Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Qytetari ri
« ne: 15-03-2021, 21:10:48 »

Postuar nga: M A X
« ne: 28-04-2020, 22:56:24 »

Meteroided jane formuar prej trupave te ndryshem qiellore, si psh kometa apo asteroide, por ne disa raste dhe me burim nga henat kur ne to perplasen trupa te tjere qiellore.
Meteroided jane shume te te vegjel se asteroided, duke filluar nga madhesia e nje grimce apo guri te vogel deri ne 1 meter gjatesi. Kur meteroided arrijne atmosferen e Tokes e pershkojne ate me shpejtesi rreth 20 km/s dhe si rezultat i forces se ferkimit por dhe te perberjes se tij minerale, ato fillojne te digjen duke krijuar nje vije ndricuese, duke krijuar ate qe quhet Meteor. Nese meteroidi nuk digjet i teri dhe nje pjese e tij bie mbi siperfaqen e tokes, atehere kjo cope e mbetur prej tij quhet Meteroit.
 
Postuar nga: 12:51
« ne: 21-03-2020, 18:14:24 »

Si jane formuar meteroided?