×
Hyrja
Profili

Shqiperia së shpejti do ketë hartën e re gjeologjike

Shqiperia së shpejti do ketë hartën e re gjeologjike

· 1 · 474

  • Postime: 691
  • Gjinia: Mashkull
SocialNetwork
ne: 03-10-2011, 17:14:44
TIRANE- Ministria e Ekonomisë në bashkëpunim me Institutin e Gjeologjisë dhe Agjencinë Kombëtare të Burimeve Natyrore, (AKBN) po punon për hartimin e hartës metalogjenike, e cila pritet me interes, pasi do të japë informacion më të detajuar mbi formacionet e shkëmbinjve në teritorin e Shqipërisë.
Burime zyrtare të METE-s thanë sot për ATSH-në, se pas përfundimit të hartës, ajo do t’u përshtatet kërkesave të ligjit të ri minerar që tashmë ka hyrë në fuqi.
Shqipëria ka nga viti 2009 një hartë gjeologjike, e cila erdhi pas një periudhe 50-vjeçare punë nga Instituti i Gjeologjisë, por në kushtet e ndryshimeve ligjore në Ligjin Minerar, kërkohet një hartë e re.
Sipas ministrise, sot prodhimi minerar në volum është 25% më i madh sesa prodhimi më i mirë që kur filloi veprimtaria minerare sipas ligjit të ri minerar dhe nga 5 milionë tonë që nxirrjet para viteve ’90, sot ka arritur në 6,5 milionë tonë.

Por gjithashtu vërehet se ka ndryshuar struktura e nxjerrjes minerare.

Nëse deri në vitet 90-të, mineralet metalore si krom, bakër nikel, qymyr, zinin 90 për qind të prodhimit dhe 10 për qind e zinin materialet ndërtimore, kjo strukturë e prodhimit ka ndryshuar dhe kryesojnë ato ndërtimore.

Kështu, ndërsa mineralet metalore zënë jo më shumë se 25-30 për qind të prodhimit, pjesa e tjetër, rreth 65-70 për qind, mbulohet nga mineralet ndërtimore, të cilat kanë filluar të gjejnë tregun edhe jashtë, kryesisht gurë dekorativë, ranorë, pllakorë, bazaltët dhe të tjerat janë për tregun e huaj e janë shpërndarë në gjithë zonat e Shqipërisë, duke krijuar dhe tregje të reja punësimi.

(d.b/BalkanWeb)