Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: ciarli
« ne: 28-01-2013, 19:18:46 »

Kadare e ka me te degjuar urrjetjen ndaj Osmaneve, apo Islamizimine shtrembet, Islamin shpate apo dobicin e lene ne dere, keshtu qe do pendohet.
Postuar nga: AbdylHabib
« ne: 26-02-2009, 09:41:34 »

Kadare dhe rruyma e tij katolikocentrike

Paraqet: Sabri Selmani


Kadareja duket se nuk lexon libra te autoreve perendimore qe ne përgjithësi i trajtojne me objektivitet problemet e historisë, te marredhenieve Lindje-Perëndim, te Perandorise Osmane, te pozites se shqiptareve ne këtë Perandori, te karakterit te luftrave qe ka bërë Skenderbeu, te kryqzatave, te ndarjeve fetare, ideologjike, politike etj. Kadareja për të gjitha këto perdor vetëm te drejtën e pakufizuar qe i njihet shkrimtarit për te bërë letersi dhe qe ai e kupton si liri për te trilluar bukur, edhe kur vuan e vërteta historike dhe shtrembërohet realiteti politik ,shoqëror etj.
Pushtimi osman një pjesë te madhe te Ballkanit e ka gjetur te shkeputur nga Perëndimi. Kurse trojet shqiptare ishin vetëm pika ku ndeshej Lindja me Perendimin. Skenderbeu ishte po aq aleat me lindoret ortodokse, sllavet, rumunet sa me perendimoret katolike, mbretin e Napolit, ishte madje shpesh armik me Venedikun dhe i pakenaqur me Vatikanin.

Po të nisesh nga pozitat e goditjeve qe mori shovinizmi e ekspansionizmi serb nga pushtimi osman i duhet dhënë plotësisht te drejtë Predrag Simiçit kur shprehet se te keqijat ne Ballkan filluan me myslimanizimin e shqiptareve, sepse qysh atëherë u be e fortë “diga shqiptare” për te ndaluar vershimet sllave me tej. Për serbet e keqe për Ballkanin quhet ajo qe është e keqe për qëllimet shoviniste serbe. Prandaj serbet gjithnjë janë perpjekur t’u rrasin me zor ne kohe shqiptareve se e keqja edhe për këta ka qenë sundimi osman e myslimanizmi. Ata shqiptare qe vazhdojnë te perhapin këtë perralltari serbe mendojnë si serbe e jo si shqiptare, bëjnë punën e serbeve e jo te shqiptareve.

Edhe tek Kadare me sa duket ka ngjitur hija e “mitit te viktimizimit” qe kanë perhapur serbet ne Ballkan përderisa shkruan “popujt ballkanas qendrojne përpara portave te Europes pa mundur te fshehin dot shenjen qe u ka lënë ne trup e ne ndërgjegje Perandoria Osmane” (“Korrieri” 25.8.2001). Mirë shqiptarët e boshnjaket qe u myslimanizuan ne masë, po grekeve, serbeve, bullgareve, kroateve, slloveneve, rumuneve, çfare shenjë u la ne trup Perandoria Osmane qe s’i pranon Europa? Ruset, ukrainasit, bielloruset, sllovaket nuk ishin nën Perandorine Osmane. Greket tashmë Europa i ka pranuar, megjithëse ata mbeten “lindore” e nuk bëhen dot “perendimore”.

Prandaj Kadareja dhe te tjerë qe ndjekin idetë e tij i bëjnë vetëm sherbim te keq kombit shqiptar qe perserisin pa pushim fjalët urrejtje për osmanet ne histori dhe myslimanet sot, dhe ua përshkruajnë Ballkanin si një gjymtyre te Europes te amputuar nga xherahet e dikurshem osmane qe tani e paskan marrë përsipër ta ngjisin e ta bëjnë funksionale kirurget e sotëm nga Europa Perendimore. Autorja angleze Viktoria Klark ne faqen e fundit te librit te saj (414) ka bërë një konstatim qe i shkon si përgjigje me e përshtatshme propagandës se Kadarese për integrimin e Ballkanit ne Europe: “Është vështirë te merret me mend se si Ballkani e Rusia ne Lindje mund te integrohen me pjesen tjetër te Europes nëse te dy anet e kontinentit nuk i shtrohen punës për te ndryshuar, për t’u marrë vesh. Pa një njohje te ndersjelle me te madhe te asaj qe Perëndimi e Lindja humben nga njeri-tjetri me “Shizmen e madhe”, pa përpjekje për te rivendosur barazpeshen, duhet të kemi shumë frikë”.

Nderhyrja e NATO-s ne Kosovë ishte prova e pare se bombat e te krishtereve mund te hidhen edhe mbi te krishteret, se Ballkani nuk është njesi uniforme me vete, se integrimi ballkanik nuk është lehtesisht i arritshem ne kuadrin e perspektives se Europes se Bashkuar.

Kadaretë mund të jenë nga çifutët
spanjollë që ikën nga inkuizicioni në vitin 1492, u
vendosën në Selanik me dashamirësinë e Sulltanit dhe atje
një pjesë, në shenjë nderimi për Baba Dovletin, u
myslimanizuan dhe u shpërndanë si nëpunës besnikë në tërë
Perandorinë.

Kiel, Gjermani