Si eshte formuar Sistemi Diellor? - Pyetper

×
Hyrja
Profili

Si eshte formuar Sistemi Diellor?

Si eshte formuar Sistemi Diellor?

· 2 · 149

  • Postime: 21592

ne: 24-03-2020, 18:13:12
Si eshte formuar Sistemi Diellor?

  • Postime: 26705
  • Gjinia: Mashkull

#1 ne: 29-04-2020, 18:30:29
Mendohet se Sistemi Diellor eshte formuar perafersisht 4.6 miliarde vite me pare. Dielli yne qe eshte nje yll ashtu si miliarda te tjere eshte formuar nga mjegullnajat galaktike. Procesi i formimit te diellit dhe sistemit diellor ka ndodhur ne kete menyre: Turbullirat brenda mjegullnajave krijojne fillimisht nyje qe kur arrijne mase te mjaftueshme sherbejne si berthama ku gazi i mjegullnajes per shkak te forces se gravitacionit ngjeshet gjithmone e me shume. Duke u ngjeshur materiali i mbledhur nxehet duke arritur temperatura jashtezakonisht te larta sa nisin fuzionin berthamor, duke bere keshtu te mundur lindjen e nje dielli te ri. Pas perfundimit te formimit te diellit nje mbetje e madhe gazi dhe pluhuri hapesinor ne formen e nje reje sherbeu si baze per formimin e planeteve qe perbejne sot planetet e sistemit diellor.

https://www.zerion.net/pyetper/si-jane-ndertuar-yjet/
https://www.zerion.net/pyetper/si-eshte-formuar-dielli/
https://www.zerion.net/pyetper/si-jane-ndertuar-planetet/

Temat e fundit