmbëve, humbja e dhëmbëve dhe sëmundje dhe çrregullime të tjera që kufizojnë aftësinë e një individi në kafshime, përtypje, të qeshura, të folur dhe mirëqenie psikosociale. “

Por cilat janë disa simptoma që nuk duhet t’i injoroni për sa i përket shëndetit oral? Më poshtë keni disa prej tyre.

Dhimbje e vazhdueshme dhëmbi
Dhimbja mund të vijë nga pjesa poshtë dhëmbëve ose nga vetë dhëmbët. Ndonjëherë mund të shfaqet si një dhimbje e mprehtë, akute e herë të tjera si dhimbje që ndyshon në intensitet.

Dhëmbë të ndjeshëm
Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të shaktohet nga shumë gjëra. Zakonisht njerëzit kanë ndjeshmëri ndaj të ftohit por ka dhe raste me ndjeshmëri ndaj gjërave të nxehta apo të ëmbla.

Dhimbje apo gjakosje e mishrave të dhëmbëve
Dhimbja apo gjakosja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë një shenjë e gingivitit, një fazë e hershme dhe e kthyeshme e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve.

Nëse lihet e patrajtuar sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton inflamacion të mishit të dhëmbëve dhe me kalimin e kohës çon në lëvizjen e dhëmbëve, gjë që është e patrajtueshme dhe do të duhet heqja e dhëmbit.

Ulçerat e gojës
Disa njerëz vuajnë nga ulçera të shpeshta të gojës, e këta njerëz duhet të konsultohen menjëherë me dentistin për të evidentuar shkakun. E njëjta gjë duhet bërë edhe nëse ulçera e gojës zgjat më shumë se dy javë.

Dhimbje nofulle
Dhimbja e nofullave shkaktohet kryesisht nga bluarja e dhëmbëve. Pothuajse 65% e njerëzve që bluajnë dhëmbët e tyre e bëjnë këtë nga stresi dhe ankthi, kështu që trajtimi i menjëhershëm i këtyre shkaqeve është i nevojshëm. Bluarja e vazhdueshme e dhëmbëve mund të shkaktojë probleme me vetë dhëmbët dhe nofullën.

Era e keqe
Era e vazhdueshme e keqe e gojës mund të jetë një shenjë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve apo prishjes së dhëmbëve. Shkaqe të tjera të erës së keqe të gojës mund të jenë diçka që keni ngrënë, mospastrimi i gojës, goja e thatë, duhanpirja etj.

Thyerja e dhëmbëve
Nëse dhëmbët e thyer lihen pa trajtuar mund të shkatojnë dhimbje dhe probleme më të mëdha me dhëmbët. rd.al
 

Shëndeti i gjyshërve përmirësohet kur kujdesen për nipërit dhe mbesat

Nisur nga M A XRubrika Familja

Postimi i fundit 20-05-2020, 23:39:13
nga M A X
Shendeti mendor - Zakonet e përditshme qe dëmtojnë shëndetin mendor

Nisur nga M A XRubrika Jeta

Postimi i fundit 27-06-2019, 09:01:23
nga M A X
Leximi dhe shëndeti mendor

Nisur nga M A XRubrika Letra

Postimi i fundit 19-09-2019, 09:11:21
nga Gjumashi
Alkooli, Shëndeti dhe Jeta Seksuale

Nisur nga M A XRubrika Jeta

Postimi i fundit 08-11-2011, 11:44:52
nga M A X
Perimet e gjelbra dhe shëndeti

Nisur nga ßåßy ღRubrika Tryeza

Postimi i fundit 19-01-2011, 14:48:03
nga ßåßy ღ