×

Magjia e zezë

Magjia e zezë

· 46 · 2979

 • Postime: 26403
 • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 09-01-2012, 20:45:10
Mund të zgjidhim ta besojmë ose jo, por të gjithë ne kemi përceptimin tonë për magjinë dhe për formën e saj më të rrezikshme, atë të zezë. Emisioni i “Pasdites”, në serinë e tij të parë për vitin 2012, u ndal pikërisht në trajtimin e kësaj teme, që pavarësisht arritjeve të shkencës, qëndron pothuajse ende një enigmë e plotë.

Për të debatuar mbi këtë çështje, në studio u përplasën tre njerëz me profile të ndryshme. I pari, Hadit Myftari, është një imam në një xhami të Prizrenit. Arjana Reli, psikiatre përfaqësonte pjesën shkencore, ndërsa Elona Nallbani, soliste në “TOB”, solli përvojën e saj si një njeri supersticioz dhe që është i prekur nga kultet e magjisë jo në mënyrë direkte.

“Magjia, në vetvete është një pakt me Djallin”, shpjegoi në marrjen e fjalës imami Myftari. “Allahu, në Kuran na ka përmendur magjinë dhe na ka paralajmëruar se puna me të është e rrezikshme dhe i nxjerr nga feja besimtarët e i bën renegatë. Kjo ndodh sepse magjia është diçka që njeriu, magjistari, vepron nëpërmjet djajve”.

Myftari shpjegoi se si funksionon kjo magji. “Duke i marrë thonjtë njeriut që do të sëmurë, qimet, rrobat dhe kështu me radhë, e dëmton në trupin e tij dhe ndikon në marrëdhëniet e tij. Dëmi i magjisë është i madh. Dëmton trupin e njeriut, ai mund të shkurorëzojë dikë nga gruaja, mund ta heqë nga puna, mund ta sëmurë deri në paralizim dhe mund t’i krijojnë sëmundje të pashpjegueshme, pasi analizat dalin të gjitha saktë. Magjia e keqe mund të sjellë edhe vdekje”.

Imami shpjegoi se janë dy mënyrat për t’u çliruar nga ky mallkim. “Nëse analizat dalin saktë dhe vazhdon vuajtje, atëherë mund të jesh i prekur nga magjia. Shërimi i magjisë ndodh në dy forma, në mënyrë të lejuar dhe illegal. Një nga format është duke lexuar citime kurani, lutje të Profetit dhe me lejen e Allahut arrihet shërimi. Magjistarët gjithashtu mund të sjellin shërim, duke kënaqur Djajtë që sjellin magjinë nëpërmjet veprimeve kundër Allahut”.

Nga ana e saj, Arjana Reli u përpoq të sillte një shpjegim shkencor për këtë fenomen. “A është trill i mendjes? Unë jam pjesë e armatës së shkencëtarëve, por në materialet tona bashkëkohore nuk mohohet tërësisht ndikimi i këtyre fenomeneve tek njeriu. 35 fakultete në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ofrojnë kurse të mjekësisë alternative, që merret drejtëpërdrejtë me trajtimin e pasojave qe këto fenomene shkaktojnë tek njeriu”.

Sipas Relit, kundërshtia midis bestytënive fetare dhe shpjegimeve shkencore nuk është e madhe. “Ne i pranojmë, mundohemi të japim shpjegim shkencor, deri kur jemi të paqartë për pjesën që është e panjohur dhe deri këtu ndalojmë… deri kur ne i shpjegojmë, do të thotë që edhe përpiqemi të japim argument për ta zgjidhur këtë lloj enigmash. Nga këndvështrimi i psikiatrisë, këto përjetime nga personi i ndikuar nga magjitë apo fenomene të tjera, pjesa e lidhjes së mendjes me trupin është shumë e rëndësishme”.

Një soliste në Teatrin e Operës dhe Baletit, Elona Nallbani u shpreh se “Nuk kam ndonjë informacion shumë të gjerë, s’kam argumente ekzakte dhe absolute. Unë besoj në Zot, por nuk kam një besim fetar specific. Nisur nga kjo e kam  të vështirë të pranoj besimin në magjinë e zezë absolute. Është relative dhe nuk diskutohet, por nëse ti nuk e ke përjetuar dhe ta kesh të faktuar, është e vështirë të thuash që ekziston apo jo…  Gjithsesi, jam deri diku supersticioze.  Në ditët e mia të këqija, atëherë kur humori nuk është i mirë, gjëja e parë që më vjen ndërmend është që mund të më kenë marrë më sysh”.

Në vazhdim të serisë së “Emisionit të Pasdites”, dy sekuenca filmike dëshmuan se sa i përhapur është besimi në magji në popullsinë shqiptare. Kamerat e “TCH” intervistuan banorët e fshatit Baldushk dhe identifikuan një grua që pretendonte se prishte magji në Libofshë, Fier, material që mund t’i shikoni në brendësinë e emisionit të plotë, midis galerive të videove në faqen tonë të internetit.

I pyetur për ritualet konkrete të magjisë, imami Myftari u shpreh: “Magjia nuk duhet patur frikë. Midis rasteve që kemi prishur kemi patur zhivë, pe me nyje, që bëhen me anë të magjistarit, me lexime dhe bashkëpunim me Djajtë që kundërshtojnë Allahun drejtëpërsëdrejti dhe bën që një njeri të sëmuret. Kokër lajthi e futur në zhivë, që është edhe e ndaluar ligjërisht pasi zhiva nuk duhet të tregëtohet, pretendon se e mbron atë që e ka, porn ë fakt e çmend”.

Sipas imamit, “e vetmja mënyrë për t’u mbrojtur është nëpërmjet besuimit tek Allahu. Ne, përpara se t’I lexojmë citate nga Kurani, i dërgojmë besimtarët tek mjeku dhe i trajtojmë vetëm nëse nuk kanë patur shërim tek ata. Pra, nëse një rast është për psikiatër, ne nuk e marrim përsipër”.

Duke u thelluar tek magjia, “Napa e të vdekurit, uji me të cilin është larë i vdekuri, sjell ftohje midis çiftit bashkëshortor. Ky është vetëm një rit, pasi magjia është një profeson që magjistarët mësojnë njëri-tjetrin. Thonjtë, lecka e rrobave përdoren dhe bëhen si adresë ku të shkojë Djalli e ku të dëmtojë”.

Së fundmi, edhe Reli u përpoq të tregonte mbi botëkuptimin shkencor për magjinë. “Mendja njerëzore ndikohet nga fenomenet mistike. Megjithatë, vendi ku janë vendosur intervistat dhe grupmoshat e të intervistuarëve që pamë më bën përshtypje. Unë do të thoja që janë më shumë të sugjestionueshëm mbi pasojat e ndikimit të magjisë zonat me nivel më të ulët të njohurive dhe një grupmoshë e madhe, të paktën në Shqipërim.

Në klasifikimet që bëjmë në psikiatri, bëjmë një manual mbi kritiret e të cilit vendosim diagnozat dhe nuk anashkalojmë botëkuptimin, cilës klasë i përket dhe çfarë botëkuptimi fetar ka. Dmth, nëse unë kam përballë një besimtare muslimane dhe më thotë që unë nuk ndihem mirë dhe kam lexuar se janë ndikimet e magjisë, më duhet ta pranoj këtë, pasi formimi i saj fetar e përfshin këtë dhe është antishkencore nga ana ime ta trajtoj si psikozë apo delusion, një bindje fallso”. /top channel

 • Postime: 12348
 • Gjinia: Femer
Shej
#1 ne: 09-01-2012, 20:52:33
Per ti pas frike kur i lexon, personalisht nuk ju besoj.

 • Postime: 2568
vullkani
#2 ne: 09-01-2012, 23:27:27
kam nje magjistare ne pallat bububububu mos i rente nejri ne qaf

 • Postime: 7441
 • Gjinia: Mashkull
SteriOtipi B
#3 ne: 09-01-2012, 23:28:12
prandaj s'ka mace te zeze ne qarkullim andej? :P :P

 • Postime: 2568
vullkani
#4 ne: 09-01-2012, 23:28:38
ka po jane te gjitha ne tenxheren e asaj

 • Postime: 7049
 • Gjinia: Femer
erlehta
#5 ne: 12-10-2012, 13:42:17
Ana magjike e njeriut

Aurora borealis. Rrufeja sferike. Një yll kometë. Shiu pas një thatësire të gjatë. Gjahtarë që mendojnë se janë të padukshëm. Shërime me psalme "magjikë". Një formulë në një sarkofag që ndihmon të vdekurin të zgjohet në botën e përtejme. Të gjitha situata që bëjnë pjesë në botën e magjisë, lindur si magjepsje, frikë, përpara të panjohurës dhe fenomeneve spektakolarë dhe në dukje mrekulli të natyrës, tentativë njerëzore për të ndryshuar forcat natyrore në fushë dhe të ardhmen e njerëzve. Një vizion sigurisht jo shkencor (edhe pse do të ketë një rol në lindjen e shkencës), por gjithsesi gjithmonë një mënyrë për të reaguar, për të mos iu nënshtruar në mënyrë pasive botës së jashtme.

Kurë në mendje

Magjia ka shërbyer shpeshherë në mos për të shpjeguar apo kontrolluar natyrën, të paktën për të zbutur ankthin përballë fenomeneve socialë dhe natyrorë vështirësisht të menaxhueshëm dhe kuptueshëm. Është një mënyrë për të parë. Është një mënyrë për të parë realitetin e zakonshëm për të gjithë njerëzimin. "Edhe pse në shumë kultura vetë termi nuk ekziston", shpjegon profesor Attilio Mastrocinque, historian në Universitetin e Udines, "aspektet magjikë janë të integruar zakonisht në ritet fetarë, në kurat shëruese të vendasve. Në themel mes vizionit magjik dhe atij fetar ka shumë afërsi. Jo më kot shpeshherë përcaktojmë si 'magji' ritet dhe besimet në mrekullitë që karakterizojnë besimet e të tjerëve".
Magjia ka patur për shumë kohë një funksion praktik. Në lashtësi ishte e bashkuar me shkencën. "Koncepti i magjisë, në sensin negativ, vjen nga grekët. Më pas u mor nga romakët, nga krishtërimi dhe nga Iluminizmi francez", shpjegon Mastrocinque. "Magjia" në fakt është një fjalë me origjinë greke: "mag-ët" ishin priftërinj persë të Zoroastros, ekspertë në parashikimin e të ardhmes me anë të yjeve. Përveçse një mënyrë për të parë realitetin, magjia përgjatë historisë është konkretizuar në një pafundësi ritesh, praktikash, besimesh dhe metodash, një pjesë e të cilave janë shumë të përhapura edhe sot. Sot magjia mund të jetë "e bardhë", kur përdoret për t'i bërë mirë dikujt ose "e zezë", nëse qëllimi është të dëmtojë. Është tentativa për të transformuar gjërat dhe ngjarjet duke përdorur energji të supozuara, në forma të ndryshme. Magjia "e kontaktit" përdor ilaçe magjikë dhe filtra. Ajo e "mallkimit" përdor fjalë dhe formula. "Simpatikja" pamje dhe objekte (kukulla etj.), që përfaqësojnë personin që duhet mbrojtur apo dëmtuar. Hyjnizimi është një teatër e formë e magjisë. Në fund është magjia e "ngjashmërisë": imitohet një kafshë për të favorizuar gjahun...

(Të plotë mund ta lexoni në gazetën RD)

 • Postime: 12743
Mishel...............
#6 ne: 20-02-2013, 19:04:46
Magji guri zi i rafte Gertit mu ne telepati
Gerti1
#7 ne: 20-02-2013, 19:09:13
e boll tashi boll se mi thyve gjith kompjuterat dhe ekranet

 • Postime: 12743
Mishel...............
#8 ne: 20-02-2013, 19:27:03
Bolla te hyfte nga poshte e te dalte perpjeta

 • Postime: 1740
 • Gjinia: Mashkull
Kisss
#9 ne: 20-02-2013, 20:16:56
 :D

 • Postime: 1446
 • Gjinia: Femer
flutur
#10 ne: 21-02-2013, 10:51:03
ABRA-KADABRA ktij GERTIT  I RAFTE FLAKA
Gerti1
#11 ne: 21-02-2013, 15:15:03
Boll edhe ti boll.

 • Postime: 12348
 • Gjinia: Femer
Shej
#12 ne: 21-02-2013, 15:18:51
magji guri i zi vdekja marrte tomas hard-in perseri

 • Postime: 1446
 • Gjinia: Femer
flutur
#13 ne: 21-02-2013, 15:21:23
PO E THERRAS PO S'ME DEGJON

 • Postime: 12348
 • Gjinia: Femer
Shej
#14 ne: 21-02-2013, 15:22:06
PO E THERRAS PO S'ME DEGJON

cne kshu, ca te mundon qe do me vdek hapju shoqnise

 • Postime: 12743
Mishel...............
#15 ne: 21-02-2013, 15:22:07
pse kaq rende mi Tomas Hard

 • Postime: 12348
 • Gjinia: Femer
Shej
#16 ne: 21-02-2013, 15:24:15
eshte mi apo mo se spo marr vesh une
Gerti1
#17 ne: 21-02-2013, 15:26:26
eshte mi apo mo se spo marr vesh une

Veshtire eshte me e gjet. Une jam ngaterru keq, truri po me shperthen nga brenda.

 • Postime: 12743
Mishel...............
#18 ne: 21-02-2013, 15:27:31
o Gerto do plasesh i teri po kerkove me zberthy minat...leri se jane pune me spec
Gerti1
#19 ne: 21-02-2013, 15:29:32
Jo jo un po rri larg kesaj pune se qeka shume e komplikume. Tomas Hard mund te jete dhe nji vrime e zeze.

 • Postime: 12743
Mishel...............
#20 ne: 21-02-2013, 15:30:26
edhe une se kam frike nga keto gjerat e zeza

 • Postime: 1446
 • Gjinia: Femer
flutur
#21 ne: 21-02-2013, 15:31:58
ME MIRE TE VDES NATYRALISHT SE TE PERFUNDOJ ME KAFKE TE CARE ,JO  PER GJE PO DO JEM E SHEMTUAR NE BOTEN TJETER

 • Postime: 1446
 • Gjinia: Femer
flutur
#22 ne: 21-02-2013, 15:33:25
SERIOZISHT.Une nuk besoj ,besoj vetem ne zot
Gerti1
#23 ne: 21-02-2013, 15:33:34

 • Postime: 12743
Mishel...............
#24 ne: 21-02-2013, 15:33:36
po ti thua se shpirti lundron ...kafka eshte pjese e trupit

lemsh na bere mi ti Tomas Hard.
 

magjia e zeze simptomat

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 20-05-2020, 21:31:42
nga InfoZ
Si te shpetojme nga magjia e zeze?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 13:37:10
nga M A X
Si behet magjia e zeze?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 13:36:26
nga M A X
Si prishet magjia e zeze?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 13:37:18
nga M A X
Si prishet magjia?

Nisur nga InfoZRubrika Pyetper

Postimi i fundit 23-04-2020, 13:37:23
nga M A X