Postim i ri

×

Postim i ri

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: 12:51
« ne: 24-01-2023, 17:45:44 »

Inteligjenca është një koncept shumë i kompleks që nuk mund të matet me një shkallë të vetme. Përkufizimi i inteligjencës varion nga një studim në tjetrin dhe mund të përfshijë faktorë të ndryshëm si aftësinë e të mësuarit, të kuptuarit, problem-zgjidhjes, kujtesës, përshtatjes së ndryshimeve dhe të tjerë.

Shkencëtarët kanë bërë shumë studime për të kuptuar faktorët që ndikojnë në inteligjencë, dhe ata kanë zbuluar se faktorët genetikë dhe ambientalë kanë ndikim të madh në inteligjencë. Studimet tregojnë se gjenet kanë ndikim në rreth 40-80% në variancën e inteligjencës, ndërsa faktorët ambientalë kanë ndikim në 20-60%. Kështu që, inteligjenca trashegohet në një masë të caktuar, por edhe faktorët ambientalë si edukimi, mjedisi i jetesës, etj, luajnë rol të rëndësishëm në zhvillimin e inteligjencës.
Postuar nga: Alban
« ne: 19-02-2020, 18:24:40 »

Aftesia per te mesuar edhe mund te trashegohet, por inteligjenca si shume dijesh, e perfituar gjate jetes nuk ka kurresesi te trashegohet.
Postuar nga: Parloté
« ne: 13-11-2005, 14:43:11 »


Me shume perfitohet se sa trashegohet. Ndoshta do te dukej konfuze kjo qe them. Sepse ka shume raste ku prinderit e sterprinderit kane qene me aftesi shume te kufizume, por pasardhesit ishin te zgjuar dhe te talentuar. Mgjs ka prova se trashegimia eshte nje nder kryesoret ne kete gje, por prap nuk mund te merret si ceshtje finale.

Duke vene para vehtes faktin se, e tere gjinia njerezore ka nje fille, apo eshte nje familje e madhe, nuk i dihet, ndoshta pasardhesi mund te dal nga ndonje pike e ndonje gjeni qe ka ekzistu shekuje mepare.

Poashtu mendoj se niveli i zhvillimit intelektual te femijes varet edhe nga shkalla e perkujdesit dhe te edukimit qe i kushtojne prinderit femijes se tyre.Shume e verete kjo qe thua ti me larte.
Jam dakord edhe me disa postime tjera si p.sh rolin e noradrenalines dhe dopamines(te dyja hyjne ne grupin e KATEKOLAMINAVE). Vecanerisht koncentrimi i tepert i dopamines ne nje neuron, con ne shizofreni, gje qe e ul nivelin e inteligjences.
Desha te shtoj se eshte i vertete fakti se gjenet luajne rol definitiv ne trashegimi, perfshire ketu edhe inteligjencen. Mirepo ato gjene qe femija trashegon nga brezat e mehershem, i japin atij vetem nje prirje per nje drejtim te caktuar. Eshte shume vendimtar ndikimi i ambientit, edukates,
dhe sa do te punohet ne te ardhmen per te fituar inteligjence maksimale.
Postuar nga: ParisNOTheHilton
« ne: 10-11-2005, 23:25:17 »

inteligjenca trashegohet, por ama nje femije merr inteligjence edhe nga mjedisi ku ai rritet. inteligjenca eshte nje tjeter teme interesante per debatin (nature vs. nurture) dhe akoma nuk ka nje pergjigje ekzakte....
Postuar nga: BESIM
« ne: 13-02-2005, 16:48:44 »

Me shume perfitohet se sa trashegohet.  Ndoshta do te dukej konfuze kjo qe them. Sepse ka shume raste ku prinderit e sterprinderit kane qene me aftesi shume te kufizume, por pasardhesit ishin te zgjuar dhe te talentuar.  Mgjs ka prova se trashegimia eshte nje nder kryesoret ne kete gje, por prap nuk mund te merret si ceshtje finale.

Duke vene para vehtes faktin se, e tere gjinia njerezore ka nje fille, apo eshte nje familje e madhe, nuk i dihet, ndoshta pasardhesi mund te dal nga ndonje pike e ndonje gjeni qe ka ekzistu shekuje mepare.

Poashtu mendoj se niveli i zhvillimit intelektual te femijes varet edhe nga shkalla e perkujdesit dhe te edukimit qe i kushtojne prinderit femijes se tyre.
Postuar nga: melody
« ne: 11-02-2005, 19:13:31 »

Inteligjenca lind ne nje fare menyre..
Por njehkohesisht, nese nuk merr zhvillim ajo mbetet ne ate grade, e cila e humbet vleren me kalimin e kohes..
Keshtu qe, pergjigjia ime do te ishte..
Nje kombinim i Inteligjences se lindur, me zhvillimin e saj ne rritjen e njeriut..eshte perfeksion i cili con, ne "Njeriun Inteligjent"..
Postuar nga: Hej
« ne: 10-02-2005, 14:05:03 »

Si cdo karakteristike tjeter ajo trashegohet deri diku. Por ne forme predispozite. Duhet dhe qe amjenti ku rritesh te infleuncoje, ne mneyre qe inteligjenca e lindur te zhvillohet ne maksimumin e saj.

Egziston dhe periudha kritike (nje kohe e caktuar kur njeriu mund te pervetsoje dicka) dhe nese kjo periudhe kritike nuk shfrytezohet, personi do te hase veshtiresi te theksuara.
Postuar nga: Hatixhe
« ne: 05-01-2005, 19:56:40 »

me fal e dashur leni!

me  aq  sa ke  pershkruar ti s'ka te beje me inteligjencen !

Kuptimi i fjales Inteligjence per mua do te thote te jesh i/e zgjuar Clever, Bright.  S'di se ca do te thote per ty !

Besoj se tema nuk eshte kujt i ngjani!  

Megjithate keqkuptimet ndodhin  :) :P
Postuar nga: leni
« ne: 05-01-2005, 19:49:09 »

hatixhe  na fal per keqkuptimin
Postuar nga: Hatixhe
« ne: 05-01-2005, 19:25:27 »

ahhh thnx! i got u now :)

Per mendimin tim Intiligjenca edhe je born with it edhe Fitohet!

per mua jane te 2-ja ...  mund te ndodhe qe je lindur kungull fare  edhe me kalimin e kohes vjen inteligjenca.  S'do te thote gje !  pastaj mendoj qe nuk trashegohet eshte dhurate born with it .