×

Sociopatia - Njerezit sociopate

Sociopatia - Njerezit sociopate

· 4 · 43

  • Postime: 22575
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 06-10-2019, 22:10:24
 

Përgjatë viteve, neurobiologët kanë identifikuar disa faktorë që lidhen fuqishëm me sjelljet e dhunshme të njerëzve.
Së para, dështimi i zhvillimit të mekanizmave të përballimit me situatat e vështira në fëmijëri lidhet me sjelljet e dhunshme në moshën e rritur. Së dyti, neglizhenca dhe abuzimi nga kujdestarët apo edukatorët në fëmijëri, lidhet me një rrezik të lartë të dhunës në moshë të rritur.
Së treti, abuzimi me substancat (alkooli dhe drogërat) lidhet jashtëzakonisht me rritjen e agresionit dhe dhunës në moshë madhore. Së katërti, traumat në fëmijëri - për shkak të dëmtimeve - neurologët i lidhin me sjellje të dhunshme në moshë madhore.

Secila nga këto lidhje me dhunën, është vëzhguar për vite të tëra tek kriminelët dhe vrasësit përgjatë viteve.

Megjithëse këta faktorë lidhen shkencërisht me sjelljet e dhunshme, asnjëra nga to, qoftë individualisht apo kolektivisht, nuk duhet të konsiderohet e mjaftueshme që një individ të bëhet i dhunshëm.

Në mënyrë që të kuptojmë sjelljet e dhunshme është e domozdoshme të dimë disa principe fondamentale rreth historisë së njerëzimit si fillim. Personalitetet e njerëzve përfaqësojnë se kush janë dhe çfarë përfaqësojnë. Personalitetet derivojnë nga gjenet dhe edukimi, dhe reflektojnë se si njerëzit e shohin botëm dhe se si bota i sheh ata.

Personalitetet diktojnë se si njerëzit ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe se si përballojnë problemet, ato të vërteta dhe ato të imagjinuara. Personalitetet njerëzore zhvillohen dhe evoluojnë ndonjëherë nga rreth moshës 20-30 vjeç. Pas kësaj, personalitetet e njerëzve bëhen të forta, statike dhe nuk mund të ndryshojnë.

Psikologët mjeko-ligjorë kanë zbuluar se disa trajta kyçe të zhvillimit të sjelljeve të dhunshme janë të shpeshta tek personalitetet me çrregullime antisociale të personalitetit, që njihen si "sociopatë". Ky çrregullim manifestohet në disa trajta sjelljesh të veçanta dhe karakteristikash.

Sociopatia nuk klasifikohet si një sëmundje mendore sipas Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë. Kjo shoqatë vlerëson se në SHBA ekzistojnë përafërsisht rreth 8 milionë sociopatë. Në Shqipëri nuk janë bërë studime deri tani studime kaq të detajuaja në lidhje me sicopatët, por sigurisht që çdonjëri nga ne njeh një të tillë.

Sociopatia karakterizohet nga këto trajta të sjelljes dhe personalitetit:

- Mospranim i ligjeve dhe zakoneve shoqërore
- Mospranim i të drejtave të të tjerëve
- Nuk u bren ndërgjegjja dhe dështojnë të ndihen në faj
- Kanë tendencë të shfaqin sjellje të dhunshme të shpërthejnë nga emocinet

Sociopatët priren të jenë të dhunshëm. Që do të thotë se janë të prirur të jenë nervozë dhe inatosen lehtësisht. Janë të dhunshëm dhe të ndikuar nga emocionet, përfshirë momentet e tërbimit. Mund të mos jenë të edukuar dhe zakonisht jetojnë në periferi të shoqërive tradicionale, të pazotë të mbajnë një punë të qëndrueshme apo të qëndrojnë në një vend për një kohë të gjatë.

Është e vështirë, por jo e pamundur për sociopatët që të krijojnë lidhje me të tjerët. Janë të aftë të krijojnë lidhje emocionale e të tregojnë dhembshuri me disa njerëz dhe në situata të caktuara, por jo me të tjerë njerëz. Shumë sociopatë janë të aftë të krijojnë lidhje me një individ apo grup të veçantë, megjithëse nuk u bëhet vonë për shoqërinë dhe rregullat e saj të përgjithshme.

Në sytë e të tjerëve, sociopatët duken shumë shqetësues. Çdo krim i kryer nga sociopatët në të shumtën e rasteve është rastësorë dhe spontan. Për shembull, nëse kryejnë një vrasje, vendimi i tyre për të vrarë do jetë impulsiv, i nxitur nga xhindosja.

Besohet se sociopatia është më tepër rezultat i ambjentit, se sa i natyrës (gjeneve). Sipas Dr. David Lykken, sociopatia është produkt i traumave dhe abuzimit në fëmijëri. Për shkak se sociopatia duket se më shumë mësohet se sa është e brendshme, sociopatët janë në gjendje të kenë dhembshuri apo të formojnë lidhje emocionale me të tjerët, por vetëm me disa individë, si një person i familjes apo një mik, dhe vetëm në situata të caktuara.

Lajmi i mirë për sociopatët është se për shkak të personalitetit të tyre të dhunshëm, ata mund të dallohen me lehtësi. Na paralajmërojnë kur vijnë.

https://tr.ocnal.com/2016/04/si-te-kuptojme-kur-kemi-perballe-nje.html?m=1

  • Postime: 22575
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#1 ne: 06-10-2019, 22:14:43
Sociopatët shpesh keqkuptohen më psikopatët  dhe anasjelltas mirëpo kanë dallime njëra me tjetrën.

Për shembull psikopatët kanë më shumë gjasa që të kenë probleme me ligjin kurse sociopatët kanë më shumë gjasa që të përzihen më shoqërinë. Përderisa psikopatët edhe sociopatët kanë disa tipare të njëjtë, ky i fundit konsiderohet më pak i rëndë se sa psikopatët.

Si identifikohet një sociopatë:


Është një të vërtetë një person antisocial personaliteti i cili është i diagnostifikuar nga  Statistikat Manuale për  çrregullime mentale i personalitetit të grupit B (ato që janë dramatike ose emocionale).

Ndërsa sociopatia mund të diagnostikohet vetëm në moshën 18 vjeç ose më lart, duhet të jenë prezent para moshës 15 vjeç për diagnozën:

Shkeljet e përsëritura të ligjit


Gënjeshtra dhe mashtrim i përhapur

Agresiviteti fizik

Mospërfillje e pamatur për sigurinë e vetes ose të tjerëve


Pandërgjegjshmëri e vazhdueshme në mjediset e punës dhe familjes

Mungesa e pendimit

 

 

Psikopat dhe Sociopat

Psikopatët mund të mendohet si një formë më e rëndë e sociopatisë me më shumë simptoma. Prandaj, të gjitha psikopatët janë sociopatë, por sociopatët nuk janë domosdoshmërisht psikopate

Sipas Shoqërisë për Studimin e Psikopatisë, tiparet e psikopat përfshijnë:

Mungesa e fajit / keqardhjes
Mungesa e ndjeshmërisë
Mungesa e lidhjeve të thella emocionale
narcisizëm
pandershmëri
Manipulativ
Rrezikim i marrjes së rrezikut
 

Dallimi mes psikopatit dhe sociopatit

Ndërsa tiparet e secilit mund të duken të ngjashme, mendohet se sociopatët kanë një formë më pak të rëndë të mungesës së ndjeshmërisë dhe mungesës së fajit. Mendohet se sociopatët mund të jenë në gjendje të formojnë disa lidhje të thella (si, ndoshta, me familjen), ndërsa një psikopat nuk mundet.

Për më tepër, ndërkohë që një sociopat nuk do të ndiente faj për dëmtimin e një të huaji, ata mund të ndjehen fajtorë dhe keqardhje për dëmtimin e dikujt me të cilin ata ndajnë një lidhje. Përveç kësaj, duket se disa nga sjelljet shumë antisociale në sociopatët pakësohen me kalimin e kohës, ndërsa kjo nuk mund të thuhet për psikopatët.

Psikopatët  duket se nuk kanë asnjë shqetësim për sa i përket pasojave, ndërsa një sociopat mund të mësojë të shmangë pasojat gjatë kohës duke ulur sjelljen antisociale.

Përfundimisht, paraqitja e një me psikopati ose sociopati ndryshon. Sipas Kelly McAleer, Psy.D,

“Psikopati është i çuditshëm, por simpatik, ai ose ajo do të manipulojë të tjerët me karizëm dhe frikësim dhe në mënyrë efektive mund t’i imitojë ndjenjat për t’u paraqitur si” normale “për shoqërinë. emocionale dhe fizike, duke shfaqur pak ose aspak ngazëllim emocional ose autonom, madje edhe në situata që shumica do të gjenin kërcënuese ose të tmerrshme. Psikopati është shumë i vetëdijshëm se ajo që ai ose ajo po bën është e gabuar, por nuk kujdeset.

“Në anën tjetër, sociopati është më pak i organizuar në sjelljen e tij ose të saj, ai ose ajo mund të jetë nervoz, lehtësisht i shqetësuar dhe i shpejtë për të treguar zemërimin”.


© 2015-2019 Gazeta Online Insajderi - Të gjitha të drejtat janë të rezervuara
 
 
 
 
 

  • Postime: 22575
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#2 ne: 06-10-2019, 22:30:41

 

PERKUFIZIMI I SOCIOPAT: “Sociopatia është një gjendje mendore, ku një person në mënyrë të vazhdueshme, nuk ka fare idenë për të mirën apo të keqen dhe shpërfill të drejtat apo ndjenjat e të tjerëve. Njerëz me personalitet antisocial kanë prirjen të kundërshtojnë, manipulojnë apo trajtojnë të tjerët ose me ashpërsi, ose me indiferencë të pashpirt. Ata nuk shfaqin ndjenjë faji apo pendesë për sjelljen e tyre”.

Edhe pse sociopatia është e lidhur ngushtë me psikopatinë, ato janë gjithësesi gjëra të ndryshme.

Më poshtë janë shtatë lloje sjelljesh nga të cilat duhet të bëni kujdes, për të mos u marrë si sociopatë.

1. Të gënjyerit vend e pa vend

Vini re shumë gënjeshtra, shpesh pa asnjë arsye? Konsiderojeni flamur të kuq. Ka gënjeshtarë të pandreqshëm dhe patologjikë, dhe të dyja janë shenja të disa problemeve themelore me të cilat një person është duke luftuar. Kini kujdes kur keni të bëni me një sociopat potencial. Është gënjeshtra në dukje e kotë, pa lidhje, që tregon se me të vërtetë po ndodh diçka.

2. Shkëputja emocionale

Ky është tipari kryesor i një sociopati – shkëputja e plotë dhe totale emocionale. Sociopatët mund dhe bëjnë gjëra që të tjerët nuk mund t’i bëjnë ose me të cilat luftojnë, sepse ata kanë arritur të eleminojnë aspektin emocional nga sjellja e tyre. Në thelb, ata nuk ndjejnë asgjë kur gabojnë ose lëndojnë dikë, gjë që ua bën më të lehtë sjelljen që kanë. Me fjalë të tjera, kanë mungesë të ndjeshmërisë.3. Narcisizmi

Një ego e fryrë ose ndjenja e vetëvlerësimit është një tjetër shenjë klasike e një sociopati. Këta njerëz kanë një interes të madh për veten dhe duket se janë më të interesuar të admirojnë ose të flasin për veten e tyre, se të bashkëveprojnë me të tjerët. Kjo mund të duket si egoizëm dhe egocentrizëm – dy gjëra që janë lehtësisht të identifikueshme në një koleg, mik apo anëtar të familjes, nëse u jepet kohë e mjaftueshme.

4. Një sjellje e pamatur

Siç mund ta shihni, shumë prej këtyre tipareve apo sjelljeve kanë efekt kaskadë mbi njëra-tjetrën. Në këtë rast, pamaturia – dhe është e lehtë të jesh i pamatur kur nuk ke ndjeshmëri dhe ke një mendim shumë të lartë për veten. Sjellja e pamatur mund të vijë në të gjitha format dhe mënyrat, por problemi është se një sociopat nuk mund ose nuk do që të shohë lidhjen mes sjelljes së vet dhe pasojave të veprimeve të veta. Shtoni pak narcisizëm, dhe ata do të mendojnë se do t’ia hedhin, ose që nuk mund të ndëshkohen për sjelljen e tyre.

5. Zemërimi

Natyrisht, kur gjërat nuk shkojnë ashtu siç kishte parashikuar sociopati, ka një zemërim shpërthyes. A keni parë ndonjëherë dikë që të shpërthejë, ose të ketë një reagim të shëmtuar për një gjë të vogël, të vërtetë apo imagjinare? Kjo duhet t’ju tregojë diçka. Ky zemërim rrjedh nga fakti se narcizisti dukshëm nuk ka kontroll mbi gjërat që ka përreth, gjë që nuk shkon me botëkuptimin e një sociopati.6. Manipulimi

Natyrisht, një sociopat do të përpiqet të luajë zotin e kukullave me njerëzit që ka në jetën e vet. Kjo është e mundshme kur shumë njerëz e kuptojnë se kanë të bëjnë me një sociopat; kur bëhet e qartë se individi në fjalë po përpiqet të tërheqë fijet dhe të manipulojë ata që ka përreth, për të marrë atë që do. Sërish, ata mendojnë se do të dalin pa lagur, për shkak të narcisizmit të tyre dhe nuk do të vrasin mendjen për pasojat.

7. Një derë rrotulluese e miqve

Siç mund ta keni menduar, manipulimi, gënjeshtra, zemërimi dhe pakujdesia i largon njerëzit. Kjo është arsyeja pse një sociopat është gjithmonë i rrethuar nga një grup i ri njerëzish – domethënë, deri kur toksiciteti i sociopatëve i largon edhe këta. Nëse vini re se dikush nuk mund të mbajë një mik për më shumë se një periudhë të shkurtër kohore, ka ndoshta një arsye për këtë.

  • Postime: 266
kart hadasht
#3 ne: 11-10-2019, 00:19:50
Kini kujdes nga sociopatet se mund te ju rrenojne jeten. Larg prej tyre.