Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: M A X
« ne: 01-12-2019, 10:42:41 »

 

Bazuar në observimet me satelitë të sizmologëve amerikanë tundja  e Tokës gjatë tërmeteve të fundit në zonën bregdetare të Shqipërisë ishte më e madhe në zonat moçalore, në fushat bregdetare të ngopura me ujë, pellgjet e thara, tokat më rërë të lëvizshme dhe grykëderdhjet e lumenjve afër detit. Aty dëmet ishin katër herë më të mëdha se në zonat e siteve të forta.
Duke pas parasysh forcën goditëse të këtij tërmeti me Mag 6.4 dhe me energji goditëse E=251.2(TJ) them se kemi kaluar shumë mirë, krahasuar me tërmetin me Mag 6.1 të vitit ‘63 që goditi Shkupin dhe i cili vrau mbi 1000njerëz, si dhe shkatërroj 80% të qytetit. Sipas kalkulimeve të mia logaritmike, ky tërmet kishte intensitet 2 herë më të fortë se ai i Shkupit!
Durrës: M=6.4 ; E=251.2 TJ (1TJ=10^12J); E= 60 ktTNT; 1tonTNT = 4.2 GJ  &  Shkup: M=6.1; E=89.1TJ apo: 21.3 kilotonTNT.
Informacion me rëndësi për qytetarët; Mos u frikësoni nga tërmetet me magnitudë M5.1, M4.1 apo M3.1 sepse këto s’janë asgjë krahasuar me tërmetin M6.4 që ndodhi në fillim! Ky është dallimi. Shembull:
∆M=6.4-3=3.4   atëherë  intensiteti është 1000 herë më i vogël
∆M=6.4-2=4.4   atëherë  intensiteti është 100 herë më i vogël
∆M=6.4-1=5.4   atëherë  intensiteti është 10 herë më i vogël
Psh: Dje pati një tërmet M 5.1 atëherë intensiteti ishte 20 herë më i vogël se M6.4-shi. (#k_b_28_11_19_Prizren)
Postuar fillimisht ne Kosova Today