×
Hyrja
Profili

Cfare jane pllakat tektonike?

Cfare jane pllakat tektonike?

· 2 · 234

  • Postime: 21592

ne: 21-03-2020, 18:17:06
Cfare jane pllakat tektonike? Si jane krijuar pllakat tektonike te tokes?

  • Postime: 26673
  • Gjinia: Mashkull

#1 ne: 29-04-2020, 23:49:46
Teoria e Pllakes tektonike shpjegon lëvizjen e Litosferes se Tokës, e cila është e ndarë deri në shtatë pllaka të mëdha (dhe disa pllaka të vogla), të cilat janë pllaka e Afrikës, Amerikës së Veriut, Amerikës Jugore, Euroaziatike, Australiane, Antarktike dhe Paqësorit. Shembull i pllakave të vogla janë, pllakat arabe, Nazca dhe pllakat e Filipineve. Teoria pohon se këto pllaka të ngurta (Litosfera) janë lundruese në pjesën e siperme (Asthenosphere), pjesa më e urtë e mantelit. Kjo lëvizje ben që fletët e pllakave të thyhen ne copa dhe të përplasen së bashku. Kufijtë midis pllakave janë ose Convergent (duke lëvizur drejt njëri-tjetrit), Divergjent (duke u larguar nga njëri-tjetri) ose mund të jetë një kufi transformimi (kur dy pllaka lëvizin së bashku).

Temat e fundit