×

Super radio-teleskopi prej 1 mln metër/katror

Super radio-teleskopi prej 1 mln metër/katror

· 1 · 545

  • Postime: 7049
  • Gjinia: Femer
erlehta
ne: 26-05-2012, 01:07:22
Afrika e Jugut, Australia dhe Zelanda e Re do të bashkëpunojnë në ndërtimin e një radioteleskopi gjigant që do të studiojë më imtësisht hapësirën me tre objektivë kryesorë; të testojë teorinë e gravitetit të Ajnshtajnit, të kërkojë për jetë aliene dhe të kuptojë mënyrën e formimit të universit.

Tre vendet, anëtare të SKA (Square Kilometre Array), organizatë rajonale për studimet hapësinore, vendosën të ndërtojnë radioteleskopin gjigant në një fushë 1 milion metër/katrorë, territor i mjaftueshëm për ndërtimin e 200 fushave futbolli. Projekti do të kushtojë 1.5 miliard euro dhe qindra antenat që do të vendosen në këtë territor, do të përpiqen të zbardhin të fshehtat e universit e të japin përgjigje për shumë pyetje të shkencës së astronomisë.

Sipas projektit të miratuar nga SKA, parashikohet vendosja e qindra antenave të vogla, sinjalet e veçanta të të cilave do të përpunohen në një të vetëm e të fuqishëm, përcjellës e pritës.

Në fakt Afrika e Jugut dhe Australia kishin vite që po punonin në mënyrë të pavarur nga njëra-tjetra për të ndërtuar një projekt të ngjashëm. Por në mbledhjen e SKA-së, u vendos që të merrej më e mira e dy projekteve. Nismës më pas iu bashkua edhe Zelanda e Re.
 

Super Thënie të Mënçura

Nisur nga M A XRubrika Mediat Sociale

Postimi i fundit 19-03-2020, 12:33:30
nga M A X
Super Bowl LIV

Nisur nga ΩμέγαRubrika Sporti

Postimi i fundit 03-02-2020, 11:28:08
nga Ωμέγα
(Super)Orgazma - Kulmi i kënaqësisë

Nisur nga M A XRubrika Ndjenja

Postimi i fundit 29-09-2019, 22:10:11
nga M A X
Meshkuj super-seksi 🔥 (foto)

Nisur nga lookingRubrika E Bukura

Postimi i fundit 14-04-2020, 10:05:22
nga guest38856
Kryhet hapi i parë drejt mjeteve hapësinore super të shpejta

Nisur nga M A XRubrika Teknologji Moderne

Postimi i fundit 28-05-2019, 16:06:49
nga M A X