×

Letersi dhe Gjuhesi

 • Letra

  Kryeveprat boterore që u shkruan gjatë karantinës
  M A X
  31-03-2020, 12:38:13
  Koronavirusi, ka detyruar miliarda njerëz të izolohen në shtëpitë e tyre. Për shumëkënd, kjo është një përvojë e rëndë, sidomos në aspektin psikologjik. Por nga artistët deri tek shpikësit më të mëdhenj, kanë arritur që të ndryshojnë botën për mire pikërisht nga dhomat e tyre të karantinës. Ja cilët...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  10 gjuhët më të vjetra në botë, që fliten ende sot
  M A X
  26-02-2020, 20:27:23
  Gjuhët kanë qenë gjithmonë “fibra” e njerëzimit. Guri i themelit të shoqërisë njerëzore, dhe forca që i hapi rrugën qytetërimit. Pa të, shoqëritë nuk mund të zhvilloheshin siç janë zhvilluar. Ndaj gjuhët janë “testament” mbi nevojën e madhe të species tonë për të ecur përpara.

  Sigurisht q...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Këndi Letrar për Fëmijë

  “Botë e larmishme” - Liber per femije mbi diversitetin
  M A X
  26-01-2020, 14:10:40
   

  “Botë e larmishme” është libri më i ri i hedhur në qarkullim nga Shtëpia Botuese “Muza”. Fëmijët mund të mësojnë nëpërmjet lojërave dhe ilustrimeve – ky është qëllimi i këtij botimi.

  Plot 44 ngjarje, tregime, zakone, tradita, ndryshime dhe ngjashmëri! Megjithëse ka s...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  23 shprehje nga Fjodor Dostojevski
  M A X
  21-01-2020, 20:05:05
  Fjodor Dostojevski është një prej shkrimtarëve më të famshëm në letërsinë botërore. Veprat e tij madhështore ngrejnë mjeshtërisht pikëpyetje mbi tema të rëndësishme të jetës dhe vdekjes.

  Më poshtë janë thëniet më të urta të këtij shkrimtari. Me siguri do të ofrojnë shumë “ushqim për mendj...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  Kryeveprat letrare, të urryera nga shkrimtarët e mëdhenj
  M A X
  25-11-2019, 10:41:48
  Nuk është e lehtë të thuash se diçka nuk na pëlqen kur të gjithë e pëlqejnë. Rreziku është se mos akuzohemi se nuk kuptojmë apo deri për mendjemadhësi: si guxon ta shprehësh opinionin tënd mjeran kur është e qartë se do të përplaset me murin e përjetësisë që mbron kryeveprat? Dhe, mbi të gjitha, kus...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  Nëntë arsye pse duhet të lexoni çdo ditë
  Charlie
  09-11-2019, 17:50:50
  Nëse jeni një prej atyre shumë njerëzve që nuk e kanë të lexuarit një zakon të rregullt, atëherë po humbni shumë: leximi ka një numër të madh përfitimesh, dhjetë prej të cilëve janë renditur më poshtë.

   


  1.Stimulimi mendor

  Studimet kanë treguar ...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Folklori Botëror

  Proverba Kineze
  M A X
  25-09-2019, 00:25:00

   

  Siç e dimë të gjithë, kinezët janë një nga njerëzit më të hershëm mbi këtë tokë. Qytetërimi i tyre është poseduesi i dorëshkrimeve të shkruara që janë më të vjetra se 3.500 vjet.
  Në gjithë këto vite, kultura e pasur kineze me fjalët e saj të mençura dhe reputacionin ...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  Ç’po ndodh me shqipen e WhatsApp-it?
  M A X
  19-09-2019, 17:28:34
   

  Alma: – mjep pk nmr e Sonit
  Blerta:-06982….
  Alma-flm
  Blerta-wk, (emoji: dy buzë)
  Në një variant të përdorimit të shqipes së saktë do të ishte:
  -Zemër më jep pak numrin e Sonit.
  -06982….
  -Faleminderit
  -Të lutem. Të puth dy herë....
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  "1984" - Xhorxh Orwell
  M A X
  19-06-2019, 21:37:53
  Shtatë dekada më pas: Ç’domethënie ka për botën e sotme, romani “1984” i George Orwell

   

  Shtatëdhjetë vjet më parë, Erik Bler, duke shkruar nën pseudonimin George Orwell, botoi romanin “1984”, që sot konsiderohet si një klasik i zhanrit fiksion dystopian. Ro...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Folklori Botëror

  Samsoni - Herkuli i Izraeliteve
  M A X
  18-06-2019, 09:52:47
  Samsoni, i fundit nga gjyqtarët e izraelitëve të lashtë, kishte një forcë shumë të madhe fizike, e cila fshihej tek flokët e tij të gjatë. Ndër veprat mbinjerëzore të kryera nga Samsoni në Bibël, është vrasja e një luani me duart e tij, mposhtja e një ushtrie filistine, duke përdorur vetëm nofullën ...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Gjuha Shqipe

  Ndihme me gramatiken shqip
  Gjuha Jone
  17-06-2019, 14:09:09
  Mund te me thoni shkruhet me gramatike te shqipes "ta" apo me apostrof "t'a"
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe

  Letra

  Leximi dhe shëndeti mendor
  M A X
  13-06-2019, 08:53:37
   

  Leximi dhe shëndeti mendor: Shkrimtarët e njohur flasin për shërimin tekstual
  Në momentet më vë vështira, letërsia mund të jetë ilaçi më i mirë. Telegrafi sjell pjesë të debatit të veçantë të organizuar nga BBC Culture, me shkrimtarë të njohur të Anglisë.
  <...
  M'pelqe M'pelqe M'pelqe M'pelqe
23 shprehje nga Fjodor Dostojevski

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 0 · 30

Leximi dhe shëndeti mendor

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga Gjumashi    · 2 · 125

"1984" - Xhorxh Orwell

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga Alban    · 1 · 230

Krijimet e Monique!

Nisur nga Monique  | Postimi i fundit nga Mishel...............    « 1 2 » · 35 · 698

Kush ishte Jusuf Vrioni?

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 0 · 194

Idhnaku Klosi

Nisur nga erlehta  | Postimi i fundit nga ciarli    · 4 · 1694

Aleancë sllave edhe në letërsi

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga ciarli    · 1 · 333

Kush fshihet pas Shekspirit?

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga ciarli    · 3 · 5409

Tradhëtitë e Ismail Kadaresë

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga ciarli    · 6 · 1068

Botohet "Mein Kampf" në shqip

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga ciarli    · 7 · 908

Arkivi i Shtetit

Nisur nga erlehta  | Postimi i fundit nga erlehta    · 0 · 397

Orienti i ftohur i shqiptarëve

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 0 · 271

Epika e Gjergj Fishtës

Nisur nga dreamm  | Postimi i fundit nga dreamm    · 0 · 950

Konkursi “Ballkanika 2011”

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 0 · 286

Kongresi i Manastirit

Nisur nga harrypotter  | Postimi i fundit nga M A X    · 2 · 6546

Hapet panairi i 14-të i librit

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 0 · 343

Migjeni: Një Shekull

Nisur nga M A X  | Postimi i fundit nga M A X    · 2 · 754