×
Hyrja
Profili

Probleme matematikore

· 1460 · 199790

Probleme matematikore

· 1460 · 199790

 • Postime: 300
 • i identifikuar

  #775 ne: 08-05-2010, 08:48:54
  Ok ja nje problem nga IMO LONGLIST

  Le te jete X pika e takimit te rrethit te brendashkruar te trek ABC me brinjen BC, O qendra e rrethit kurse M mesi i segmentit BC, kurse N mesi i sementit AX.

  Tregoni se pikat O,M,N jane kolineare (dmth i takojne nje drejteze).
  Nje nder pikat kyce ne zgjidhjen e ketij problemi eshte perdorimi i faktit se psh nese simetralja e kendit te kulmi A e pret brinjen BC ne piken D atehere BD:DC=AB:AC

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #776 ne: 11-05-2010, 23:05:30
  Ideja eshte kjo
  Nese me T shenojme pikeprerjen e gjysemdrejtezes AO me brinjen BC  si dhe me Y pikeprerjen e paraleles neper X te drejtezes NO me gjysemdrejtezen AO dhe shikojme  nese raporti
  XT:TM=YT:TO eshte i vertete (dhe sigurisht qe eshte i vertete) andaj nga kjo do te rridhte se  drejteza XY eshte paralele me drejtezen MO e meqe drejteza XY eshte paralele me drejtezen NO prandaj  drejtezat OM dhe ON jane paralele e meqe e kane nje pike te perbashket ato perputhen, pra ne kete rast keto tri pika i takojne nje drejteze.

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #777 ne: 13-05-2010, 11:03:41
  Garat Ballkanike te Matematikes.

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #778 ne: 13-05-2010, 14:11:42
  Garat Ballkanike te Matematikes.
  Detyra 1. Nese a,b,c jane numra reale pozitive, vertetoni mosbarazimin:
  a^2*b(b-c)/(a+b)+b^2*c(c-a)/(b+c)+c^2*a(a-b)/(a+c) >=0
  Zgjidhje:

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #779 ne: 16-05-2010, 23:06:03
  Kontrolloje edhe nje here zgjidhjet tende te detyres se mesiperme, Hamdi :P

  ---
  1.
  Pjestojme me abc, dhe zevendesojme ab=x, bc=y, ca=z. Mbetet te vertetohet se:
   x/(y+z)   +y/(z+x)  +z/(x+y) >= x/(x+y)  +y/(y+z) +z/(z+x) 
  e qe eshte qartazi e sakte.


  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #780 ne: 17-05-2010, 11:09:00
  ke te drejte  Endrit  :)  .. e permiresova, megjithese metoda e zgjidhjes eshte e njejte, shihe me poshte:


   
  x/(y+z)   +y/(z+x)  +z/(x+y) >= x/(x+y)  +y/(y+z) +z/(z+x) 
  e qe eshte qartazi e sakte.
  Te mbetet te vertetosh kete pjese per ta kompletuar zgjidhjen tende edhe ashtu te shkurte  :P

  • Postime: 2
 • i identifikuar

  #781 ne: 17-05-2010, 15:00:01
  Zbresim LHS - RHS dhe kemi :

  (x-y)/(y+z) + (y-z)/(x+z) + ( z-x)/(x+y) >=0.

  Tash :  (x-y)/(y+z) = (x-y-z+z)/(y+z) = (x+z)/(y+z) - 1

  njejt edhe : (y-z)/(z+x) = (x+y)/(x+z) -1
   
                      (z-x)/(x+y) = (y+z)/(x+y) - 1.

  Tash kemi :
                      (x+z)/(y+z) - 1 + (x+y)/(x+z) -1 + (y+z)/(x+y) - 1 >=0

  qe dmth :     (x+z)/(y+z) + (x+y)/(x+z) + (y+z)/(x+y)  >=3

  e kjo rrjedh nga :

                              {(x+z)/(y+z) + (x+y)/(x+z) + (y+z)/(x+y)}/3 >=

                              >= rrenja e trete{(x+z)/(y+z) * (x+y)/(x+z) * (y+z)/(x+y)}

                                = 1.

  Pra u vertetu qajo qe e tha endb0x .                :D

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #782 ne: 17-05-2010, 21:43:58
  Ndonje ide rreth detyres se fundit na ballkaniade sepse spo me bjen asgje ne mend
  A munded dikush me i perkthy detyrat e Bmo-se ndoshta do t'i kuptoj pak me mire.

  P.S Le te me ndihmoj dikush rreth paradoksit te datelindjes ( por jo te pershkruhet prej libres se klases se 11)

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #783 ne: 17-05-2010, 22:36:22
  endb0x nuk kemi pas te drejte te shikonim punimet tona.Kjo ka qene nje nder rregullat e Olimpiades.

  Nje zgjidhje tjeter:
  Nga Koshi-Shfarc kemi:
  (1+1/x)(1+1/y) >= (1+1/sqrt{xy})^2
  Nga MA-MG:
  (1+1/sqrt{xy})^2 >= (1+1/(x+y/2))^2 = (1+1/(1/2))^2=3^2=9

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #784 ne: 18-05-2010, 20:14:23
  Pasi detyra e pare nga garat ballkanike u zgjidh kurse rreth detyres se trete nuk jam i sigurt  ne disa terma, andaj po i perkthej detyrat 2 dhe 4.

  Detyra 2)

  Le te jete ABc trekendesh kendengushte  me ortoqender H, kurse M mesi i  brinjes AC. Kembeza e normales nga C eshte C1.Pika H1 eshte simetrike me H ne lidhje me drejtezen AB. Projeksionet normale te pikes H ne drejtezat AH1, AC dhe BC jane P, Q dhe R perkatesisht.Nese M1 eshte qendra e rrethit te jashtashkruar te trekendeshit PQR, vertetoni se pika simetrike me M ne lidhje me M1 i takon drejtezes BH1.

  Detyra 4)

  Per cdo numer natyrore n_>2 , le ta shenojme me f(n) shumen e numrave relativisht te thjeshte me n qe nuk e kalojne n-ne( dmth qe s'jane me te medhenje se n). Vertetoni se f(n)=/=f(n+p)  per cdo n dhe cdo p numer te thjeshte.

  • Postime: 1
 • i identifikuar

  #785 ne: 18-05-2010, 20:55:10
  Endbox: mendoj qe gabimi i vetem mund te kete qene te shenja e mosbarazise. Ndersa menyra qe e ka zgjidhur arbri eshte me kuptueshme.

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #786 ne: 18-05-2010, 21:15:20
  Mjeshterit rumun ne matematike!

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #787 ne: 18-05-2010, 21:16:18
  Garat kombetare te Iranit (raundi i dyte)

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #788 ne: 19-05-2010, 23:49:18
  Ideja eshte kjo
  Nese me T shenojme pikeprerjen e gjysemdrejtezes AO me brinjen BC  si dhe me Y pikeprerjen e paraleles neper X te drejtezes NO me gjysemdrejtezen AO dhe shikojme  nese raporti
  XT:TM=YT:TO eshte i vertete (dhe sigurisht qe eshte i vertete) andaj nga kjo do te rridhte se  drejteza XY eshte paralele me drejtezen MO e meqe drejteza XY eshte paralele me drejtezen NO prandaj  drejtezat OM dhe ON jane paralele e meqe e kane nje pike te perbashket ato perputhen, pra ne kete rast keto tri pika i takojne nje drejteze.

  Zgjidhjen do ta paraqes ne menyren si e zgjidha fillimisht pra filloj nga disa dyshime se dicka eshte e vertete  e pastaj mundohem ta vertetoj kete gje .
  Sic kam thene  edhe me pare ideja qendron ne te vertetuarit  e paralelizmit ne mes te drejtezes XY dhe OM qe per rrjedhim do te kishte raportin XT/TM = TY/TO =(OY-TO)/TO=OY/TO - 1 pra
  XT/TM+1=OY/TO=AO/TO =>(XT+TM)/TM=((BC/2)-BX)/((BC/2) - BT)  e duke e dite se
  BX=(AB+BC-AC)/2 fitojme  AO/TO=(AC-AB)/(BC-2BT)  e meqe BO eshte simetrale e kendit te  kulmi B kemi AO/TO=AB/BT pra AB/BT= (AC-AB)/(BC-2BT)   nga ku rrjedh se BT=AB*BC/(AB+AC)  gje qe eshte e vertete sepse meqe vlen BT/CT=AB/AC  duke zevendesu CT=BC-BT arrijme deri te rezultati i cekur ndersa zgjidhja perfundimtare arrihet duke e filluar nga fundi pasi menyra e paraqitur ne kete zgjidhje ishte me shume hulumtuese, pra ishte nje shembull se  si duhet kerkuar ndonje zgjidhje e nje detyre te caktuar duke i ndertu supozimet e pastaj duke i vertetu ato pasi ne shume raste zgjidhjet e detyrave nuk jane aq te lehta sa  mund te zgjidhen me 2 poteza sic thone populli, por kerkon nje  grumbullim te disa fakteve .

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #789 ne: 20-05-2010, 12:47:39
  Fillimisht, urtesia shikoje nese konstruktimi e figures eshte i njejte me zgjidhjen tende?

  • Postime: 56
 • i identifikuar

  #790 ne: 20-05-2010, 13:07:49
  Citim nga: urtesia
  XT/TM+1=OY/TO=AO/TO
  A mund te ma spjegosh pse OY=AO ?
  Si dhe, si te vertetohet se dy drejteza ( drejteza a dhe b) jane paralele atehere kur:

  AO:OB=CO:OD

  dhe a vlen pohimi i anasjellte?


  P.S.: Ideja e te vertetuarit te paralelizmit eshte brilante!

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #791 ne: 20-05-2010, 18:56:41
  Meqe ON || XY atehere AO:OY=AN:NX e meqe N eshte mesi i AX rrjedh se AN=NX e tani AO=OY
  Sa i perket pyetjes se dyte nga figura e dyte e ke gabu raportin pra duhet te jete AO:OB=DO:OC kur a||b.
  Pohimi i anasjellte vlen por pa ja ndryshuar pozicionin pikave A, B, C dhe D.

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #792 ne: 20-05-2010, 18:57:58
  PO vizatimi i pare perkon me zgjidhjen e detyres.

  • Postime: 2
 • i identifikuar

  #793 ne: 21-05-2010, 23:44:10
  Per juve shka jeni kon ne OMK sivjet qe ni jobarazim i gjeneralizum i jobarazimit te OMK-se(detyra e 5-te).

  Verteto qe nese x1 + x2 +...+ xn = 1 ,atehere :

   (1+1/x1 ) * (1+1/x2) * ... * (1+ 1/xn) >=(n+1 )^ (n) .


  Suksese  :D:D  

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #794 ne: 22-05-2010, 03:36:59
  Shqyrtojme funksionin me n variabla F(x1,x2, ...,xn)=(1+1/x1)(1+1/x2)...(1+1/xn), dhe G=x1 +x2 +...+xn.
  Duke shqyrtu derivatet parciale te te dy fuksioneve, gjejme se minimumi i funksionit F eshte kur x1=x2=...=xn, dmth F_(min)=(1+1/(1/n))^n= (n+1)^n, qka duhej vertetuar.

  Ka edhe vertetime tjera, shikoj vertetimet e mia per problemin kur jane vetem per dy numra. Ato vlejne edhe per rastin e pergjithshem. Ka edhe zgjidhje tjera perveq ketyre te propozuara me heret ...
  Endriti !

  • Postime: 100
 • i identifikuar

  #795 ne: 22-05-2010, 18:04:19
  Per juve shka jeni kon ne OMK sivjet qe ni jobarazim i gjeneralizum i jobarazimit te OMK-se(detyra e 5-te).

  Verteto qe nese x1 + x2 +...+ xn = 1 ,atehere :

   (1+1/x1 ) * (1+1/x2) * ... * (1+ 1/xn) >=(n+1 )^ (n) .


  Suksese  :D:D  
  nga e mesmja  arimtmetike dhe gjeometrike kemi
  x1+x2+x3+....+xn>=n(x1x2x3...xn)^(1/n) pra
  (x1x2x3...xn)^(1/n)<=1/n

  tash  nga koshi shvarc kemi

  (1+1/x1 ) * (1+1/x2) * ... * (1+ 1/xn)>=(1+1/(x1x2x3...xn)^(1/n))^n>(1+n)^n

  gje qe duhej vertetuar

  • Postime: 92
 • i identifikuar

  #796 ne: 22-05-2010, 19:26:51
  Per juve shka jeni kon ne OMK sivjet qe ni jobarazim i gjeneralizum i jobarazimit te OMK-se(detyra e 5-te).

  Verteto qe nese x1 + x2 +...+ xn = 1 ,atehere :

   (1+1/x1 ) * (1+1/x2) * ... * (1+ 1/xn) >=(n+1 )^ (n) .


  Suksese  :D:D  

  Duhesh me shtu kushtin se Mosbarazimi vlen kur x_1, x_2, ..., x_n jane numra pozitive, dhe jo cfaredo real.

  • Postime: 300
 • i identifikuar

  #797 ne: 22-05-2010, 22:21:28
  Fillimisht, urtesia shikoje nese konstruktimi e figures eshte i njejte me zgjidhjen tende?  Duke ju falenderu idese se endboxit dhe ilustrimin nga obelixi erdha edhe ne nje vertetim tjeter me te lehte per detyren nga gjeometria .
  Ketu do te shfrytezojme teoremen e Menelaut per kolinearitetin e 3 pikave
   ( shiko linkun: http://en.wikipedia.org/wiki/Menelaus'_theorem   verejtje : mos u ngaterroni me -1 ajo eshte ne fakt  1 kur shqyrtohet raporti i gjatesive ne fjale por -1 paraqitet kur merret parasysh orientimi)

  Sipas teoremes se Menelaut duke shikuar trekendeshin AXT do te arrinim te tregonim se pikat M,N,O jane kolineare <=> kur (XM/MT)*(TO/OA)*(AN/NX)=1 pra  duhet treguar se (XM/MT)*(TO/OA)=1.

  Verejme se TO/OA=BT/AB (sepse BO eshte simetrale e kendit te kulmi B)
   
  XM=BC/2 - BX=...=(AC-AB)/2 kurse MT=CT - BC/2 prandaj XM/MT=(AC-AB)/(2CT-BC)=
  (AC-AB)/(CT-BT) (sepse BC=BT+CT)
  Tani  (XM/MT)*(TO/OA)={(AC-AB)/(CT-BT)}*{BT/AB}={(AC-AB)/AB}*{BT/(CT-BT)}=
  (AC/AB-1)*BT/(CT-BT) = (CT/BT-1)*BT/(CT-BT)=1 (sepse AC/AB=CT/BT  shkaku qe AT eshte simetrale e kendit te kulmi A)

  • Postime: 234
  • Gjinia: Mashkull
 • i identifikuar

  #798 ne: 25-05-2010, 19:52:09
  1)Te gjendet te gjithe numrat natyrore ashtu qe thyesa (3^n-2)/(2^n-3) te jete reducibile ( e thjeshtueshme psh 6/4 eshte reducibile sepse mund te pjestojme lart edhe poshte me 2 dhe fitojme 3/2 kurse thysat e pathjeshtueshme pra jane te gjithe ato thysa te trajtes p/q ashtu qe
   (p, q)=1.
  nese ka arrit dikush me zgjedh kete detyre mundesisht le ta postoi zgjidhjen se ka kaluar nje kohe e gjate qe kur eshte postuar

  • Postime: 3
 • i identifikuar

  #799 ne: 25-05-2010, 21:46:39
  Un mendoj se kjo shprehje nuk eshte e thjeshtueshme pra eshte e thjeshte per qdo n element i R ose mundet mu kon zgjidhje n=36 por zgjidhjen komplete do ta postoj me von kur ta kem edhe komplet vertetimin ne lidhje me supozimin tim
   

  Temat e fundit