Show Posts - Ωμέγα

×

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Ωμέγα

Faqe: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 21
101
Jeta / C'duhet te dime per vaksinen e Johnson & Johnson?
« ne: 15-03-2021, 22:28:14 »
 

Food and Drug Administration (FDA) e Shteteve të Bashkuara ka autorizuar përdorimin në emergjencë për të rritur e vaksinës kundër Covid-19 të zhvilluar nga Johnson & Johnson. Ja sesi funksionon dhe cilat janë diferencat me vaksinat e Moderna dhe Pfizer/Biontech.

Si funksionon vaksina e Johnson & Johnson?
Vaksina e Johnson & Johnson është një vaksinë me vektor viral. Për ta krijuar, kërkuesit kanë përdorur si vektor një adenovirus të padëmshëm dhe e kanë zëvendësuar një pjesë të vogël të instruksioneve gjenetike të tij me gene të proteinës spike të Sars-Cov-2, ajo që mundëson të hyhet tek qelizat dhe t’i infektojë ato.
Kur ky adenovirus i modifikuar injektohet, hyn në qelizat e personit që i nënshtrohet vaksinimit. Qelizat lexojnë instruksionet gjenetike dhe prodhojnë proteinën spike, që do të jetë kështu e pranishme në sipërfaqen e tyre. Sistemi imunitar i personit të vaksinuar zbulon kështu këto proteina të huaja dhe prodhon antitrupa që do ta mbrojnë në rast se do t’i ekspozohet Sars-Cov-2.

Vaksina që përdor vektorin adenovirus është e sigurtë, pasi adenovirusi i përdorur nuk mund të replikohet në qelizat njerëzore apo të shkaktojë sëmundje dhe proteina spike të Sars-Cov-2 nuk mund ta shkaktojë Covid-19 pa pjesën tjetër të koronavirusit.

Kjo teknikë nuk është e re. Johnson & Johnson ka përdorur një metodë të ngjashme për të prodhuar vaksinën e tij kundër Ebolës, por edhe vaksina kundër Covid-19 e AstraZeneca-Oxford është një vaksinë me vektor viral që rrjedh nga adenovirusi.

Sa është efikase?
Nga studimet e FDA në Shtetet e Bashkuara ka dalë se kjo vaksinë e Johnson & Johnson ëështë efikase në masën 72% në parandalimin e të gjitha rasteve me Covid-19 dhe në masën 86% në parandalimin e formave akute të sëmundjes. Edhe pse mbetet probabiliteti që një njeri i sëmurë të infektohet, do të kishte shumë mmë pak probabilitet që këta të kenë nevojë të shtrohen në spital apo të vdesin nga Covid-19.

Testime të ngjashme në Afrikën e Jugut, ku mbretëron një variant i ri dhe më infektues, kanë prodhuar rezultate të ngjashme: kërkuesit kanë zbuluar se vaksina e Johnson & Johnson është lehtësisht më pak efikase – në masën 64% – në parandalimin e sëmundjes në përgjithësi, por megjithatë ka një efikasitet prej 82% në parandalimin e formave të rënda. Raporti i FDA tregon se vaksina mbron edhe ndaj variantit “anglez” dhe atij “brazilian”.

Cilat janë diferencat më vaksinat e tjera?
Diferenca kryesore është se vaksina e Johnson & Johnson është një vaksinë me vektor viral që derivon nga adenovirusi, ndërsa vaksina e Moderna dhe e Pfizer janë të dyja vaksina me Rna lajmëtar (mRna). Këto lloje vaksinash përdorin udhëzimet gjenetike e ardhura nga koronavirusi për t’u thënë qelizave të një personi që të prodhojnë një proteinë spike, por nuk përdorin një virus tjetër si vektor. Veç kësaj ka shumë diferenca praktike.
Të dyja vaksinat e mbështetura mbi mRna kanë nevojë për dy doza. Vaksina e Johnson & Johnson është njëdozëshe, një element themelor kur ka ka mungesë vaksinash. Vaksinat me mRna duhet të transportohen dhe të ruhen në temperatura shumë të ulëta dhe kanë nevojë për një zinxhir kompleks ftohës për t’u shpërndarë në siguri, kurse ajo e Johnson & Johnson mund të ruhet për të paktën 3 muaj në një frigorifer normal, duke ja lehtësuar përdorimin dhe shpërndarjen.

Përsa u përket efikasitetit të ilaçeve të ndryshme, është e vështirë të krahasohen, duke pasur parasysh disa diferenca në fazat e eksperimentimit. Vaksinat e Moderna dhe Pfizer duket se kanë një efikasitet prej rreth 95% në parandalimin e Covid-19, por testimet janë kryer gjatë verës dhe vjeshtës së 2020, përpara përhapjes së variantëve të rinj dhe më infektuese, kundër të cilave tani po u testohet efikasiteti. Eksperimentimet e Johnson & Johnson janë bërë më së vonshmi dhe marrin në konsideratë efikasitetin e ilaçit kundër variantëve të rinj.

Duhet të zgjedhim një vaksinë në vend të një tjetre?
Edhe pse efikasiteti i përgjithshëm i vaksinave të Moderna dhe Pfizer është më i lartë se ai i vaksinës së Johnson & Johnson, është mirë të mos pritet që të mund të zgjidhet se cila vaksina të bëhet, duke qenë se për momentin është ende shumë larg. Vaksina e Johnson & Johnson është efikase thuajse sa ato me mRna në parandalimin e rasteve të rënda dhe është kjo që vërtet ka rëndësi.
Vaksina e Johnson & Johnson dhe vaksina të tjera me vektor viral, si ajo e AstraZeneca, janë jashtëzakonisht të rëndësishme për përpjekjet e vaksinimit global. Nga pikëpamja e shëndetit publik është e rëndësishme të kihen vaksina të ndryshme kundër Covid-19 dhe ajo e Johnson & Johnson është një shtesë e re e dobishme në arsenalin vaksinor. Nuk ka nevojë për ndonjë freezer, gjë që e bën shumë më të thjeshtë për t’u dorëzuar e ruajtur dhe është vaksinë njëdozëshe, një element që thjeshton logjistikën respektivisht asaj të nevojshme kur përdoren dy doza për person.

Për të kufizuar zhvillimin e variantëve të rinj të Sars-Cov-2 duhet të vaksinohet numri më i madh i mundshëm i personave sa më shpejt të jetë e mundur. Johnson & Johnson duhet të dorëzojë rreth 4 milion doza pasi të ketë marrë nga FDA autorizimin e përdorimit të emergjencës. Pasja e një vaksine të tretë të autorizuar në Shtetet e Bashkuara do të jetë një hap i madh përpara në pplotësimin e kërkesave për vaksinim dhe në ndalimin e kësaj pandemie.
(nga The Conversation)

Përgatiti
ARMIN TIRANA

102
Dënimi i rreperit Hasél çiftëzohet me liderët indipendentistë në burg apo në ekzil dhe me një ngjarje politike, kulturore dhe sociale që nuk ka shok. Edhe pse vetë Spanja shpesh nuk e kupton.

Në vijim të arrestimit të rreperit Pablo Hasél kanë shpërthyer protesta në shumë qytete spanjolle dhe në Katalonjë kanë plasur trazira që kanë pasur intensitet dhe dhunë të veçantë: përplasje me policinë, dëmtime, arrestime, plaçkitje, vandalizma dhe repression muskulor. Hasél është dënuar për ofendim të Kurorës dhe apologji të terrorizmit sepse në tweet dhe këngë ka shpalosur fjalë fyese ndaj familjes mbretërore dhe fjalë lavdëruese ndaj disa organizatave të luftës së armatosur tashmë inaktive, si Terra Lliure, Eta dhe Grapo. Megjithëse Hasél, që është një militant i së majtës ekstreme, është edhe katalanas dhe indipendentist, përpleshjet e këtyre ditëve kanë pak të bëjnë me shkëputjen. Megjithatë, ndodhia që e përfshin rreperin është padyshim epifenomeni i radhës i anomalisë katalanase. Aq më shumë që, duke u ashpërsuar pikërisht gjatë manovrave të vështira të një qeverie nga ana e lëvizjeve indipendentiste që kanë fituar zgjedhjet e 14 shkurtit, trazirat e rrisin entropinë e një konteksti politik tashmë kaotik.

Historia e Hasél çiftëzohet më atë të liderëve indipendentistë që ose ndodhen në burg (si kreu i Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras), ose janë arratisur jashtë vendit për t’u shpëtuar pasojave të një dënimi (si kreu i Junts per Catalunya dhe ish President i Generalitat, domethënë i qeverisë katalanasë, Carles Puigdemont). Për më tepër, pikërisht në këto ditë Esquerra po kërkon që formojë bashkë me Junts një qeveri që do të ketë nevojën e një lëvizjeje të tretë indipendentiste, Candidatura d’Unitat Popular. Ngjashmëria midis Hasél, Junqueras dhe Puigdemont bazohet mbi dy konsiderata. E para: të gjithë ata kanë kryer me vetëdije akte të paligjshme, që në legjislacionin e një vendi patjetër plotësisht i lirë dhe demokratik si Spanja meritojnë dënime të rrepta. E dyta: në asnjë vend tjetër të krahasueshëm me Spanjën nuk ka rast të politikanëve që drejtojnë parti paqësore masive dhe artistë që të kenë marrë dënime kaq të rënda me burg.

Për sa u përket artistëve, rasti i Hasél nuk është unik. Për shembull, është rasti i rreperit majorkas Valtònyc, pak i famshëm për muzikën e tij, që është bërë i famshëm për procedimet gjyqësore që e kanë përfshirë me akuza të krahasueshme me ato të bëra ndaj Hasél dhe që është strehuar përtejkufirit, duke përfunduar që të punojë si ëeb designer pikërisht në stafin “belg” të Puigdemont. Mund të ngrihen hipoteza të ndryshme. Mund të jetë që në vendet e tjera europiane gjykatësit nuk e aplikojnë në mënyrë kaq të hekurt ligjin ndaj liderëve politikë paqësor dhe artistëve? Mund të jetë që në vendet e tjera europiane asnjë lider politik paqësor nuk është është shtyrë kaq larg në mosbindjen ndaj qeverisë qendrore dhe asnjë artist nuk është shtyrë po kaq larg në ushtrimin e lirisë së shprehjes? Mund të jetë që në vendet e tjera europiane kokëshkretësitë përtej ligjit e liderëve politikë paqësorë dhe e artistëve nuk ndodhin në kontekste kaq të stresuara dhe kaq rrezikshmërisht të shpërthyeshme?

Por ajo që është e qartë është se Katalonja shfaqet si anomali dhe se në menaxhimin e çmendurakes “çështje katalanase”, shpesh pa e kuptuar, shfaqet po si anomali e gjithë Spanja. Shumë në Spanjë mendojnë në fakt se bëhet fjalë vetëm për një çështje rendi publik dhe trazire politike, që jashtë nuk kuptohet si e tillë. Një editorialist i thekur dhe për çështje të tjera shumë i ekuilibruar si Pablo Sebastián disa ditë më parë shkruante në të përditshmen online Republica, i së cilës është themelues: “Rezultatet e zgjedhjeve katanase kthehen të vendosin krerët e dy bandave me delinkuentë puçistë, njëri në burg dhe tjetri në arrati, si padronë të Generalitat. Çdo lexim tjetër i asaj që ka ndodhur në kutitë e votimit në Katalonjë nuk e pasqyron realitetin dhe çdo tentativë paqëtimi apo dialogu rreth një tryeze në një qeli apo në banesa prej refugjati është e destinuar të dështojë, përjashti rastin që qeveritarët e këtij vendi, nga brenda qeverisë, të vendosin se duhet shkelur kushtetuta, demokracia dje ligjshmëria”. Domethënë vetëm një çështje liderësh politikë subversivë? Jo, është më e komplikuar se kaq. Nga ana tjetër, po Sebastián vazhdon duke shkruar se “midis shkaqeve kryesore të kësaj situate figurojnë dinjitarë të lartë të pushtetit ekonomik katalanas dhe biznese që me aftësi dhe maksim të madh financojnë separatistët, organizatat respektive dhe aparatet e tyre të propagandës së turpshme”.

Çështja katalanase, ku asgjë nuk duket më se është normale dhe se do të ishte krejtësisht miope t’i atribuohej vetëm “propagandës së turpshme” dhe “bnadave të delinkuentëve puçistë”, faktikisht tregon prej vitesh një fenomen të habitshëm, që shfaqet edhe nga lexime jashtëzakonisht armiqësore si ai i Sebastián. Në Katalonjë, nën shenjat indipendentiste, ka ndodhur që është forcuar një shpirt pragmatist tradicional dhe i rrënjosur – borgjez, konservator dhe me impiant kryesisht provincial – dhe një shpirt spontanist po aq tradicional dhe i rrënjosur – i kuq, anarkoid dhe me impiant kryesisht urban – dhe nga ky forcim ka lindur një bllok që ka rezultuar tetragon si një shoqëri borgjeze dhe e palëkundur si një grupth rebelues. Rindërtimi i asaj që ka mundur të ndodhë do të kishte nevojë për një analizë komplekse, por mund të provohet të ndriçohet e gjithë panorama katalanase me disa “rreze” të izoluara.

Sant Pancraç
Me rastin e zgjedhjeve të para për Parlamentin katalanas të vitit 1980, Convergència i Unió (CiU), koalicioni liberal – demokristian i drejtuar nga Jordi Pujol, katalanist, por jo indipendentist, aspironte për fitore. Ishte ende në kulmin e tranzicionit drejt demokracisë dhe, siç e ka kujtuar pak ditë më parë Enric Juliana në “La Vanguardia”, Pujol duhej t`u tregonte “kredencialet atyre që e shikonin si një politikan fuqimisht borgjez”. Dhe kështu, “përballë Katalonjës së tendosur dhe luftarake metropolitane ku triumfonin të majtët, Pujol ekzaltonte vlerat e një Katalonjë tjetër, atëhere më e heshtur, që nuk lexonte Marksin dhe që nuk e kishte protestën si yll polar”. Lideri i CiU tregoi se vinte nga një prej atyre familjeve që kishin në shtëpi një portret të Shën Pankracit: “Sant Pancraç, doneu-nos salut i feina” (“Shën Pankrac, jepna shëndet dhe punë”). Pujol i fitoi këto zgjedhje dhe më pas të gjitha të tjerat dhe CiU e qeverisi Katalonjën për 23 vjet, duke shfrytëzuar në favor të autonomisë katalanase marrëveshje të guximshme politike me këdo që qeveriste Spanjën.

Pacte del Tinell
Në vitin 2003 socialisti Pasqual Maragall arrin që të fitojë drejtimin e Generalitat. Duke kryer një lloj ringritjeje të së majtës dhe, për pasojë, të Barcelonës dhe të zonave të populluara suburbane ku qenë (dhe janë) më të fortë Partia Socialiste, e votuar sidomos nga kush është me origjinë nga zona të tjera të Spanjës, dhe indipendentistët e Esquerra Republicana – Maragall ja merr qeverinë CiU, e cila në fakt i kishte (dhe i ka) feudet elektorale të tij në provincat Lleida dhe Girona. Kështu, nëpërmjet të ashtuquajturit Pacte del Tinell, formohet një qeveri tripartiake e formuar nga socialistët, indipendentistët e Esquerra dhe nga e majta paskomuniste. Në vitin 2004 socialistët, me në krye José Luis Rodríguez Zapatero, fitojnë edhe qeverinë kombëtare dhe në 2006, në Katalonjë, ripërsëritet tripartizmi, me José Montilla në vend të Maragall (mbesin në histori tentativat e dështuara të Montilla, i lindur në Cordova, për të folur katalanishten në mënyrë të shpejtë, për t`u demonstruar pranë aleatëve të tij të Esquerra si një President i Generalitat i “denjë” për postin). Ndërkaq, e djathta spanjolle e akuzon Zapatero se e ka përkëdhelur indipendentizmin katalanas, deri më atëhere ultraminoritar dhe testimonial, duke i dhënë protagonizëm Esquerra dhe duke premtuar një rishikim të Statutit të Autonomisë të Katalonjës.

Mas e més
Bashkëpunimi midis socialistëve dhe Esquerra patjetër që ka hapur një rrugë dhe premtimet e Zapatero mbi përtypshmërinë për shtetin spanjoll e një rishikimi në prizmin gjysmëindipendentis t të Estatut katalanas, të pamundura për t`u mbajtur, e kanë mbjellë me mina këtë rrugë. Por një kthesë vendimtare ndodh me rastin e zgjedhjeve katalanase të 2010. E drejtuar nga Artur Mas, Convergència i Unió triumfon në zgjedhje dhe kthehet në qeveri. Por është palidhje karshi atij të pak viteve më parë. Për të tërhequr vëmendjen nga akuzat gjithnjë e më agresive për korrupsion drejtuar CiU (që në vijim do të çojnë në damnatio memoriae e Pujol dhe në ridimensionimen të kësaj zone politike) dhe për të prishur bashkëjetesën tashmë jetëgjatë të Esquerra me socialistët, Mas vendos ta “forcojë” moderimin tradicional të CiU dhe të ndërmarrë betejën indipendentiste.

Baza elektorale e tij nuk ka ndryshuar: konservatorët e qendrës dhe qendrës së djathtë, të vendosur në një shtrese me të ardhura të mesme të lartë dhe me qendrën e tyre gravitacionale dhe emotive e ndodhur në një Katalonjë “ancestrale” provinciale. Por ka ndryshuar qëndrimi ndaj pavarësisë së këtyre votuesve. Ndërkohë, gjithmonë në 2010, bën shfaqjen e tij në Parlamentin e Barcelonës një formacion i ri indipendentist, Solidaritat Catalana, që do të ketë një jetë të shkurtër, por interesante: lideri i tij, Joan Laporta, ka qenë nga 2003 deri më 2010 president i Barcelonës, në kuptimin e ekipit të futbollit. I asaj Barçe që tifozët e quajnë “més que un club”, “më shumë se një klub” (i nënkuptuar si një kombëtare gjysmëzyrtare). Asaj Barçe që është një prej 4 ekipeve spanjolle ku presidenti zgjidhet nga të gjithë ortakët (në këtë rast, më shumë se 100000) dhe për drejtimin e së cilës – tani, më 2021 – është sërish kandidat Laporta (votohet më 7 mars). Asaj Barçe ku, midis të rinjve dhe ekipit të parë, ka luajtur për nja 20 vjet trajneri aktual i Manchester City, Pep Guardiola, që është një prej fytyrave ndërkombëtarisht më të njohura të indipendentizmit më të zjarrtë katalanas.

Salvador dhe Antoni
Për të nuhatur përyierjen katalanase të konservatorizmit dhe inkonoklastisë mund t`i drejtohesh dy ikonave, “të kulturuara” dhe bile ultrapop, të lindura në këto anë. Salvador Dalí, kaq vizionar në kreativitetin e tij dhe aq skeongrafikisht antikonformist në manifestime e perosnalitetit të tij, por i ndërfutur aq mirë në Spanjën e zbehtë grijeshile të Francisco Franco. Dhe Antoni Gaudí. I pashoq në vendosmërinë e tij për të çuar në psojat ekstreme vizionin e tij shpërthyes të arkitekturës, Gaudì – siç thekson Juan José Lahuerta – “qe një zotëri reaksionar, ultramalësor, katolik intransigjent, që punonte për borgjezinë e Barcelonës, e cila në ato kohëra ishte qyteti i bombave, i dhunës ekstreme dhe skenari par excellance i luftës së klasave. Në fakt, Sagrada Familia është tempulli dallues i qytetit dhe mëkatet e qytetit janë lufta e klasave”. Ah, po, Gaudí ishte edhe një nacionalist i zjarrtë katalanas (kurse Dalí nuk ishte aspak).

4 shokë, 4 gjyshër dhe 4000 euro
Në një sondazh të fundit të “Metroscopia” u është katalanasve joindipendentistë nëse midis 3 shokëve më të ngushtë të tyre ishin indipendentistë. 78% është përgjigjur “vetëm një ose asnjë”. Nga i njëjti pyetësor i drejtuar katalanasve indipendentistë del një e dhënë identike. Sigurisht, në krijimin e “flluskave”, futen vendi ku jetohet dhe klasa sociale që i përket. Ja atëhere se çfarë tregon seria infografike e saporealizuar nga Kiko Llaneras për “País”, duke kryqëzuar një mal me të dhëna. Qëndrimi ndaj indipendentizmit rritet në bazë të dy ndryshoreve: të ardhurës dhe rrënjosjes në Katalonjë të familjes s ëpërkatësisë. Midis qytetarëve katalanas të lindur në vende të tjera të Spanjës, mbështetja për pavarësinë shkon nga 16% e kujt ka një të ardhur më të ulët se 900 euro në muaj në 26% të kujt fiton më shumë se 4000 euro. Midis kujt ka lindur në Katalonjë nga prondër alogjenë, shkon në fakt nga 31% në 40%. Për kë ka të paktën një prindër të lindur në Katalonjë, shkon nga 45% në 61%. Për kë i ka të dy prindërit të lindur në Katalonjë, shkon nga 57% në 68%. Kurse për kë ka katër gjyshërit katalanas, shkon nga 64% në 87%. Ja, është edhe këtu – në këtë nyje ku ndërthuren katër gjyshër katalanas, më shumë se 4000 euro të ardhura mujore dhe 87% e mbështetjes për pavarësinë – që ndodhet zemra e Junts, partisë së Puigdemont që ka marrë trashëgiminë e CiU, partisë borgjeze, konservatore dhe jo shumë urbane që vazhdon t`u drejtohet katalanasve punëtorë të devotshëm ndaj Sant Pancraç, partisë që ndërkohë është transformuar në lëvizjen politike më të palëkundur në përplasjen me Madridin.

Lumenj dhe ura
Në lumin indipendentist ujërat e Junts përzihen me ato të Esquerra – një parti e majtë, më e “re”, më e rrënjosur në profesionet krijuese, në shkolla, në universitete. Gjithmonë, në të njëjtin lumë, derdhet edhe përroi u vrullshëm ku elektorati i Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ushtrohet në raftingun e tij antikapitalist. CUP është një lloj Cabaret Voltaire i pasmarksizmit dhe është krijesa e çuditshme politike antisistem, që edhe një herë akoma mban çelësat e sistemit katalanas (domethënë të ulëseve në Parlament të nevojshme për miratimin e një qeverie indipendentiste). Mbi të gjitha, CUP nuk është shumë larg nga thyerësit e xhamave që janë parë në vijim të arrestimit të Hasél. Këto ripërzierje përrenjsh krijojnë valë që e trazojnë ujin, përlajnë atë që ndodhet shumë afër me bregun dhe nganjëherë vënë në rreyik ndonjë urë. Si për shembull ajo ura që lidhet me Madridin të cilën rrezikojnë ta kalojnë vetëm liderët e Esquerra (që të paktën teorikisht duhet të jetë partia me indipendentistëve e të gjithave). Por përfaqësuesit e Esquerra e kalojnë vetëm natën atë urë dhe vetëm në netët më të errëta për shmangur që dikush të dalë nga ndonjë shkurrë duke ju ulëritur “botiflers!”, ofendimi suprem që katalanasit u drejtojnë “tradhëtarëve të atdheut”, duke përdorur një referim të freskët hisotrik të fillimit të `700.

Një zë tjetër
Fjala “botiflers”, fjalë par excellence katalanase dhe katalaniste, me shqiptimin e saj që ka aromë frengjishtjeje, do të hapte një diskutim për gjuhën, që të paktën në aspekte duket se është bërë tema qendrore e çështjes katalanase. Prej dekadash katalanishtja tërhiqet aty e këtu për arësye politike. Indipendentistët e përdorin tani një herë si çomangë dhe herë tjetër si një shenjë për të kufizuar privatësinë. Kurse nacionalistët spanjollë e pështyjnë çdo herë që munden dhe e valëvisin si një leckë të kuqe kur duan të nxisin katalanofobinë. Por ky i gjuhës është një muhabet krejtësisht tjetër.
(nga Il Foglio)

Përgatiti
ARMIN TIRANA

103
Jeta / Cfare po ndodh me vaksinen e AstraZeneca?
« ne: 15-03-2021, 22:24:14 »
Në emisionin “Kjo Javë”, drejtuar nga gazetarja Nisida Tufa, ishte e ftuar përmes një lidhjeje direkte, mjekja Rubina Muzina, e cila prej vitesh jeton dhe punon në Teksas të SHBA-ve.

Muzina u ndal tek vaksina AstraZeneca, mbi 14 mijë doza të së cilës mbërritën mbrëmjen e djeshme në vendin tonë. Mjekja nënvizoi se Agjencia Evropiane e Barnave ka nisur një investigim lidhur me këtë vaksinë, për të parë efektet që ajo sjell, e për këtë, kërkoi nga Komiteti Teknik i Ekspertëve, që të paktën për dy javë, aq sa zgjat dhe hetimi i agjencisë, të pezullojë injektimin në popullatë.

104
Jeta / Cfare po ndodh me vaksinen e AstraZeneca?
« ne: 15-03-2021, 22:23:44 »

Pas Italisë edhe Gjermania bëhet vendi i radhës në BE që pezullon përdorimin e vaksinës ndaj COVID-19 të prodhuar nga AstraZeneca, nderkohe ne Shqiperi Rama po ja ben me detyrim mesuesve.

Ministria e Shëndetësisë deklaroi se vendimi është marrë si masë paraprake teksa ka bërë thirrje që të hetohen rastet e mpiksjes së gjakut.

Më parë ishte edhe Instituti Paul Ehrlich që kërkoi hetime lidhur me rastet e vdekjes të qytetarëve që kishin marrë vaksinën e AstraZeneca.

Gjithë alarmi për këtë vaksinë, e cila tashmë prej kohësh është në qarkullim në shumë vende të botës përfshi Shqipërinë është ngritur për shkak të disa rasteve që pas marrjes së dozës kanë vdekur për shkak të mpiksjes së gjakut.

105
Jeta / Cfare po ndodh me vaksinen e AstraZeneca?
« ne: 15-03-2021, 22:13:44 »
     

Një panel këshillimor i Organizatës Botërore të Shëndetësisë po analizon aktualisht vaksinën e kompanisë AstraZeneca kundër COVID-19, pasi disa vende evropiane pezulluan imunizimet me këtë vaksinë pasi ka pasur raportime për mpiksje gjaku në disa individë pas vaksinimit. Por një zëdhënëse e OBSH-së theksoi të premten se nuk ka arsye për shqetësim.

Zhgënjim dhe konfuzion përfshin turmën që pret në radhë në Kozenca të Italisë pasi një kolonel njofton se kjo pikë vaksinimi do të ndalte imunizimet. Vendimi, thotë ai, është marrë nga agjencia farmaceutike e vendit, AIFA, e cila ka nxjerrë urdhër për të ndaluar përdorimin e një sasie të vaksinës AstraZeneca.

Italia, Danimarka, Norvegjia dhe Islanda janë disa nga vendet që kanë pezulluar imunizimet me vaksinën AstraZeneca pas njoftimeve për mpiksje gjaku në disa individë pas vaksinimit.

Organizata Botërore e Shëndetësisë po analizon tani vaksinën, por një zëdhënëse e organizatës tha të premten se nuk ka arsye për shqetësim. Për momentin, thotë zëdhënësja, nuk është vërtetuar ndonjë lidhje shkak-pasojë mes vaksinës dhe problemeve të vërejtura. Për ata që ishin regjistruar të bënin këtë vaksinë dhe që prisnin në radhë në Kozencë, njoftimi ka shkaktuar konfuzion:

“Na vjen keq për ata para nesh. Nëse kjo vaksinë prishet tani e duhet hedhur, nuk di se ç’mund të bëhet. Duhet të kontaktohen ata që bënë vaksinën sa më parë të jetë e mundur,” thotë një italian që priste në radhë për vaksinim.

Në Britani, ku vaksina e kompanisë AstraZeneca u miratua për përdorim në fund të dhjetorit vjet, një anëtar i komisionit për vaksinimet dhe imunizimet shprehet se nuk ka prova që tregojnë se vaksina është shkaktare e problemeve të vërejtura:

“Për momentin nuk duhet të shqetësohet njeri. Kemi bërë 11 milionë doza vaksine të AstraZeneca-s dhe agjencia jonë rregullatore, e cila mbikqyr raportet mbi sigurinë po analizonte nëse këto raste me mpiksje gjaku në grupin e të vaksinuarve dallojnë nga ato të vërejtura në popullatën e gjerë. Nuk ka prova për shkak pasojë mes të vaksinës dhe këtyre simptomave,” thotë Profesor Anthony Harnden.

Eksperti shton se këto simptoma mund të jenë të rastësishme ose mund të jenë shkaktuar nga sëmundja që po përpiqet të luftojë vaksina:

“E dimë se COVID-i shkakton mpiksje gjaku dhe e dimë se kjo sëmundje shkakton probleme vaskulare. Njerëzit duhet të jenë të qetë se në Britani nuk ka sinjale serioze për probleme sigurie,” thotë Prof. Anthony Harnden.

Profesor Harnden shton se do të ketë raste kur individë që sapo janë vaksinuar do të preken nga sëmundje të rënda, por kjo nuk do të thotë se shkaku i sëmundjes ishte vaksina.

Edhe ekspertë të tjerë nënvizojnë se pas dhjetëra miliona dozave të bëra me këtë vaksinë në mbarë botën, deri tani nuk ka pasur njoftime për probleme shëndetësore.

Organizata Botërore e Shëndetësisë vuri në dukje vendimin e disa vendeve evropiane për të pezulluar përdorimin e kësaj vaksine, por shtoi se Agjencia Evropiane për Mjekësinë ka vendosur që përfitimet nga vaksina tejkalojnë rrezikun dhe se deri tani asnjë nga vaksinat kundër COVID-it nuk ka shkaktuar vdekje. /rd.al


106
Ndjenja / Female Squirting - Ejakulimi femeror
« ne: 15-03-2021, 22:09:13 »

107
Ndjenja / Vagine ne kushte shtepie LOL
« ne: 15-03-2021, 22:00:00 »
Kohe pandemie dhe nevojat e kushtet jane te ndryshme per secilin. Por ka gjithmone nje zgjidhje per cdo problem. Edhe kur mungojne vaginat LOL

Kodi: [Zgjidh]
Kjo video tregon tre menyra si të realizojmë një vaginë ose anus, në shtëpi me mjete rrethanore. Fakti që jemi në izolim dhe karantinë nuk do të thotë që duhet të heqim dorë nga vetëkënaqësia seksuale. Prandaj ndiqni këtë video tutorial :)

108
Pyetper / Si te ruaj foto nga Instagram?
« ne: 03-01-2021, 21:51:53 »
Shkarkoni aplikacionin e quajtur Instake Downloader, i cili mundeson shkarkimin shumë te lehtë te fotografive dhe videove nga Instagram. Mjafton vetem te kopjoni adresen e fotografise nga IG pastaj vetem hapni aplikacionin ne fjale dhe shkarkimi behet ne menyre automatike.

109
Leku / Si mund te behesh Milionier?
« ne: 22-10-2020, 20:04:35 »
Ik ne cazino e luaj... nje gje eshte e sigurte: o behesh o s’behesh..:P
Te kishim blere bitcoin ne 2012 e tani ishim sigurte milionere 😋😆

110
Leku / Si mund të bëhesh Milionier?
« ne: 22-10-2020, 20:02:44 »
Ndoshta libri i Donald Trump "Si te beheni miliarder" ju hyn ne pune  :pafshim
Sic ka dale tani ne drite Trump mund te na mesoje si mund te falimentojme nje biznes, si te hyjme ne borxhe deri ne fyt dhe si t'u ikim taksave 🤣

111
Vipat Shqiptare / Marina Fara (Lajme, info, foto, video)
« ne: 23-05-2020, 10:16:21 »
Kjo Marina pervec se esht e bija e Eli Fares, cfare merite ka? Cfare esht kjo?🤔

112
Vipat Shqiptare / Loredana dhe Mozzik drejte ndarjes?
« ne: 23-05-2020, 10:14:35 »
Lexova diku qe Loredanes i mungon ajo cfare kishte me Mozikin. Me ne fund e ka kuptuar cfare ka humbur😏
 

113
Crypto / Cfare jane Kriptovalutat?
« ne: 23-05-2020, 10:11:37 »
Bravo Klement Trebicka per sqarimet e vlefshme👍

114
Crypto / Sot miratohet ligji per Kriptovalutat
« ne: 23-05-2020, 10:10:39 »
Kjo eshte shume pozitive per tregun shqiptar te crypto-ve.👍

115
Vipat Shqiptare / Vipat Shqiptare me Bikini…
« ne: 23-05-2020, 10:08:08 »
Ja dhe Anxhelina Ramosaj
 

116
Mediat Sociale / Brryli Broadway
« ne: 23-05-2020, 10:06:11 »
Nuk besoj se jane shit. Mendoj mos jane arrestuar diten e protestes per teatrin dhe jane akoma brenda.🤔

117
Shqiptaria / Ne mbrojte te Odise Gremos
« ne: 14-05-2020, 00:03:01 »
Reagimi i grekeve te Omonias!

Pas denoncimit nga ana e Odise Gremo, se atij iu anullua viza greke për shkak të deklarimeve në emisionin “Gjurmë Shqiptare” se fshati Sopik është i banuar nga shqiptarë autoktonë, ka ardhur edhe reagimi i OMONIA nëpërmjet një komunikate.

KOMUNIKATA

Denoncojmë me theksim të posaçëm përmbajtjen por edhe mjetet e përdorura në ushtrimin e të ashtuquajturit funksion gazetarie, në emisionin “Gjurmë Shqiptare” të producentit Marin Mema, që u transmetuar të Shtunën, 9 Maj 2020. Ai vijoi me motivet e tij tanimë të njohura të kultivimit të klimës antihelene duke targëtuar drejtpërdrejtë Minoritetin Etnik Grek autokton. Bëhet fjalë për një person në mision të porositur ku financuesit, ata sa lëvizin në prapaskenë dhe orkestruesit janë tanimë të njohur.

Nga kjo pikëpamje akoma një herë tjetër i ekspozuar është Stacioni Televiziv “Top Channel” përsa i përket detyrimit që ka për të kontribuar në bashkekzistencën sociale si parakusht për mirëqenien e shoqërisë mbarë.

Për më tepër emisioni në fjalë u përgatit duke përdorur kësaj radhe instrumente që refuzohen nga praktikat e mira dhe legjislacioni analog mbi informimin publik sikundër: kamerat e fshehta, regjistrime pa dijeninë e bashkëbiseduesit, manipulim personash që vuajnë nga sëmundje, përgjime etj. Këto metoda kanë dëmtuar në veçanti jo vetëm pjesëtarë të Komunitetit Etnik Grek në të shkuarën jo të largët por shoqërinë shqiptare mbarë.

Natyrisht “rifinitimi” me pikëpamje të ashtuquajturish akademikë apo pjesëtarë të Grupit të Helsinkit etj. nuk e mbulojnë lakuriqësinë e producentit përsa i përket objektivit, por përkundrazi ekspozojnë edhe vetë ata. I ekspozojnë ngaqë detyrim së pari i intelektualëve të kohës nuk është veçse të mësuarit e shoqërisë me parime dhe vlera të tjera. Me parësor detyrimin për respektim të të ndryshmes dhe promovimin e minoriteteve. Kjo është sa dikton realiteti dhe arritjet Europiane dhe në veçanti në Ditën e Europës që u zgjodh bile për transmetimin e këtij emisioni të neveritur.
Producenti në fjalë dhe sa pas tij kujtojnë se fshihen duhet të marrin parasysh përgjegjësinë përsa i përket pasojave që mundet të sjellë kultivimi sistematik i urrejtjes kundrejt Minoritetit Etnik Grek, pjesëtarëve dhe institucioneve të tij. Madje shembuj nga irritime të tilla respektive për fat të keq ekzistojnë.

Paralajmërojmë se klloçitja e vezëve të gjarprit të nacionalizmit është lojë e rrezikshme. Shteti e ka për detyrë të reagojë përderisa pretendon se tregon kujdes për shmangien e manifestimeve që mbarështrojnë urrejtjen ndëretnike dhe racizmin. Për më tepër sikundër ndodh në shtetet ku mbizotëron ligji detyrim i tij është, dhe ja rikujtojmë, mbrojtja e minoriteteve etnike e të tjera si parakusht i koherencës së brendshme, kusht pa të cilin nga ana e vetë për mirëqenie dhe prosperitet, – përfundon komunikata e OMONIA.

118
Qesh / Foto Qesharake
« ne: 13-05-2020, 23:59:11 »
Kim Jong Rama :D
 

119
E Bukura / Topmodelet me te bukura (foto)
« ne: 13-05-2020, 23:56:58 »
Armela Hysi
 

120
Shtepia ime / 5 bimët ideale për kuzhinën tuaj
« ne: 13-05-2020, 23:50:42 »
   

Ndonjëherë bimët mund të bëhen miqtë tuaj më të mirë. Parë qoftë nga syri i dizajnerit, ku nuancat e bukura të jeshiles ndihmojnë në gjallërimin dhe hapjen e një hapësire; të një entuziati bimësh, ku do të ndieni kënaqësinë e të kujdesurit për to tërë dashuri; apo thjesht të një personi të apasionuar pas ushqimit, ato gjethet e borzilokut vërtetë që janë një mrekulli kur gjenden një lëvizje dore larg apo jo?

Ne i adhurojmë bimët, prandaj duam t’ju ndihmojnë me një guidë mbi bimët që duhet të mbani në kuzhinën tuaj – qoftë duke i mbjellë vetë plot dashuri farat e vogla, apo duke adoptuar një bimë të rritur e duke i dhuruar një shtëpi, ato lidhen me kaq shumë afeksion, të cilin nuk mund ta humbisni. Për më tepër, vjeshta erdhi, të dalurat e verës po vijnë drejt fundit dhe me të ftohtin që na mbledh në shtëpi, është atmosfera e duhur për të investuar në gjelbërimin e shtëpisë suaj.

Fakt shumë i rëndësishëm është edhe aftësia e bimëve për të qetësuar sytë e rritur kreativitetin – në rast se nuk ishit ende të bindur pse duhet t’i bëni ato pjesë të përditshmërisë suaj.. Prandaj merrni një laps dhe nisni listën e bimëve që duhet të blini:

Dredhka Angleze (Hedera Helix)
Një nga bimet më të lehta për të rritur brenda shtëpisë, dredhka angleze është perfekte për t’u varur pranë lavamanit apo dritares. Gjethet e saj me majë, me një shumëllojshmëri nuancash jeshile dhe spërkatje të bardhe, të verdhe e të zeze i shtojnë ngjyrë kuzhines suaj. Kjo bimë ndihmon me purifikimin e ajrit, duke qenë një nga pakësuesit më të mirë të papastërtive të brendshme, si formaldehidet, benzenet, myku dhe bakteriet. Thjesht sigurohuni ta mbani larg nga qeni, macja apo të tjerë miq katër-këmbësh pasi për to është helmuese.

Aloe Vera (Aloe Barbadensis Mille)
E njohur edhe si “bima e përjetësisë”, duhet të jeni me të vërtetë të pazotë të mbani një lule nëse arrini të vrisni një aloe vera. Kjo bimë e bukur dhe me një pamje të vecantë, e mbushur me vitamina dhe minerale të mira për lëkurën, është praktikisht një farmaci shtëpiake. Çfarë e bën perfekte për ta mbajtur në kuzhinë, është aftësia e saj për të shëruar djegiet. Thjesht prini një nga gjethet e poshtme pranë kërcellit, hiqni gjembat anësore, ndajeni gjethen përgjatë gjatësisë dhe lyeni lëkurën e djegur me të brendshmen xhelatinoze.

Jasemina e Bardhë (Jasminum Polyanthum)
Bimët lulëzuese janë zakonisht një sfidë e vërtetë për t’u rritur në ambiente të brendshme, por jasemina e bardhë (e quajtur shpesh edhe jasemina rozë, në varësi të ngjyrës), rritet mirë brenda, sidomos në muajt e dimrit. Duhet të siguroheni t’I jepni ca me shumë kujdes se bimëve të tjera, por aromat që ajo i dhuron kuzhinës suaj bëjnë që t’ia vlejë i gjithë mundi. Kjo aromë delikate por jo dominuese do të bëjë që kuzhina juaj të ketë gjithmonë një erë të mirë dhe të freskët; edhe kur nuk jeni duke pjekur dicka të shijshme, kjo do të jetë përherë dhoma më e ëmbël e shtëpisë. Që të siguroheni që jasemina juaj të lulezoje, mbajeni në një zonë parcialisht të ndriçuar të kuzhinës dhe kujdesuni që dheu të jetë përherë i lagësht.

Bima Merimangë (Chlorophytum Comosum)
Nje bimë tjetër që kërkon fare pak përkujdesje është bima merimangë; e aftë të rritet më së miri në një shumëllojshmëri kushtesh dhe me të vërtetë që kërkon fare pak vëmendje. Ajo mund të mbahet kudo në kuzhinë dhe kërkon ujitje të rastit e krasitje të rralla. Duhet vetëm pak mundim për ta mbajtur të shëndetshme, ama ajo do jua shpërblejë duke pastruar ajrin, duke hequr aromat e këqija, tymrat dhe ndotës të tjerë të ambientit.

Borziloku (Ocimum basilicum)
Borziloku është një nga bimët e preferuara në kuzhinën tonë. Një vazo e mbushur plot, e cila shpërndan një aromë të mrekulleshme sa herë që një flad i lehtë i kalon përmes. Borziloku e do diellin dhe duhet ta ujisni sa herë që shihni se dheu po thahet. Kujdesuni që ta mbani borzilokun tuaj të lumtur e ai do ju bëjë juve edhe më të lumtur. Thjesht kujtohuni t’i tregoni ëmbëlsi hereën tjetër që shkulni gjether për të përgatitur peston tuaj.
Burimi: https://kikiliciouss.com/5-bime-per-kuzhinen-tuaj/

121
 

 

 

122
 

 

123
Ndjenja / Flirt - Shenja flirtimi - Si te flirtoni
« ne: 13-05-2020, 23:38:46 »
Ndryshe nga sa mendohet flirti nuk i përket vetëm beqarëve por edhe çifteve. Nisur nga kjo po ju sjellim disa fakte interesante që mendojmë se duhet t’i dini në lidhje me flirtimin. Këtë lojën universale e cila mund të bashkojë ose jo çiftet.

1- Njerëzit flirtojnë për gjashtë arsye të ndryshme

Në një përmbledhje të studimeve mbi flirtet në vitin 2004, profesori i Universitetit të Veriut të Illinois, David Dryden Henningsen identifikoi gjashtë arsye pse firtojmë:

Për seks: pra, përpiqeni të futsni dikë në shtrat
Argëtim: duke e trajtuar flirtin si një sport
Eksplorimi: doni të shihni se si do të ishte të ishit në një marrëdhënie
Relacional: përpjekja për të rritur intimitetin në një marrëdhënie
Vlerësim: rritja e vetëvlerësimit të vetvetes
Instrumental: duke u përpjekur të merrni diçka nga personi tjetër

2 – Edhe çiftet duhet të flirtojnë

Ashtu si Tinder dhe macet, flirtimi zakonisht i emërtohet njerëzve beqarë. Por, çiftet duhet të dinë të flirtojnë gjithashtu. Për shembull, duke pëshpëritur në veshin e partnerit të tyre, kjo mund të shërbejë si një mjet për të ruajtur ose theksuar intimitetin.

3 – Meshkujt mbivlerësojnë se sa të interesuara janë fermat
Dëshmitë nga studime të shumta mbështesin idenë se, në mesin e njerëzve heteroseksualë, meshkujt kanë tendencë të mbivlerësojnë interesin seksual nga femrat. Ndërsa femrat kanë tendencë të nënvlerësojnë interesin seksual nga meshkujt.

4 – Karakteristikat më tërheqëse varen nga gjinia

Sipas një studimi të vitit 2011 udhëhequr nga psikologu i Universitetit të Kolumbisë Britanike Jessica Tracy, meshkujt dhe femrat ndryshojnë shumë. Sidomos kur bëhet fjalë se cfarë shprehjesh fytyrash parapëlqejnë gjatë filtrimit.

Tracy zbuloi se:

Lumturia ishte shprehja e fytyrës më tërheqëse tek një femër, por më pak tërheqëse për meshkujt.
Krenaria ishte shprehja e fytyrës më tërheqëse tek meshkujt, por një nga më pak tërheqëset tek femrat.
Më interesantja ishte fakti se shprehja e fytyrës së turpshme ishte relativisht tërheqëse si për meshkujt ashtu edhe për femrat.
5 – Nuk ka të bëjë me faktin e të qenit personi më tërheqës në dhomë
Më tepër bëhet fjalë për sinjalizimin se sa e disponueshme jeni për një lidhje. Sipas hulumtimeve nga psikologia e Universitetit ëebster Monica Moore, femrat që buzëqeshnin dhe bënin kontakt me sy me të tjerët kishin më shumë gjasa të ftoheshin për një takim.

6 – Ekzistojnë pesë stile kryesore të flirtit

Kur bëhet fjalë për flirtimin, të gjithë kanë sjellje të ndryshme. Sjelljet kryesore të secilit lloj, siç përshkruhen nga Susan Krauss Whitbourne janë:

Flirtet fizike kanë tendencë të prekin lehtë personin për të cilin interesohen.
Flirtet tradicionale besojnë se burrat duhet të bëjnë lëvizjen e parë.
Flirtet e sinqerta i bëjnë njerëzit e tjerë të jenë më të hapur para tyre.
Flirtet lozonjare shikojnë ndërveprimin si një lojë dhe mund të përdorin flirtimin si një mjet për një qëllim tjetër.
7 – Nëse jeni duke flirtuar në një aplikacion, ka disa fjalë që funksionojnë më mirë se të tjerat
Komplimentet përmes mesazheve shkojnë shumë, por duan stil. Pasi janë analizuar qindra mesazhe, për meshkujt komplimenti “je e bukur” ndaj një femre, rriti shanset e bisedës me 20%. Meshkujt që dërgojnë mesazhe të parët marrin më rrallë përgjigje.
Flogerta Driza
Dua.com blog

124
Makina & Motorra / Makinat me te reja [ Modelet e 2020]
« ne: 13-05-2020, 23:34:42 »
 

 

125
Jeta / Vaksinimi i femijeve - Pro apo Kunder?!
« ne: 13-05-2020, 23:32:49 »
 

Faqe: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 21