×
Hyrja
Profili

Blockchain dhe DLT

Blockchain dhe DLT

· 2 · 237

  • Postime: 26634
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 20-06-2019, 21:31:36
 

Një blockchain, fillimisht zinxhir bllok, është një listë në rritje e vazhdueshme e të dhënave, të quajtur blloqe, të cilat janë të lidhura dhe të siguruara duke përdorur kriptografi. Çdo bllok zakonisht përmban një tregues hash si një lidhje me një bllok të mëparshëm, një kohë dhe të dhënat e transaksionit. Nga dizajni, bllokimet janë në thelb rezistent ndaj modifikimit të të dhënave. Shqyrtimi i Biznesit i Harvardit e cilëson atë si "një libër të hapur dhe të shpërndarë që mund të regjistrojë transaksionet midis dy palëve në mënyrë efikase dhe në një mënyrë të verifikueshme dhe të përhershme". Për përdorim si një libër të shpërndarë, një bllokadë zakonisht menaxhohet nga një rrjet peer-to-peer që bashkërisht i përmbahet një protokolli për validimin e blloqeve të reja. Pasi të regjistrohen, të dhënat në çdo bllok të dhënë nuk mund të ndryshohen në mënyrë retroaktive pa ndryshimin e të gjitha blloqeve të mëvonshme, që kërkon bashkëpunim të shumicës së rrjetit. /wikipedia shqip

Citim
Blockchain is one type of a distributed ledger. Distributed ledgers use independent computers (referred to as nodes) to record, share and synchronize transactions in their respective electronic ledgers (instead of keeping data centralized as in a traditional ledger). Blockchain organizes data into blocks, which are chained together in an append only mode. https://www.worldbank.org/en/topic/financialsector/brief/blockchain-dlt

  • Postime: 26634
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#1 ne: 20-06-2019, 21:33:01
Visa me një produkt të ri që përdor blockchain për transaksionet ndërkufitare
Visa duket se bën gjithçka në një shkallë masive. Ajo po shqyrton një treg më të madh: transaksionet ndërkufitare business-to-business (B2B), ku bankat transferojnë para në emër të klientëve të korporatave. Visa thotë se është duke hyrë në një treg prej 125 trilionë dollarësh dhe duke përdorur softuerin e teknologjisë së shpërndarjes, ku transaksionet duhet të konfirmohen nga kompjuterë të shumtë në një rrjet që të konsiderohet përfundimtare – për t’i bërë këto pagesa më të shpejta, më të lira dhe më transparente. https://businessmag.al/visa-me-nje-produkt-te-ri-qe-perdor-blockchain-per-transaksionet-nderkufitare/