×
Hyrja
Profili

Gjendja e katert e lendes - Plazma.

Gjendja e katert e lendes - Plazma.

· 3 · 3235

  • Postime: 7065
  • Gjinia: Femer
erlehta
ne: 19-07-2008, 18:53:36
C´ndodh nese do te ngrohim nje gaz ne nje temperature  shume te larte?
Ne fillim energjia Kinetike behet shume e madhe dhe molekulat qe e perbejne ate ndahen ne atome. Me rrijen e metejshme te temperatures nga atomet e gazit do te shkeputen elektronet. Gazi jonizohet dhe keshtu ne ne ndodhet nje perzjerje elektronesh dhe katione..  Kjo substance e re sillet si nje gaz i rregullt, por perbehet dhe nga disa cilesi te vecanta. Ne te vertete perben nje gjentje te katert te lendes, qe quhet plazme.
Plazmimi i pjesshem i lendes mund te ndodhe tek drita floureshente, ne yjesi, tek shperthimi i vetetimave, ne qender te flakave te medha te zjarreve etj.
Ne keto shembuj gazi jonizohet vetem nje cast, pra jonizohet pak.
Jonizimi nuk ndodh shpesh. Elektroni i lire mund te humbase energji ne momente perplasjeje me dicka. Kur ai ka humbur shume energji, ai mund te kapet serish nga gazi i jonizuar. Per kete shkak,ne atmosfere plazma krijohet te vetetimat dhe flaka ku kemi jonizim te pjesshem dhe mjaft te brishte.
Duhet te harxhohet nje sasi energjie e jashtezakonshme per te arritur shkalle te larte jonizimi
Disa lende mund te kalojne ne gjendje plazme ne temperaturat 50.000K deri ne 100.000K.
Kjo gjendje e plazmes quhet "plazme e ftohte".
Pervec kesaj plazme kemi edhe "plazme te ngrohte" e cila perftohet kur temperatura leviz ngav  10.000.000K deri ne 100.000.000K. (lenda perberese e yjeve)
Shkencetare po mundohen te arrijne kete lloj plazme nepermjet energjise te cliruar nga reaksionet berthamore.
Jo vetem kaq, shkencetaret po perdorin dhe fusha magnetike te fuqishme per te perftuar "plazmen e ngrohte"
Nje menyre qe perdoret per kete qellim quhet "tukamaku", ku plazma e perftuar kufizohet nga nje unaze.

  • Postime: 83
  • Gjinia: Mashkull
shkambi
#1 ne: 29-09-2008, 01:00:26
Teme shume e qelluar dhe edukative tte them te drejten mua personalisht me ka dhene nje informacion per kete dukuri dhe njeheresh e falednderoj antarin e mesiperm.
somewone
#2 ne: 21-12-2008, 19:19:56
rrofshi per informacionin se mduhet per ne shkoll na vdiq presori i fizikes.