Thelbi i te kuptuarit te Islamit - Libraria Islame

×
Albanian Forums, Zerion Zeri yt Zeri Info, Forumi Shqiptar Al Virtual, Diskutime, Biseda, Chat Njofje, Informatika, Teknologjia, Gazeta Tema, Gazetat Shqiptare, Bota Sot, www Channel Albania, Telegrafi Kosovo, Ballkani Web, Gazeta Lajme shqip, Lajmet e Fundit Shqiperia Kosova, Dita, Panorama, Kryeartikull, Faqja Kryesore, Video Shqip, Muzike Shqipe, Njoftime, Lajmerime, Temat Online, Gazetat, Kosovare, Shtypi Ditor, Sporti Shqiptar, Dashuria, Pyetje Pergjigje, Keshilla, Ndihme, Webmaster Shqiptar, Familja, Shqiptaria, Muzika, Receta Gatimi, Imazhe, Vipat-shqiptar, Aktualiteti
Media Sociale
Mesazhe Private
Shqiptaret duke lexuar tema interesante dhe te ndryshme
Tema re

Thelbi i te kuptuarit te Islamit

· 38 · 3540

Thelbi i te kuptuarit te Islamit

· 38 · 3540

 • Postime: 413
 • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  ne: 18-04-2006, 20:32:33
  El-Fikh'ul-Ekber
  Imam Ebu Hanifeh r. a.

  Përkthimi dhe komenti:
  Nexhat S. Ibrahimi  Baza e tewhidit dhe e asaj mbi të cilën ngritet besimi i vërtetë[1]

  Esenca e tewhidit[2] (monoteizmit) dhe e asaj mbi të cilën ngritet besimi i mirëfilltë është detyrimi i shqiptimit:

  - Unë besoj në Allahun,
  - Në engjëjt e Tij,
  - Në librat e Tij,
  - Në të dërguarit e Tij dhe;
  - Në ringjalljen pas vdekjes.
  - Dhe (besoj se) se caktimi (kader) i të mirës dhe të keqes është nga Allahu i madhëruar. (Besoj se) llogaria, matësja e veprave (mizan), xhenneti dhe xhehennemi, që të gjitha janë të vërteta.[3]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #1 ne: 18-04-2006, 20:34:18
  Allahu i lartësuar është Një

  (Besoj se) Allahu i madhëruar është Një, jo në kuptim të numrit[4], por në kuptim se me Atë nuk rival[5]. "Thuaj: Ai, Allahu është Një! Allahu është Ai, që çdo krijesë i drejtohet (i mbështetet) për çdo nevojë. As s'ka lindur kë, as nuk është i lindur. Dhe Atij askush nuk i është i barabartë."

  Atij nuk i përngjason asgjë, prej gjërave të cilat Ai i krijoi6, as nuk i përngjason Ai ndonjë sendi të cilën Ai e ka krijuar.[7] Ai (Zoti) ekziston dhe gjithnjë do të ekzistojë me emrat e Vet dhe me cilësitë e Tij qenësore dhe vepruese.[8]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #2 ne: 18-04-2006, 20:36:02
  Cilësitë qenësore dhe vepruese (të Allahut)

  Sa u përket cilësive qenësore (dhatijjeh), ato janë: jeta, fuqia, dituria, të folurit, të dëgjuarit, të pamurit dhe vullneti.[9]

  Cilësitë vepruese (fi'lijjeh) janë: krijimi, furnizimi, sendërtimi, ekzekutimi (aplikimi), sajimi dhe cilësitë e tjera vepruese.[10]
  Ai ekziston dhe gjithnjë do të ekzistojë me emrat e Vet dhe cilësitë e Tij; as emri, as atributi i Tij nuk është i krijuar.
  Ai është i dijshmi i amshueshëm dhe kjo dije është cilësi e Tij e amshueshme.
  Ai është i fuqishëm me fuqinë e Tij dhe kjo fuqi është cilësi e Tij e amshueshme.
  Ai është Folës i amshueshëm me të folurit e Tij dhe ky të folur është cilësi e Tij e amshueshme.
  Ai është Krijues i amshueshëm me krijimin e Tij dhe ky krijim është cilësi e Tij e amshueshme.[11]
  Ai është Bërës (Sajues) i amshueshëm me bërjen e Tij dhe kjo bërje është cilësi e Tij e amshueshme. Ai që bën është Allahu i madhëruar, kurse bërja është cilësi e Tij e amshueshme. Objekti i bërjes është i krijuar, kurse bërja e Allahut nuk është e krijuar.
  Cilësitë e Tij janë të amshueshme; nuk janë të bëra, as të krijuara. Ai, i cili thotë se cilësitë e Allahut janë krijuara, apo janë bërë (sajuar), apo hamendet, apo dyshon në to, i tilli nuk beson në Zotin e madhëruar. [12]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #3 ne: 18-04-2006, 20:38:24
  Kur'ani është të folurit e përhershëm të Allahut xh.sh.

  Kur'ani është të folurit e Allahut të madhëruar. Është i shkruar në mus`hafë, i ruajtur në zemra, i lexuar me gjuhë dhe i shpallur Pejgamberit, mëshira dhe shpëtimi i Zotit qoftë mbi të. Shqiptimi ynë i Kur'anit është i krijuar, shkrimi dhe leximi ynë i Kur'anit është i krijuar, ndërkaq (vetë) Kur'ani (si të folur i Zotit) nuk është i krijuar.[13]

  Dhe atë që ka përmendur Allahu, në Kur'an, për Musain dhe për të dërguarit e tjerë, shpëtimi i Allahut qoftë mbi ta, pastaj rrëfimi për Faraonin, për Iblisin, të gjitha këto janë të folurit e Allahut si lajmërim për ta. Të folurit e Allahut nuk është i krijuar, ndërsa të folurit e të dërguarit Musa dhe të tjerëve është i krijuar. Kur'ani është të folurit e Allahut të madhëruar dhe është i amshueshëm për dallim nga të folurit e tyre.

  Musai a.s. ka dëgjuar të folurit e Allahut të madhëruar, siç ceket në fjalët e Krijuesit të Madhëruar: "E Allahu ka folur me Musain me fjalë". (En-Nisa`,164). Allahu i madhëruar është Folës edhe pa ekzistimin e të folurit me Musain a.s.. Allahu është Krijues i amshueshëm edhe para krijimit të krijesave.

  Kur Allahu i madhëruar i ka folur Musait, i ka folur me të folurit e Vet, i cili është Cilësi e Tij e amshueshme.
  Edhe të gjitha cilësitë e Tij, janë ndryshe nga cilësitë e krijesave.

  Ai di jo sikur që ne dimë; Ai është i gjithëfuqishëm, jo sikur që ne jemi të fuqishëm; Ai sheh jo sikur që ne shohim; Ai dëgjon jo sikur që ne dëgjojmë; Ai flet jo sikur që ne flasim. Ne flasim me anë të organeve të të folurit dhe të toneve, kurse Allahu i madhëruar flet pa organe dhe pa tone. Tingujt janë të krijuar, kurse të folurit e Allahut nuk është i krijuar.[14]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #4 ne: 18-04-2006, 20:39:53
  Allahu është Diç jo si sendet e tjera

  Ai është Diç (Qenie)[15], por jo si gjësendet e tjera. Diç tregon Atë, që ekziton sigurisht pa trup (bila xhism), pa substancë (we la xhewher), pa formë (aksidencë)[16], pa kufizim (we la hadd), pa kundërthënshmëri (we la didd), pa partnerë (we la nidde)[17] dhe pa fizionomi (we la mithle).[18]

  Ai (Allahu) ka dorën e vet, fytyrën e vet dhe personalitetin (nefs) e vet, siç e thekson këtë Allahu i lartëmadhëruar në Kur'an. Atë që e ka përmendur Allahu në Kur'an, mbi Fytyrën, Dorën dhe Personalitetin, janë cilësitë e Tij, për ne, të pakuptueshme (bila kejfe). Nuk mund të thuhet: dora e Tij është fuqia e Tij apo begatia e Tij, sepse kjo paraqet anulimin e cilësisë, siç e pohojnë këtë kaderitët dhe mu'tezilitët. Por, dora e Tij është cilësia e Tij, pa modalitetin 'si'. Hidhërimi i Tij dhe kënaqësia e Tij, janë dy cilësi, prej cilësive të Tij, pa modalitetin 'si'.[19]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #5 ne: 18-04-2006, 20:48:06
  Allahu i krijoi sendet nga hiçi

  Allahu i madhëruar i krijoi sendet nga hiçi. Ai është njohësi i amshueshëm i gjërave, para ekzistimit të tyre (në ezel). Ai, çdo gjëje, ia ka përcaktuar fatin (kaddere) dhe caktimin (kada) ia ka matur. Nuk ka asgjë në këtë botë dhe as në botën tjetër, përveçse me vullnetin (meshi'etun) e Tij, diturinë (ilm) e Tij, caktimin (kada) e Tij, përcaktimin (kader) e Tij dhe shënimin (ketbun) në Tabelën sekrete (Lewhi mahfudh). Por ky shënim (në Tabelën sekrete) është i natyrës përshkruese (regjistruese) (wasf), e jo urdhëruese (hukm).[20]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #6 ne: 18-04-2006, 20:50:25
  Caktimi (kada`) dhe përcaktimi (kader)

  Caktimi (kada`) dhe përcaktimi (kader)[21] dhe vullneti  (meshi`etu) janë cilësitë e Tij të amshueshme pa (modalitetin) si. Allahu i madhëruar e di joekzistuesen (el-ma'dum) në gjendjen e saj të joekzistimit si joekzistuese dhe Ai e di se si do të jetë kur ta sjellë atë në ekzistencë. Allahu i madhëruar e di ekzistuesen në gjendjen e saj të ekzistimit si ekzistuese dhe Ai e di si do të jetë shkatërrimi i saj. [22] Allahu e di atë që qëndron në gjendjen e tij qëndruese, si qëndrues, kurse kur ulet e di në gjendjen e tij të uljes, si ulës, duke mos u ndërruar dija e Tij, apo duke iu shtuar dije Atij. Ndërkaq, ndërrimi dhe ndryshimi i gjendjeve manifestohen tek krijesat.[23]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #7 ne: 18-04-2006, 20:52:58
  Përgjegjësia e njeriut pason pas udhëzimit hyjnor

  Allahu i madhëruar i krijoi krijesat pa mosbesim (el-kufr) dhe pa besim (el-iman), e pastaj iu është drejtuar me urdhëresat dhe ndalesat e Tij[24]. Ai, i cili nuk beson (në Allahun), nuk beson sipas veprimit (zgjedhjes) të tij, mohimit të tij dhe kontestimit të tij me lënien (hidhlan) e Allahut të atij pa ndihmën (tewfik) e Vet.[25] E kush beson, beson sipas veprimit/zgjedhjes së tij, dëshmimit të tij dhe vërtetimit të tij, me udhëzimin dhe ndihmën e Allahut ndaj tij.

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #8 ne: 18-04-2006, 20:54:58
  Arsyeja si tipar i njeriut dhe besimi si prirje e lindur

  Ai (Allahu) i nxori pasardhësit e Ademit nga përmbajtja e tij [26], në formë të grimcës, duke i bërë ata pronarë të arsyes, pastaj iu është drejtuar duke i urdhëruar (që Ta besojnë), dhe duke ua ndaluar (të mohojnë), dhe ata ia pranuan Atij Hyjninë. Ky akt i tyre është besim i natyrshëm.[27] Njerëzit lindin me këtë natyrë, dhe ai i cili mohon pranimin e parë (të imanit), pas këtij akti, ai e ndërron këtë (vullnetarisht) dhe e ndryshon. Ai, i cili ka besuar dhe e dëshmon këtë, ai vetëm e ka konfirmuar (pranimin e parë) dhe ka mbetur në këtë i palëkundur.[28]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #9 ne: 18-04-2006, 20:56:58
  Allahu nuk e ka detyruar askënd

  Ai (Allahu) nuk e ka detyruar asnjë krijesë të Tij në mosbesim ose në besim. Nuk i krijoi ata as besimtarë, as mosbesimtarë, por i krijoi individë të pavarur. Imani (besimi) dhe kufri (mosbesimi) janë veprim i njerëzve.

  Allahu i madhëruar e di atë që nuk beson, në gjendjen e mosbesimit të tij si mosbesimtar, kurse kur beson pas kësaj, Ai e di atë si besimtar në gjendjen e besimit të tij, pa ndërrimin e dijes dhe të cilësive të Tij.[29]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #10 ne: 18-04-2006, 20:59:25
  Aftësia krijuese njerëzore…

  Të gjitha punët e njerëzve, si lëvizja dhe heshtja (mosveprimi), janë fitim i mirëfilltë i njerëzve[30], kurse Allahu është krijues i tyre.[31] Të gjitha ato ndodhin sipas vullnetit, diturisë, caktimit (kada) dhe përcaktimit (kader) të Tij.

  Të gjitha detyrat fetare janë të obligueshme me urdhërin e Allahut, me dashurinë, kënaqësinë, dijen, vullnetin, caktimin (kada) dhe përcaktimin (kader) e Tij.

  Të gjitha veprat e këqia (el-me`asi) ndodhin sipas dijes, caktimit, përcaktimit dhe vullnetit, pa dashurinë, kënaqësinë dhe urdhërin e Tij.[32]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #11 ne: 18-04-2006, 21:00:47
  Pejgamberët e Zotit janë të ruajtur nga mëkatet

  Të gjithë të dërguarit e Allahut, bekimi dhe paqja e Zotit qoftë mbi ta, kanë qenë të ruajtur prej mëkateve të vogla dhe të mëdha, si edhe prej veprave të mosbesimit dhe veprave të shëmtuara. Dhe ka pasur lëshime dhe gabime nga disa prej tyre.[33]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #12 ne: 18-04-2006, 21:02:53
  Vërtetimi i pejgamberisë së Muhammedit alejhis-selam

  Muhammedi, i Dërguari s.a.v.s., është fe-rrëfyesi, robi, i dërguari dhe i zgjedhuri i Tij,[34] dhe (ai, Muhammedi a.s.) asnjëherë nuk ka adhuruar kurrfarë idhulli, dhe për asnjë çast nuk i ka përshkruar Allahut rival dhe nuk ka bërë kurrë as mëkat të vogël dhe as të madh.[35]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #13 ne: 18-04-2006, 21:04:49
  Radhitja e halifëve sipas vlerës

  Njerëzit më të vlefshëm, pas të Dërguarit a.s., janë Ebu Bekr Es-Siddiku, pastaj Umer ibn El-Hattabi, pastaj Uthman ibn Affani, pastaj Alij ibn Ebi Talibi, Allahu qoftë i kënaqur me të gjithë. Ata, të gjithë, ishin adhurues të sinqertë, [36] në rrugën e drejtë dhe ne i respektojmë dhe i duam të gjithë ata. Dhe sahabët (shokët e Pejgamberit a.s.) nuk i përmendim përveçse për të mirë.[37]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #14 ne: 18-04-2006, 21:06:27
  Mëkati i madh nuk e privon besimtarin nga besimi

  Asnjë muslimani nuk ia mohojmë besimin e tij, për shkak të ndonjë mëkati të bërë, qoftë ai (mëkat) edhe i madh, nëse ai atë (mëkat) nuk e mendon të lejueshëm. Ne asnjë besimtari nuk ia mohojmë besimin e tij dhe vazhdojmë ta quajmë atë vërtetësisht besimtar. Ka mundësi që ai të jetë besimtar mëkatar (mu'min fasik), por kurrsesi jobesimtar (kafir).[38]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #15 ne: 18-04-2006, 21:08:07
  Mes`hi mbi mestve, namazi i teravisë dhe falja e namazit pas mëkatarit

  Mes'hi (fërkimi me dorë të lagët) mbi mestve është sunnet.[39]
  Edhe namazi i teravisë në netët e muajit të ramazanit është sunnet.
  Të falurit e namazit pas çdo muslimani, të devotshëm apo mëkatar, është i lejueshëm. [40]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #16 ne: 18-04-2006, 21:10:08
  Besimtari dhe mëkatari do të vlerësohen saktë

  Nuk pohojmë se mëkatet nuk e dëmtojnë besimtarin, dhe se ai nuk do të hyjë në zjarr (xhehenem); dhe nuk pohojmë se ai do të qëndrojë në të përgjithmonë, qoftë ai edhe mëkatar (i madh, fasik), nëse nga kjo botë ndahet si besimtar.

  Nuk pohojmë se veprat tona të mira do të pranohen sigurisht, as që veprat tona të këqia do të falen, sikurse e pohojnë këtë murxhitët.[41] Por pohojmë se kush vepron punë të mirë, me të gjitha kushtet e punës së mirë, të pastër nga të metat e vogla dhe kuptimet mohuese, dhe nuk e shkatërron atë me mosbesim, para se të transferohet nga kjo botë (dhe vdes si besimtar), Allahu i madhëruar nuk do t'ia humbasë atë vepër[42], por do t'ia pranojë dhe do ta shpërblejë për te. [43]

  Nuk ka asnjë vepër të keqe (sejjiat) (për besimtarin), përveç të bërit rival (shirk) Zotit dhe mosbesimit (kufr), për të cilën edhe nëse nuk pendohet për atë para vdekjes dhe vdes si besimtar, ai është në vullnetin e Allahut: nëse dëshiron do ta dënojë atë, e nëse dëshiron do ta falë atë dhe nuk do ta dënojë përgjithmonë në zjarr. [44]

  Kur në një vepër të gjendet shtirja (hipokrizia), ajo do ta anulojë shpërblimin[45] për atë vepër. Kjo vlen edhe për vetëpëlqimin (uxhb).[46]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #17 ne: 18-04-2006, 21:12:21
  Mu'xhizet e pejgamberëve dhe kerametet e evlijave janë të vërteta

  Shenjat (ajetet, mu'xhizet)[47] e konfirmuara te pejgamberët dhe kerametet te evlijatë janë të vërteta. [48]

  Sa u përket atyre (mrekullive) që manifestohen tek armiqtë e Tij, sikurse janë: Iblisi, Faraoni dhe Dexhalli, siç transmetohet në thënie (hadithe) se ata kanë patur, ne ato nuk i emërojmë me emrin ajete (mu'xhize) dhe as keramete (dhuratë speciale).

  Ne këto i emërojmë përmbushje të dëshirave të tyre, sepse Allahu i madhëruar i plotëson dëshirat e armiqve duke i sprovuar ata dhe duke i ndëshkuar[49] ashtu që ata të ngashënjuar ta rrisin mosdëgjimin, ose mosbesimin e tyre. Dhe e tërë kjo është e lejueshme dhe e mundshme.

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #18 ne: 18-04-2006, 21:13:41
  Allahu është Krijues dhe Furnizues

  Allahu i madhëruar ka qenë Krijues (Halik) para se të krijojë dhe Furnizues (Rrazik) para se të furnizojë. [50]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #19 ne: 18-04-2006, 21:15:20
  Të pamurit e Allahut në Botën tjetër pa (modalitetin) si

  Allahu i madhëruar do të shihet në Botën tjetër (ahiret). Besimtarët do ta shohin në xhenet pa përngjasim (bi la teshbihin) dhe pa hyrë në cilësi (ve la kejfijjetin) dhe pa sasi (we la kemmijjetin).[51] Ndërmjet Tij dhe krijesave nuk do të ketë distancë.[52]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #20 ne: 18-04-2006, 21:16:39
  Imani është deklarim dhe besim

  Imani është deklarimi me gjuhë dhe besimi me zemër[53].

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #21 ne: 18-04-2006, 21:22:20
  Imani nuk zmadhohet as nuk zvogëlohet

  Imani i banorëve të qiellit[55] dhe të tokës[56] nuk zmadhohet as nuk zvogëlohet.[57]

  Besimtarët janë të barabartë në besim dhe në monoteizëm (manifestimin e njësisë së Zotit), kurse epërsitë janë në veprim.

  Islami është dorëzim dhe përkushtim (lojalitet) ndaj urdhërave të Allahut të madhëruar. Gjuhësisht ekziston dallim ndërmjet imanit dhe islamit, por nuk ka iman pa islam, dhe as islam pa iman. Këto të dyja janë të lidhura njëra me tjetrën, sikurse jashtësia (shpina) me brendësinë (barkun).[58]

  Fjala din (fe) është emër, i cili përdoret për imanin dhe islamin dhe për të gjitha sheriatet (ligjet).[59]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #22 ne: 18-04-2006, 21:24:01
  Njohja e Allahut si e ka përcaktuar vetë Ai

  Allahun e madhëruar e kemi njohur me njohje të vërtetë, si e ka përshkruar Ai veten (në Kur'an) me të gjitha cilësitë e Tij. Askush nuk ka mundësi ta adhurojë përsosmërisht Allahun e madhëruar në mënyrën, e cila është e denjë për Të. Por, ai e adhuron Atë, sipas urdhërit të Tij (siç e ka urdhëruar atë në Kur'an dhe si e ka urdhëruar atë i dërguari i Tij me sunnetin e tij).[60]

  Të gjithë besimtarët janë të barabartë në njohje, bindje, besnikëri, dashuri, kënaqësi, frikërespekt, shpresë dhe besim. Në tërë këto, në çdo gjë, mund të arrijnë epërsi, përveçse në iman.[61]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #23 ne: 18-04-2006, 21:25:31
  Shpërblimi dhe ndëshkimi

  Allahu i madhëruar është i Mëshirshëm dhe i Drejtë kundrejt robërve të Tij.
  Robit të Tij ia shumëfishon shpërblimin nga ajo të cilën e meriton, prej mirësisë së Tij.[62]
  Ndërsa për mëkate ndëshkon sipas drejtësisë, por edhe për (të këqiat[63]) fal me mirësinë e Tij.[64]

  • Postime: 413
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #24 ne: 18-04-2006, 21:27:24
  Ndërmjetësimi (shefa'ati)

  Ndërmjetësimi (shefa'ati) i pejgamberëve të Zotit dhe ndërmjetësimi i Pejgamberit tonë alejhisselam për pasuesit e tij mëkatarë, sidomos për ata, të cilët kanë bërë mëkate të rënda (dhe që i kanë merituar dënimet), është e vërtetë (e konfirmuar).[65]

  Temat e fundit