Post reply

×

Post reply

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Parloté
« ne: 06-02-2020, 14:07:10 »

Ne keto tematikash me duket vetja sikur kam ardh nga nje planet tjeter. :(

S'mundem ti kuptoj. :)


Shumë e thjeshtë. Ne/trupi ynë jemi Qeliza.....

Ç’janë qelizat burimore
Qelizat burimore janë qeliza themelore të cilat gjatë zhvillimit të embrionit zhvillohen në të gjitha llojet e qelizave, të tilla si qelizat e muskujve të zemrës, qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat e lëkurës. Në një fazë të mëvonshme të jetës këto qeliza bëjnë riparimin e qelizave të dëmtuara.


Postuar nga: Passion
« ne: 06-02-2020, 11:42:05 »

Ne keto tematikash me duket vetja sikur kam ardh nga nje planet tjeter. :(

S'mundem ti kuptoj. :)
Postuar nga: Parloté
« ne: 06-02-2020, 11:09:26 »

Tani është disi problematike, së paku këtu në DK. Si fillim ana ekonomike sepse për të ruajtur në bankë qelizat staminale të foshnjës së porsalindur ka një kosto të lartë mujorshe. Së dyti është ana dhe procesi etik, në rast se këto qeliza dë të dhuroheshin për shërim.
Gjithësesi mënyra më efikase për trajtim sëmundjesh.
Postuar nga: M A X
« ne: 05-02-2020, 20:44:56 »

 

Qelizat që gjatë lindjes së foshnjës nxirren nga kordoni i kërthizës dhe ruhen me ndihmën e krio-metodës speciale së shpejti do të mundë të shpëtojnë jetë të miliona njerëzve në të gjithë globin. Me ndihmën e këtyre qelizave mundë të trajtohen çrregullimet e gjakut, metabolizmi, imuniteti …

E gjithë kjo është thënë në Kongresin e Parë të dedikuar për qelizat burimore, i cili u mbajt në Athinë nën patronazhin e „Cryo – Save“, liderit evropian në mbledhjen, ndarjen dhe ruajtjen e qelizave burimore. Konferenca u ndoq nga ekspertët gjinekologë më të famshëm botërorë, inxhinierë gjenetik të cilët shpjeguan se çfarë përgjithsishtë qelizat burimore mund të shërojnë dhe pse është e rëndësishme të ruhen. Kjo metodë e ruajtjes së qelizave është e mundur edhe në vendin tonë.

Ç’janë qelizat burimore
Studimet shkencore kanë dëshmuar se trupi i njeriut posedon një formë unike të rezervave qëllimi i të cilës është për të rinovuar indet e dëmtuara. Natyrisht, bëhet fjalë për qelizat burimore. Qelizat burimore janë qeliza themelore të cilat gjatë zhvillimit të embrionit zhvillohen në të gjitha llojet e qelizave, të tilla si qelizat e muskujve të zemrës, qelizat e kuqe të gjakut dhe qelizat e lëkurës. Në një fazë të mëvonshme të jetës këto qeliza bëjnë riparimin e qelizave të dëmtuara.

Ku ndodhen qelizat burimore
Qelizat burimore ekzistojnë në shumë lloje të indeve te të rriturit, dhe përqendrimi i tyre më i madh në trupin e një të rrituri është në palcën e kockave dhe në gjak. Megjithatë, me kalimin e kohës qelizat e trupit tonë humbin vitalitetin dhe ndikimi i tyre është më i dobët për shkak se ato plaken së bashku me ne. Pikërisht për këtë, pas studimeve të shumta, ekspertët kanë gjetur mënyrën se si të ruajnë vitalitetin e këtyre qelizave shumë të rëndësishme. Në fakt, shkencëtarët dhe mjekët kanë zbuluar se një numër i madh i qelizave burimore gjenden në gjakun e kordonit të kërthizës së të sapolindurve. Këto qeliza janë shumë të reja dhe vitale, kurse procesi i marrjes së tyre është shumë i lehtë dhe pa dhimbje. Dhe ajo që është më e rëndësishme është se me një teknikë të veçantë mund të ngrijnë dhe të aplikohen më pas në shërimin e vetë dhuruesit apo ndokujt tjetër.

Llojet e terapisë me qeliza burimore
Cilat sëmundje sherohen
Me ndihmën e qelizave burimore tani është e mundur të kurohen më shumë se 75 sëmundje të rënda dhe të pashërueshme deri në kohën e mëparshme. Ndër sëmundjet që trajtohen janë sëmundje malinje, veçanërisht leukemia, pastaj çrregullime të gjakut, çrregullime të lindura si dhe çrregullime të imunitetit.

Ka dy lloje të trajtimit me qelizat burimore: mënyra autologe (qelizat e veta) dhe ajo allogenike (me qeliza donatore vullnetare). Përparësia e trajtimit dhe terapisë autologe ndaj asaj allogenike është se në rastin e një numri të caktuar të sëmundjeve trupi i pacientit mund t’i refuzojë qelizat e huaja burimore.

A është procesi i marrjes së qelizave burimore pa dhimbje
Procesi i mbledhjes së qelizave burimore është plotësisht pa dhimbje dhe i parrezikshëm për shkak se qelizat burimore merren menjëherë pas lindjes së foshnjes, (dmth, pas prerjes së kordonit të kërthizës), nga një pjesë e kordonit të kërthizës e cila është e ngjitur në placentë, dhe zgjatë më pak se një minutë.

Kush mund të trajtohet me qelizat burimore
Shkencëtarët kanë zbuluar se më shumë se katër breza të një familjeje mund të trajtohen me qelizat burimore të të porsalindurit.

Poashtu edhe nëna, nëse sëmuret, mundet gjatë jetës të trajtohet me këto qeliza.

A është marrja e qelizave burimore gjithmonë me sukses
Në shumicën e rasteve, marrja e qelizave burimore është me sukses.

Në disa situata, sasia e gjakut e marrë pas lindjes është shumë e vogël. Kjo zakonisht ndodh gjatë lindjes me prerje cezariane, apo kur lindin binjakë, kështuqë edhe prania e qelizave burimore në gjak është e pamjaftueshme.

Analizat e nevojshme
Gjatë kohës së shtatzënisë bëhen teste të gjakut në mënyrë që të përcaktohet nëse ka ndonjë infeksion me viruse, p.sh., hepatitit B dhe C, sifilizi, HIV dhe CMV IGM.

Pas lindjes së fëmijës, pas mbledhjes së qelizave burimore prej gjakut të kordonit kërthizor, këto qeliza gjithashtu i nënshtrohen edhe analizave të ndryshme në laborator.

Gjegjësishtë, përcaktohet se a ekziston mundësia e kontaminimit bakterial dhe eliminohet prania e mikrobeve, infeksioneve virale dhe fungale. Pas këtyre analizave, testohet vitaliteti i qelizave dhe vetëm pas këtyre veprimeve qelizat ngrijnë. Këto qeliza ruhen ne kushte kriogenike, gjegjësishtë në minus 196 gradë celsius në fazën e gaztë të azotit të lëngshëm. Të ruajtura kështu mund të qëndrojnë përgjithmonë.

Kujt i rekomandohet depozitimi
Mjekët rekomandojnë ruajtjen e qelizave burimore nëse në familje ekzistojnë këto sëmundje apo rreziqe si mëposhtë:

– nëse është e pranishme histori familjare me kancer, sëmundjeve të gjakut ose sëmundje të tjera

që janë të shërueshme me qelizat burimore;

– te çiftet e racave të ndryshme apo me prejardhje të ndryshme etnike për shkak të pamundësisë

së gjetjes të një donatori kompatibil;

– te shtatzënitë pas fekondimit artificial.

kosovarja.ch
Postuar nga: M A X
« ne: 14-03-2012, 00:02:18 »

Një procedurë eksperimentale që duket premtuese. Ajo është projektuar për të eliminuar marrjen e barnave të shumta nga pacientët me organe të transplantuara, ndërsa përmirëson cilësinë e jetës dhe ofron lehtësira të mëdha për këta pacientë që janë në shqetësim të vazhdueshëm se organet e transplantuara mund të refuzohen nga organizmi i tyre.

Ideja e re, dhe tepër e guximshme, se marrja e qelizave embrionale nga palca e kurrizit të personit dhurues të një organi, dhe vendosja e tyre së bashku me organin e dhuruar në trupin e një pacienti në nevojë për transplantim, ka shumë gjasa të përmirësojë përgjithmonë jetën e pacientit.

Në studimin e sapo botuar në revistën “Science Translational Medicine“, kirurgët bënë pikërisht këtë gjë, duke shpresuar se qelizat embrionale do t’i shtyjnë trupat e pacientëve të mendojnë se organi i ri ka qenë gjithmonë aty, pra nuk është i huaj dhe të mos e refuzojnë.

Shumica e pacientëve që iu nënshtruan studimit kishin nga një veshkë të transplantuar, dhe ndodhi pikërisht ashtu siç kishin parashikuar kirurgët, sistemi imunitar i pacientëve me veshkë të huaj tani përbëhet nga imuniteti i qelizave të veta dhe i qelizave të mara nga trupi i dhuruesve të veshkave.

Me kalimin e kohës, më shumë se gjysma e pacientëve në këtë eksperiment nuk kishin më nevojë për barna kundër refuzimit të organit, sepse trupat e tyre i kishin pranuar organet e reja.

Një pacient merr çdo ditë rreth 25 pilula për të shmangur refuzimin e organit të transplantuar. Këto barna kaq të shumta për një ditë, që përmbajnë substanca helmuese dhe me efekte anësore, e bëjnë trupin të prekshëm ndaj infeksioneve madje, edhe ndaj kancerit.

Autorët e studimit shpresojnë ta çojnë më tej këtë ide, duke i marrë qelizat embrionale të dhuruesit të organit disa vite pas transplantimit të organit, si dhe ta zgjerojnë studimin për të përfshirë edhe lloje të tjera organesh, përveç veshkave.


(ar.si/BalkanWeb)
Postuar nga: M A X
« ne: 15-02-2012, 00:51:30 »

Dëmet e shkaktuara nga ataku në zemër shërohen duke përdorur qeliza staminale të mbledhura nga zemra e vetë pacientit.

Kështu thonë një grup mjekësh në Shtetet e Bashkuara, pas një eksperimenti të kryer mbi 25 pacientë, rezultatet e të cilit janë publikuar në gazetën mjekësore “Lancet”.

Përmes qelizave staminale, shenja e shkaktuar nga ataku në zemër pothuajse përgjsymohet, tregon eksperimenti.

Autorët deklarojnë se përmes këtij studimi është verifikuar gjithashtu një rritje e “papreçedentë” e muskujve të rinj të zemrës.

Një atak nodh kur zemra nuk ka mjaftueshëm oksigjen, ose kur ka një mpiksje që pengon qarkullimin e gjakut tek organi.

Ndërsa teksa zemra mjekohet, muskuli i vdekur zëvendësohet me një shenjë, por duke qenë se ajo nuk është njësoj si muskuli, aftësia për të pompuar gjak rreth trupit reduktohet.

Mjekët në të gjithë botën po përpiqen të gjejnë mënyra për të rigjeneruar zemrën dhe për të zëvendësuar shenjën e lënë nga infarkti me një muskul të ri.

Gjithësesi, qelizat staminale, që mund të transformohen në çdo lloj tjetër qelize, duket se janë një element premtues në këtë drejtim. /top channel
Postuar nga: Shej
« ne: 16-01-2012, 20:08:59 »

Eshte vertet lajm i mire dhe pse me shume vonese po aplikohet dhe ne Shqiperi.
Postuar nga: M A X
« ne: 16-01-2012, 15:16:00 »

Gjëja e parë që Hans Keirstad bën kur zgjohet është të hapë CNN-in për të pasur lajme lidhur me testin e parë njerëzor me qeliza staminale embrionale të kryer në tetor të 2010 nga kompania bioteknologjike "Geron"

Revolucioni mjekësor i qelizave staminale

Më shumë rreziqe apo avantazhe?

Gjëja e parë që Hans Keirstad bën kur zgjohet është të hapë CNN-in për të pasur lajme lidhur me testin e parë njerëzor me qeliza staminale embrionale të kryer në tetor të 2010 nga kompania bioteknologjike "Geron". Në realitet, preokupimi i Keirstead është i lidhur me eventualitetin e lajmeve të këqija. "Nëqoftëse ndonjë vdes apo rëndohet, atëherë ka mbaruar gjithçka", thotë ai, duke kaluar dorën mbi flokët brunë. Keirstead, që vesh një këmishë të gjatë prej linoje dhe mban një unazë të madhe në gisht, është një biolog i Universitetit të Kalifornisë në Irvain, i mbiquajtur me emra të ndryshëm si "yll rroku", "taumaturg" apo "Fyelltari magjik" i kërkimit mbi qelizat staminale. Tani punon pranë një qendre kërkimore, që ka kushtuar 67 milionë dollarë dhe e paguar pjesërisht me kontributin e votuesve kalifornianë, që në vitin 2004 i ka bindur të votojnë "pro" për një financim prej 3 miliardë dollarësh për kërkimin lidhur me qelizat staminale, duke u paraqitur atyre një filmim minjsh pjesërisht të paralizuar, që ecnin menjëherë pasi kishin pësuar një trapiantim qelizash staminale në laboratorin e tij.
E njëjta terapi eksperimentohet tani mbi qeniet njerëzore. Kështu që nuk habit fakti që Keirstead është në ankth. Edhe pse jo drejtpërsëdrejti i përfshirë në eksperimentimin klinik, zbulimi i patentuar prej tij, i paraqitur kalifornianëve dhe i dhënë në licencë kompanisë "Geron", është bërë testi themelor për të kuptuar nëse qelizat staminale embrionale do të dijnë t'i mbajnë premtimet mjekësore. "Vdes nga dëshira për të mësuar nëse do të funksionojnë", thotë Keirstead.
Deri më sot, "Geron" ka në terapi dy pacientë: T.J. Atchison, një student 21-vjeçar i infermierisë, i mbetur i paralizuar në toraks vitin e kaluar për shkak të një incidenti automobilistik dhe një person i dytë, të cilit nuk i është dhënë emri. Shpresa është që qelizat e injektuara në palcat kurrizore të të dy pacientëve të kontribuojnë në rikuperimin e nervave të dëmtuara dhe të rivendosin një minimum lëvizshmërie dhe ndjeshmërie. Edhe në rast dështimi, shumë kërkues mendojnë se testi përfaqëson një pasazh kritik drejt terapive rigjeneruese që përdorin qelizat e gjalla në vend të ilaçeve kimike. "Terapia qelizore është e destinuar të zgjasë në kohë", thekson Wise Young, pedagog në Rutgers University dhe ekspert i dëmtimeve në shtyllën kurrizore. "U them gjithmonë studentëve të mi se do të jenë brezi i parë i mjekëve që do të përdorin terapinë qelizore"...

Përgatiti: Armin TIRANA
Postuar nga: M A X
« ne: 29-11-2011, 00:29:48 »

Mjekë të njohur gjinekologë shqiptarë dhe grekë kanë marrë pjesë në konferencën zhvilluar për qelizat staminale, një risi e shkencës për shërimin e disa sëmundjeve të rënda.

Tashmë mjafton që në beben e sapolindur të merren disa qeliza në kordonin e kërthizës për të shëruar sëmundje si leuçemia, sëmundje të tjera të gjakut, sëmundje kancerogjene, të trurit, zemrës e shumë të tjera.

“Pas lindjes së një fëmije, gjaku që mbetet në kordonin e kërthizës është një burim mjaft i rëndësishëm për qelizat staminale. Këto qeliza kanë dy karakteristika: ato diferencohen nga njëra-tjetra dhe mund të shumëfishohen vetë. Kjo gjë bën që këto qeliza të kurojnë shumë sëmundje”, shprehet Vasilios Kellaris, gjinekolog grek.

Drejtoresha e maternitetit “Koço Glozheni” në Tiranë, e konsideroi mjaft të rëndësishme këtë konferencë pasi sipas saj mjekët shqiptarë nuk kanë informacion të mjaftueshëm për këtë risi.

“Mënyra e marrjes së këtyre qelizave nuk dëmton as nënën dhe as foshnjen. Teknika e marrjes së këtyre qelizave nuk është aspak e vështirë”, theksoi Rubena Moisiu.

Tashmë një mundësi e tillë do i jepet edhe familjeve shqiptare në rastin kur sjellin në jetë një fëmijë pasi spitali grek “Hygeia” bashkëpunon me një ndër bankat më të njohura europiane “Stam Health Hellas”. /top channel