×

Sa minuta duhet të ushtroheni për të parandaluar sëmundjet dhe depresionin

Sa minuta duhet të ushtroheni për të parandaluar sëmundjet dhe depresionin

· 2 · 117

  • Postime: 23133
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 27-08-2019, 21:27:58
 

Vetëm 150 minuta ushtrime në javë do të ulni mundësinë e shfaqjes së kancerit.Aktiviteti fizik në çast ndikon në shëndetin mendor, ndërkaq shëtitja prej 35 minutave në ditë zvogëlon depresionin.

Nuk jeni të detyruar të lodheni me vrapimin apo vozitjen e biçikletës një kohë të gjatë, sepse edhe aktiviteti minimal mjafton të përmirësoni shëndetin mendor dhe atë fizik.

Është lajthitje që nëse ushtroni më pak apo nuk ushtroni vazhdimisht nuk do të keni kurrfarë përparësish, thotë dr. Edward Phillips, specialist i mjekësisë në Universitetin e Harvardit.

Shkencëtarët me hulumtime kanë konstatuar se sa saktësisht duhet patjetër të ushtroni çdo ditë, përkatësisht në javë në mënyrë që të pengoni sëmundjet kronike.

▪ 450 minuta ushtrime në javë zvogëlon rrezikun nga vdekja e parakohshme për 39 për qind
▪ 175 minuta ushtrime zbut simptomat e depresionit
▪ 150 minuta ushtrime në javë zvogëlon rrezikun nga kanceri

▪ 120 minuta ushtrime në javë përmirëson memorien
▪ 60 deri në 90 minuta ushtrime në javë ulin shtypjen e lartë të gjakut
▪ 30 minuta trajnim në intervale në javë mund të pengojë diabetin.

  • Postime: 23133
  • Gjinia: Mashkull
M A X
#1 ne: 21-09-2019, 09:11:27
Ekspertët tregojnë se ushtrimet fizike mund t’i parandalojnë dhe trajtojnë simptomat depresive. Por, si arrihet kjo? Faktikisht, mekanizmat neurobiologjikë që kanë të bëjnë me efektet antidepresive të ushtrimeve fizike janë ende të paqartë.

Megjithatë, ka disa hipoteza sa i përket këtij fenomeni. Depresioni ndërlidhet me inflamacion kronik, ndërkaq ushtrimet e rregullta fizike e zvogëlojnë inflamacionin.

Depresioni po ashtu ndërlidhet me nivele të ulëta të kimikalit të quajtur BDNF, i cili e ndihmon trurin të rritet dhe ri-modelohet, ndërsa ushtrimet fizike e rrisin BDNF-në, dhe rrjedhimisht e ndihmojnë trurin të rritet dhe t’i tejkalojë pengesat depresive.

Përveç tjerash, ushtrimet fizike ndërlidhen edhe me ndryshime pozitive psikologjike.
Ato e rrisin vetëbesimin, përkushtimin, e që të gjitha këto ndihmojnë në trajtimin e depresionit. /rd.al