×
Hyrja
Profili

Fakte që nuk i dinit për veten

Fakte që nuk i dinit për veten

· 1 · 388

  • Postime: 26634
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 25-08-2011, 01:11:51
Trupi i njeriut është një makineri perfekte e mbushur me lëngje, e cila lëviz dhe përzien kimikate nga më të ndryshmet me përpikshmëri, duke koordinuar dhe krijuar çdo gjë, që nga kujtesa e deri tek mukoza

Fakte që nuk i dinit për veten

Trupi i njeriut është një makineri perfekte e mbushur me lëngje, e cila lëviz dhe përzien kimikate nga më të ndryshmet me përpikshmërinë më të madhe, duke koordinuar dhe krijuar çdo gjë, që nga kujtesa e deri tek mukoza. Këtu janë analizuar disa nga misteret e çuditshme, komplekse dhe jashtëzakonisht të bukura që përcaktojnë mirëfuksionimin e trupit njerëzor.

Lëkura ka katër ngjyra

Të gjitha llojet e lëkurave pa përjashtim do të dukeshin të bardha nëse trupi nuk do t'i shtonte ngjyrat. Enët e gjakut që ndodhen shumë afër sipërfaqes së lëkurës i shtojnë asaj një ngjyrë të kuqe të lehtë, e cila del më në pah kur ndihemi të turpëruar. Një pigment i verdhë i prodhuar nga vetë trupi i jep një ngjyrë më natyrale dhe në fund, melamina ngjyrë sepie, e cila krijohet si kundërpërgjigje ndaj rrezeve ultravjollcë bën që ngjyra e lëkurës të nxihet. Këto katër tonalitete përzihen në proporcione të ndryshme tek çdo njeri, duke krijuar kështu ngjyra të ndryshme lëkure për të gjithë njerëzit në Tokë.

E gjithë bota qesh bashkë me ty

Studimet e fundit kanë treguar se ashtu siç hapja e gojës shkakton të njëjtën sjellje tek dikush që ke përballë, e qeshura është gjithashtu një sinjal social për t'u imituar. Të dëgjosh dikë duke qeshur bën që të stimulohet një zonë e veçantë e trurit përgjegjëse për lëvizjet e fytyrës. Imitimi i mimikës luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në ndërveprimet sociale. Sinjalet për të teshtirë, për të hapur gojën, për të qeshur apo edhe për të qarë janë mënyrat më të mira që zgjedh trupi njerëzor për të krijuar lidhje të ngushta dhe të forta sociale brenda një grupi.

Mendje e madhe me gojë të vogël

Evolucioni nuk është aspak perfekt. Nëse do të ishte, ne do të na ishin dhënë krahë për të fluturuar dhe jo dhëmbë të dalë. Dhëmbët e dalë nuk kanë qenë gjithmonë thesar parash për dentistët, pasi në kohët e lashta ato ishin shumë të nevojshme për të kafshuar dhe përtypur mishin. Megjithatë, studimet tregojnë se teksa trutë tanë zmadhohen, ndryshon edhe struktura e nofullës, duke zvogëluar gojën dhe duke na lënë me disa dhëmbë të dalë që kushtojnë shtrenjtë për t'u rregulluar.

Përgatiti: KLARITA BAJRAKTARI
 

Fakte interesante rreth Finlandës

Nisur nga M A XRubrika Gjeografia e Shteteve

Postimi i fundit 10-04-2020, 10:17:28
nga M A X
Fakte Interesante Shqip

Nisur nga M A XRubrika Mediat Sociale

Postimi i fundit 19-03-2020, 11:24:43
nga M A X
Fakte Interesante ne Youtube

Nisur nga M A XRubrika Mediat Sociale

Postimi i fundit 19-03-2020, 11:22:07
nga M A X
Fakte Unike

Nisur nga M A XRubrika Mediat Sociale

Postimi i fundit 19-03-2020, 11:03:23
nga M A X
Fakte dhe Cudira

Nisur nga M A XRubrika Mediat Sociale

Postimi i fundit 19-03-2020, 11:01:42
nga M A X