×
Hyrja
Profili

Probleme matematikore

· 1460 · 199858

Probleme matematikore

· 1460 · 199858

 • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1150 ne: 29-10-2010, 00:42:28
  do desha shume te shifja zgjidhjen tende endbox po deshe ma nis ne pm.

  spo ta prish...po postoj une atehere nje probleme
  le te jete f(x) njepolionim me ao , ...., an numra te plote , per te cilin vlejne
    f(7) = 10^7 + 2    ,   f(8) = 10^8 + 5   dhe f(9) = 10^9 + 8 . vertetoni se per cdo numer te plote k vlen 3/f(k)

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1151 ne: 29-10-2010, 01:32:28
  do desha shume te shifja zgjidhjen tende endbox po deshe ma nis ne pm.

  spo ta prish...po postoj une atehere nje probleme
  le te jete f(x) njepolionim me ao , ...., an numra te plote , per te cilin vlejne
    f(7) = 10^7 + 2    ,   f(8) = 10^8 + 5   dhe f(9) = 10^9 + 8 . vertetoni se per cdo numer te plote k vlen 3/f(k)

  OK do ta postoj zgjidhjen me vone, brenda 1 ore ...

  Sa i perket detyres qe e ke postu, eshte mjaft e lehte.

  Per cdo k vlene  f(k)=f(7) (mod 3) ose f(k)=f(8) (mod 3) ose f(k)=f(9) (mod 3). Verejme se ne te tre rastet f(7), f(8) dhe f(9) plotepjestohen me 3, prandaj f(k) plotepjestohet me 3.

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1152 ne: 29-10-2010, 01:46:57
  Po e postoj zgjidhjen per problemin "1234!".

  --
  Fuqia me te cilen numri i thjeshte 5 paraqitet ne zberthimin kanonik te 1234! eshte 305 (formula e Lezhandrit); fuqia me te cilin numri i thjeshte 2 paraqitet ne zberthimin kanonik te 1234! eshte 1229. Prandaj numri 1234! mbaron me 305 zero, dhe mbeten edhe 1229-305=924 dyshe (2 ) qe teprojne. Prej numrit 1 deri ne 1234 jane 249 numra qe mbarojne me 3; 246 numra qe mbarojne me 7 dhe 242 numra qe mbarojne me 9 (ketu eshte fjala pasi ti marrim te gjitha 2-shet nga zberthimi kanonik)

  Prandaj 1234! =3^(249)* 7^(246)* 9^(242) *2^(924) =8 (mod 10^(306)).

  • Postime: 12
 • i identifikuar

  #1153 ne: 29-10-2010, 01:51:12
   
  Zgjidhja:

  e²+d²+f²=?


  kendi nuk eshte gjithmone 60 me pare verteto qe e=d+f


  Nga trek. AMC nga teorema e kosinusit kemi: a²=e²+d²- ed
  Nga trek. MBC nga teorema e kosinusit kemi: a²=e²+f²-ef
  Rrjedhimisht: e²+d²- ed=e²+f²-ef → e=d+f
  Ndersa nese mbledhim dy barazimet me larte fitojme:
  2a²=2e²+d²+f²-e(d+f)=e²+d²+f²+e²-e² →  e²+d²+f²= 2a²
  kendi nuk eshte gjithmone 60 grade me pare t evertetohet qe e=d+f

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #1154 ne: 29-10-2010, 09:21:42
  kendi nuk eshte gjithmone 60 grade me pare t evertetohet qe e=d+f
  Nese i referohesh kendeve BMC dhe AMC:
  Kendi te kulmi A,B dhe C eshte 60° pasi trek ABC eshte barabrinjes. Rrjedhimisht, kendi BMC=<A=60° dhe <AMC=<B=60° jane te barabarta si kende mbi te njejtin segment.

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1155 ne: 29-10-2010, 09:44:21
  endbox me sa zero mbaron 30!

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #1156 ne: 29-10-2010, 10:16:59
  endbox me sa zero mbaron 30!
  7

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1157 ne: 29-10-2010, 12:23:00
  nje tjter e lehte  Ne nje trekendesh ABC kemi 2A + Β = C , BM = ΜC dhe AM = ΒC . te gjendet 1999AB^2 + 2000AC^2  me ndihmen e BC = a.

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1158 ne: 29-10-2010, 13:05:38
  endbox me sa zero mbaron 30!
  [30/5] +[30/25]=7 :)

  --

  A mundesh me shkru versionin e plote te detyres, se keshtu si eshte spo e kuptoje?

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1159 ne: 29-10-2010, 14:19:54
  detyra eshte e plote. perfundimi duhet dhene ne varesi te a-se .

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1160 ne: 29-10-2010, 14:23:20
  endbox faleminderit qe postove zgjidhjen e plote te detyres tende!!

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1161 ne: 29-10-2010, 16:51:51
  Kur thu 2A+B=C, e ke fjalen per kendet e kulmeve A,B,C ? Cka eshte M ?

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1162 ne: 29-10-2010, 20:41:42
  Kur thu 2A+B=C, e ke fjalen per kendet e kulmeve A,B,C ? Cka eshte M ?

  po e kam per kendet A , B dhe C . M eshte nje pike qe ndodhet ne mes te BC

  • Postime: 259
 • i identifikuar

  #1163 ne: 30-10-2010, 20:56:55
  Ata  te  cilet  i  dine  zgjidhjet  e detyrave  ne  attach  le  ti  paraqesin  zgjidhjet.

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #1164 ne: 30-10-2010, 21:10:53
  Zgjidhja e detyres  4

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1165 ne: 30-10-2010, 22:33:41
  Detyra 3.  

  Le te jete A' ne BC, B' ne AC dhe C' ne AB. Atehere AA' , BB' dhe CC' priten ne nje pike atehere dhe vetem atehere kur  AA' /A'B  * BB' /B'C  *CB' /B'A =1.

  Le te jene AA', BB' dhe CC' mediana te trekendeshit ABC. Kemi se AA' /A'B =1 ; BB' /B'C=1 dhe CB'/B'A =1 prandaj
  AA'/A'B  * BB'/B'C * CB' /B'A =1, rrjedhimisht medianet priten ne nje pike.

  Se lartesite dhe simetralet priten ne nje pike vertetohet ngjajshem ;)


  P.S- Gmario: Kendet dhe gjatesite nuk  krahasohen !

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #1166 ne: 30-10-2010, 22:41:04
  Detyra 3.  

  Le te jete A' ne BC, B' ne AC dhe C' ne AB. Atehere AA' , BB' dhe CC' priten ne nje pike atehere dhe vetem atehere kur  AA' /A'B  * BB' /B'C  *CB' /B'A =1.

  Le te jene AA', BB' dhe CC' mediana te trekendeshit ABC. Kemi se AA' /A'B =1 ; BB' /B'C=1 dhe CB'/B'A =1 prandaj
  AA'/A'B  * BB'/B'C * CB' /B'A =1, rrjedhimisht medianet priten ne nje pike.

  Se lartesite dhe simetralet priten ne nje pike vertetohet ngjajshem ;)


  P.S- Gmario: Kendet dhe gjatesite nuk  krahasohen !
  per lartesi dhe mediana une  e kam vertetu permes ngjajshmerise,duke e supozar te kunderten pra se nuk priten ne nje pike e me pas arrine se ato priten ne nje pike

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1167 ne: 30-10-2010, 22:55:33
  Detyra 2.

  S_n= ( n(x^(n+2) -x^(n+1)) + x(1-x^n)) / (x-1)^2  ku x=3

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #1168 ne: 30-10-2010, 22:57:41
  Detyra 2.

  S_n= ( n(x^(n+2) -x^(n+1)) + x(1-x^n)) / (x-1)^2.
  mundesisht posto zgjidhjen e plote te detyres

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1169 ne: 30-10-2010, 23:01:01
  Citim  P.S- Gmario: Kendet dhe gjatesite nuk  krahasohen !

  nuk po kuptoj ku ndodhet problemi yt!

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #1170 ne: 30-10-2010, 23:05:40
  nje tjter e lehte  Ne nje trekendesh ABC kemi 2A + Β = C , BM = ΜC dhe AM = ΒC . te gjendet 1999AB^2 + 2000AC^2  me ndihmen e BC = a.
  Me sa po e kuptoj une ti po kerkon qe 1999AB^2 +2000AC^2 te shprehet si funksion i BC=a. Si mundet qe 1999AB^2 +2000AC^2  (me njesi shkalle^3 (ose radian^3)) te shprehet si funksion i gjatesise (me njesi meter) !!

  Arber: Me vone e postoje zgjidhjen e plote, tash skom kohe. Le tju japim rast tjerve me provu edhe ata ... ;)

  • Postime: 89
 • i identifikuar

  #1171 ne: 30-10-2010, 23:34:36
  Me sa po e kuptoj une ti po kerkon qe 1999AB^2 +2000AC^2 te shprehet si funksion i BC=a. Si mundet qe 1999AB^2 +2000AC^2  (me njesi shkalle^3 (ose radian^3)) te shprehet si funksion i gjatesise (me njesi meter) !!

  Arber: Me vone e postoje zgjidhjen e plote, tash skom kohe. Le tju japim rast tjerve me provu edhe ata ... ;)
  perfundimi eshte ky : 4998a^2 . une s' shof ndonje problem. as shkalle te 3 as tjeter!
  une propozova detyren sepse mu kerkua jo se sdi zgjidhjen ose se e pres ...keshtu qe vazhdoni qete.

  gjithe te mirat!!!

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #1172 ne: 31-10-2010, 00:01:32
  Po e postoj une zgjidhjen e plote te problemit 2

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #1173 ne: 31-10-2010, 19:26:39
  Sa i perket detyres se pare :
  Gjeni te gjitha funksionet f:R-->R   f(x)f(y)=f(x+y)-xy kam arrite ne nje rezultat por me tutje nuk kam ide dhe do te ishte mire qe ta shikonim edhe kete detyre
  pasi funksioni duhet te vleje per qdo y vlen edhe per y=0 dhe dihet se f(0)=c
  dhe kemi se
   c*f(x)=f(x) <==> f(x)(c-1)=0 kemi pe qdo f(x)=0 e cila  nuk eshte e mundur ne qdo rast pra nuk merret si zgjidhje dhe c=1 pra f(0)=1
  zevendesojme x+y=0 ose y=-x dhe kemi f(x)*f(-x)=1+x²
  por ne baze te formes si ekam shqyrtu nuk kam ide per momentin qe te vazhdoje me tutje ne kete zgjidhje.

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #1174 ne: 31-10-2010, 19:55:52
  Nuk po kom shum koh por:
  Problemi 2:

   

  Temat e fundit