Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Qytetari ri
« ne: 15-03-2021, 21:02:16 »

Postuar nga: M A X
« ne: 28-04-2020, 14:55:08 »

Riciklimi eshte me shume rendesi sepse me ane te tij behet i mundur riperdorimi i materialave duke ulur keshtu shperdorimin, qe ne mungese te ricklimit do te humbnin kot.

Riciklimi eshte procesi i riperpunimit te mbeturinave . Kohet e fundit ky proces ka nje zhvillim te gjere ne shume fusha industriale: te hekurit, drurit, plastikes, te qelqit (per te permendur ketu me te rendesishmet). Per te bere sa me te thjeshte kete proces dhe riperfitimin e materialeve te riciklueshme eshte vene ne funksion grumbullimi i diferencuar i mbeturinave ne kontenitoret perkates: leter, qelq, plastike apo mbetjet e njoma (qe jane mbetjet ushqimore). Riciklimi i mbeturinave ndihmon planetin tone. Grumbullimi i mbeturinave sjell nje mjedis me te paster per ne e femijet tane, kurse riciklimi i tyre mbron burimet e pasurite natyrore qe te mos shterojne kurre. RIPERDORIMI, REDUKTIMI, RICIKLIMI...jane 3 fjalet me te rendesishme qe ndihmojne natyren dhe mjedisin ku jetojme. ndryshe te quajtura 3R (nga angl. Reduce, Recycle, Reuse. nga ital. Ridurre, Ricilare, Riutilizzare). Riciklimi behet i mundur fale ndihmes tone. Jemi ne ata qe duhet te diferencojme fillimisht mbeturinat qe prodhojme. Per te bere nje grumbullim te diferencuar sa me efektiv, eshte e rendesishme te njohim cilat jane materialet e riciklueshme dhe si duhet ti ndajme ato. Riciklimi i letres hap pas hapi 1- Mblidhen mbetjet e letres nga vendgrumbullimet e mbetjeve. 2- Letra futet ne kazana me uje. 3- Ndahen fibrat e letres nga mbetjet e tjera si boje, papasterti etj. 4- Lenda e formuar thahet dhe i jepet forme duke e presuar. 5- Formohet keshtu letra e re e gatshme per perdorim. Letra nuk mund te riciklohet deri ne pafundesi. Fibrat e letres pas cdo riciklimi vine e shkurtohen duke ulur keshtu cilesine e letres. P:SH Nje kuti kartoni mund te riciklohet deri ne gjashte here.

PUNOI:JUELA KULLAU
Postuar nga: 12:51
« ne: 21-03-2020, 21:13:15 »

Perse eshte i rendesishem riciklimi?