Gramatika e gjuhes shqipe - Kerko Shqip

×
Albanian Forums, Zerion Zeri yt Zeri Info, Forumi Shqiptar Al Virtual, Diskutime, Biseda, Chat Njofje, Informatika, Teknologjia, Gazeta Tema, Gazetat Shqiptare, Bota Sot, www Channel Albania, Telegrafi Kosovo, Ballkani Web, Gazeta Lajme shqip, Lajmet e Fundit Shqiperia Kosova, Dita, Panorama, Kryeartikull, Faqja Kryesore, Video Shqip, Muzike Shqipe, Njoftime, Lajmerime, Temat Online, Gazetat, Kosovare, Shtypi Ditor, Sporti Shqiptar, Dashuria, Pyetje Pergjigje, Keshilla, Ndihme, Webmaster Shqiptar, Familja, Shqiptaria, Muzika, Receta Gatimi, Imazhe, Vipat-shqiptar, Aktualiteti
Media Sociale
Mesazhe Private
Shqiptaret duke lexuar tema interesante dhe te ndryshme
Tema re

Gramatika e gjuhes shqipe

· 6 · 305

Gramatika e gjuhes shqipe

· 6 · 305

 • Postime: 25428
 • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  ne: 21-05-2020, 00:57:19
  Gramatika e gjuhes shqipe
  1. Gramatika e gjuhës shqipe Shkolla jopublike “Mileniumi i tretë” Punoi: Buena Aziri
  2. Projekt nga: Buena Aziri KL. VII/3 Mësimdhënësi: Agron Gashi Prishtinë, 2009Fonetika, Morfologjia, Sintaksa, Leksikologjia
  3. Si ndahet gramatika e gjuhës shqipe?• Gramatika e gjuhës shqipe ndahet në:• Fonetikë;• Leksikologji;• Sintaksë;• Morfologji;
  4. Fonetika
  5. Fonetika Tingujt e gjuhës shqipe• Gjuha shqipe ka 36 fonema, 7 fonema zanore: a, e, ë, i, o, u, y dhe 29 fonema bashkëtingëllore: b, c, ç, d, dh, f, g, gj, h, j, k, l, ll, m, n, nj, p, q, r, rr, s, sh, t, th, v, x, xh, z, zh.
  6. Klasifikimi i zanoreve• Zanoret e shqipes klasifikohen:• Sipas vendit të ngritjes së gjuhës drejt qiellzës: të përparme, qendrore dhe të prapme;• Sipas shkallës së ngritjes së gjuhës drejt qiellzës: të hapura, gjysmë të hapura dhe të mbyllura;• Sipas pjesëmarrjes ose jo të buzëve: të buzorëzuara dhe të pabuzorëzuara.
  7. Klasifikimi i bashkëtingëlloreve• Bashkëtingëlloret e shqipes klasifikohen:• Sipas mënyrës së formimit: mbylltore, shtegore, hundore, anësore dhe dridhëse;• Sipas vendit të formimit: buzore, dhëmbore, alveolare, paraqiellzore, qiellzore;• Sipas pjesëmarrjes së zërit dhe të zhurmës: të shurdhta ose të pazëshme dhe të zëshme.
  8. Diftongjet dhe grupet e zanoreve• Dy zanore që shqiptohen si një rrokje e vetme përbëjnë një diftong.• Kur dy zanore që janë pranë njëra- tjetrës shqiptohen secila si një rrokje më vete, ato përbëjnë një grup zanor.
  9. Rrokja• Rrokja është një grup fonemash përqendrimi rreth një zanoreje. Rrokjet janë të hapura kur mbarojnë me zanore (u-ra) dhe të mbyllura kur mbarojnë me bashkëtingëllore (lis).• Një grup bashkëtingëlloresh pa zanore nuk mund të formojë rrokje.
  10. Intonacioni• Ngritjet dhe uljet e zërit gjatë të folurit quhen intonacione.• Intonacioni mund të pësojë modifikime edhe në varësi nga shprehja e emocioneve dhe e ndjenjave të gëzimit, zemërimit, admirimit, shpresës, dyshimit etj.
  11. Theksi i fjalës• Shqiptimi i një rrokjeje të fjalës me forcë më të madhe se të tjerat quhet theks. Rrokja që shqiptohet me forcë më të madhe quhet rrokje e theksuar, të tjerat quhen të patheksuara. Në shqipen theksi mund të bjerë në njërën ose në tjetrën rrokje të fjalës.
  12. Theksi i fjalisë• Në gjuhën shqipe gjymtyra e fjalisë që duhet vënë në dukje shqiptohet më fuqishëm dhe me ton më të lartë.• Në disa raste për të vënë në dukje një fjalë që shpreh një emocion, përdoret një theks i dytë, i cili mund të bjerë në një rrokje tjetër të fjalës, jo në rrokjen që bie theksi i fjalës: E mreku΄llueshme! E pabe΄sueshme!- thërrisnin të pranishmit.
  13. Fjalëformimi
  14. Fjalëformimi Forma dhe kuptimi i fjalës• Fjala është njësia themelore e fjalisë.• Të gjitha fjalët e një gjuhe përbëhen nga forma dhe kuptimi. Forma është tërësia e tingujve në të folur ose e shkronjave në të shkruar që ndërton fjalën. Forma e fjalës lidhet me kuptimin e saj.• Një pjesë e fjalës është e pandryshueshme dhe quhet temë e fjalës, tjetra është e ndryshueshme dhe quhet mbaresë e fjalës.
  15. • Fjala përbëhet nga tema dhe mbaresa.• Tema është ajo pjesë e fjalës që mbetet pasi heqim mbaresën. Një teme mund t’i shtohen parashtesa ose prapashtesa. Në këtë rast ajo quhet temë fjalëformuese.• Rrënja e fjalës bart kuptimin kryesor të fjalës.• Mbaresa jep veçoritë gramatikore të fjalës.
  16. Fjalët e parme dhe jo të parme• Fjalët në gjuhën shqipe janë të parme dhe jo të parme. Fjala quhet e parme kur tema është e njëjtë me rrënjën, p.sh., flutur-a, këng-a etj. Fjala quhet jo e parme kur është formuar me parashtesë ose prapashtesë, ose të dyja bashkë, si dhe me mënyra të tjera. Fjalët jo të parme janë: të prejardhura (flutur-o-j), të përbëra (bukë+pjekës) dhe të përngjitura (megjithatë).
  17. Fjalët e përbëra• Fjalët e përbëra janë të formuara nga dy ose më shumë tema. Fjalët e përbëra mund të jenë: a) emra (frymëmarrje = frymë + marrje); b) mbiemra (flokëverdhë = flokë + verdhë); c) folje (buzëqesh = buzë + qesh); d) ndajfolje (duarkryq = duar + kryq);
  18. Antonimet, sinonimet dhe homonimet• Antonimet janë fjalë, të cilat kanë kuptim të kundërt me njëra-tjetrën: mëngjes – mbrëmje;• Sinonimet janë fjalë, të cilat shkruhen ndryshe, por që kanë kuptim të njëjtë me njëra-tjetrën: i brengosur – i merakosur;• Homonimet janë fjalë që shkruhen ose shqiptohen njësoj, por që kanë kuptim të ndryshëm: akrep (kafshë e vogël helmuese, e zezë) – akrep (shigjetëzat që rrotullohen në orë).
  19. Leksikologjia
  20. Leksikologjia• Leksikologjia është pjesë e gjuhësisë që studion fjalët e një gjuhe dhe kuptimet e tyre. Fjala leksikologji vjen nga greqishtja e vjetër: leksis = fjalë, logos = dije.
  21. Fusha leksikore• Gjuha shqipe, ashtu si çdo gjuhë, ka një numër të madh fjalësh. Disa prej këtyre fjalëve kanë më shumë se një kuptim. Tërësia e fjalëve të një gjuhe quhet leksik. Pra, leksiku është një lum i gjatë fjalësh, por ai nuk është thjesht një listë fjalësh që ekziston në mendjen tonë. Ai është një sistem ku çdo fjalë ka vendin e vet dhe është gjithmonë në lidhje me fjalë të tjera.• Çdo grup fjalësh që lidhen me njëra-tjetrën nëpërmjet kuptimit të veçantë që ato shprehin, përbëjnë një fushë leksikore.
  22. Sintaksa
  23. Sintaksa• Sintaksa është pjesa e gramatikës që studion fjalët gjatë ligjërimit, rregullat e bashkimit të tyre në grupe fjalësh e në fjali si dhe rolin që luajnë ato.
  24. Përbërësit kryesorë të fjalisë• Dallohen dy grupe përbërëse të fjalisë:• Grupi emëror (kryefjala);• Grupi foljor (kallëzuesi);• Grupi emëror tregon për personat për të cilët flitet, kurse grupi foljor tregon çfarë thuhet për ta: Të gjithë fëmijët rrinin të qetë. I I Grup emëror Grup foljor
  25. Fjalia dhe përbërësit e saj• Fjalia është një grup fjalësh të lidhura në mes vete sipas kuptimit dhe rregullave gramatikore të gjuhës. Fjalia kumton diçka. Në gjuhën e folur fjalitë karakterizohen nga një intonacion ose vijë melodike e veçantë (zbritëse, ngjitëse etj.). Në gjuhën e shkruar ato përcaktohen nga shenjat e pikësimit (pikë, pikëpyetje, pikëpresje, pikëçuditje).• Një fjali mund të jetë e thjeshtë ose e përbërë. Fjalia është e thjeshtë kur ka vetëm një folje. Fjalia është e përbërë kur ka më shumë se një folje.
  26. Tipat e fjalive sipas llojit të kumtimit• Sipas llojit të kumtimit fjalitë mund të jenë:• Dëftore;• Pyetëse;• Nxitëse;• Dëshirore;
  27. Fjalia dëftore• Fjalia dëftore shërben për të treguar diçka, për të dhënë një informacion rreth një fakti, rreth një vëzhgimi, një gjykimi, një opinioni.• Fjalia dëftore, kur është e mëvetësishme, shqiptohet me një intonacion tregues. Toni zbret në fund të fjalisë. Ai ngrihet në fjalën që mban theksin logjik, kur është i dukshëm.• Fjalia dëftore ka foljen zakonisht në mënyrën dëftore, por mund ta ketë edhe në mënyrën lidhore, habitore e kushtore.
  28. Fjalia pyetëse• Fjalia pyetëse përdoret për të pyetur për diçka që folësi nuk e di ose e di pjesërisht dhe pret prej bashkëbiseduesit një përgjigje. Këto fjali përdoren dendur në dialog, sepse bashkëbiseduesit për çdo pyetje që bëjnë, presin një përgjigje.• Dallohen tri lloje fjalish pyetëse:• Fjali pyetëse tërësore;• Fjali pyetëse të pjesshme;• Fjali pyetëse retorike.
  29. • Fjalia është pyetëse tërësore, kur bashkëbiseduesi i përgjigjet pyetjes me po, jo ose me foljen e fjalisë pyetëse: - Ishe sot te mjeku? Po. (Isha.)• Fjalia është pyetëse e pjesshme, kur folësi ka njohuri për atë që pyet, por ai do të mësojë më shumë. Këtyre pyetjeve nuk u jepet përgjigje me po ose jo, por me një ose disa fjalë: - Ç’muaj është tani? – Janar.• Fjalia është pyetëse retorike, kur folësi pyet pa pritur që të marrë përgjigje: - Ç’të presësh nga ti?
  30. Fjalia nxitëse• Fjalia nxitëse shërben për të nxitur dikë që të zbatojë një urdhër, një këshillë, një sugjerim, një ftesë.• Në fjalitë nxitëse foljet janë zakonisht në mënyrën urdhërore, lidhore e dëftore.
  31. Fjalia dëshirore• Fjalia dëshirore shërben për të shprehur një dëshirë, një urim, një mallkim. Fjalia dëshirore mund të shprehë edhe dëshirën që të mos ndodhë diçka.• Fjalitë dëshirore e kanë foljen në mënyrën dëshirore dhe në mënyrën lidhore.• Në fund të fjalive dëshirore vihet pikëçuditje.
  32. Format e fjalisë• Fjalitë dëftore, pyetëse, nxitëse dhe dëshirore mund të paraqiten në shumë forma: veprore ose pësore, pohore ose mohore dhe thirrmore.
  33. • Fjalia është në formën veprore, kur folja e saj është e formës veprore dhe është në formën pësore, kur folja e saj është e formës joveprore (ose pësore).• Në formën mohore të fjalisë mohohet një pohim. Pra, fjalia e formës pohore pëson një shndërrim mohor.• Fjalitë bëhen thirrmore kur shoqërohen me një ndjenjë të fortë kënaqësie, habie, frike, zemërimi etj.
  34. Gjymtyrët kryesorë të fjalisë• Gjymtyrët kryesorë të fjalisë janë:• Kryefjala;• Kallëzuesi;
  35. Kryefjala• Kryefjala është gjymtyrë kryesore e fjalisë. Ajo gjendet me pyetjet: cili?, cila?, cilët? dhe kush?. Ajo tregon një a më shumë frymore apo sende. Kryefjala zakonisht qëndron para foljes.
  36. Me se shprehet kryefjala?• Kryefjala shprehet me: a) emër në rasën emërore, të shquar e të pashquar, në numrin njëjës e shumës: Dritani u lag nga shiu. (kush?) b) përemër (dëftor, të pacaktuar, lidhor, vetor të çdo vete a numri): Ajo më kërkoi një trëndafil të kuq.
  37. c) numëror:Të dy filluam të ecnim duke çaluar nëkorridor.d) grup emëror:Yt vëlla të la vetëm.
  38. Kallëzuesori i kryefjalës• Kryefjala mund të marrë një kallëzuesor. Shqiponja është simboli ynë kombëtar.• Kallëzuesori i kryefjalës tregon një cilësi të personit apo sendit që shënohet nga kryefjala.
  39. Kallëzuesi• Kallëzuesi është gjymtyra kryesore e fjalisë, që tregon një veprim apo gjendje të kryefjalës. Ai gjendet me pyetjet: ç’bën?, ç’ është?. Kryefjala dhe kallëzuesi janë të lidhur ngusht me njëri-tjetrin. Kështu, po të ndryshojë kryefjala, ndryshon edhe kallëzuesi. Kallëzuesi përshtatet me kryefjalën në numër dhe në vetë. Kallëzuesi zakonisht qëndron pas kryefjalës.
  40. Llojet e kallëzuesit• Llojet e kallëzuesit janë:• Kallëzuesi foljor i thjeshtë (një folje): Ti më munde.• Kallëzuesi foljor i përbërë (dy e më shumë folje): Po djali sa zinte të recitonte , harronte vjershën.• Kallëzuesi emëror (jam+emër, mbiemër, përemër, numëror): Dy prej luanëve ishin meshkuj.
  41. Gjymtyrët e dyta• Gjymtyrët e dyta (apo plotësit e fjalisë) janë:• Rrethanori;• Kundrinori;• Përcaktori;
  42. Rrethanori• Rrethanori është gjymtyrë e dytë e fjalisë. Ai tregon rrethanat e kryerjes së veprimit, si: kohë, vend, mënyrë, shkak, sasi, qëllim. Ai në fjali gjendet me pyetje të ndryshme: kur?, ku?, si?, pse?, sa?, përse?. Rrethanori gati gjithmonë qëndron pas foljes ose kallëzuesit, por ai shpesh del edhe para foljes ose kallëzuesit.
  43. Rrethanori i kohës• Rrethanori i kohës tregon kohën e kryerjes së veprimit. Rrethanori i kohës lëviz lirshëm në fjali. Ai gjendet me pyetjen: kur?: Mbrëmë shkuam në kinema.
  44. Me se shprehet rrethanori i kohës?• Rrethanori i koës shprehet me: a) emër me e pa parafjalë: Ndeshja finale do të zhvillohet të mërkurën. b) grup emëror: Ndeshja finale u zhvillua para një jave.
  45. c) ndajfolje ose shprehje ndajfoljore:Ndeshja finale u zhvillua dje.d) formë të pashtjelluar:Me të zbardhur fëmijët u nisën nëekskursion.
  46. Rrethanori i vendit• Rrethanori i vendit tregon vendin e kryerjes së veprimit. Ai lëviz lirshëm në fjali. Rrethanori i vendit gjendet me pyetjen: ku?: Ata shkuan në shkollë.
  47. Me se shprehet rrethanori i vendit?• Rrethanori i vendit shprehet me: a) emër me parafjalë: Librat i mbaj në bibliotekë. (ku?) b) grup emëror: Jam nisur për në Galerinë e Arteve. (për ku?) c) ndajfolje: Zhurma dëgjohej sipër. (ku?)
  48. Rrethanori i mënyrës• Rrethanori i mënyrës tregon mënyrën e kryerjes së veprimit. Ai lëviz lirshëm në fjali. Rrethanori i mënyrës gjendet me pyetjen: si?: Ajo këndon bukur.
  49. Me se shprehet rrethanori i mënyrës?• Rrethanori i mënyrës shprehet me: a) një ndajfolje ose shprehje ndajfoljore (me emër në rasën kallëzore): Dëbora mbulonte shpejt e shpejt (si?) çdo gjë. b) një grup emëror: Një flutur po thithte me ëndje të madhe (si?) nektarin e luleve. c) një formë të pashtjelluar: Djemtë ecnin me nxitim pa parë (si?) rrugën.
  50. Rrethanori i shkakut• Rrethanori i shkakut tregon një shkak që sjell një pasojë të caktuar. Ai varet nga kallëzuesi, por ndonjëherë edhe me emër ose mbiemër. Rrethanori i shkakut zë vend pas gjymtyrës nga varet. Ai gjendet me pyetjen: pse?: Ajo shkoi te mjeku, sepse ishte e sëmurë.
  51. Me se shprehet rrethanori i shkakut?• Rrethanori i shkakut shprehet me: a) ndajfolje: Pse ke bërë gjithë këto gabime në diktim, Dritan? b) emër me parafjalë: - I kam bërë nga nxitimi, mësuese.
  52. c) grup emëror:Rezultatet i ke të ulëta për shkak tëmungesave.d) përcjellore:Duke mos u mjekuar me kohë,sëmundja iu rëndua.
  53. Rrethanori i sasisë• Rrethanori i sasisë tregon sasi. Ai gjendet me pyetjen: sa?: Ata morën pak libra.
  54. Me se shprehet rrethanori i sasisë?• Rrethanori i sasisë shprehet me: a) një ndajfolje ose shprehje ndajfoljore: Mbrëmë ajo hëngri pak. b) një grup emëror ku bërthama tregon një njësi matjeje dhe ka përpara zakonisht një numëror: Nëna bleu 5 kg mollë.
  55. Rrethanori i qëllimit• Rrethanori i qëllimit tregon qëllimin e kryerjes së veprimit. Ai varet nga kallëzuesi. Rrethanori i qëllimit zë vend pas gjymtyrës nga varet. Ai gjendet me pyetjen: përse?: Ai shkoi për të luajtur.
  56. Me se shprehet rrethanori i qëllimit?• Rrethanori i qëllimit shprehet me: a) ndajfolje: Përse ke ardhur deri këtu? b) emër me parafjalë: Djemtë kanë ardhur këtu për punë.
  57. c) grup emëror:Prindërit përpiqen për të mirën efëmijëve të tyre.d) paskajore:Ajo ka shkuar në Amerikë për t’uspecializuar.
  58. Kundrinori• Kundrinori është gjymtyrë e dytë e fjalisë. Ai zakonisht varet nga folja dhe tregon mbi kë (cilin) bie veprimi i shprehur prej saj. Ai vihet në atë rasë që kërkon gjymtyra prej së cilës varet.• Sipas kuptimit dhe formës së shprehjes, kundrinori është i drejtë dhe i zhdrejtë.
  59. Llojet e kundrinorit• Llojet e kundrinorit janë:• I drejtë;• I zhdrejtë: me parafjalë; pa parafjalë;
  60. Kundrinori i drejtë• Kundrinori i drejtë është gjymtyrë e dytë e fjalisë që shënon objektin tek i cili kalon veprimi i shprehur nga folja. Objekti mund të jetë frymor ose jofrymor.• Kundrinori i drejtë u përgjigjet pyetjeve: kë?, cilin?, cilën?, çfarë?.
  61. • Kundrinori i drejtë është një grup emëror (i shprehur me një emër, një përemër ose një emër dhe një përcaktor) në rasën kallëzore pa parafjalë dhe që lidhet me një folje të formës veprore: Era e marrë tundte rrapin e moçëm të Jubinës.
  62. • Në qoftë se fjalinë veprore me kundrinor të drejtë e shndërrojmë në fjali pësore, kundrinori i drejtë bëhet kryefjalë e foljes në formën pësore, kurse kryefjala, kundrinor me parafjalë: Era e malit e shpërndante këngën gjithandej. Kënga shpërndahej nga era e malit gjithandej.
  63. Me se shprehet kundrinori i drejtë?• Kundrinori i drejtë shprehet: a) me emër (zakonisht të shquar) në rasën kallëzore: E ndoqe ndeshjen mbrëmë? b) me përemër: E shoh atë, të shoh edhe ty.
  64. c) me grup emëror:Vizitova liqenin e Prespës vitin e kaluar.d) me trajtë të shkurtër të përemritvetor:Do ta njoftoj vetë Arbrin për orarin endeshjes.
  65. Kallëzuesori i kundrinorit të drejtë• Kundrinori i drejtë mund të marrë një kallëzuesor. Beni i mbante pantallonat të ngushta.• Kallëzuesori i kundrinorit të drejtë shërben për të treguar një cilësi ose veçori të qenies a të sendit të treguar nga kundrinori i drejtë.
  66. Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë• Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë ka lidhje të drejtpërdrejtë me foljen dhe përdoret gjithmonë i shoqëruar me trajtë të shkurtër të përemrit vetor. Mund të marrin kundrinor të zhdrejtë foljet kalimtare dhe jokalimtare, veprore dhe joveprore.• Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë u përgjigjet pyetjeve: kujt?, cilit?, cilës?, cilëve?, cilave?.
  67. • Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë është një grup emëror (i shprehur me një emër, një përemër ose me një emër dhe një përcaktor) në rasën dhanore, që shoqërohet gjithnjë nga një trajtë e shkurtër e përemrit vetor në rasën dhanore.
  68. • Ai ndërtohet gjithmonë pa parafjalë dhe tregon sende ose qenie mbi të cilat bie veprimi i shprehur nga folja.• Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë luan rol të rëndësishëm, është plotës kryesor. Ai nuk është i lidhur me foljen aq sa kundrinori i drejtë.
  69. Me se shprehet kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë?• Kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë shprehet: a) me emër në rasën dhanore: Fëmijëve (cilëve?) u ishte shtuar gëzimi. b) me përemër: Ty (kujt?) të erdhën shumë shokë për ditëlindje.
  70. c) me grup emëror: Shoqes së klasës sonë (kujt?-) i dhanë çmimin e parë në konkurs.• Vendi i kundrinorit të zhdrejtë pa patafjalë është zakonisht pas foljes. Por ai mund të zërë lirisht pozicione të ndryshme në fjali.
  71. Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë ka një përdorim më të gjerë e të larmishëm sesa kundrinori i zhdrejtë pa parafjalë. Ai varet kryesisht nga folja, por edhe nga pjesë të ndryshme të ligjëratës.• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë i përgjigjet pyetjeve: për kë?, me se?, nga kush?, prej kujt?,nga se?.
  72. • Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë është një grup emëror (i shprehur me një emër, një përemër ose me një emër dhe një përcaktor) në rasën emërore, kallëzore ose rrjedhore, i paraprirë gjithmonë nga një parafjalë: Ju e fituat ndeshjen me lojën tuaj.• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë plotëson më mirë kuptimin e foljes dhe të fjalisë, por nuk është plotës kryesor, sepse folja në fjali mund të përdoret edhe pa të.
  73. • Parafjalët kryesore me të cilat ndërtohet kundrinori i zhdrejtë me parafjalë, janë: nga, te, me, për, pa, mbi, nën, kundër…; shprehjet parafjalore – bashkë me, me anë të, në lidhje me… . Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë, i ndërtuar nga një emër ose një emër dhe një përcaktor, mund të zëvendësohet nga një përemër.• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë dallohet nga dy kundrinorët e tjerë, sepse ndërtohet gjithmonë me parafjalë.
  74. Me se shprehet kundrinori i zhdrejtë me parafjalë?• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë shprehet: a) me emër: Më doli gjumi nga bubullima. (nga cila?) b) me përemër: Lajmi thoshte se mbi ta rëndonin shumë akuza. (mbi cilët?)• Kundrinori i zhdrejtë me parafjalë shprehet në rasën emërore, kallëzore dhe rrjedhore me parafjalë.
  75. Përcaktori• Fjalët që saktësojnë, sqarojnë, përcaktojnë emrin bërthamë me të cilin lidhen, quhen përcaktorë. Emri në rasën gjinore të shquar është gjithmonë në funksionin e përcaktorit. Ai shprehet me: emër, mbiemër dhe përemër.
  76. Llojet e përcaktorit• Llojet e përcaktorit janë:• Me përshtatje, i cili shërben për të përcaktuar cilësinë e emrit bërthamë;• Me drejtim, i cili shërben për të treguar një tipar të emrit që përcakton;• Me bashkim;• Me ndajshtim, i cili emërton emrin bërthamë.
  77. Morfologjia
  78. Morfologjia• Morfologjia është pjesa e gramatikës që studion format e ndryshme të fjalëve, kuptimin e këtyre formave, klasifikimin e fjalëve në pjesë ligjërate, si dhe formimin e fjalëve.
  79. Pjesët e ligjëratës• Pjesët e ligjëratës janë: Emri; Numërori; Mbiemri; Lidhëza; Përemri; Pjesëza; Folja; Parafjala; Ndajfolja; Pasthirrma.• Disa prej tyre janë të ndryshueshme, si: emri, mbiemri, përemri, folja, numërori, sepse e ndryshojnë formën e tyre gjatë përdorimit në fjali; kurse të tjerat janë të pandryshueshme, si: ndajfolja, lidhëza, pjesëza, parafjala, pasthirrma, sepse nuk ndryshojnë formën e tyre gjatë përdorimit në fjali.
  80. Emri Kategoritë gramatikore të emrit• Emri është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që emërton diçka.• Kategoritë gramatikore të emrit janë:• Gjinia;• Trajta;• Numri;• Rasa;• Lakimi;
  81. Gjinia dhe trajta• Emri ka tri gjini:• Mashkullore;• Femërore;• Asnjëjëse.• Emri ka dy trajta në të cilat lakohet:• Trajta e shquar (emri përdoret si kryefjalë në fjali);• Trajta e pashquar (emrit i vëmë një (njëjës) përpara ose ca-disa (shumës) përpara.
  82. Numri dhe rasa• Emri lakohet në numrin:• Njëjës;• Shumës.• Emri lakohet në rasat:• Emërore;• Gjinore;• Dhanore;• Kallëzore• Rrjedhore.
  83. Lakimi i emrit• Emri ka tri lakime:• Lakimi i parë, i cili mbaron me (i);• Lakimi i dytë, i cili mbaron me (u);• Lakimi i tretë, i cili mbaron me (a-ja).• Lakimi i parë dhe i dytë përdoren për emrat në gjini mashkullore, kurse lakimi i tretë përdoret për emrat në gjini femërore.
  84. Lakimi i parë Numri njëjës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (një) djalë Emërore: djaliGjinore: i,e (një) djali Gjinore: i,e djalitDhanore: (një) djali Dhanore: djalitKallëzore: (një) djalë Kallëzore: djalinRrjedhore: prej (një) Rrjedhore: prej djalitdjali
  85. Lakimi i parë Numri shumës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (ca) djem Emërore: djemtëGjinore: i,e (ca) Gjinore: i,e djemvedjemveDhanore: (ca) djemve Dhanore: djemveKallëzore: (ca) djem Kallëzore: djemtëRrjedhore: prej (ca) Rrjedhore: prej djemvedjemsh
  86. Lakimi i dytë Numri njëjës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (një) zog Emërore: zoguGjinore: i,e (një) zogu Gjinore: i,e zogutDhanore: (një) zogu Dhanore: zogutKallëzore: (një) zog Kallëzore: zogunRrjedhore: prej (një) Rrjedhore: prejt zogutzogu
  87. Lakimi i dytë Numri shumës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (ca) zogj Emërore: zogjtëGjinore: i,e (ca) zogjve Gjinore: i,e zogjveDhanore: (ca) zogjve Dhanore: zogjveKallëzore: (ca) zogj Kallëzore: zogjtëRrjedhore: prej (ca) Rrjedhore: prej zogjvezogjsh
  88. Lakimi i tretë Numri njëjës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (një) vajzë Emërore: vajzaGjinore: i,e (një) vajze Gjinore: i,e vajzësDhanore: (një) vajze Dhanore: vajzësKallëzore: (një) vajzë Kallëzore: vajzënRrjedhore: prej (një) Rrjedhore: prej vajzësvajze
  89. Lakimi i tretë Numri shumës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (ca) vajza Emërore: vajzatGjinore: i,e (ca) Gjinore: i,e vajzavevajzaveDhano re: (ca) vajzave Dhanore: vajzaveKallëzore: (ca) vajza Kallëzore: vajzatRrjedhore: prej (ca) Rrjedhore: prejvajzash vajzave
  90. Llojet e emrit• Dallojmë lloje të ndryshme të emrit:• Emrat e përgjithshëm dhe të përveçëm;• Emrat frymorë dhe jofrymorë;• Emrat konkretë dhe abstraktë;• Emrat e numërueshëm dhe të panumërueshëm;• Emrat përmbledhës dhe të lëndës.
  91. Emrat e përgjithshëm dhe të përveçëm• Emra të përgjithshëm janë emrat që tregojnë qenie ose sende në mënyrë të përgjithshme: djalë, vajzë, mal, kukull etj.• Emra të përveçëm janë emrat që tregojnë qenie ose sende të dalluar nga të tjerët që i përkasin të njëjtës klasë: Korabi (mal), Çufo (derr) etj. Emrat e përveçëm shkruhen gjithmonë me shkronjë të madhe.
  92. Emrat frymorë dhe jofrymorë• Emrat frymorë janë emrat që tregojnë qenie të gjalla: vajzë, djalë, macë, luan etj.• Emrat jofrymorë janë emrat që tregojnë sende jo të gjalla: bankë, laps, libër, tabelë etj.
  93. Emrat konkretë dhe abstraktë• Emrat konkretë janë emrat që tregojnë qenie ose sende që mund të perceptohen nëpërmjet të parit, të dëgjuarit, të prekurit, të nuhaturit ose të shijuarit: djalë, lule, zhurmë, parfum, thartirë etj.• Emrat abstraktë janë emrat që tregojnë ide ose mendime që nuk mund të perceptohen me anë të shqisave: besim, dashuri, zemërim etj.
  94. Emrat e numërueshëm dhe të panumërueshëm• Emrat e numërueshëm janë emrat që tregojnë sende ose qenie që mund të numërohen: pulë, fshatar, macë etj.• Emrat e panumërueshëm janë emrat që tregojnë sende që paraqiten si një masë e padallueshëm, si një lëndë e pandashme: oksigjen, hidrogjen, magnez etj.
  95. Emrat përmbledhës dhe të lëndës• Emrat përmbledhës janë emrat që shënojnë një grup personash ose sende të një lloji: bota, vegjëlia, rinia, pleqëria, njerëzimi etj.• Emrat e lëndës janë emrat që emërtojnë një lëndë homogjene që nuk mund të numërohet. Ata emërtojnë prodhime ushqimore, kultura bujqësore, prodhime kimike etj: gjalpë, qumësht, kos, grurë, najlon etj.
  96. Mbiemri• Mbiemri është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që tregon një cilësi apo karakteristikë të emrit. Mbiemri përshtatet në numër (mjekët e rinj), gjini (mjekja e re) dhe rasë (mjekun e ri), me emrin me të cilin lidhet.• Mbiemrat ndahen në dy grupe:• Të nyjshëm;• Të panyjshëm.• Nyjet tregojnë se mbiemrat janë në rasa të ndryshme.• Mbiemrat kanë gjininë mashkullore e femërore dhe numrin njëjës e shumës.
  97. Formimi i mbiemrit• Mbiemri në gjuhën shqipe del me formën e njëjësit she të shumësit, në varësi të numrit të emrit që përcakton: djalë i vogël – djem të vegjël.• Shumësi i mbiemrave të nyjshëm të gjinisë mashkullore formohet: a) duke ndryshuar nyjën i në të: i lartë – të lartë.• Shumësi i mbiemrave të nyjshëm të gjinisë femërore formohet: a) duke ndryshuar nyjën e në të: e kuqe – të kuqe; b) duke ndryshuar nyjën e në të dhe me mbaresën – a: e larë – të lara.
  98. Lakimi i mbiemrit Gjinia mashkullore Numri njëjës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (një) djalë i mirë Emërore: djali i mirëGjinore: i,e (një) djali të Gjinore: i,e djalit të mirëmirëDhanore: (një) djali të mirë Dhanore: djalit të mirëKallëzore: (një) djalë të Kallëzore: djalin e mirëmirëRrjedhore: prej (një) djali Rrjedhore: prej djalit tëtë mirë mirë
  99. Lakimi i mbiemrit Gjinia mashkullore Numri shumës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (ca) djem të Emërore: djemtë e mirëmirëGjinore: i,e (ca) djemve të Gjinore: i,e djemve të mirëmirëDhanore: (ca) djemve të Dhanore: djemve të mirëmirëKallëzore: (ca) djem të Kallëzore: djemtë e mirëmirëRrjedhore: prej (ca) Rrjedhore: prej djemve tëdjemsh të mirë mirë
  100. Lakimi i mbiemrit Gjinia femërore Numri njëjës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (një) vajzë e mirë Emërore: vajza e mirëGjinore: i,e (një) vajze të Gjinore: i,e vajzës së mirëmirëDhanore: (një) vajze të Dhanore: vajzës së mirëmirëKallëzore: (një) vajzë të Kallëzore: vajzën e mirëmirëRrjedhore: prej (një) vajze Rrjedhore: prej vajzës sëtë mirë mirë
  101. Lakimi i mbiemrit Gjinia femërore Numri shumës Trajta e pashquar Trajta e shquarEmërore: (ca) vajza të Emërore: vajzat e miramiraGjinore: i,e (ca) vajzave të Gjinore: i,e vajzave të miramiraDhanore: (ca) vajzave të Dhanore: vajzave të miramiraKallëzore: (ca) vajza të Kallëzore: vajzat e miramiraRrjedhore: prej (ca) Rrjedhore: prej vajzave tëvajzash të mira mira
  102. Shkallët e mbiemrit• Mbiemri ka tri shkallë: a) shkalla pohore (ku mbiemri tregon thjesht cilësinë e sendit): Liqeni i Ohrit është i thellë. b) shkalla krahasore (ku mbiemri tregon cilësinë e një sendi, duke e krahasuar me cilësinë e një sendi tjetër) , e cila ndahet në: krahasore të barazisë, krahasore të sipërisë dhe krahasore të ultësisë: Liqeni i Ohrit është po aq i thellë sa Liqeni i Prespës. Liqeni i Ohrit është më i thellë se Liqeni i Shkodrës. Liqeni i Shkodrës është më pak i thellë se Liqeni i Ohrit. c) shkalla sipërore: Liqeni i Ohrit është shumë i thellë.
  103. Përemri Llojet e përemrit• Përemri është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që zëvendëson emrin.• Dallojmë disa lloje përemrash:• Përemrat vetorë: unë, ti ai/ajo (njëjës) – ne, ju, ata/ato (shumës);• Përemrat vetvetorë: vetja, vetvetja…;• Përemrat dëftorë: ky/kjo, këta/këto, i tillë, i këtillë…;• Përemrat pronorë: imi, yti, asaj, jonë, juaj…;• Përemrat pyetës: kush?, cili?, cila?, çfarë?...;• Përemrat lidhorë: që, i cili, e cila, të cilët…;• Përemrat e pacaktuar: dikush, askush, të gjithë… .
  104. Përemri vetor• Përemri vetor tregon veta të ndryshme në njëjës dhe në shumës, vetën e parë (vetën që flet), vetën e dytë (vetën me të cilën flasim) dhe vetën e tretë (vetën për të cilën flasim).• Përemri i vetës së parë në njëjës unë tregon folësin, kurse në shumës ne tregon një grup njerëzish ku bën pjesë dhe folësi.• Përemri i vetës së dytë në njëjës ti tregon bashkëbiseduesin, kurse në shumës ju tregon një grup njerëzish ku bën pjesë edhe bashkëbiseduesi.
  105. • Përemrat e vetës së tretë njëjës ai/ajo dhe shumës ata/ato tregojnë qenie ose sende për të cilët bëhet fjalë (duke përjashtuar folësin dhe bashkëbiseduesin).• Kur i drejtohemi një më të rrituri ose të panjohuri përdoret forma e vetës së dytë shumës në vend të vetës së dytë njëjës: Ju jeni mësuesi i tij?
  106. Përemri vetvetor• Përemri vetvetor tregon se i njëjti person vepron dhe i njëjti pëson: Flas me vete.• Përemri vetvetor përdoret në kuptimin e përemrave vetorë të çdo vete e të çdo numri.• Zakonisht vetvetori përdoret për të treguar persona. Për të treguar sende ai përdoret shumë rrallë.• Përemri vetvetor ka kuptim përemëror dhe strukturë emërore. Ai përdoret me dhe pa parafjalë: Ai e ndjente veten më mirë. Ai fliste me vete.
  107. • Përemrat vetvetorë përdoren në të njëjtën formë për të dyja gjinitë dhe për të dy numrat.• Përemri vetvetor përdoret edhe si një emër në trajtë të pashquar me parafjalët: në, më mbi, për etj. Erdhi në vete.
  108. Përemri dëftor• Përemrat dëftorë tregojnë qenie, sende ose tipare të tyre që ndodhen afër ose larg folësit.• Ata janë: ky/kjo, këta/këto, i tillë, i këtillë etj.• Përemri dëftor përdoret më vete ose i shoqëruar me emër: I çmoj ata burra që janë mbledhur.
  109. Përemri pronor• Përemri pronor tregon se sendi i dhënë i përket një vete të caktuar.• Çdo pronor ka dy palë trajta, në gjininë mashkullore dhe femërore dhe në numrin njëjës e shumës: shoku im – shoqja ime, libri yt – librat e tu.• Zakonisht përemri pronor vendoset pas emrit që përcakton: shkolla jonë. Por, ndonjëherë ai vendoset edhe para emrit: im atë.• Përemri pronor i vetës së parë tregon se sendi i përket folësit ose një grupi ku bën pjesë edhe folësi: libri im, libri ynë.
  110. • Përemri pronor i vetës së dytë tregon se sendi i përket bashkëbiseduesit ose një grupi ku bën pjesë edhe bashkëbiseduesi: topi yt, topi juaj.• Përemri pronor i vetës së tretë tregon se sendi i përket dikujt që nuk është i pranishëm në bisedë: makina e tij, makina e tyre. Për vetën e tretë përdoret dhe përemri pronor i vet, që tregon se sendi i përket kryefjalës së fjalisë: makina e vet.• Përemri pronor ka forma të veçanta për të dyja gjinitë në tri vetat.
  111. • Gjinia femërore e përemrave pronorë formohet: - duke ruajtur trajtën e gjinisë mashkullore: libri juaj – fletorja juaj; - duke ndryshuar vetëm nyjën (pronorë të vetës III): i tij – e tij, i saj – e saj, i tyre – e tyre; - duke i shtuar trajtës së gjinisë mashkullore mbaresat –e dhe –a: im – ime, e tu – e tua; - me trajtë të ndryshme nga ajo e mashkullores: yt – jote, ynë – jonë.• Përemrat pronorë përdoren në njëjës dhe në shumës: libri im – librat e mi, libri ynë – librat tanë.
  112. Përemri pyetës• Përemrat pyetës shërbejnë për të pyetur për qenie.• Ata janë: kush?, cili?, cila?, i sati?, çfarë? etj.
  113. Përemri lidhor• Përemra lidhorë janë përemrat me të cilët i referohemi një fjale a një fjalie të tërë. Ata zënë vendin e një grupi emëror ose të një përemri dhe shërbejnë për të lidhur dy pjesë të një fjalie të përbërë: Poshtë urës dukeshin varkat që notonin.• Ata janë: që, i cili, e cila, të cilët etj.
  114. Përemri i pacaktuar• Përemri i pacaktuar tregon njerëz ose sende në mënyrë të pacaktuar.• Ata janë: dikush, ndokush, askush, të gjithë, gjtihsecili, kushdo, njëri etj.
  115. Lakimi i përemrit vetor Veta e parë Numri njëjës Numri shumësEmërore: unë Emërore: neGjinore: - Gjinore: -Dhanore: mua Dhanore: neveKallëzore: mua Kallëzore: neRrjedhore: meje Rrjedhore: nesh
  116. Lakimi i përemrit vetor Veta e dytë Numri njëjës Numri shumësEmërore: ti Emërore: juGjinore: - Gjinore: -Dhanore: ty Dhanore: juveKallëzore: ty Kallëzore: juRrjedhore: teje Rrjedhore: jush
  117. Lakimi i përemrit vetor Veta e tretë Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: ai / ajo Emërore: ata / atoGjinore: i,e atij / i,e asaj Gjinore: i,e atyre / i,e atyreDhanore: atij / asaj Dhanore: atyre / atyreKallëzore: atë / atë Kallëzore: ata / atoRrjedhore: atij / asaj Rrjedhore: atyre / atyre
  118. Lakimi i përemrave vetvetorëEmërore: vetja Emërore: vetvetjaGjinore: i,e vetes Gjinore: i,e vetvetesDhanore: vetes Dhanore: vetvetesKallëzore: veten Kallëzore: vetvetenRrjedhore: vetes Rrjedhore: vetvetes
  119. Lakimi i përemrit dëftor Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: ky / kjo Emërore: këta / këtoGjinore: i,e këtij / i,e kësaj Gjinore: i,e këtyre / i,e këtyreDhanore: këtij / kësaj Dhanore: këtyre / këtyreKallëzore: këtë / këtë Kallëzore: këta / këtoRrjedhore: këtij / kësaj Rrjedhore: këtyre / këtyre
  120. Lakimi i përemrit pronor Veta e parë Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: imi / imja Emërore: yni / jonaGjinore: i,e timit / i,e simes Gjinore: i,e tonit / i,e sonësDhanore: timit / simes Dhanore: tonit / sonësKallëzore: timin / timen Kallëzore: tonin / tonënRrjedhore: timit / simes Rrjedhore: tonit / sonës
  121. Lakimi i përemrit pronor Veta e dytë Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: yti / jotja Emërore: juaji / juajaGjinore: i,e tëndit / i,e Gjinore: i,e tuajit / i,esates tuajësDhanore: tëndit / sates Dhanore: tuajit / tuajësKallëzore: tëndin / tënden Kallëzore: tuajin / tuajënRrjedhore: tëndit / sates Rrjedhore: tuajit / tuajës
  122. Lakimi i përemrit pronor Veta e tretë Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: i tiji / e tija Emërore: i tyri / e tyrjaGjinore: i,e të tijit / i,e së Gjinore: i,e të tyrit / i,e sëtijës tyresDhanore: të tijit / së tijës Dhanore: të tyrit / së tyresKallëzore: të tijin / së tijën Kallëzore: të tyrin / të tyrenRrjedhore: të tijit / së tijës Rrjedhore: të tyrit / së tyres
  123. Lakimi i përemrave pyetësEmërore: kush Emërore: saGjinore: i,e kujt Gjinore: i,e saveDhanore: kujt Dhanore: saveKallëzore: kë Kallëzore: saRrjedhore: kujt Rrjedhore: save
  124. Lakimi i përemrit lidhor Numri njëjës Numri shumësMashkullore / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: i cili / e cila Emërore: të cilët / të cilatGjinore: i,e të cilit / i,e së Gjinore: i,e të cilëve / i,ecilës së cilaveDhanore: të cilit / së cilës Dhanore: të cilëve / së cilaveKallëzore: të cilin / të cilën Kallëzore: të cilët / të cilatRrjedhore: të cilit / së cilës Rrjedhore: të cilëve / së cilave
  125. Lakimi i përemrave të pacaktuarMashkullor e / Mashkullore /Femërore FemëroreEmërore: njëri / njëra Emërore: ndonjëri / ndonjëraGjinore: i,e njërit / i,e Gjinore: i,e ndonjërit / i,enjërës ndonjërësDhanore: njërit / njërës Dhanore: ndonjërit / ndonjërësKallëzore: njërin / njërën Kallëzore: ndonjërin / ndonjërënRrjedhore: njërit / njërës Rrjedhore: ndonjërit / ndonjërës
  126. Folja• Folja është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, e cila tregon një veprim.• Ajo zë vendin qëndror në fjali.• Folja zgjedhohet, i ka kategoritë e saj gramatikore.
  127. Kategoritë gramatikore të foljes• Kategoritë gramatikore të foljes janë:• Zgjedhimi;• Mënyra;• Koha;• Forma;• Veta;• Numri…
  128. Zgjedhimi• Folja ka tri zgjedhime:• Zgjedhimi i parë, i cili mbaron me (J);• Zgjedhimi i dytë, i cili mbaron me bashkëtingëllore;• Zgjedhimi i tretë, i cili mbaron me zanore.
  129. Forma, veta dhe numri i foljes• Folja mund të zgjedhohet në formën veprore (që tregon veprimin që e kryen ti) dhe në formën joveprore ( që tregon veprimin që kryen dikush tjetër mbi ty).• Vetat klasifikohen në: vetën e parë, vetën e dytë dhe vetën e tretë në numrin njëjës (unë, ti ai/ajo) dhe shumës (ne, ju, ata/ato).
  130. Mënyrat e foljes• Dallojmë gjashtë lloje të mënyrave të foljes:• Mënyra dëftore;• Mënyra lidhore;• Mënyra kushtore;• Mënyra habitore;• Mënyra dëshirore;• Mënyra urdhërore.
  131. Kohët kryesore të foljes dhe ato të mënyrës dëftore janë:• Koha e tashme; • Koha më se e• Koha e pakryer; kryer;• Koha e kryer e • Koha e kryer e thjeshtë; tejshkuar;• Koha e kryer; • Koha e ardhme dhe • Koha e ardhme e përparme;
  132. • Mënyra lidhore • Mënyra kushtore ka katër kohë: ka dy kohë:• Kohën e tashme; • Kohën e tashme• Kohën e pakryer; dhe• Kohën e kryer; • Kohën e kryer;• Kohën më se të kryer;
  133. • Mënyra habitore • Mënyra dëshirore ka katër kohë: ka dy kohë:• Kohën e tashme; • Kohën e tashme• Kohën e pakryer; dhe• Kohën e kryer • Kohën e kryer; dhe • Mënyra urdhërore ka vetëm vetën e• Kohën më se të dytë njëjës dhe kryer; shumës.
  134. Kohët e foljes ndahen në:• Të thjeshta: • Të përbëra:• Koha e tashme; • Koha e kryer;• Koha e pakryer; • Koha më se e kryer;• Koha e kryer e • Koha e kryer e thjeshtë dhe tejshkuar dhe• Koha e ardhme; • Koha e ardhme e përparme;
  135. Llojet e foljes• Dallojmë lloje të ndryshme të foljes:• Foljet ndihmëse (kam dhe jam) dhe gjysmëndihmëse (mund, duhet…);• Foljet kalimtare dhe jokalimtare. Kalimtare janë ato që kanë një kundrinor, ndërsa jokalimtare janë ato që nuk kanë kundrinor. Foljet kalimtare ndahen në: kalimtare të drejta, ato që kanë një kundrinor të drejtë dhe në kalimtare të zhdrejta, ato që kanë një kundrinor të zhdrejtë.• Foljet pavetore ( ato që tregojnë një dukuri atmosferike ..p.sh.vetëtimë, bubullimë etj.) dhe njëvetore (ato që kanë vetëm vetën e tretë ..p.sh.bie shi-ai bie…).
  136. • Format e pashtjelluara të foljes janë:• Pjesorja: punuar;• Paskajorja: për të punuar;• Përcjellorja: duke punuar;• Mohorja: pa punuar;• Foljet e parregullta:• Foljet e parregullta temën e së kryerës së thjeshtë dhe të pjesores e kanë krejt të ndryshme nga tema e trajtës përfaqësuese (t.e t.p. shoh-t.e s.kr.thj. pashë-t.e pj.parë).• Foljet e rregullta:• Quhen kështu ngase kalojnë rregullisht nga një kohë në tjetrën (shikoj – shikoja – shikova – shikuar).• Folja këpujore:• Shërben për të vënë lidhje pjesën kryesore të kryefjalës me kallëzuesorin e kryefjalës, pra shërben si këpujë. Folja këpujore bazë ka foljen jam (është).
  137. Forma veprore Mënyra dëftoreKoha E tashme E E kryer e E kryer Më se e E kryer e E E ardhme pakryer thjeshtë kryer tejshkua ardhme r e përparmeUnë lexoj lexoja lexova kam kisha pata do të do të lexuar lexuar lexuar lexoj kem lexuarTi lexon lexoje lexove ke lexuar kishe pate do të do të lexuar lexuar lexosh kesh lexuarAi/ajo lexon lexonte lexoi ka lexuar kishte pati do të do të lexuar lexuar lexojë ketë lexuarNe lexojmë lexonim lexuam kemi kishim patëm do të do të lexuar lexuar lexuar lexojmë kemi lexuarJu lexoni lexonit lexuat keni kishit patët do të do të lexuar lexuar lexuar lexoni keni lexuarAta/at lexojnë lexonin lexuan kanë kishin patën do të do tëo lexuar lexuar lexuar lexojnë kenë lexuar
  138. Mënyra lidhoreKoha E tashme E pakryer E kryer Më se e kryerUnë të lexoj të lexoja të kem të kisha lexuar lexuarTi të lexosh të lexoje të kesh të kishe lexuar lexuarAi/ajo të lexojë të lexonte të ketë të kishte lexuar lexuarNe të lexojmë të lexonim të kemi të kishim lexuar lexuarJu të lexoni të lexonit të keni të kishit lexuar lexuarAta/ato të lexojnë të lexonin të kenë të kishin lexuar lexuar
  139. Mënyra kushtoreKoha E tashme E kryerUnë do të lexoja do të kisha lexuarTi do të lexoje do të kishe lexuarAi/ajo do të lexonte do të kishte lexuarNe do të lexonim do të kishim lexuarJu do të lexonit do të kishit lexuarAta/ato do të lexonin do të kishin lexuar
  140. Mënyra habitoreKoha E tashme E pakryer E kryer Më se e kryerUnë lexuakam lexuakësha paskam paskësha lexuar lexuarTi lexuake lexuakëshe paske paskëshe lexuar lexuarAi/ajo lexuaka lexuakësh paska paskësh lexuar lexuarNe lexuakemi lexuakëshi paskemi paskëshim m lexuar lexuarJu lexuakeni lexuakëshit paskeni paskëshit lexuar lexuarAta/ato lexuakan lexuakëshin paskan paskëshin lexuar lexuar
  141. Mënyra dëshiroreKoha E tashme E kryerUnë lexofsha paça lexuarTi lexofsh paç lexuarAi/ajo lexoftë pastë lexuarNe lexofshim paçim lexuarJu lexofshi paçi lexuarAta/ato lexofshin paçin lexuar
  142. Mënyra urdhëroreKa vetëm vetën e dytë njëjës dhe shumës Ti lexo Ju lexoni
  143. Forma joveprore Mënyra dëftoreKoha E E E kryer e E kryer Më se e E kryer e E E tashme pakryer thjeshtë kryer tejshkua ardhme r ardhme e përparmeUnë lexohem lexohes u lexova jam isha qeshë do të do të ha lexuar lexuar lexuar lexohem jem lexuarTi lexohes lexohes u lexove je lexuar ishe qe do të do të h he lexuar lexuar lexohes jesh h lexuarAi/ajo lexohet lexohej u lexua është ishte qe do të do të lexuar lexuar lexuar lexohet jetë lexuarNe lexohem lexohes u jemi ishim qemë do të do të i him lexuam lexuar lexuar lexuar lexohem jemi i lexuarJu lexoheni lexohes u lexuat jeni ishit qetë do të do të hit lexuar lexuar lexuar lexoheni jeni lexuarAta/at lexohen lexohes u lexuan janë ishin qenë do të do tëo hin lexuar lexuar lexuar lexohen jenë lexuar
  144. Mënyra lidhoreKoha E tashme E pakryer E kryer Më se e kryerUnë të lexohem të të jem të isha lexohesha lexuar lexuarTi të lexohesh të të jesh të ishe lexoheshe lexuar lexuarAi/ajo të lexohet të lexohej të jetë të ishte lexuar lexuarNe të lexohemi të të jemi të ishim lexoheshim lexuar lexuarJu të lexoheni të të jeni të ishit lexoheshit lexuar lexuarAta/ato të lexohen të të jenë të ishin lexoheshin lexuar lexuar
  145. Mënyra kushtoreKoha E tashme E kryerUnë do të lexohesha do të isha lexuarTi do të lexoheshe do të ishe lexuarAi/ajo do të lexohej do të ishte lexuarNe do të lexoheshim do të ishim lexuarJu do të lexoheshit do të ishit lexuarAta/ato do të lexoheshin do të ishin lexuar
  146. Mënyra habitoreKoha E tashme E pakryer E kryer Më se e kryerUnë u lexuakam u qenkam qenkësha lexuakësha lexuar lexuarTi u lexuake u qenke qenkëshe lexuakëshe lexuar lexuarAi/ajo u lexuaka u lexuakësh qenka qenkësh lexuar lexuarNe u u qenkemi qenkëshim lexuakemi lexuakëshi lexuar lexuar mJu u lexuakeni u qenkeni qenkëshit lexuakëshit lexuar lexuarAta/ato u lexuakan u qenkan qenkëshin lexuakëshin lexuar lexuar
  147. Mënyra dëshiroreKoha E tashme E kryerUnë u lexofsha qofsha lexuarTi u lexofsh qofsh lexuarAi/ajo u lexoftë qoftë lexuarNe u lexofshim qofshim lexuarJu u lexofshi qofshi lexuarAta/ato u lexofshin qofshin lexuar
  148. Mënyra urdhëroreKa vetëm vetën e dytë njëjës dhe shumës Ti lexohu (mos u lexo) Ju lexohuni (mos u lexoni)
  149. Ndajfolja• Ndajfolja është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që plotëson para së gjithash foljen, duke treguar mënyrë, vend, kohë, sasi. Ndajfoljet mund të plotësojnë edhe një mbiemër ose ndajfolje tjetër.
  150. Llojet e ndajfoljes• Llojet e ndajfoljes janë:• Ndajfolje mënyre;• Ndajfolje vendi;• Ndajfolje kohe;• Ndajfolje sasie.
  151. Ndajfolja e mënyrës• Ndajfolja e mënyrës luan rolin e grupeve parafjalore rrethanore mënyre.• Ndajfoljet kryesore të mënyrës janë: mirë, keq, bukur, pastër, qartë, shkurt, thjesht etj, që tregojnë cilësinë e veprimit; menjëherë, pak nga pak, vazhdimisht, shpesh, papritur etj, që tregojnë ecurinë e veprimit; cekët, gjerë, gjatë, thellë, ulët etj, që tregojnë përmasa; bujarisht, trimërisht, besnikërisht, teorikisht etj, që kanë kuptimin e togut në mënyrë + mbiemër: bujarisht (në mënyrë bujare), po edhe shqip, frëngjisht, anglisht etj. Vjollca vallëzon bukur.
  152. Ndajfolja e vendit• Ndajfolja e vendit luan rolin e grupeve parafjalore të plotësit të vendit.• Ndajfoljet kryesore të vendit janë: afër, larg, pranë, rreth, djathtas, majtas, aty, atje, diku, gjëkund, gjithkund, anembanë, gjithandej, kudo, ngado etj, që tregojnë vendin ku kryhet veprimi. Makina u kthye djathtas.
  153. Ndajfolja e kohës• Ndajfolja e kohës luan rolin e grupeve parafjalore rrethanore kohe.• Ndajfoljet kryesore të kohës janë: dje, pardje, nesër, pasnesër, paradite, pasdite, sot, sonte, tani, vjet etj, që tregojnë kohën e saktë të kryerjes së veprimit; njëherë, gjithmonë, kurdo, së shpejti, së lashti etj, që tregojnë një kohë të papërcaktuar. Së shpejti do të organizohet në Tiranë një konferencë për gjuhën shqipe.
  154. Ndajfolja e sasisë• Ndajfolja e sasisë luan rolin e grupeve emërore rrethanore sasie.• Ndajfoljet kryesore të sasisë janë: shumë, pak, tepër, fort, njëherë, dy herë etj, që tregojnë në ç’masë realizohet veprimi; fort, tepër, së tepërmi, njëfish, dyfish, trefish, aq, kaq, mjaft, pak etj, që shprehin intensitetin ose shkallën e një veprimi a të një cilësie. Gjeta një libër shumë të vjetër, të ruajtur shumë mirë.
  155. Shkallët e ndajfoljes• Ndajfolja përdoret në shkallën pohore, krahasore dhe sipërore. Ato formohen njësoj si shkallët e mbiemrit.• Shkalla pohore: Miri ecën shpejt.• Shkalla krahasore: e barazisë – Miri ecën aq shpejt sa Genti. e sipërisë – Miri ecën më shpejt se Genti. e ultësisë – Miri ecën jo aq shpejt sa Genti.• Shkalla sipërore: Miri ecën shumë shpejt.
  156. Numërori• Numërori është pjesë e ndryshueshme e ligjëratës, që tregon numër dhe sasi të caktuar qeniesh ose sendesh: një, dy, tre, : dy fëmijë, tri gra, katër burra, 20 metra etj.• Fjalët që tregojnë radhë si: i parë, i dytë, i dhjetë, të cilat kanë kategoritë gramatikore të mbiemrave, nuk trajtohen si numërorë, por si mbiemra.
  157. • Numërorët përdoren për të treguar:• Një sasi të caktuar: Në punë kishin ardhur vetëm pesë veta.• Një sasi të pacaktuar: Në punë kishin ardhur katër a pesë veta.• Datën, vitin: Me sa jemi sot? – Më 28 Nëntor.• Një periudhë të caktuar kohe: - Kur ke qenë në Amerikë? – Nga 1990 deri më 1997.• Përmasa ose përqindje: 0,5 m, 50% etj.
  158. • Kur përdoret me nyjën e përparme të numërori ka kuptim përmbledhës: Erdhën të dhjetat.• Numërori për të mos përsëritur edhe një herë emrin e dhënë në fjali, ose për të mos e zënë në gojë fare, përdoret i emërzuar: Ç’të bënin ata tre kundër dhjetëve?• Numërori përdoret i emërzuar edhe në veprime matematike: Pesa te dhjeta hyn dy herë.• Përdoret në emërtimin e viteve: anëtar shoqate i nëntëdhjetekatërshi t.• Numrat një, dy, tre emërzohen me anë të prapashtesës –sh: njësh-i, dysh-i, tresh-i.
  159. • Numërorët janë:• Fjalë të parme: zero, një, dy, tre, katër etj.• Fjalë të përngjitura: njëmbëdhjetë, dymbëdhjetë etj.• Fjalë të përbëra: tridhjetë, pesëdhjetë etj.• Lokucione: tridhjetë e një, pesëdhjetë e tre etj.
  160. • Numërorët në përgjithësi nuk e kanë kategorinë gramatikore të gjinisë: katër djem, katër vajza. Bën përjashtim numri tre, i cili e ka kategorinë e gjinisë: tre djem, tri vajza. Numërori e ka kategorinë e gjinisë edhe kur ka kuptim përmbledhës: Sa djem erdhën? – Të dy (Të tre). Sa vajza erdhën? – Të dyja (Të tria).
  161. Lakimi i numërorit Mashkullore FemëroreEmërore: dy Emërore: të dy Emërore: të dyjaGjinore: i,e dyve Gjinore: i,e të Gjinore: i,e të dyve dyjaveDhanore: dyve Dhanore: të Dhanore: të dyve dyjaveKallëzore: dy Kallëzore: të dy Kallëzore: të dyjaRrjedhore: dyve Rrjedhore: të Rrjedhore: të dyve dyjave
  162. Lidhëza• Lidhëza është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që shërben për të lidhur fjalë, grupe fjalësh ose fjali midis tyre.• Sipas funksionit lidhëzat ndahen në lidhëza bashkërenditëse dhe lidhëza nënrenditëse.
  163. Lidhëzat bashkërenditëse• Lidhëzat bashkërenditëse lidhin dy elemente të të njëjtës natyrë ose të të njëjtit funksion. Ato janë:• Shtuese;• Veçuese;• Kundërshtore;• Përmbyllëse.
  164. • Lidhëzat shtuese janë: e, dhe, edhe, si edhe, as…as, a etj.: Mora topin dhe luajta me shoqe.• Lidhëzat veçuese janë: a, apo, ose, ose…ose etj.: Unë do t’i bëj detyrat ose do të mësoj.• Lidhëzat kundërshtore janë: po, por, kurse, megjithatë, ndërsa, megjthkëtë teksa etj.: Nëna bëri drekën, kurse unë mësova.• Lidhëzat përmbyllëse janë: andaj, ndaj, prandaj, domethënë etj.: Motra u lëndua, andaj e dërguan te mjeku.
  165. Lidhëzat nënrenditëse• Lidhëzat nënrenditëse lidhin dy elemente që kanë marrëdhënie varësie nga njëri-tjetri. Ato janë:• Ftilluese;• Vendore;• Kohore;• Shkakore;• Qëllimore;• Krahasore;• Mënyrore;• Kushtore;• Rrjedhimore;• Lejore.
  166. • Lidhëzat ftilluese janë: se, që, në, nëse etj.: Unë ha mollën nëse është e thartë.• Lidhëzat vendore janë: ku, tek, nga, kudo, ngado, kudo që etj.: Unë lë librat tek vendi.• Lidhëzat kohore janë: kur, gjersa, pasi, sapo etj.: Vëllai doli në shëtitje pasi bëri detyrat.• Lidhëzat shkakore janë: se, sepse, derisa, meqenëse, meqë, ngaqë etj.: Unë pastrova enët, derisa nëna gatuante.• Lidhëzat qëllimore janë: që, me qëllim që etj.: Unë u futa në banjo, me qëllim që të pastrohem.
  167. • Lidhëzat krahasore janë: sa, aq sa, sesa etj,: Unë vrapova aq sa munda.• Lidhëzat mënyrore janë: si, siç, sikurse etj.: Motra palosi rrobat sikurse nëna.• Lidhëzat kushtore janë: në, po, nëse, po qe se etj.: Unë luaj, nëse kam kohë të lirë.• Lidhëzat rrjedhimore janë: sa, saqë, kështu që etj.: Fëmijët vrapuan, saqë u rrëzuan.• Lidhëzat lejore janë: megjithëse, ndonëse, edhe pse etj.: Nxënësit shkojnë në shkollë edhe pse bie shi.
  168. Pjesëza• Pjesëza është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që plotëson kuptimin e një fjale ose të një fjalie. Sipas kuptimit, pjesëzat grupohen në:• Dëftuese;• Përcaktuese – saktësuese;• Përforcuese;• Përafruese – veçuese ose kufizuese;• Përafruese;• Pohuese;• Mohuese;• Pyetëse;• Dyshuese;• Zbutëse;• Emocionale shprehëse.
  169. • Pjesëz dëftuese është: ja: Ja erdhi Viti i Ri.• Pjesëzat përcaktuese – saktësuese janë: mu, pikërisht, tamam etj.: Pikërisht ai më ofendoi.• Lidhëzat përforcuese janë: vetëm, veç, sidomos, veçanërisht etj.: Unë vizitova gjyshen veç për pak kohë.• Pjesëzat përafruese – veçuese ose kufizuese janë: vetëm, veç, veçanërisht etj.: Nxënësit pastruan oborrin, veçanërisht vajzat.• Pjesëzat përafruese janë: afërsisht, afro, gati, rreth, pothuajse etj.: Sot në shkollë gati u rrëzova.
  170. • Pjesëzat pohuese janë: po, posi, po se po etj.: Ai po lexonte librin.• Pjesëzat mohuese janë: jo, nuk, s’, mos, as që etj.: Ajo nuk e lexoi shtypin.• Pjesëzat pyetëse janë: a, ë, e: A erdhi nëna nga puna?• Pjesëzat dyshuese janë: ndoshta, mbase, kushedi etj.: Mbase ai tha të vërtetën.• Pjesëzat zbutëse janë: pa, as, para, dot etj.: Para bukës mora ilaçet.• Pjesëzat emocionale shprehëse janë: ç’, pra, seç etj.: Seç gjelbëroi fusha.
  171. Parafjala• Parafjala është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që qëndron para emrave, përemrave, numërorëve dhe ndajfoljeve duke vendosur marrëdhënie varësie ndërmjet fjalëve: U rreshtuan për tre.
  172. • Parafjalët, sipas strukturës morfologjike janë:• Të thjeshta: me, në, nga, afër, larg, para etj.;• Të përngjitura: nëpër, përmbi, përveç, sipas etj.;• Me shprehje: ballë për ballë, rreth e qark etj.
  173. • Parafjalët sipas lidhjeve sintaksore klasifikohen në:• Parafjalë të rasës emërore: nga, te (tek): U rrëzua nga lodhja.• Parafjalë të rasës gjinore: me anë (anën), me rastin, me përjashtim, në saje, në vend etj.: Me anë të një miku arrita ta kapërcej kufirin.• Parafjalë të rasës kallëzore: në, me, pa, për, më, mbi, nën, ndër, nëpër etj.: Erdhi vonë në shtëpi.• Parafjalë të rasës rrjedhore: prej, ndaj, buzë etj.: Ishte prej Durrësi.
  174. Pasthirrma• Pasthirrma është pjesë e pandryshueshme e ligjëratës, që shërben për të treguar ndjenjat e folësit ose përdoret për të tërhequr vëmendjen e dëgjuesve: O, sa mirë që erdhët! Ishim bërë merak për ju.
  175. • Pasthirrmat janë karakteristike për gjuhën e folur dhe kuptimi i tyre shpesh qartësohet nga intonacioni.• Pasthirrmat grupohen në pasthirrma emocionale – që shprehin ndjenja dhe në pasthirrma urdhërore – që shprehin dëshirën ose vullnetin e folësit.
  176. • Pasthirrma emocionale që shprehin:• Ndjenja të gëzuara: o, oh, oho, hoho, të lumtë, urra etj.;• Frikë, tmerr: bobo, kuku, obobo etj.;• Habi: au, oj, u, ua, uh etj.;• Mosbesim, mospërfillje, përbuzje: aha, ahu, i, ptu etj.;• Pakënaqësi, keqardhje, mërzi, dhembje: a, ah, of, uf etj.;• Nxitje (thirrje, urdhër, lutje): hej, o, ore, pëst, forca, hop, hë, shët etj.;• Përshëndetje, mirënjohje, mallkime, sharje, ngushëllime etj: faleminderit, lamtumirë, mirëmëngjes, mirëdita, mirëmbrëma, mirupafshim, mirë se erdhe etj.
  177. • Pasthirrmat vendosen zakonisht në fillim të fjalisë, por shpesh përdoren edhe në mes, edhe në fund të saj. Pas tyre vihet presje. Kur shqiptohen me fuqi të veçantë, pas tyre vihet pikëçuditje: Ua! Paske ardhur!
  178. Onomatopetë• Onomatopetë janë fjalë që shërbejnë për të riprodhuar tingujt, zërat, zhurmat, britmat. Në dallim nga pasthirrmat, ato nuk shërbejnë për të shprehur ndjenja: Mjau, mjau – bënte macja.• Ato mund të përfshihen edhe te pasthirrmat, por gjithsesi dallohen prej tyre.
  179. Fjalitë e përbëra
  180. Fjalitë e përbëra me bashkërenditje• Fjali të përbëra me bashkërenditje janë fjalitë e përbëra të paktën nga dy pjesë të pavarura që lidhen me njëra- tjetrën me lidhëza bashkërenditëse: Kohët kalojnë dhe njerëzit ndyshojnë.• Të dyja pjesët janë të pavarura mga njëra-tjetra dhe mund të përdoren me vete si fjali të thjeshta: Kohët kalojnë. Njerëzit ndyshojnë.
  181. • Të përdorura si pjesë të fjalisë së përbërë ato lidhen me lidhëzën bashkërenditëse dhe. Nuk do të merren si fjali të përbëra me bashkërenditje, por si fjali të thjeshta me folje homogjene, të gjitha ato fjali kanë dy ose më shumë folje që kanë të përbashkët, përveç kryefjalës, të paktën edhe një gjymtyrë të dytë: Fëmijët dëgjonin dhe zbatonin vetëm fjalët e mësuesit të tyre.
  182. • Te fjalitë e përbëra me bashkërenditje, lidhëza bashkërenditëse që lidh dy pjesët (dhe) nuk mund të vihet në krye të fjalisë, pra fjalia e përbërë nuk mund të fillojë me të (Dhe njerëzit ndryshojnë… kohët kalojnë), do të ishte pa kuptim.• Te fjalia e përbërë me bashkërenditje njëra pjesë nuk mund të futet në mes të pjesës tjetër (Kohët dhe njerëzit ndryshojnë), kalojnë do të ishte pa kuptim.• Pjesët e fjalisë së përbërë me bashkërenditje mund të bashkohen edhe me lidhëza të përsëritura në krye të çdo pjese: Ose do të ngrihem herët për të kapur autobusin, ose, pastaj, do të shkoj në këmbë.
  183. Llojet e fjalive të përbëra me bashkërenditje• Fjalitë e përbëra me bashkërenditje shtuese. Pjesët përbërëse të këtyre fjalive të përbëra lidhen me anë të lidhëzave bashkërenditëse shtuese: e, dhe, edhe, as, si, jo vetëm… por edhe etj. Një njeri hedh një gurë në lum dhe njëqind s’mund ta nxjerrin.• Para lidhëzave shtuese të thjeshta e, edhe, as nuk vihet presje. Shkojmë një herë në shtëpi dhe pastaj dalim.• Para pjesës së dytë të lidhëzave të përsëritura dhe para pjesës së dytë të lidhëzave të dyfishta gjithmonë vihet presje. Vajzat as nuk donin të hanin, as nuk donin të rrinin.
  184. • Fjali të përbëra me bashkërenditje veçuese. Pjesët përbërëse të këtyre fjalive të përbëra lidhen me anë të lidhëzave bashkërenditëse veçuese: ose, apo, a, ose… ose etj. Në stadiumin e qytetit ose zhvillohen ndeshje futbolli, ose organizohen manifestime sportive.• Para lidhëzave të thjeshta veçuese ose, a, apo nuk vihet presje. Para pjesës së dytë të lidhëzave të përsëritura gjithmonë vihet presje: Ose nisemi tani, ose nuk shkojmë fare.• Lidhëza apo përdoret kur fjalia është pyetëse: Unë do të shkoj, apo do të shkoni ju?
  185. • Fjali të përbëra me bashkërenditje kundërshtuese. Pjesët përbërëse të këtyre fjalive të përbëra lidhen me anë të lidhëzave bashkërenditëse kundërshtore ose kundërshtuese: po, por, kurse, mirëpo, megjithatë, ndërsa, teksa, porsa, veç, veçse etj. E lëshoj, po s’më lëshon.• Para pjesës së dytë të këtyre fjalive vihet presje.• Fjalitë e përbëra me bashkërenditje përmbyllëse. Pjesët përbërëse të këtyre fjalive të përbëra lidhen me anë të lidhëzave bashkërenditëse përmbyllëse: andaj, ndaj, prandaj, pa etj. Ishte shumë e lirë, prandaj e bleva.• Para lidhëzave përmbyllëse vihet presje.
  186. Fjalitë e përbëra me nënrenditje• Fjali të përbëra me nënrenditje janë fjalitë e përbëra të paktën nga dy pjesë, njëra kryesore dhe tjetra e varur prej saj: Dëgjohej vetëm cicërima e zogjve që fluturonin pranë dritares sime.• Pra, pjesët e kësaj fjalie nuk janë të pavarura nga njëra-tjetra. Ato nuk mund të qëndrojnë që të dyja më vete, të përdoren si fjali të thjeshta.
  187. • Pjesa e parë mund të qëndrojë më vete dhe është pjesë kryesore e kësaj fjalie të përbërë, kurse pjesa e dytë fillon me një përemër lidhor e nuk mund të qëndrojë pa të parën, pra varet prej saj. Pjesët e nënrenditura luajnë në fjalinë e përbërë të njëjtin rol, si edhe grupet e fjalëve brenda fjalisë së thjeshtë, pra të kryefjalës, të kundrinorit të drejtë, të përcaktorit, të rrethanorëve si edhe funksione të tjera.
  188. Fjalia e përbërë me pjesë të nënrenditura përcaktore• Pjesa e nënrenditur përcaktore tregon një karakteristikë të një gjymtyre të pjesës kryesore të shprehur me emër, grup emëror ose përemër: Tirana është qyteti që më pëlqen më shumë në Shqipëri.• Pra, pjesa e nënrenditur përcaktore kryen po atë funksion që kryen përcaktori në fjalinë e thjeshtë.• Emri, grupi emëror ose përemri i pjesës kryesore që plotësohet nga pjesa e nënrenditur përcaktore quhet paraprijës.
  189. • Ka dy lloje pjesësh të nënrenditura përcaktore:• Përcaktore-kufizuese, të cilat nuk mund të hiqen, sepse prishet kuptimi ose ndryshon kuptimi i saj fillestar: Më pëlqejnë shumë njerëzit që punojnë sistemakisht.• Përcaktore-shtuese, të cilat shtojnë ose sqarojnë diçka dhe mund t’i heqim pa prishur strukturën gramatikore të fjalisë: Mali i Korabit, që ngrihet mbi 2000 metra, është maja më e lartë e Shqipërisë.
  190. • Folja, në pjesën e nënrenditur përcaktore mund të jetë në mënyrën dëftore dhe lidhore: Lexova një libër që flet për historinë e Murit Kinez. Kërkoj një libër që të tregojë historinë e ndërtimit të Murit Kinez.• Kur paraprijësi është një përemër, pjesa e nënrenditur lidhet me kryesoren vetëm me përemrin lidhor që: Ai që të thotë gjithmonë të vërtetën, të do të mirën.• Kur paraprijësi është një përemër dëftor, para pjesës së nënrenditur përcaktore nuk vihet presje: Ai që po flet me Agronin është mësuesi i Mirës.• Në raste të rralla pjesa e nënrenditur përcaktore mund të lidhet me paraprijësin edhe me lidhëzat se, që.
  191. Fjalia e përbërë me pjesë të nënrenditura ftilluese• Pjesa e nënrenditur ftilluese bën ose kryen atë funksion që kryen grupi emëror ose përemri kryefjalë apo kundrinori i drejtë i foljes së pjesës kryesore.• Pra, pjesa e nënrenditur ftilluese kryen po atë funksion që kryen kryefjala ose kundrinori i drejtë në fjalinë e thjeshtë.• Pjesa e nënrenditur ftilluese lidhet me pjesën kryesore me anë të lidhëzave nënrenditëse ftilluese: që, se: Dihet se toka rrotullohet rreth diellit. Kemi menduar që të organizojmë një shëtitje në parkun e qytetit.
  192. • Pjesa e nënrenditur ftilluese zakonisht qëndron pas pjesës kryesore. Po kur duam ta theksojmë pjesën kryesore, pjesën e nënrenditur e vëmë përpara.• Kur pjesa e nënrenditur ftilluese vjen pas kryesores, midis tyre nuk përdoret asnjëherë presje. Kur pjesa e nënrenditur ftilluese del para kryesores, ato ndahen me presje.
  193. Fjalia e përbërë me pjesë të nënrenditura kohore• Pjesët e nënrenditura rrethanore luajnë të njëjtin rol që luajnë rrethanorët në fjalinë e thjeshtë.• Fjalitë e përbëra me pjesë të nënrenditura rrethanore janë: kohore, vendore, shkakore, rrjedhimore, sasiore, mënyrore, krahasore, qëllimore, kushtore dhe lejore.• Pjesa e nënrenditur kohore lidhet me pjesën kryesore me anë të lidhëzave: kur, tek, sa, si, që, derisa, gjersa, sa herë, pasi, sapo etj.• Pjesa e nënrenditur kohore iu përgjigjet pyetjeve: kur?, deri kur?, që kur? Sapo doli mjeku nga spitali, erdhi një urgjencë.
  194. • Pjesa e nënrenditur kohore zakonisht qëndron në krye të fjalisë së përbërë, pra pjesa e nërenditur në fillim dhe pjesa kryesore pas saj.• Por, pjesa e nënrenditur kohore mund të qëndrojë edhe në mes, edhe në fund të pjesës.• Kur pjesa e nënrenditur kohore qëndron para kryesores, ndahet me presje. Nuk vihet presje nëse pjesa e nënrenditur lidhet drejtpërdrejt me foljen e pjesës kryesore.
  195. Fjalia e përbërë me pjesë të nënrenditura vendore• Pjesa e nënrenditur vendore, ashtu si rrethanori i vendit në fjalinë e thjeshtë, tregon vendin ku kryhet veprimi i shprehur nga folja e pjesës kryesore.• Si ndajfolje vendi të p
  « Editimi i fundit: 08-03-2021, 20:34:11 nga 1dhe1 »

  • Postime: 336
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #1 ne: 08-03-2021, 20:34:41
  Gjuha shqipe ka 36 shkronja. Shkronjat janë të thjeshta (a, b, c, d, e, g etj.) dhe të përbëra (dh, gj, ll, nj, rr, sh, th, xh, zh).

  • Postime: 336
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #2 ne: 08-03-2021, 20:34:50
  Gjuha shqipe ka 36 tinguj themelorë. Me ta mund të formohen me mijëra fjalë të ndryshme. Këta tinguj i quajmë fonema (nga greqishtja: phone-zë). 36 fonemat e shqipes janë: -fonema zanore: a, e, ë, i, o, u, y;-fonema bashkëtingëllore: b, c, ç, d, dh, f, g, gj, h, j, k, l, ll, m, n, nj, p, q, r, rr, s, sh, t, th, v, x, xh, z, zh.

  • Postime: 277
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #3 ne: 08-03-2021, 20:35:33

  • Postime: 277
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #4 ne: 08-03-2021, 20:35:48

  • Postime: 277
  • Karma: +0/-0
 • i identifikuar

  #5 ne: 08-03-2021, 20:36:02

  Temat e fundit