×

Shqipëria po plaket

Shqipëria po plaket

· 8 · 343

 • Postime: 26403
 • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 22-03-2019, 09:10:54
Shqipëria rrezikon të përfshihet në një krizë të lindshmërisë për shkak të uljes se riprodhimit në rreth një fëmijë për çdo grua gjatë dekadës në vijim duke e sjellë perspektiven e popullsisë në një rënie pashmangshme.

Mosha mesatare në lindje në Shqipëri ka shfaqur një rritje konstante lineare me rreth 0,27 çdo vit, përgjatë periudhës nga viti 2014 deri në vitin 2018. Gjithashtu, ky tregues ka mbajtur të njëjtin ritëm rritjeje pavarësisht rritjes apo zvogëlimit të indeksit sintetik të fekonditetit. Për këtë arsye, është menduar që MML do të vazhdojë rritjen lineare me të njëjtin ritëm deri në vitin 2031, kur pritet të arrijë në 31,5 vite.

INSTAT ka vështruar perspektivën e lindjeve sipas tre hipotezave si më poshtë.

Lindshmëria e lartë (ISF e lartë)

Si shembull i normave qëndrueshëm të larta të lindshmërisë shërbejnë Vendet Skandinave (Danimarka, Norvegjia dhe Suedia). Sipas të dhënave më të fundit të Eurostat, indeksi sintetik i fekonditetit në këto vende, me përjashtime të rralla, është luhatur ndërmjet 1,65 dhe 2,0 fëmijë për grua në moshë riprodhuese përgjatë gjithë periudhës 2001 – 2016. Prandaj, duke marrë si shembull përvojën e këtyre vendeve, hipoteza e ISF të lartë është projektuar me anë të një funksioni logaritmik që të arrijë nga 1,37 lindje për grua në vitin 2018 në 1,8 lindje për grua në vitin 2031.

Lindshmëria e mesme (ISF e mesme)

Në rastin e lindshmërisë së mesme, ISF është projektuar të arrijë nga 1,37 lindje për grua në vitin 2018 në 1,5 lindje për grua në vitin 2031, gjithmonë duke ndjekur një funksion logaritmik. Ky nivel përkon me mesataren e periudhës 2015 – 2018, vite gjatë të cilave ISF ka qenë nën nivelin 1,7. Kjo hipotezë nënkupton që gratë në Shqipëri do të rikuperojnë lindjet, pasi mendohet që gjatë pesë viteve paraardhëse ato t’i kenë shtyrë ato. Ky fenomen i shtyrjes dhe më pas rikuperimit të lindjeve është i njohur dhe mbështetet për më tepër edhe nga rritja konstante e moshës mesatare në lindje.

Lindshmëria e ulët (ISF e ulët)

Në rastin e lindshmërisë së ulët, ISF është projektuar me anë të një funksioni logaritmik të arrijë nga 1,37 lindje për grua në vitin 2018 në 1,2 lindje për grua në vitin 2031. Niveli prej 1,2 lindjesh për grua është marrë nga përvoja e mëparshme e vendeve të Evropës Lindore. Në këto vende, gjatë viteve 1990 dhe 2000, indeksi sintetik i fekonditetit arriti në nivele shumë të ulëta. Rastet më ekstreme janë ato të Bullgarisë (1,09 fëmijë për grua) dhe të Republikës Çeke (1,13 fëmijë për grua), për pjesën tjetër të vendeve të Evropës Lindore ISF arriti minimumin, rreth vlerës 1,2 lindje për grua. Në hipotezën e lindshmërisë së ulët mendohet që ISF e Shqipërisë do të arrijë nivelin 1,2 në vitin 2031 dhe ndoshta më pas të fillojë rekuperimin e lindshmërisë. /monitor

 • Postime: 7051
 • Gjinia: Femer
erlehta
#1 ne: 24-03-2019, 11:33:35
Tani po i ofron shteti shperblim per lindje.
Ndoshta funksionon ky lloj 'motivimi" dhe pse rritja e nje femije kerkon me shume, shume here me shume.

 • Postime: 7441
 • Gjinia: Mashkull
SteriOtipi B
#2 ne: 25-03-2019, 11:46:31
Spo gjej ndonje gje me garanton te linde 3 njeheresh se edhe ca muaj dhe erdhi koha per pushime ne Jale.😁lol

 • Postime: 7051
 • Gjinia: Femer
erlehta
#3 ne: 25-03-2019, 12:57:37
Sterio vellai,  deri dy dhe bohen 😂

 • Postime: 253
Monique
#4 ne: 25-03-2019, 13:25:45
Spo gjej ndonje gje me garanton te linde 3 njeheresh se edhe ca muaj dhe erdhi koha per pushime ne Jale.😁lol
Njera qe beri tre njeheren mori nga 1.2 per koke :P

jepi se ke kohe LOL

 • Postime: 7441
 • Gjinia: Mashkull
SteriOtipi B
#5 ne: 25-03-2019, 19:42:21
Sterio vellai,  deri dy dhe bohen 😂
Me dy deri ne Borsh vete dhe atje vetem per nje jave. LOL LOL

 • Postime: 7441
 • Gjinia: Mashkull
SteriOtipi B
#6 ne: 25-03-2019, 19:43:05
Njera qe beri tre njeheren mori nga 1.2 per koke :P

jepi se ke kohe LOL
Rrofsh per stimulin ne kerkim jam, po qe se je e lire ec se ne fund 20.000 mije ti jap ty per bakshish. LOL

 • Postime: 253
Monique
#7 ne: 25-03-2019, 20:05:05
Ahh jo jo i kam dorezu armet lol
 

Ikin 227 mijë persona, Shqipëria dhe Kosova me eksodin më të lartë në rajon

Nisur nga InfoZRubrika Shqiptaria

Postimi i fundit 01-06-2020, 22:34:42
nga InfoZ
shqiperia chat nastradini

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 20-05-2020, 22:53:24
nga InfoZ
www chat shqiperia

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 20-05-2020, 21:34:32
nga InfoZ
forumi shqiperia com

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 20-05-2020, 21:33:11
nga InfoZ
shqiperia chat

Nisur nga InfoZRubrika Parapre

Postimi i fundit 20-05-2020, 21:32:40
nga InfoZ