Postim i ri

×

Postim i ri

Emri:
Email:

Verifikimi:
Flamuri yne ka ngjyre?:

Permbledhje

Postuar nga: Charlie
« ne: 13-09-2019, 17:35:47 »

 


Në botën e sotme, është duke u bërë e vështirë çdo ditë të ruani privatësinë tuaj. Një sulm i ri i kartave Sim: Simjacker dëshiron ta bëjë jetën tuaj edhe më të vështirë duke shfrytëzuar një dobësi në sim celular.

Sulmi Simjacker përdor një mjet të integruar dinamik sim të quajtur shfletuesi S @ T. Është një teknologji e trashëgimisë e ngulitur në kartat SIM të lëvizshme që nga 2009.

Dobësia e Simjacker po lejon hakerat të kryejnë sulmin shërbimit DoS, të zbulojnë informacionin tuaj personal, të dërgojnë dezinformata duke përdorur numrin e kontaktit tuaj, etj.

Më e keqja është se raportet pretendojnë se një kompani private po punon ngushtë me agjencitë qeveritare për të spiunuar një miliard përdorues të pranishëm në 30 vende të botës me ndihmën e sulmit Sijmacker.

Pothuajse të gjithë përdoruesit e prekur nuk e kanë idenë se siguria e tyre është komprometuar.

Sulmi i kartës SIM: “Simjacker” – Si ekzekutohet?

Meqenëse e meta e Simjacker sulmon SIM pa marrë parasysh markën e smartphone përfshirë Apple, Motorola, Samsung, Goole, Huawei dhe ZTE është prekur nga kjo dobësi.

Procesi kryesor i ekzekutimit të një sulmi Simjacker përfshin hapat e mëposhtëm:

1) Një SMS që përmban një kod Spyware dërgohet në mesazhet e telefonit tuaj.
2) Kjo mesazh udhëzon SIM për të ekzekutuar dhe marrë informacion të ndjeshëm nga të dhënat.


Gjatë gjithë këtij procesi, pronari i telefonit është plotësisht i vetëdijshëm se informacionet e tij po rrjedhin ose ai po spiunohet.

Kur një haker kryen me sukses sulmin e Simjacker, ata mund të detyrojnë telefonin e përdoruesit të hapë softuer me qëllim të keq, të vjedhë informacionin e tij, të përhapë informacionin duke përdorur telefonat e pronarëve, etj.

Ky lloj i cenueshmërisë mund të nxisë një dhunë serioze në epokën e lajmeve të rreme. Rastet e trazirave dhe dhunës në turmë janë raportuar në disa vende në Indi për shkak të mesazheve të rreme në WhatsApp.

Sipas hulumtuesive të Cybersecurity, ndjeshmëria e Simjacker gjithashtu po evoluohet për të kryer lloje të reja me qëllim të keq në telefonin e përdoruesit.

Njerëzit që jetojnë në vende si Amerika, Evropa, Lindja e Mesme, Afrika Perëndimore janë prekur më së shumti. Sidoqoftë, duke marrë parasysh shkallën e këtij sulmi, nuk është e gabuar të supozohet se pothuajse të gjithë në botë kanë qenë një viktimë e padëshiruar e këtij sulmi për dy vitet e fundit.

Sipas raportit, përdoruesi që mban kartën SIM me defekt sulmohet 5 herë mesatarisht në javë. Në rastin më të keq, një përdorues i vetëm sulmohet pothuajse 250 herë në javë duke përdorur sulmin e Simjacker.

Adaptive Mobile Security, i cili identifikoi sulmin, tha që ata po bashkëpunojnë ngushtë me industrinë e lëvizshme për ndalimin e këtij sulmi. Sipas tyre, sulmi i Simjacker paraqet një rritje masive të “kompleksitetit” dhe “sofistikimit” të sulmeve mbi rrjetet bazë mobile.

Firma e sigurisë pretendon se Simjacker është krijuar nga një kompani private në bashkëpunim me qeverinë për të spiunuar përdoruesit. Ende nuk ka asnjë informacion për emrat e tyre.

//kosova.live