×
Hyrja
Profili

Web-i si disipline shkencore

Web-i si disipline shkencore

· 1 · 713

  • Postime: 26634
  • Gjinia: Mashkull
M A X
ne: 29-03-2009, 23:49:41
Shume shpejt Web-i mund te behet disipline shkencore dhe te mesohet ne shkolla.
Ky eshte propozimi me i fundit i shpikesit te  World Wide Web (WWW) Sir Tim Berners-Lee dhe disa pioniereve te tjere te Web-it.

"Web-i eshte burimi i shume fenomeneve qe prekin dhe ndikojne tashme ne shume fusha te jetes dhe disiplinat aktuale te shkences nuk mund t'i argumentojne apo shpjegojne dot keto fenomene, prandaj duhet krijuar nje disipline e vecante shkencore" - mesohet te kete thene Sir Berners-Lee.

Ai qe para 15 vjeteve filloi si nje faqe e vetme me dokumente te ndryshme, sot eshte zhvilluar ne nje sistem teper kompleks me deri ne 15 miliarde webfaqe te ndryshme, duke ndryshuar dhe ndikuar njekohesisht menyren tone te te jetuarit, punuarit, lidhjeve shoqerore, berjes tregti, apo dhe menyrat e mesuarit.

Keshtu per ta kuptuar web-in, per ta mesuar dhe zhvilluar me tej duhet nje shkence me vete.
Besoj se nuk do te  kalojne shume vjet kur web-i do te jete jo vetem lende shkollore, por do te kete edhe kurse te vecanta akademike ne universitete qe do te formojne "webshkencetare" te mirefillte.
Padyshim qe edhe profesioni i webmasterit nuk do te jete me vetem nje profesion i mesuar nga eksperienca e perditshme, por i ofruar edhe ne shkolla e universitete si nendege e shkences se web-it.